Scudo Sports

Sentetik mi? Merinos mu? Seçim sizin!

Scudo
Biz daha el kadarken anneannem bize kazak örerdi Necmeddin abi. Hem de bedavaydı :D 2000 liralık kazağı alsam onun kadar kullanışlı sağlıklı olmaz eminim :D :D Ne varsa eskilerde var...
Evet yün çorap ve kazağı giyer karda kışta kayardık. Aspirin çok kıymetliydi. Antibiyotikle 22 yaşında diş ağrısı sebebiyle tanıştım. Şimdi bebeklere veriyoruz. Modern dünya da geldiğimiz durum bu maalesef.

Hayat felsefesi olmalı. Sağlıklı giyinmeli, sağlıklı beslenmeli , sevgini hakedeni bulunca bir ömür sevmeli. Manen hayat bulan ,doğalından beslenen ve giyenen bir bedene mikrop zor bulaşır. Tek bulaşan hastalık ölüm olur . O ise Allah'ın emri.

Ritchey merino.jpeg

Ebay'dan alışveriş yapabildiğimiz o güzel günlerden kalma bir kazak/sweatshirt tarzı bir Merinos. L'eorica temalı formalar ararken keşfettiğim bir satıcıdan bu üzerimdekinin kırmızı/kısa kollu ve arkadan düğmeli cepli olanını bulmuştum fakat onu başkasına kaptırınca üzerimdekininde arkadan cepli olma ümidi ile almış bulundum ama umduğum gibi çıkmadı. İyi ki de umduğum çıkmadı yoksa çok sünecekti cepler.

Yıkama tavsiyesi olarak soğuk su ve elde yıkamanızı tavsiye ederim Merinos ürünleri, hem formunu kaybetmez hem de tiftiklemeyi minimuma indirmiş olursunuz..

Yünlü kıyafetleri mümkün oldukça makine de yıkamamak gerekiyor, eğer yıkanacaksa yünlü programın da, dereceyi sıfırlayıp, sıkmayı iptal ederek yıkayın. Kurutmak için asılmamalı, esneyip genişlememesi için çamaşır askılığına sarkıtmadan düz duracak şekilde yaymak en doğru yöntem.

Bence bütün bunların yerine ilk önce vücudu soğuğa alıştırmalı insan.

Sene 2003;
Liseyi Ereğli/Zonguldak'ta okuyorum. Arkadaşla birlikte ev kiraladık. Ev ile okul arası 50 metre
Aralığın sonlarına doğru bir gün okula gitmek için evden çıktım. Dışarıda tipi var. Üzerimde atlet, gömlek, okul üniforması ve kalın mont var. Ama üşüyorum yinede..
Evin yan tarafında Çingeneler oturuyor. Çocuğun bir tanesi dışarda, üstünde t-shirt, şort ve parmaklara denk gelen bölümü yırtık terlik var. Çocuğu 5-10 dakika izledim. Çocukta ne titreme var ne bişey.. Demekki bu işte alışkanlıkla alakalı (belki onların elbise alma durumu yoktu)
O günden sonra ince giyinmeyi, vücudumu soğuğa karşı bağışıklık kazandırmayı amaç edindim.
Dışarda kar yağsada atlet, üstüne ince bir mont giyip evden çıkıyorum.. Bence kat kat giyinmeden önce bunu denemeli insan..

Bence bütün bunların yerine ilk önce vücudu soğuğa alıştırmalı insan.

Sene 2003;
Liseyi Ereğli/Zonguldak'ta okuyorum. Arkadaşla birlikte ev kiraladık. Ev ile okul arası 50 metre
Aralığın sonlarına doğru bir gün okula gitmek için evden çıktım. Dışarıda tipi var. Üzerimde atlet, gömlek, okul üniforması ve kalın mont var. Ama üşüyorum yinede..
Evin yan tarafında Çingeneler oturuyor. Çocuğun bir tanesi dışarda, üstünde t-shirt, şort ve parmaklara denk gelen bölümü yırtık terlik var. Çocuğu 5-10 dakika izledim. Çocukta ne titreme var ne bişey.. Demekki bu işte alışkanlıkla alakalı (belki onların elbise alma durumu yoktu)
O günden sonra ince giyinmeyi, vücudumu soğuğa karşı bağışıklık kazandırmayı amaç edindim.
Dışarda kar yağsada atlet, üstüne ince bir mont giyip evden çıkıyorum.. Bence kat kat giyinmeden önce bunu denemeli insan..
Kesinlikle katılıyorum söylediklerine. 12-13 lü yaşlarda 15 tatilde ay ışığında evin önünde kızakla kaydığım zamanlar olurdu. Hastalıktan bi haberdik. Şimdi büyük oğlumla geçen kış her gün 10 km den aşağı sürmedik. Ne hikmettir hanım ve küçük oğlum 2-3 defa hastalıkla kış atlattılar. Büyük oğlanla ben şükür sorunsuz atlattık kışı. Bizim en büyük sorunumuz vücudumuzu mevsimlere alıştıramamız.

@necmeddin abi ne mutlu size
Alıştıramamamız değilde bence alıştırmamamız. Çünkü kolayı varken zoru, zahmetli olanı seçmek herkezin tercih sebebi değil.

Vücudu soğuğa önce evlerimizle başlayıp alıştırmamız gerekiyor. Kışın çoğumuzun evi neredeyse hamam gibi oluyor. Oysa ki ideal sıcaklık 18-20-22 dereceler arası olmalı. Ayrıca kışın da sık sık havalandırmak gerekiyor. İçeri de, kışın sokağa çıktığımızda ki gibi hafiften üşümek iyidir.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
Merhaba,

Ben bu merino meselesinin biraz abartildigini dusunuyorum.

Yun iyi guzel, organik, bir suru faydasi var. Icinde a,b,c,d,e vitaminleri var, kan yapar vs. ama sentetik ve merino icliklerin arasindaki en temel fark kuruma hizi.

Ikisini de kullandim. Merino bahsedildigi gibi islak kalsa da sizi kuru tutuyor. Eger islak kalma ile ilgili bir probleminiz yoksa gayet guzel.
Diger yandan, bisiklet uzerinde soguk havada kendinizi zorlayacak bir surus yapacaksaniz ve iyice terleyecekseniz orada isler biraz degisiyor. Merino iclik giyerseniz o islaklik hissi surekli kalacak. Diger yandan gayet iyi sentetik kislik iclikler mevcut. Senetetik termal icligin uzerine ruzgar gecirmez, suya dayanikli nefes alabilir uzun kollu forma giyiyorum sadece kisin. 2-3 derecelik hava sicakligina kadar cikiyor boyle gayet rahatim. Surus sirasinda zaman zaman zorluyorum kendimi, tum vucudum terliyor iclik teri cekip rahatlikla buharlastiriyor ( uzerine giydigim forma da nefes alabilir ) eger asiri terlemissem formanin fermuarini aciyorum biraz iyice sirkulasyon oluyor.
Kisin uzun suruslere cikip arada mola veriyorsaniz burada da sentetik - merino arasinda fark ortaya cikiyor. Mola veriyorsunuz vucut sogumaya basliyor. Tekrar yola ciktiginizda beden hala islaksa ve ruzgar yemeye baslarsaniz isler o zaman iskence haline geliyor. Sentetikler teri buharlastirmada daha basarili oldugu icin mola sirasinda ve tekrar suruse baslarken kuru kalmak da daha rahat.

Ozetle, islak hissedeyim sorun yok sicak kalayim derseniz merino. Vucudumda ter kalmasin, ben zaten bedenimi zorlayacagim o beni isitir derseniz sentetik.

Geri