Sele seçimi

ioalici

Daimi Üye
Kayıt
21 Eylül 2014
Mesaj
238
Tepki
161
Şehir
İzmir
İsim
İbrahim Onur ALICI
Bisiklet
Cube
Arkadaşlar birkaç sele satışı yaptım ve seleler hakkında "Rahat mı?" "Bana olur mu?" "Yol bisikletine bu takılır mı?" gibi sorularla karşılaştım ve kendimce yanıtlar verdim. Forumda bölük pörçük bilgiler var ama toplayalım dedim. Selenin nasil ayarlanacagi bilgisi aslinda sele kadar onemli ama baska yerlerde var. Yetersiz diye dusunursrniz ekleyin.
İlk el olsun 2. el olsun sele seçimi hakkında bilgileri burada verelim. Ben kendi arastirmami ekleyecegim. Tecrubeli olanlarimiz yanlislar duzeltirse ve ekleme yaparsa cok sevinirim.
1. Seleyi hangi bisiklette kullanacağız?
Kullanilan bisikletin geometrisine gore surucunun pozisyonu degismektedir. Malumunuz bisiklete 3 noktadan temas ederiz. Sele pedal ve gidon. Kalcamizin pozisyonuna gore selenin secimi cok onemlidir. Tur bisikletinde dik pozisyonda agirlik uzun saatler boyunca seleye binecek sekilde oturulur. Genis rahat jelli seleler satilmaktadir. MTBde ise coklukla ayakta zaman gecse de yol bisikleti kadar agresif bir pozisyon yoktur. Yol bisikletinde ise Fizik tarafindan belirlenmis guzel ve anlasilabilir bir sistem var. Endurance bisikletlerde Bull, yaris kadrolarinda snake ve aradaki sportif suruculerde chameleon kullanilir. Olay seleye pozisyonel olarak ne kadar yuk bindigi ile iliskilidir. TT bisikletlerin seleleri cok daha ozeldir. Pubise yuku olabildigince azaltma hedeflenir.
Bu baglamda yumusak sele iyi demek degildir.
2. Selenin genisligi ne olmali?
Bunun icin degerlendirmeler olmakla beraber metre alip oramizi buramizi olcmekten ziyade seleye oturabiliriz. Kaba etlerimizin derininde iki tarafta legen kemiklerimizin ischium diye cikintilari vardir. Yuk buralara biner. Eger oturdugunuzda ischiumlariniz belirlenen noktalara geliyor ve rahatsa olay tamamdir.
3. Oluklu mu olsun oluksuz mu?
Vallahi ben de bilmiyorum. Erkeklerde penisin ustunde derinde pubis kemikleri vardir. Mesanenin onunde bulunurlar. One cok egildiginizde erkeklik organina ve daha az olmakla beraber testis bolgesine giden damarlar burayla sele arasinda sıkışır. Bazilari diyor ki seleye oluk koyarsak bu etki azalir. Bazilari diyor ki o etki fazla degildir hem zamanla o oluklar yuzunden popomuz rahatsizlaniyor. Vallahi siz karar verin.
4. Yahu bu sele ne pahali... Bunun ucuzu işe yaramiyor mu?
150gr gelen bir yapragin 40kg tasidigini, egilip bukulmedigini uzun yillar deforme olmadigini dusunurseniz ve kur farki yuzunden 3 kat pahaliya aldigimizi da kabul ederseniz hayir pahali degil. Ha gidip 200euro mu verelim. Hayir 200gr gelen 100euro civarinda kaliteli seleler var onlardan alin.
4. 2. el sele alinir mi?
Niye alinmasin? Eger selenin size uygun oldugundan eminseniz ve sele saglamsa alinabilir. Hem uygun fiyatli olur. Fizik markasinin saticilarda sari renkli deneme seleleri var. Digerlerini bilmiyorum. Onlari denemeden almayin. En azindan geometriyi anlarsiniz.

Saygilar
 
Scudo

abergun

Üye
Kayıt
23 Ağustos 2015
Mesaj
21
Tepki
4
Yaş
40
Şehir
İstanbul
İsim
Selçuk Ergün
Bisiklet
Cannondale
Çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.
 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
@ioalici

Siz Fizik sele seçimini yanlış anlamışsınız. Fizik'te seleler bisiklet tarzına göre değil arkanın seleye oturuş şekliyle alınır. Bu da öne ne kadar eğilebildiğimize göre anlaşılır. Örneğin Peter Sagan sizin ''yarış'' dediğiniz yol bisikletiyle uzun süre Fizik Bull kullandı. Doğru sele seçimi için şurayı inceleyin derim.

