Shimano hid.fren sisteminde Shimano mineral yagi dişinda yag kullanan var mi?

OzgurIskin

Daimi Üye
Kayıt
6 Haziran 2006
Mesaj
297
Tepki
215
Şehir
Istanbul
Selam. Nette bi araştirdim da; benim de yakindigim sebepten ötürü (küçücük bi şişenin 45 ytlye satilmasi olayi: (link)) insanlar sormuş bu shimano sistemlerde shimanonun kendi yagi dişinda bi yag kullanilabilir mi diye. Ortak yargi dot türü yaglarin shimano sistemlerde kullanilamayacagi, bu tip yaglarin kaliperdeki sizdirmazlik parcalarina zarar verebilecegi yönünde.
Ancak bu yorumların dışında bazıları da bu shimanonun kendi mineral yagi haricinde 'başka' markalarin ayni tip yaglarini kullandiklarini ve de sorun yaşamadıklarini söylemiş. Kimisi dikiş makinesi yagi demiş (mineral yag oldugunu belirtmiş), kimisi yine mineral olan bi fork oil (5w) kullandigini belirtmiş falan. Şimdi merak ettim aranizda böyle başka yag kullanan var mi. Herhangi bi sorun yaşadiniz mi?
Bazi fren markalari dot tipi yag kullaniyolar (sanirim avid bunlardan). Bugun shell'e sordum, yarım litre dot 3 yag 7 lira. Şimdi bu fiyat ile shimanonunkini kıyaslıyorum, daglar kadar fark var arada ya :boese157: Avid mi keriz yoksa shimano mu kendini çok akıllı zannediyo?
Bi başka sitede gördüm, shimano fren sistemi için farklı bi markanin mineral yagini kullanan birisi link vermiş (kaybettim şuan bulunca vericem), 1 litre mineral yag 30 euro. :mad: (pahali evet ama yine de shimanonun kendi ürününden cok daha ucuz)
Başka marka mineral yag kullananlar varsa ve cevap yazarlarsa çok sevinecem. Iyı aksamlar :)

Edit: Bu arada dot yaglar havadaki suyu hapsediyomuş ayrica çevreye ve de bisiklete zarar verebilecek toxic maddeler içeriyomuş. Yani o zaman avid kullananlar hem 5 10 kmde bir sistemi açip hava kabarcigi çıkartıyolar, hem de bisikletleri erime tehlikesiyle karşı karşıya öyle mi? :7:
Konuyla ilgili bi link: (link)
 
Scudo

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2005
Mesaj
7.157
Tepki
7
Shimano, Tektro ve Magura mineral yağ kullanıyor diye hatırlıyorum. Onun dışındaki üreticiler Dot tipi yağ tercih ediyorlar. Dot yağlar da kendi içlerinde ayrılıyor. Birbiri ile karıştırılmaması gerekiyor.
Mineral yağ ben Shimano'nunkinin dışında hiç görmedim ancak Dot yağların da sorunsuz olduğunu söyleyebilirim. Bir Dot yağın sorun çıkarması o yağın aşırı ısınıp, yapısındaik suyun buharlaşması ile hava kabarcığı ortaya çıkarması sonucu mümkün gibi görünse de çok çok düşük bir ihtimal.
 

Orkun Oskay

Aktif Üye
Kayıt
3 Temmuz 2006
Mesaj
160
Tepki
165
Şehir
İstanbul
İlk olarak shimano gelenelde bütün hidrolik sistemlerinde mineral yağı öneriyor. Çünkü bu yağın kullanım süresi daha uzun. Soğuk veya sıcak havalarda aynı yoğunlukta veya akışkanlıkta kalması çok önemli bir durum. Mineral yağın kullanımındaki asıl amaç bu. Genelde kullanılan 5 W lık hidrolik yağı işini görecektir. Hatta ve hatta sen sistemin içine su koysan bile çalışacaktır ki turların birinde hidrolik borusundaki akıntı sonucu hidrolik yağı boşalan bi arkadaşa en yakın benzinciden oldukça uzak olduğumuz için su doldurup devam ettik. Asıl prensip farklı oranlardaki farklı kaplar prensibi. Çok basit bir fizik problemi bu. Sonuçta sen hangi yağı kullanırsan kullan sistem çalışacaktır. Ama dikkat etmen gereken tek nokta (W) değeri. Yüksek watta amortisörün reboundlu çalışması gibi kolda yavaş çalışacaktır. Onun dışında bir problem olmaz.
 

OzgurIskin

Daimi Üye
Kayıt
6 Haziran 2006
Mesaj
297
Tepki
215
Şehir
Istanbul
@Orkun Oskay

Su ile çalışabilecegi illa ki dogru, yazin kaliperden yag sizdiran eski deore frenimi aç-geri tak yaparken su ile denemiştim. Sonuçta evet o da sıvı, sıkışamadigi için illa ki iletecek. Benim merak ettigim, bu işte dot tipi yaglarin (ya da başka markalarin mineral yaglarinin) shimano sistemlere bi zararı olup olmadıgıydı. Dün Shell'in yarım litre Dot 3 yagini aldım, sadece 7 liraya. Shimanolarda dot tipi yag kullanılmaması gerektigi önceden aklımda kalmıştı, ama yine de bi araştırdım nette. An itibariyle evet kesinlikle dot tipi yag kullanılmamalıymış shimanolarda. Kaliperdeki ve de fren kollundaki sızdırmazlık parçalarını zedeleyebilmesi kuvvetle muhtemelmiş. O zaman geriye işte başka markalarin mineralleri kalıyo, ona da bugün yarın bakacam artık. Yukardaki mesajımdaki linkte adı geçen Castrol HSMO'yu ((link)) ben castrolun kendi sitesinde bulamadim. Uskudardan bakacam artık. Sizin de dediginiz gibi vizkositesi düşük (ki shimanonunkinden bile daha düşük olan bazı minerallerle sistem daha iyi çalışıyomuş. Bi kullanici böyle bi yorum yazmış) bi yag aricam. Bulursam buraya da yazarim. Küçücük bi şişeye o kadar para vermek istemiyorum artık ;) Yorum için de teşekkür.
 

bachibouzouk

Daimi Üye
Kayıt
13 Ağustos 2006
Mesaj
389
Tepki
191
Şehir
ankara- konutkent
bahsettiğiniz Castrol yağı denediniz mi , ben de shimano ya alternatif olabilecek mineral yağ arıyorum....
 

OzgurIskin

Daimi Üye
Kayıt
6 Haziran 2006
Mesaj
297
Tepki
215
Şehir
Istanbul
@bachibouzouk

Üsküdardaki Karakuş Otomotiv'e sordum ki ordaki Yusuf bey diyoki eger bizde yoksa başka kimsede yoktur. Castrol mineral hidrolik yag ile pentosin chf 7.1 yoktu onlarda. Aramalar yaptı ama sanırım aradiklarinda da yok ki geri dönmedi, telefon birakmistim. Başka yerlere de soracam bulursam buraya yazacam zaten ;)

Edit: opet'in sitesinde mineral kelimesini aratinca bazi yaglar çikti. Sonuçlar içinde bize en uygun olani (ki 10w biraz agir kaçacaktir) (link) gibi duruyo artık ne kadar uygundur bilemicem sormak lazım.

Şu var bi de Castrol'un ama bu da 10w işte: (link)