Scudo Sports

Sahillerde mangal yasaklansın!

@07yusuf Bana da annem kediyi köpeği elleme dedi. Bana da bazı din görevlileri 'köpeğe dokunmak mekruhtur' dediler. Ben niye kediye köpeğe eziyet etmedim? Sanırım psikolojim bozuktu :)

Camiye, evine çöp atamayan çocuk, sınıfa nasıl rahatlıkla atabiliyor sizce?

Scudo
Ben "Mangal yakılmaz!" yazısının dumandan siyahlaştığını görünce umut olmadığını anladım. Bu konu da tartış tartış bitmez.

@Buğra C
Dayağa mı geleceğiz yine :komik:
Hocam umarım savunmuyorsunuzdur dayağı. Bütün sorun zaten, dayakla terbiye edilmiş olan çocuğun okula gelince, yemediği dayaktan ötürü sapıtması durumu değil mi?

@07yusuf Dayağa nasıl bağladınız o da başka bir bilinçaltının konusudur herhalde :)

Size olan bir durumu yazdım, insanlar bilmedikleri için değil, bilerek, kasten, defaatle uyguluyorlar bunları.

Geçen gün (link) mesela. Devlet bunlara ehliyet verirken başkasına saldırmamayı öğretmemiş mi yani? Bize denk gelseydi kaçıp polise anlatsak bile 'ne yapayım' diyeceklerdi. Cumhuriyet savcısına denk gelip öğrenmişler. Bir daha yapmazlar.

Gördüğünüz üzere eğitimi sürücü kursu veremiyor bunlara ama cumhuriyet savcısı verebiliyor :)

Bunun mümkün olabileceğini düşünmüyorum. Bırakın sahilleri, nasıl göze alabildiklerini bilemiyorum, otobanın kenarında bile piknik yapan bir milleti bundan vazgeçiremeyiz. Yasalar var değil mi kim takar:)

Bir ara keneden kırım kongo kanamalı ateşlenme diye bir hastalık peydah olmuştu ve o ara herkes tek ağızdan İsrail'in parmağı var demişti. O parmağı olan İsrail'li arkadaşları sahillerimizede bekliyoruz nolur gelip bi el atsınlar

• Beğen
Tepkiler: Serrchi
@Buğra C emekli öğretmen bir abimiz,boşuna öğretmenlik yaptığını söylemişti..Niye?Eğitim sadece okulda ol(a)maz..Bu genel/tümel bir durumdur..Tabi ki öğretmenlerin konumu çok önemli ama müfredatta,siyasetçilerin veya bürokratların tutumları da,ülkenin alt yapısı da,ülkenin ekonomisi de,ülkenin dini durumu da bir o kadar önemlidir..
Ben eğitim dediğim için üzerinize alınmışsınız ama hocam,sizin kendi başınıza çözebileceğiniz bir durum değil bu..Belki bir iki çocuğu,ailelerine rağmen eğitebilirsiniz,bundan mutlu da olursunuz ama konu bu kadar basit değil..

Ayrıca siz gelecekte yaşayacak yetişkinleri eğitmeye çalışıyorsunuz..Bugün için yapabileceğiniz hiçbir şey yok..Bugün sahilde mangal yakıp;kömürü,poşetleri,etleri olduğu yerde bırakan yetişkinleri sizden önceki öğretmenler yetiştirdi..Onlara sorsak ''süper'' öğretmenlerdi ama yetiştirdikleri çocuklar ortada..Demek ki süper öğretmen de olsanız,bir işe yaradığınız yok..Bu köhne sistemin içindeki bir dişliden başka bir şey değilsiniz,ne yazık ki..
Eğitim şudur..Bir baba çocuğuna bisikletin iyi bir şey olduğunu söylediği zaman veya çocuğuna bir bisiklet aldığı zaman,çocuğunu eğitmiş olmaz..Baba çocuğunu eğitmek istiyorsa,kendine bir bisiklet almalıdır..Eğitim böyle olur..Çocuk zaten seni otomatikman taklit edecektir..
Bugün Türkiye'deki öğretmenlerin yüzde kaçı kitap okuyor?Buyrun..!
Sağa sola tabela koymakla,insanları uyarmakla veya yasaklarla olmaz bu işler..Bu işleri çözecek zeki insanlar bu ülkede yok ne yazık ki..O sahile giden o kokuyu çekecek,o pisliği görecek..Çünkü burası Türkiye..!

@anzolot Daha güzeli yolda merak etme ''kuzey korede bir manyak,amerikada başka bir arıza rusya,japonya ve çinde karışdımı olaya ben göreceğim o mangalları ve mangalcıları artık mantar bulutları arasında yaparlar mangallarını.

@miyamoto musashi iş oraya vardımı o mantar bulutu hepimizin son gördüğü şey olur

• Beğen
Tepkiler: venom09
@anzolotBen önlemimi aldım kendimce ama bu gidişat hiçde hayra alamet değil işin şakası,esprisi bir yana ülkenin ve dünyanın durumu mangal ve dumanından bile vahim!!