(link)

Öte yandan bisiklet tanımlamalarınız da hatalı. Örneğin Fabien Cancellara yarışlarda (her tür) uzun süre endurance olan Domane'i kullandı. Şu an Madone değiştiği için reklam maksatlı ona biniyor. Yani ''yarış kadrosu'' diye herkesin yarışta kullanması gereken bir şey yoktur. İsteyen sprinterlik gibi yeteneğine göre, isteyen geometrisine göre, isteyen de paşa gönlüne göre istediği tarz bisiklete biner ve yarışta kullanır.
 
  • Beğen
Tepkiler: ioalici

ioalici

Daimi Üye
Kayıt
21 Eylül 2014
Mesaj
238
Tepki
161
Şehir
İzmir
İsim
İbrahim Onur ALICI
Bisiklet
Cube
Hocam dedigim gibi maksat buydu. Tecrubeli olanlar yanlislari duzeltmeli. Bilgiler icin tesekkurler...
 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Rica ederim. Siz Canyon'un bisikletlere koyduğu Fizik selelerden dolayı o hatayı yaptınız sanırım. Canyon mesela aero kadro alacakların öne çok uzanabildiğini farzediyor. Bu yüzden o kadroya Fizik Ariona (snake) koyuyor. Endurans alacakların esnek olmadığını farz ediyor, Fizik Bull kullanıyor. Bu fikir teoride doğru olmakla beraber pratikte herkes için asla geçerli değil. Yukarıda sporculardan örnek vermiştim. Bir de kendimden örnek vereyim. Öne rahat uzanabildiğim halde endurance kullanıyorum. Hayatımdaki en rahatsız sele de Specialized'in bana uygun bulduğu Phenom Pro Carbondu.
 
  • Beğen
Tepkiler: ioalici

7haiku

Daimi Üye
Kayıt
31 Mayıs 2015
Mesaj
389
Tepki
379
Yaş
44
Şehir
Ankara
İsim
Ömür
Bisiklet
Diğer
Sevgili arkadaşlar, Mosso Legarda şehir bisikleti kullanıyorum. Hibrid model olarak geçiyor. Gidon düz. Şehir bisikleti gibi yayılarak oturamıyorum. Oturma şekli de öne doğru eğilmek şeklinde oluyor. Bütçeme uygun bir sele almak istiyorum. Şu ikisinden (veyâ aynı fiyat aralığından başka seleler de tavsiye edebilirsiniz) hangisini tercih edebilirim, yardımcı olur musunuz?
İlki ucuz. Kullanmış olan varsa fikir verebilir:
1-https://(link)
2- Başka sitelerde 100 küsür liraya kadar değiştiğini gördüm:
(link)

Teşekkür ederim şimdiden..
 

Heraklia

Daimi Üye
Kayıt
6 Nisan 2015
Mesaj
285
Tepki
275
Yaş
43
Şehir
Edirne
İsim
Sertan Atalay
Bisiklet
Mosso
Bende mosso legarde kullanıyorum. Geçen sene sele ağrısından bisiklete binmek istemiyordum. Bu sene başında (link) bu seleden aldım. Çok rahat ettim.Ben alırken daha uygundu fiyatı.Döviz kurundan dolayı biraz artmış fiyatı.Popo biraz geniş olduğu için geniş sele aldım.Mossonun selesi 14 cm civarında. Bana küçük geliyordu. Yeni sele 18.5 cm .Kalça ölçümü yapıp ona göre sele alırsan daha rahat edersin bence.
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner

7haiku

Daimi Üye
Kayıt
31 Mayıs 2015
Mesaj
389
Tepki
379
Yaş
44
Şehir
Ankara
İsim
Ömür
Bisiklet
Diğer
@Heraklia Tamam teşekkür ederim. Memnun kalmış olmak önemli; değerlendireceğim.
 

cuska

Üye
Kayıt
5 Mayıs 2015
Mesaj
25
Tepki
25
Şehir
istanbul
İsim
ilker
Bisiklet
Sedona
ben de sedona 345 kullanıyorum geçen hafta bu seleyi aldım. ilk sürüş de 50 km yol yaptım bir sıkıntı yaşamadım eski seleme göre çok iyi. tabi tayt ile kullanın daha rahat olur.
 

