Arkadaşlar merhaba,
Bisikletforum a katılalı neredeyse bir hafta oluyor. Geçenlerde niyeti bozup kendime bir yol makinası almaya karar verdim. Başlangıç seviyesi bir bisiklet düşünüyordum. Bunun için aratma yaptığım sırada bu site ile tanıştım. İyiki de üye olmuşum. O sıralar bütçeme göre 3 ürün arasında kaldım. Bunlardan biri salcano xrs 040, biri carraro 022 ve triban 500 dü. Tribanlar çok takıldı kafama ama bir türlü yenisi gelmiyordu ve kur farkından dolayı gelse bile daha pahalı olacaklar. Yada gördüm ki daha ucuz aktarıcılara geçmişler ucuz olmak için. İlk bisikletim mtb katagorisinde rockrider 5,2 olduğu için ve sorunsuz zevkle bindiğim bir bisiklet olduğu için btwin i düşünüp durdum. Daha sonra xrs 040 ile carraro 022 ye takıldım. Görsel olarak 022 çok güzeldi. Velakin aktarıcısı daha düşük bir modeldi ama lastikleri daha iyiydi. Satıcı arkadaş sora diye diye beni salcanoya ikna etti. Mavi beyazını aldım 2015 modelin. Aldığımda bile tereddütlerim vardı çünkü salcano nun marka algısı ve servis hizmetlerinden herkes şikayetçiydi. İçimde bir ukte ile aldım gittim. Faturası felan kesilmişti artık. Park yerinde ilk binişimi yaptıktan sonra ön değiştirici zincire sürtüyordu. Bir iki değişimden sonra sanırım yerine oturdu ses kesildi. Arka değiştirici fena değildi şıkır şıkır çalışıyordu. Ama verdiği his hoşuma gitti mtbden sonra. Kara verdim akşam ODTÜ de şöyle hızımı alacaktım.
MTB deki farı ve arka ışığı taktım vs. soluğu akşam 10 civarı odtü de aldım kampüsü şöyle bir turlamak için. Bu arada lastiklerin havası bana biraz düşük gelmişti. biraz daha hava bastım. Sanki benim ağırlığımla yayılıyorlardı biraz. İlk olarak satıcı karpiyerli pedal takmıştı bisikletime ve buna ayağını geçirmek ölümdü. İlk binen arkadaşlara tavsiye etmiyorum. Normal pedal ile bisiklete alıştıktan sonra kilitliye geçeceğim sanırım bende. Karpiyerli pedalları söktüreceğim. Daha sonra çok güzel bir şekilde sürmeye başladım. Yanlız alet hızlı mtb de yeten ışık bunda yeterince uzağı göstermediği için kısıtlı kaldı. Birde ince lastik ve amörtisör olmadığı için yolu daha çok hissediyorsunuz. Derken hafif aşınmış ve çatlaklar oluşmuş bir kısmına girdim yolun. Bisiklet birden saçmaladı ve bir kaç saniye sonra arka cantın üstünde gittiğimi fark ettim. Arka lastik 3. km de patladı. Çok canım sıkıldı. Bumuydu yani..! Lastikler konusunda zaten uyarmışlardı beni. Forumda bazı arkadaşlar korkmayın o lastikler sanıldığı kadar narin değil canınızı sıkmayın felan diye yazmışlar ama ben bu kadar çabuk patlayacağını ummuyordum. Bu Salcano nun kalitesizliğinden mi yoksa benim acmeliğimden mi bilemedim. Bisiklet elimde arabaya döndüm ve evin yolunu tuttum. Yarın lastikleri değiştirecektim hemen. Michelin dynamic sportları gözüme kesirmiştim. İçleri telliymiş. Daha önce alışverişim olan Turuncu bisiklete gitmeye karar verdim. Sahibi çok deneyimli, tam bir bisikletçi.
