Shimano XTR hazne bakım zamanı

Speedy Cycler

Daimi Üye
Kayıt
15 Mayıs 2007
Mesaj
360
Tepki
298
Arkadaşlar 5 yıldır Shimano XT ön ve arka hazne kullanıyordum. Geçtiğimiz günlerde paraya kıydım ve Shimano XTR ön ve arka hazne alıp bisiklete monte ettim. XT haznelerin akışkanlığından memnundum ancak XTR yi kullanınca arada gerçekten belirgin bir fark olduğunu gördüm. XTR haznelerle bisikletin tekerlerinde belirgin bir akışkanlık artışı oldu. Bisikletin ağırlığındaki azalış da cabası. Bütçesi olan herkese XTR yi tavsiye ederim. Sizlere soracağım soruya gelince. Bisikleti yüzde 95 asfalt yolda ve kuru hava şartlarında kullanıyorum. Bu şartlar altında XTR haznelerinin içini açıp temizleyip yağlama işlemini kaç km sonra yapmam uygun olur? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Scudo

Uğur Sabuncu

Daimi Üye
Kayıt
17 Aralık 2013
Mesaj
395
Tepki
327
Yaş
34
Şehir
Antalya
İsim
Uğur Sabuncu
Başlangıç
1989—90
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Antalyada yaşıyorum %70 Asfalt yolda ve kuru hava şartlarında kullanıyorum.Zamanında XT Göbekleri kullanırken 1500 KM benim bir aksilik [Boşluk-Hırıltı-Ekstra bir çamur veya suya girme göbek seviyesine kadar] olmadığı sürece kendimce periyodumdu-limitti.Teflonlu gresler sudan etkilenip grileşmiyordu yada kıvamı bozulmuyordu zaten.

AMA sizin bence araştırıp dikkat etmeniz gereken birkaç husus var.XTR Göbekler seramik bilyeler kullanmakta ve tür olarak kuru ortamda çalışabilmekteler yani daha uzun aralıklarla bakım yapabilirsiniz [BENCE] ama seramik rulmanlar için uygun yağ seçimi yapmanız lazım makine elemanlarında bildiğim kadarı ile belirli çalışma sıcaklıklarına kadar sentetik yağlar kullanılmakta sizin ne tarz bir gres yada standart bir gres mi kullanacağınızdan açıkçası bir bilgi sahibi değilim.Forumlarda araştırmanızı tavsiye ederim.

Konu dışında olan kişisel fikrim :
Ayrıca XTR göbekleri tavsiye etmişsiniz fiyat olarak ne kadara satın aldığınızı bilmiyorum ama değişik mağazalarda değişik fiyat aralıklarında 600 ile 800 TL arasında değişen bir bedeli var.Ama bu kadar yüksek bir bedel ödeyip açık bilyeli tip bir göbek kullanmak fiyat/performans açısından pek uygun gelmiyor bana çünkü kapalı tip bir rulmana kıyasla sürtünme kaybı yaşayacaksınız bu fiyat aralıklarında çeşitli markaların rulmanlı göbek setlerini alabilmeniz mümkün ve seramik bilyelerde kullansanız uzun bir süre sonunda yatak sarmasının başınıza gelmesi shimano göbekler için kaçınılmaz bir son.
 

Speedy Cycler

Daimi Üye
Kayıt
15 Mayıs 2007
Mesaj
360
Tepki
298
Cevabınız için teşekkür ederim. Gres yağını henüz almadım ve hangi tür gres almam gerektiğini doğrusu bilmiyorum. Sizlerden gelen cevaplara göre kararımı vereceğim.