Scudo Sports

Sele seçiminde “iyi” sele mi “uyan” sele mi?

Neden yaylı sele yaygın değil arkadaşlar _?
 
Scudo
@brky1905
Sele hem ölçü hem güç aktarımı için esnemez olmalıdır. Yaylı sele dik oturup aheste aheste gitmek için uygun olabilir sadece. Hızınız (kadans) artınca yaylı sele kaktüs kadar rahatsız hale gelir.
 
  • Beğen
Tepkiler: brky1905
@brky1905
Yaylı sele, kadans ve dolayısıyla hız atttığında seni üzerinden atmaya çalışan vahşi bir kısrağa dönüşür.
Bakına bakına giden dede bisikleti şeysidir yaylı sele.
 
@BerkEvren

Tamam o zaman yazayım sürüş pozisyonu olarak çok sportif bir duruşum yok ama yinede yol bisikleti kullandığım için yinede biraz eyik pozisyonda oturuyorum pelvis ölçümde 15-16 arası ve vücudum çok esnek değil ama yinede bana uygun seleye kısa sürede uyum sağlıyacağımı düşünüyorum bu bilgilerle bana hangi seleyi tavsiye edersiniz
 
@Bisiklet sever 93

(link)

Burada bir sele seçim rehberi buldum.
Sürüş tipiniz, esnekliğiniz, kemik ölçünüz gibi kriterler var.
Burdan uygun seleleri listeleyebilirsiniz belki bir fikir oluşturur
 
Sitede bana uygun sele bu alttaki sele gibi bir seleymiş
unnamed.png
 
Seleyi seçmeden önce bisiklette karar kılınmalı, yol mu, mtb mi. Bisiklet ergonomik ayarları kusursuz olmalı. Sadece oturma kemiği ölçünüzü bulup ona göre sele almakla bitmiyor, bisiklet üzerin de nasıl duracağınız da önemli. Agresif mi, hafif eğik mi, yoksa dik mi. Sadece oturma kemiği ölçünüze göre sele seçerseniz bu sefer uyuşma problemi ortaya çıkar. Ben oturma kemiğinden 2 cm büyük, orta sert sele seçtim, duruş olarak dik ve hafif eğik arası. Agresif sürüş de bir süre sonra uyuşma kaçınılmaz oluyor, böyle bir durum da seleden bir on saniye kadar kalkıyorum, uyuşmayı geçirip normal pozisyon da sürüşe devam ediyorum. Bu arada sürüşe 1 haftalık ara vermek, tekrardan bir kaç gün sele sıkıntısı çekmenize sebep olur. Bu gayet normal.
 
@MuratHan

Benim bisikletimde herşeyini kendi vücuduma göre ayarladım yani bir tek sele mevzusu kaldı bisikletin üstünde gelen sele çok rahatsız bu yüzden değiştirmek istiyorum
 
@Bisiklet sever 93

10 yılda denediğim 10 un üzerin sele oldu. Hepsi de yurt dışından kampanyalarla uygun fiyata alınmış pahalı sele ler di. En son geçen sene aliexpress den yeni çıkan bildik bir markanın taklidi seleyi aldım, yaklaşık 800 km dir kullanıyorum. 10 yıldır denediklerimin için de en rahat ettiğim sele oldu. Günlük 20 km üzeri sürüşler yapacaksanız sert ya da orta sertlik de sele tercih edin, yumuşak sele bir müddet sonra uyuşmaya sebep olur. Ayrıca hafif eğik ve dik pozisyon için oturma kemiğinizden en az 2 cm geniş sele tercih edin. Alacağınız selenin düz olmasına dikkat edin, bazı seleler öne eğimli oluyor ki, bunlar genellikle agresif sürüşler için tasarlanmış sele ler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bisiklet sever 93
Sele olayı çok tuhaf. 500 lira lık sele alırsın, hayatı sana dar eder, gider 40 liralık sele alırsın, hayatının baharını yaşarsın, sevgi kelebeği olursun bir anda.
 
@Bisiklet sever 93
Birde yaklaşık sürüş mesafeleriniz, ortalama hızınız (mesela tırmanış yoksa 30-40km'de ortalama hızınız ne oluyor), aylık kilometrenizi yazabilir misiniz rica etsem.
Bu arada tahminin 15cm'in tam dik oturuştaki pelvis ölçünüz olduğu. Sürüş açınızdayken alınan ölçü çok daha doğru fikir verecektir. Tam dik duruşta yol bisikleti sürmek sele ne olursa olsun rahat vermeyecektir (Kadro açıları farklı olduğu için)
 
@BerkEvren

Sürüş mesafem yaklaşık olarak 60 km düz yol ortalamam yaklaşık 25-26km ama 30 km'de 30-33 ortalama tuturdugum var
 
