Konu biraz dağılmış, bisiklet markalarına kaymış. Daha mühimi, göbek vitesin temel avantajları atlanarak vites aralığına odaklanılmış. Konuyu tekrar başa sarayım.
Arkadaşlar, göbek vitesin temel avantajı vites aralığının yüksek olması falan değildir. Burada bir yanlış anlaşılma var. Sanki göbek vites + üçlü aynakol ile çok yüksek vites aralığı elde ediliyormuş, göbek vites bu yüzden tercih edilmeliymiş gibi izlenim edinenler olmuş. Tam tersine, göbek viteste -tekli aynakol ile- vites aralığı yetersizdir. Anca üçlü aynakol ekleyerek göbek vitesin bu dezavantajı giderilerek, normal herhangi bir derailleur bisikletle eş hale getiriliyor. Fuji Touring ile kıyaslama yaparak biraz açayım bunu.
Shimano Nexus-8 vites aralığı: %307
Fuji Touring arka ruble vites aralığı: %309
Yani göbek vites, sadece arka aktarıcının vites aralığını sağlıyor. Oysa Fuji Touring'de ilaveten bir de %185 oran sağlayan ön aktarıcı var, toplamda %571 ediyor (%309 x %185). Dolayısıyla Fuji'nin (ve çoğu 3x9 bisikletin) toplam vites aralığı Nexus-8'den yüksektir. Göbek vites, üçlü aynakol ile birlikte kullanılırsa, vites aralığı anca 3x9 derailleur (açık) vitesli bisikletle başa baş geliyor. Yani göbek vites sadece arka vitesin yerini aldığı gibi, sadece arka vitesin transmisyon aralığını sağlıyor. Ez cümle, eğer vites aralığını arttırmak için göbek vites düşünüyorsanız hiç düşünmeyin, çünkü orada göbek vites hiç bir avantaj sağlamıyor. Sadece yerini aldığı arka rublenin vites aralığını veriyor.
Göbek vitesin avantajı ise çok daha başka yerlerde:
1. Arka tekerin sağlamlığını arttırmak (%90 sebep)
2. Arka vitesin sağlamlığını arttırmak ve bakım gerektirmez hale getirmek (%10 sebep)
Bu iki avantajı elde edebilmek için göbek vites istiyoruz. Fakat göbek vites sadece arka aktarıcının transmisyon aralığını verdiği için tek yaprak aynakol ile bisikletin toplam vites aralığı düşük kalıyor. Dolayısıyla göbek vitese bir de üçlü aynakol eklemek lazım ki, bisikletin toplam vites aralığı normal bir 3x8 bisikletten geri kalmasın.
Üçlü aynakolun amacı vites aralığında öne geçmek değil, geri kalmamak. Olay bu kadar basit.
Yukarıda göbek vitesin temel iki avantajını sıraladım. Konu uzamasın diye bunun detayına girmiyorum ama şu linkte bundan biraz bahsetmiştim:
Sınırsız bütçe mükemmel tur bisikleti
Kısaca, arka teker sağlamlığı çağdaş tur bisikleti teknolojisinde hala aşılamamış bir problem olarak duruyor. Hala yüklü tur bisikletleri stabilize yolda tel kırıyorlar, hala insanlar mecburen 26 jantla tura çıkıyorlar, 26 jantın dezavantajlarına rağmen arka teker sağlamlığı için buna mecbur kalıyorlar. Tur bisikleti imalatçıları hala "domuz gibi sağlam" 28 jant arka teker yapmaktansa, bisikletin yanında yedek jant teli verecek kadar ezik durumdalar. 2015 senesindeyiz ve hala bisiklet imalatçıları arka teker sağlamlığı problemini aşamamış durumdalar. İşte göbek vites + üçlü aynakol (diğer tur avantajlarının yanında) 28 jant ile 26 janttan dahi sağlam teker elde etmenin bir yoludur. Bir de tur bisikleti imalatçıları bunu görebilse...
Sn
@ozgurgokalp, sizin mevzuya gelince, üçlü aynakolu tekli aynakola çevirmenize üzüldüm doğrusu. Mükemmel bir tasarım yapmıştınız. Bisiklet imalatçılarının/tasarımcılarının kafalarına vura vura gösterilmesi gereken bir konsepte imza atmıştınız. Dünya çapında ciddi bisiklet dergilerine konu olabilecek bir çalışmaydı. Bundan geri adım atarak bisikletin toplam vites aralığını yarıya düşürmüşsünüz. Bunun için zorlayıcı bir sebep var mıydı merak ettim.