Sabah oraya gittiğimde sağolsun bisikleti kötülemedi bana Kevser hanım. İlk makina de acemiliğin atlatılması için fena bir makina değil dedi. ( Servise gitmedim çünkü bana satan çocuk bisiklete dahi binmeyen bir tipti. İşte Salcano gibi markalar burada çuvallıyorlar bence. ) Şimdilik iç lastiğini değiştirelim hatta yama bile yapabiliriz dedi. Ama ben yeni bir iç lastik istedim. Öbürünü de yamayacaklar yedek yapacağım. Bu arada Kevser hanım bu yol bisikletleri daha narin dedi. Bir tel çivi vs patlatabilir lastiğini yanında hep yedek iç lastik ve yama takımı vs taşı ve lastik değiştirmeyi öğren dedi. Bu arada arka lastik vidayla tutturulmuştu yerine bunun yerine kolay değiştirme çubuğu olsaydı daha iyi olurdu dedi ama kendininkilerin çapının buna uygun olup olamayacağını bilemedi ve garanti olaylarından dolayı bozmayalım dedi. yanında 15 lik anahtar taşımamı önerdi. Bir de gidonun geometrisini yanlış buldu. Daha içeri kıvrımlı ve daha uzun bir gidon olması gerekiyormış zira siprinte kalktığında yada yokuşta ayağa kalktığında tutacağın bir yer olması için. Gidonu çok önde buldu. Bele yük binebileceğini söyledi. Bu bisikletlerin yol bisikleti görüntüsü verilmiş şehir bisikletleri olarak adlandırıyorum ben dedi. Ama yinede acemliğini bunda at bir kaç yıl sür bakalım hakkını versin dedi. Sora yerine de başlangıç için aslında tiegra daha iyi olurdu dedi. Neyse.. Teker göbeklerini kontrol ettiğimizde çok sıkı olduklarını fark ettik. bisiklet akmıyordu. ( Tekeri yerden kesin hafifçe elinizle ufak bir kuvvet verip dönmesini sağlayın ama hafifçe tekerin kendiliğinden dönmeye başlaması gerekiyor arkadaşlar benimki kasılıp kalıyordu ) Ön değiştiricinin zincire sürttüğünü de söyledim bırakıp geldim. Bakalım neler olacak. Yarına teslim edecekler bisikleti.
Benim Salcano xrs 040 ile ilk tecrübelerim bunlar. Açıkcası beni tatmin etmedi. Ama bütçeme göre olabiliecek en iyi makina yine de bu sanki. Carraroyu keşke sürebilseydim. Farkı görmek için. Yani başlamak için yanlızca bisiklete 2000 tl düşünün derim. Alt orta seviye bir makina yani. Bisikleti iyi bilen sırf ticaretini yapmayan bir yerden alın. Sizi doğru yönlendirsin. Bir yandan da bu firmalarda ticari kaygı güdünce sıkabiliyorlar eğer paranın kokusunu alırlarsa aslılıyorlarda aslılıyorlar ilk mtb mi alacağım sıra delta bisiklete gitmiştim bana direkt 1500 tl lik canondale satmaya çalıştı. Yerli malı keşke iyi olsa da içimizde kuşku bırakmasa ama avrupa bisikletler giriş seviyesi bile olsa daha iyiler. Btwin rockriderımı aldığım gibi kullanıyorum daha hiç bir sorun yaşamadım. Bir kere ayarlar için gittim adamlar bir sat içinde teme bakım yaptılar ücretsiz. Salcano duy bunları ve işçilik kaliteni arttır. Pazarlama sistemini daha profesyonelce yap. Marka değirini ve algını daha üste taşı. Yoksa yeni bisikletimden soğudum yaw..!
@serkan akta
evet ben 1400 aldım .. zaten %10 kafadan düşüyorlar..
@Can Oksuz
evet gidon geometrisi ile bunu kastediyordum..
İşte benim yeni xrs 040 yenında da emektar btwin rockrider 5,2