Scudo Sports

Sdü iibf'de yaz okulu sorunu. iki dakikanızı ayırır mısınız?

@Ahmet Bilge Kaan AKIN Bende mesela bütünlemede veremediğim dersi yaz okulunda verdim. Ama çoğu üniversite ikisini birden yapmıyor

Scudo
@Ahmet Bilge Kaan AKIN

@ATTy

Evet, maalesef pek çok üniversitede ikisi de var. Keşke ülkemizde yanlış olan tek şey bu olsa.

Yüksek öğretimde (aslında orta öğretimde de) ya sınıf geçme sistemi olur, ya da ders geçme sistemi. Ders geçme sisteminde, almanız gereken dersler vardır, bunları tamamlayınca mezun olursunuz. Sınıf geçme sisteminde ise sırası ile sınıfları geçersiniz, son sınıfı da geçtiğinizde mezun olursunuz.

Yaz okulu, ders geçme sisteminde olur. Öğrenciler çok çeşitli sebeplerden dolayı yazlarını da ders alarak değerlendirmeyi tercih edebilir. Mesela başka üniversiteden geçiş yapmıştır ve eksik dersleri vardır, veya başarısız olduğu dersleri tekrarlamak istiyordur, ya da 4 seneden kısa sürede mezun olmayı hedeflediği veya yan dal yaptığı için fazladan ders almak istiyordur.

Sınıf geçme sisteminde yaz okulu olmaz, çünkü 2-3 aylık yaz dönemine bütün bir seneyi sığdırmak mümkün değildir. Eksik dersi tamamlamak gibi sebepler de geçerli olmazlar.

Bütünleme ise sınıf geçme sisteminde olur. Sene sonundaki sınavların çoğunda başarılı olup birkaçında başarısız olan öğrencilerin bir sene kaybetmemesi için başarısız oldukları derslerden bir sınav hakkı daha verilir. Bu sınavın adı "bütünleme"dir, çünkü bu sınavla öğrenciler eksik derslerini bütünleyip sınıfı geçerler. Bütünleme, "finali kötü geçene ikinci şans" veya "başarısız öğrenciyi kurtarma" sınavı değildir.

Ders geçme sisteminde de bütünleme sınavı olmaz (ya da en azından olmamalıdır) çünkü en düşük geçer notu bile alamayan öğrencinin kendi kendine 1-2 hafta çalışarak başarılı olabileceği doğru bir düşünce değildir. Geçme sınırına çok yakın bir öğrenciden beklenen, ikinci bir şans verilip sınırda bir başarı ile geçmesi değil, dersi tekrar edip gerçekten başarılı olmasıdır. Yüksek öğrenim hayatı boyunca birkaç dersi tekrar etmek öğrenim süresini genelde uzatmayacağı için bu durumdan kaçınılması çok elzem değildir.

Ayrıca, bütünleme sınavı yapılıyorsa, bunun doğrusu finallerin hemen peşinden yapılması değil; öğrencilere 1 ay gibi bir çalışma süresi verildikten sonra yapılmasıdır, çünkü öğrencilerin bütün senenin eksiklerini 3-5 günde gidermelerini beklemek pek sağlıklı değildir. Ama hocalar tatillerine erken başlayabilsin diye, veya yaz okuluna zaman kalsın diye bunu da takan pek olmaz.

@Murat B. Haklısınız, ben yaz okuluna sınıf geçmek için gittim ama benim bir kaç arkadaşımda ortalamalarını yükseltmek için yaz okulundan ders almışlardı

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
@Ahmet Bilge Kaan AKIN Trakya Üniversitesinden 2004 te mezun oldum. Geçme notumuz 60, bütünleme ve yaz okulumuz yoktu. Dekan ile toplantı yaptığımızda akademik kariyerlerimiz var sizin icin kariyerlerimizi sıkıntıya sokamayiz dedi. Sonra vay efendim Makina Mühendisliği 7 senede bitti. Bizde de kabahat var elbette. Destekliyorum kampanyanı ama bizim zamanımızda yoktu böyle kampanyalar falan.

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
@trainspotting35
Hocam bi şey çıkacağından değil de en azından bir "belki" durumu var, hiçbir şey yapmamaktansa :D Benim için sorun yok, geçiyorum bitiriyorum bu sene de kalan arkadaşların seneleri uzayacak ona üzülüyorum.

Change.org linki varmış maalesef bu site pek işe yaramıyor bizim okuldaki notu az olan hoca için açılmıştı (dersi 6 senede veren var) gerçi bende girdim bana göre pek kıt değil. Kalıcam gibi duruyor ama orası ayrı konu :) Neyse herkes imza attı ama değişen herhangi bir durum olmadı. Okuldakiler pek ümitlenmesin bence. Okulda imza toplanıp dekana/rektöre götürülse daha etkili olur

@Kunget
Bizim üniversitenin öğrencisi genel olarak sus pus olduğu için bir şey çıkacağını sanmıyorum hocam. İmza toplanmış zaten de olumsuz yanıt alınmış. İİBF önünde 2 gün eylem yapılmasına bakar açmaları ama nerde? Kim yapacak eylemi :D

@Ahmet Bilge Kaan AKIN aynı biz :) bizimkiler bir tek 2tl'lik yemek zammında yemekhaneye giderken simit alıp orada yediler sonra da hadi 1tl indirelim bari dediler :D

@Serkan Mıstınoğlu

1989 YÜ (YTÜ)mezunu bir bisiklet sever olarak bir duzeltme talep ediyorum. :)

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Bildiğim kadarıyla başka üniversitelerde açılan yaz okulunda verebiliyordunuz eskiden. Bir bakın derim, hava değişikliği olur iki ay. @Ahmet Bilge Kaan AKIN

@Rip
Aynen hala katılınıyor ancak bizim okulun bitme süresi çok geç olduğu için diğer okullara kıyasla, kimse katılamayacak. Zaten 1 aylık ev-yurt bulması çok zor, bulunsa bile fiyatı çok uçuk olacaktır :/

iibf nin kendisi başlı başına zaman kaybı zaten haha

@Rip

Kendi okulunuzdan 100 liraya aldığınız dersi farklı okuldan 300 veya 400 liraya alabiliyorsunuz. Genelde 2 ders alındığını düşünürsek 700 küsür lira demek başka okul

@Ahmet Bilge Kaan AKIN mesela siz hayvansever bir şahsiyet olarak benim kızlara 2 ay baksanız Bursa'da. Kira falan masrafı olmaz. Win-win olur. Yemek falan da çıkıyor sabah aksam, annemin olduğu zamanlar.;)

Bu dertten bende muzdaribim, araştırmalarıma göre bir kaç yıl evvel yayınlanan bildiriye göre eğer üniversitede bütünleme sınavı varsa yaz okulu açma gibi bir zorunluluğu kalmıyor.

Geri