Scudo Sports

Ses frekansıyla jant teli gerginliği ölçme

ag249

Forum Bağımlısı
Tepki
1.715
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Jant akordu yapılışını araştırırken güzel bir makaleye denk geldim. Akord yapılırken tel gerginliği çok önemli malum. Tel gerginliğini ölçen özel mekanik aletler ise pahalı. Alternatif bir yöntem olarak tellerin titrerken çıkardığı sesin frekansı ile gerginliği tespit etmek kullanılabilir. Telefona frekans analizi yapan uygulamalardan birini indirip bu yöntemi denemeyi düşünüyorum, güncellemeleri yazacağım.
Makale bağlantısı: (link)

Scudo
Harika fikir. Hatta akort uygulaması yapılabilir, tel uzunluğu vs. bilgiler girilince gerekli frekansı gösterip % kaç oranla doğru akorda yaklaştığını gösterebilir, fazla ya da az gergin gibi.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Bunu becerebilirseniz nasıl yapıldığını burada anlatırsanız büyük sevap işlersiniz :)

Bunu başarıp patentini alırsanız zenginlik yolunda hızla ilerlersiniz.

Bence kesinlikle denenip geçerliliği test edilmeli. Düzgün bir jantta çok mantıklı bir yaklaşım olabilir hatta halihazırda uygulanan yönteme göre daha hassas bir ayar yapabilir. Ama önceden yamulmuş bir kamyon düzelmesi için farklı tellerin farklı şekilde gerilmesi gerekebilir bu da sesin farklı çıkmasına neden olur diye düşünüyorum. Eğer aynı tınıyı verirse çok başarılı olacaktır

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Ben akordu zaten böyle yapıyordum diyeceğim şimdi, bazılarınız hadi ordan diyebilir. Emin olamadığım birşey olduğundan bahsetmedim hiç. Eğitimim ses üzerine olduğundan, hayatımdaki birçok faaliyetimde, ses önemli datalarımdan biridir. Konuyo açan arkadaşın verdiği linkte frekans tablosu bulunuyor. Tam oradaki rakamları tutturamasanız da oluyor. Artı eksi 5-10 hz oynayabilir. Eger aranızda müzisyen olan varsa, kıyas yöntemi ile tuner olmadan,kulaktanda yapabilir. İşe yarıyor.

Ben tel gerginliğini metal bir cismi tele vurduğumda çıkan ses ile iyi kötü ayarlayabiliyorum.
Uygulama fikri güzel, ancak bir uygulama yazmaya gerek yok, zira gitar akordu için kullanılan uygulamalar var, fazlasıyla iş görecektir. Sonuçta mantık aynı.

• Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
@Kuzey Ege
Ses veriyorum "_DOOOOO

Öncesinde bir kalibrasyon vb. gerekir sanırım.

Kulak aşinalığı olmayan için veya ses tınısını ölçebilecek imkanı olmayanlar için şu söylenebilir mi? Bütün teller aynı tınıyı veriyorsa akort doğrudur.

• Beğen
Tepkiler: Gökay Akçay
Arkadaşlar hala denemeye fırsatım olmadı. Yakın zamanda deneyeceğim.

Deli emin misali şerefsizim aklıma gelmişti :) arka jantımın akoru kaçıktı. Kaçık kısmı sıkarak düzeltmek için bi kaç hamle yaptım hepten bozdum. Forumdaki şu Uygun bütçeyle teker örme ve akort ayarı efsane bilgilendirmeden faydalanarak baştan yaptım. Buradaki yazıdan farklı olarak telleri tamamen sökmedim ama tüm teller boşa çıkana kadar gevşettim. İlk iki denemede başarılı olamadım ve ve tekrar gevşettim tüm telleri. 3. Denemede hiçte fena olmayacak şekilde tamamladım. Öğleden sonra birde başladım akşam beşe doğru bitirebildim bir tekeri :) Biraz uzun sürdü tabi ama memnunum sonuçtan ve edindiğim tecrübeden. Gerginlik ölçen bi aletim olmadığından telleri gererken elimdeki tek done gitar gibi çaldığımda çıkardığı sesti. Eskiden öğrenmek için aldığım gitarın yanına birde akor aleti almıştım ( hiç öğrenemedim tabi) o gelmişti aklıma. Şöyle bir alet olsa ne kadar faydalı olur diye düşünmüştüm. Bunu düşünürken akıllı telefonların bunu yapabileceği düşünememişim hiç. Sadece fr bilgisi bile yardımcı olacaktır ama benim gibi acemiler için muadil düzgün ayarlı bir janttan fr alarak karşılaştırma yapmak gerekir ideal gerginlik için.
İmkanım olsa bunun için bi uygulama yazardım. Jant çapı, tel sayısı, türü ve örüm şekli gibi bilgileri girerek olması gereken fr bilecek ve siz teli çaldığınızda şöyle bir ibre ile (fr sayısı ile değil) görsel olarak size bilgi verecek.199769 Bence para da kazanılır eğer örneği yoksa. @fatikngage veya ilgilenen başka bir forum üyesi varsa değerlendirmeli bence benzer örnekleri yoksa tabi.

Son düzenleme:
bunu ben daha bisikleti almadan düşündüm ve kontrol ettim fakat jant tel mesafesi aynı olması gerek
fakat bunu forumda paylaşamadım, bazi geri kafalı arkadaşlar amortisör ile fren güvenliği ili ilgili yazıma yobazca karşı çıkmışlardı ve başka bir konuda daha o yüzden bu tip şeyleri yazmıyorum :)

• Beğen
Tepkiler: raft117
Ya akord lazım olduğunu nasıl anlayacaz mtb kullanıyorum 6061 aliminyum jantlar. Kaldırımlardan falan da atlarım iniş de yaparım arada. Kışın da kullandığım için tellerde ufak bir paslanma var ve arada elimle oynattığımda bazı teller yer değiştiriyor gibi oluyor sizce akord gerektirir mi?

Ya akord lazım olduğunu nasıl anlayacaz mtb kullanıyorum 6061 aliminyum jantlar. Kaldırımlardan falan da atlarım iniş de yaparım arada. Kışın da kullandığım için tellerde ufak bir paslanma var ve arada elimle oynattığımda bazı teller yer değiştiriyor gibi oluyor sizce akord gerektirir mi?
Akord dediğin jantın sağa sola ve yukarı aşağı hareket etmeden dümdüz dönüş yapmasıdır.

Bu olayı ise tellerin geveşkliği ve sıkılığı ile sağlar .

Jantı dönerken iyice bakıldığında sağa sola oyanama varsa ayar gereklidir.

Tel sallanıyorsa o tel sıkılmalı ve akord ayarı yapılmalıdır. Akord anahtsrıyla sıkılabilir.

Geri