Aquarius

Üye
Kayıt
2 Şubat 2016
Mesaj
23
Tepki
12
Yaş
35
Şehir
Isparta
İsim
Vüsal Alibeyli
Bisiklet
Cesur
Oluklu mu olsun oluksuz mu? bu soru çok önemli. Bilgi sahibi olan var mı?
 

sedir90

Üye
Kayıt
28 Mayıs 2012
Mesaj
58
Tepki
23
Şehir
denizli
İsim
Kürşat ERKAN
mtb de brooks yolda fizik.Bir koltuğa oturduğumuzda totonun baskı yaptığı yerleri ölçün sele genişliği o kemikleri kapsar şekilde olmalı.Tecrübe ettiğim ve rahat ettiğim odur
 
  • Beğen
Tepkiler: Heraklia

sedir90

Üye
Kayıt
28 Mayıs 2012
Mesaj
58
Tepki
23
Şehir
denizli
İsim
Kürşat ERKAN
oluksuz sele konusunda erkeklerde kan dolaşımının daha sağlıklı olduğuna ilişkin sanırım burada bir makale okuduğumu hatırlıyorum.Ancak emin değilim çok fazlada bilgim yok.Mesela gürkan genç dünya turunda seçtiği sele brooks buna dayanarak rahatlık konusunda yorum yaptım.
 

isasntrk

Üye
Kayıt
27 Nisan 2015
Mesaj
41
Tepki
19
Yaş
30
Şehir
Antalya
İsim
İsa
Bisiklet
Merida
Merhaba bisiklet sever dostlar, bisiklet süren birçok insan gibi bende seleden şikayetçiyim :) Biraz totom geniş olmasından ve trekking bir bisiklete sahip olmamadan dolayı rahat bir sele aramaktayım. Aklımda sportourer flx, garda ve selle royalin muhtelif modelleri var. Brooks almayı isterdim ama bütçemi(max ~100₺) aşıyor maalesef. Beni idare edecek bir sele önerirseniz sevinirim :) Teşekkürler..

Araştırırken gözüme ilişti İris GS-17 diye bir sele varmış, nasıldır bu sele bilen kullanan var mı acaba.. Bilgisi olanlar bi el atsın :D
 

Murat Cömez

En yeni üye - Kayıt: Az önce
Kayıt
21 Nisan 2013
Mesaj
7.779
Tepki
19.390
Yaş
51
Şehir
Giresun
İsim
Murat Cömez
Bisiklet
Colnago
Beni yanlis anlamayinda sele ne bilgisi olan kisileri önerisi üzerine ne baskalarinin tavsiyesi üzerine alinir. Sele denenerek, ölcülerek size hangisi uyuyorsa o alinir. Bisikletteki en önemli parca seledir ve buparcada ucuza pahaliya bakilmaz. seel royal ucuz olabilirve size uya bilir ama brooks bir bisiklet parasikadar olabilir ve size uymaya bilir uymayincada istedigi kadar pahali olsun.

Size tavsiyem poponuz biraz genis ise deneyeceginiz seleler 143mm genisliginde olsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: isasntrk

isasntrk

Üye
Kayıt
27 Nisan 2015
Mesaj
41
Tepki
19
Yaş
30
Şehir
Antalya
İsim
İsa
Bisiklet
Merida
@Murat Cömez Haklısınız yorumunuzda en doğrusu o şekilde yapmak :) Fakat bulunduğum bölgede adam akıllı bu parçaları satan yer yok. Açıkçası çokta zamanım yok bir şekilde internet üzerinden almam lazım. Sağolun cevabınız için.
 

Kerem Özbayrak

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2009
Mesaj
1.245
Tepki
2.688
Yaş
45
Şehir
iSTANBUL
Bisiklet
Giant
Selamlar herkese. Bugün bisikleti yıkatayım viteslere baktırayım derken bi anda kendimi sele alırken buldum, seleyi aldım ve eve geldim. Açıkçası seleyi de kalça ölçümü yaptırıp, bana uygun ölçüleri tutturup aldım ancak içime kurt düştü. Aldığım seleyi internette sürekli araştırıyorum ancak henüz tam olarak bulmuş değilim. Sele sanki mtb selesi gibi geldi bana ancak emin olamıyorum. Konu hakkında bilgisi olan var mıdır? Bu sele için sadece fotolara bakarak yorum yapabilir misiniz? teşekkürler

Bu arada yol bisikleti kullanıyorum.

21208685_10155643285754156_574072541_n.jpg 21209055_10155643285619156_990572815_n.jpg 21222734_10155643285624156_1648871758_o.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato