Egrisini dogrusunu bilmiyorum. Cok guvenilir bir kaynaktanda okumadigim icin "kesin budur" diyemem. Ancak mineral yag kullanan sistemler icin ve DOT yaglar icin bir makalede anlatilanlar kisaca soyleydi:
"Fren sistemleri mineral yag veya DOT yag tabanli hazirlanir. Sisteminiz hangisine uygunsa uygun tur yag kullanin! Mineral yag sisteme DOT, DOT sisteme mineral yag asla kullanmayin.
Yag ozelliklerine bakinca:
Mineral yaglar su ile bagdasmaz. Yani mineral yagin icinde su bulunmaz. Havada bulunan su zerrecikleri sisteme nufuz etse dahi yagdan ayrismis olarak haznelenecek asla yaga karismayacaktir.
Ancak Dot yaglar icerisinde su barindirir. Su DOT yaga nufuz ettiginde karisim olarak icerisinde kalir.
Mineral veya DOT tum yaglarin kaynama noktasi vardir.
Dot yagin kalitesine gore (Dot3, Dot4, Dot5.1) isinma ve kaynama noktasi farklidir.
Bu arada DOT5 (DOT5.1 den farkli bir yagdir) yag silikon iceriklidir ve diger DOT yaglar ile asla bagdasmaz. Bu nedenle bisiklet HD fren sistemlerinde asla kullanilmamalidir. Ayni zamanda mineral yag gibi DOT5 de su ile bagdasmaz.
Kaynama noktalari kuru yag (su barindirmayan) ve su karismis yag olarak 2 farkli sonuc verir (asagidaki tabloda Dry boiling point ve Wet boiling point olarak olcumleri verilmis. Yaglara %3,7 oraninda su karistirilmis sonuclar).
Kuru yag deneyinde kaynama sirasi asagidan yukari:
DOT3, DOT4, LHM+ (mineral yag), DOT5.1
Su karismis yag deneyinde kaynama sirasi asagidan yukari:
DOT3, DOT4, DOT5.1, LHM+ (mineral yag)
Tum bunlardan cikan sonuc soyle aciklanabilir:
Mineral yag yuksek kaynama noktasi ve su ile bagdasmamasi nedeni ile hava yapma riskini minimize eder. Ancak Extreme (uç) düşük hava koşullarinda kullanildiginda yag su iceriyorsa, yagdan ayri olarak haznelenen su donarak fren performansinda ciddi probleme sebep olabilir.
DOT yag su icermesi nedeni ile kaynama noktasina daha cabuk ulasir. Bu oldugu takdirde yaga karismis haldeki su buharlasir ve fren sisteminizde hava kabarcigina donusur. Yani hava yapma, fren performansinin zamanla dusmesi sorunu yasanabilir."
Asagidaki tabloda yaglarin kaynama noktalari goruluyor:
| Characteristics of common braking fluids |
| Dry(link) | Wet boiling point | Viscosity limit | Primary constituent |
| (link) | 190 °C (374 °F) | 140 °C (284 °F) | ? | Castor oil/alcohol |
| (link) | 205 °C (401 °F) | 140 °C (284 °F) | 1500 mm2/s | (link) |
| (link) | 230 °C (446 °F) | 155 °C (311 °F) | 1800 mm2/s | Glycol Ether/(link) |
| (link) | 249 °C (480 °F) | 249 °C (480 °F) | 1200 mm2/s | Mineral Oil |
| (link) | 260 °C (500 °F) | 180 °C (356 °F) | 900 mm2/s | Silicone |
| (link) | 260 °C (500 °F) | 180 °C (356 °F) | 900 mm2/s | Glycol Ether/Borate Ester |
Wet boiling point defined as 3.7% water by volume
Ayrica bir yerlerde, DOT yagin mineral sistem fren hortumlarinda korozyona, zamanla delinmeye sebep oldugunu da okumustum. Ancak fren hortumlarinin "mineral" veya "DOT yag" ozellikli olarak farkli uretildigini hic gormedim/duymadim. Belki fren elcikleri veya kaliperler icin boyle bir gecerlilik vardir. Sonucta uretici belli bir amaca ve uygun materyale yonelik uretiyor bunlari. Ancak hortum daha genel birsey.
Bu konuda aciklama getiren olursa sevinirim.