Scudo Sports

Sedona'mla ilk ciddi kazam! ama hata bende:(

öncelikle çok çok geçmiş olsun.yağışlı havada disk fren farkı burada ortaya çıkıyor işte.nekadar hız yaparsanız yapan tekerleri kitlemediğiniz sürece kaymaz ve güvenli bir duruş yada yavaşlama sağlar.aynı olayı bilmiyorum ama belki daha yüksek hızlarda yapmıştım biçok kez.ve hiçbirinde frenlerimle ilgili sorun yaşamadım.sağlıcakla kalın...

• Beğen
Tepkiler: Umut Palabıyık
Scudo
Olayın fren türüyle ilgisi yok, disk fren, v fren, cantilever farketmez bu durumda. Olay lastiklerin kızaklamasıyla ilgili ki yağmurun yağdığı ilk anda yoldaki yağ ve toz su ile karışarak oldukça kaygan bir zemin oluşturur. Fren sıkmasanız dahi virajlarda kayma riskiniz vardır.

Geçmiş olsun benim de bu şekilde bir düşüş tecrübem olmuştu.

• Beğen
Tepkiler: Umut Palabıyık
@gurkan

Evet, dediğiniz gibi fren türü o tarz bir zeminde pek önemli değil. Olayda benim freni yanlış kullandığım doğru fakat zemin düzgün olsa kesinlikle düşmezdim. Lastiğin yerle yaptığı açı 85derece olmuş ya da olmamıştır, hemen kaymaya başladı.

Yağmurun ilk yağdığı anlara çok dikkat etmek gerekiyor. Bundan sonra o tarz bir durumda bayır aşağı bisikletle hızlı inmek bir yana bisikletle bile inmeyeceğim. Çünkü asfaltın buzdan farkı olmuyor.

Ben de bayağı bir düştükten sonra; freni sıkıp sıkıp bırakmak gerektiğini yada ivmeli bir fren yapmam gerektiğini öğrendim. xD

elbetteki lastik kaymasıyla ilgili bir kaza ancak yağmurun yeni başlamadığını varsayalım ozaman v frenin tutmayacağı yerde disk ile çok daha güvenli fren yapabilir ve frene bağlı kazayı en aza indirmiş olursunuz.ancak dediğiniz gibi yeni başlamış yağmur olduğu için en azından zamanında freni kullanıp hızı düşürebilirsiniz ki v fren ile bu çok zor illaki kazaya meyil veriyor...tekrar geçmiş olsun ...

Saygı duymakla birlikte kesinlikle katılmıyorum. V frenin tutmayacağı nasıl bir yer var aklınızda bilmiyorum ama iyi bir v fren ve jant ikilisi de disk fren kadar iyi tutacaktır. Disk freni gözünüzde bu kadar büyütmeyin, neden v frenle hızı düşürmesi çok zor olsun, yokuş aşağı inen bir kamyon değilsiniz taş çatlasın 100kg ı durduracak.

3 senedir hidrolik disk fren kullanıyorum, benzer kazayı bende yaşadım, bir çok tecrübem oldu; çok çamurlu araziler dışında disk frenin yanımda gelen bisikletlilerin v frenlerinden tek bir artısını görmedim, ki o durum da frenleme gücüyle ilgili değil lastikten uzak olduğundan çamurun rotora bulaşmamasıyla ilgilidir.

Saygılarımla.

çok geçmiş olsun, bu tür kazalar pek sık olmaya başladı forumda...

sevgili Gürkan kardeşim;demekki tecrübelerimiz farklı.bende uzun zamandır disk kullanıyorum.ve şimdiye kadarki v-frenlerim ile yağışlı havalarda özellikle yokuş aşağı çok kaza yaptım.ancak disk frene geçtiğimden beri yağmurda çamurda frene dokunmaktan korkmuyorum ve sağlıklı durabiliyorm.ayrıca kuru zemindede yokuş aşağı ciddi farkı var.ben 3 değil 10 yıldır bisiklet kullanıyorum ve hepsindede sonradan kendim disk taktırdım.yani diski gözümde büyüttüğümden değil ne olduğunu iyi bildiğimden.ancak kullanım yerlerimiz ve biçimlerimiz hepimizin farklı elbette.belki bundan kaynaklanan yorum ve tecrübe farklarımız olabilir.sağlıcakla kal...

Demek ki iyi bir v-fren bulamamış belki de bunu ayarlayacak tecrübeye sahip olamamış ya da iyi bir usta bulamamışsınız. 3 yıldır bisiklet kullanıyorum demedim 3 yıldır değişik marka ve modellerde hidrolik disk fren sistemleri kullanıyorum dedim.

Siz frenlerinizle mutlusunuzdur buna kimsenin sözü olamaz ama hala yarışlarda bile v-frenler kullanılırken kalkıp bu kadar dramatik bir fark olduğunu savunmak sanıyorum biraz bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor.

Saygılarımla.

Geri