Değişik bir konuda ben de fikrimi söylemek isterim.
Bildiğiniz gibi matematiksel terimlere ve bilinen geometrik şekillere patent alınamaz. Yani Salcano isterse oturur, dünyanın en iyi bisikletlerinin kadro açılarını kopyalayabilir. Bir firma çıkıpta "ben ön çatal açısını 72 derece kullanıyorum, kimse kullanmasın ha" diyemez. Sayılara patent alınamaz.
Çok bilinen daire, üçgen, dörtgen beşgen...yamuk vs gibi geometrik profillere de patent alınamaz. "Ben üst boruyu yuvarlak profil yaptım, patent alıcam, kimse yapmasın" diyemezsin, hadi len derler adama. Gidonun yuvarlak profiline patent alınmış, düşünsenize, başkaları üçgen, dörtgen profilli.
Öte yandan, kullanılan açılara göre yapılacak mukavemet hesaplarında, kadronun belirli yüklere dayanması için gerekli ölçüleri tespit edilir. Açılar büyüdükçe kadroya binen yük artacağı için (düşey yük) kadro materyali sağlam ve atalet momenti yüksek olacak şekilde seçilmelidir. Malzeme kalitesini artırmaya kalktığınız zaman zaten fiyatlar fırlayacaktır. Bu durumda iyi bisikletlerin açılarını kopyalamak size pahalıya mal olacağından geri adım atarsınız. Hep söylenir, "parasını verirsen Çinli de sana Alman kalitesinde makina yapar" diye. O zaman aynı paraya neden Çinli alayım ki Alman varken, değil mi? Ar-Ge nin değeri burada ortaya çıkar.
Aero bisikletlerin formları için çokça zaman ve para harcanıyor. Amaç en az direnç için. Ortaya çıkan profil dizaynlarına patent alınmasına bile gerek yok, herhangi birisi kopyalasın, iki önemli dergi, bir tv programında adamı rezil ederler kopyacı diye, piyasadan silinir. Etik kurallar, adli kuralların önündedir her zaman.