@Bisiklet sever 93
Aylık 60km vücudunuzun yol bisikleti duruşuna alışması için çok düşük bir miktar. Zaten sizde dik bir sürüş yapıyor, bunun sonucunda düşük hızlarda seyrediyorsunuz zaten. Yüzeyi kavisli (yandan s profilli) , 150-155mm genişlikte ve jel dolgulu bir sele seçin derim. Ama yinede şunu unutmayın, doğru sele bile sık sık sürmeyen biri için konfor sunmayacaktır.
Daha rahat etmek, daha performanslı sürmek istiyorsanız yol bisikleti sürüş pozisyonunda sürmenizi, o duruşa göre bir sele seçmenizi öneririm. Yol bisikleti kadroları sürücünün öne eğik sürmesi için ayarlanır unutmayın. Yani rahatsız oluşunuzdaki tek sorumlu sele değil bence.
 
sabit masali fitness bisikletim var
gunluk 10-20 km de popoda sikinti yok ancak yollarda bozukluk,yamalar,taslar oldugu icin bu gelen darbeler seleden testislerime vuruyor acitiyor

gunluk 50-60 km yaparsam hem popomda uyusukluk hem testis agrisi oluyor

su bisiklette en cok konforsuzluk yaratan faktor sele benim icin
 
(link)

Burdaki yönlendirmeye göre Aliante VS almıştım, alışma evresi geçtikten beri çok memnumum, hiç ağrı yok. 0
Eğer seleyi düzgün ayarlamazsanız yanlış yerlere baskı alıp uyuşukluk ve tahriş yaşayabilirsiniz. Seleyi doğru pozisyonda kulladığınızdan emin olun.
 
@BerkEvren

Ayda 60 km sürmüyorum tek turda 60 km sürüyorum ayda yaklaşık 800 km sürüyorum ayda
 
kendi deneyimlerimi aktarayım sele boyun yuksek ayarlı ise uzun süre sürüşlerde kıl dönmesine kısa ayarlı ise diz ağrısına hazırlıklı ol eğer hemeroid hastalıgı var ise delikli sele iyi bir seçim olur hemeroidi olup uzun süre sürenler yarım popo seleye oturup uzun süre sürerlerse ne dediğimi anlarlar
 
Nedir arkadaş kòtümüzün bu semer ve bisikletten cektigi
 
  • Beğen
Tepkiler: ocean_83
55 kiloyum hem ince hem kalın yani normal bir sel istiyorum önerilierinizi bekliyorum
 
Fizik ardea fizikin iyi modellerinden birisi değildir. öncelikle karbon raylı olmasına gerek yok kium raylı bir modelini alın derim. 35 gr karbon daha hafif ama "esnemezlik kium ve karbon arasında çok var hissediyorum" diyen adam ya yalan söylüyordur yada hava atayım diye batırıyordur emin olun. fakat manganez ardea da cidden esnemezlik kium ve karbona göre farklıdır diye düşünüyorum. gövdede karbon composite shell değil sanırım bu modelin yabancı sitelerde de incelemesine hiç denk gelmedim. fizikte 2 boy var. 142 regular ve 152 large. bike fite bi sele parası daha veremem diyorsan kalçalar genişse 152 large al. model olarak antares kium alıpta memnun olmayanı duymadım. ben benim stok seleden sonra bu kadar kalite farkı olacağını bin kere düşünsem inanmazdım. yoldan aldığım titreşim vibrasyon vs sıfırlandı resmen ayrıca ne bir ağrı ne bir sızı. bir sele bu kadarmı fark eder. hatta eline alınca fizik antares çok sert tahta gibi gelir adama ama wingflex teknolojisi nefes alışı esnemezliği ve konforu 10 numara. bu arada çok yakın bir abim ciddi para vererek pinarello f10 dogma disk aldı:))) valla 10 bin euroya romaya gidip alıp geldi dönüşte vergi iadesi de aldı vs de birlikte çıktığımız rutlarda most karbon selesinden yandım allah diye şikayet ediyor. 1 saatlik rutta bile rahatsız oluyor. aynı sorun benim merida stok selede de vardı. aldım antaresi ağrıyı sızıyı unuttum resmen. 2-3 saat bin gram ağrı olmuyor. fakat sonuçta ben uzun tur değil performansa dayalı hızlı sürüşler yapıyorum 5-6 saatlik rutlarda ne olur orasını bilemem ama bana bike fit yapan arkadaş ısrarla pro turnix hollow 152 anatomic önermişti. onuda çok araştırdım ama satan yerde kalmadığı için mecburen fizik aldım ve hiç ama hiç pişman değilim iyiki fizik antares kium almışım ve ısrarla herkese öneririm. fizikte en rahatsız model arione dir. resmen tahtadır uzak dur derim. antares ve aliante arasında çok fark yoktur ama aliante daha bi konforlu sanki diye konuşulur genelde.
 
Geri