Beylikdüzü Gürpınar Sahilinde artık mangal yasaklandı. Zaten uzunca bir süredir mangal için belirtilen yerlerde mangal yakılmasına izin veriliyordu ancak buna uymayanlar söz konusuyla hala. 2 hafta önce yapılan Beylikdüzü Triatlonu öncesi sahilde mangal yasaklandı. Triatlon sonrası yaptığı açıklamada Beylikdüzü Belediye Başkanıda bunu açıkça belirtti ve hatta sahilin bir spor parkı yapılacağını belirtti. Bence güzel gelişme.

@anzolot
baba vanga zamanında söylemiş zaten hocam. tesadüf müdür bilinmez...

Kartal sahili deniz ve yeşilin içiçe olduğu nadide yerlerden birisi. Ben Ümraniye de oturduğum halde ancak bu sene keşfedebildiğim Kartal sahile gidiyorum. Mangal da yaptım. Egzoz dumanından sa mangal dumanını tercih ederim. Karşı olunan mesele mangal olamaz herhalde. Olsa olsa mangal sonrası rezaleti olur. Pisliklerin ortada bırakılması, yeşillik alanlardan taşıp bisiklet yolları üzerine mangalların, semaverlerin konulması. Meselenin özünde kendinden başkasını düşünmeme, düşünse de kıymet vermeme var bence. "Hak yeme, hakkını yedirme" düsturu bizde alıntılanarak "hakkını yedirme" tarafı uygulanıyor. Ne dini, ne örfi, ne kültürel eğitimde başkasının hakkını yemek kabul görmez. Demek ki var olan eğitim sistemlerinde değil sorun, uygulamasında.
Halkın bu keyfini uygulayabileceği alanlar da çok yeterli görünmüyor. Olan yerler de maalesef suistimal ediliyor. İlkbaharın başında daha piknik mevsimi başlamamışken arkadaşla bisiklet turu attığımızda gayet temiz bir ortam varken, piknik sezonu başında yaptığımız turda içler acısı gördük. Her yer çöp şişe kırıkları moloz yığınları. Bu kadar hoyrat davranılır mı bu doğaya. Ne yapmak lazım bu zihniyete bilemedim. Ne güzel alan ye iç temizle git. Yarın gene sen ve senin çocukların gelip burada vakit geçirecek. Ya da o bıraktığın cam kırıklarından çıkan yangınla yitip giden ormanın yerine binalar dikildiğinde kimi suçlayacaksın "Memlekette orman bırakmadılar" diye.
Çok iyi hatırlıyorum, unutmam mümkün değil zaten o masum gözleri. Çocuk yaştaydım belki 8-9. Yediğim sakız şekerin poşetini yere attım, 10 adım atmadan yanımda bir 4-5 yaşlarında bir çocuk belirdi elinde benim attığım poşetle. "Bunu neden yere attın, çöpe atsana" (ya da ona benzer bir şey söyledi.) Geldim 40 yaşıma o gün bugündür o çocuk bana hala yere çöp attırmıyor. Hani bir an atmaya yeltensem gözümün önüne geliyor atamıyorum. Allah razı olsun o çocuğu yetiştirenlerden.

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
Kartal'da doğup büyüdüm ve 36 yıldır Kartal'da yaşıyorum.

Ben mangalın her türlüsünden şikayetçiyim. Eşimi, dostumu, arkadaşımı alıp, mangal dumanı ve o pis kokular yüzünden sahil de yürüyemiyorum, koşamıyorum, bisiklet süremiyorum.

Mangal yapacağım diye bisiklet yolunu işgal edenlere, mangal yapacağım diye 3 şeritlik sahil yolunun 2 şeridine park edip yolları kapatanlara, mangal yapacağım diye ortalığı pisliğe bulayanlara, isteyen kusuruma bakabilir ama benim saygım yok. Çünkü bana veya benim gibi düşünen insanlara saygı duyan yok.

Mangalın dumanından da, mangal sonrası oluşan ortamdan da, kısacası ne varsa hepsinden şikayetçiyim. BİMER dahil olmak üzere her yere yazdım ama nafile.

Burası Tuzla-Pendik civarları, Kartal'ında bundan farkı yok. Bu pisliğin içerisinde yaşamaya çalışıyoruz.

127382 dosyayı görüntüle

Mangalla ilgili şunu eklemek istiyorum;
Mangal yakmak kişisel bir hak değildir. Ne yapalım mangalda mı yakmayalım diyen çıkar. Evet yakmayın.
Sahil - Orman - Milli park - plaj gibi yerler kamusal alandır. Çöp dökmek, moloz bırakmak, mangal yakmak aynı şey kimse kusura bakmasın.
Ben arkamı topluyorum demekle olacak iş değil bu. Kirletmek için çimlerde çöp bırakmanız gerekmiyor. Hatta hava çimlerden daha büyük bir hak.

• Beğen
Tepkiler: cool mehmet
Bu tayfanın en önemli bir özelliği de 'zaten' ve 'o da' kalıplarını kullanmasıdır. Zeytinburnu bisiklet yolunun o meşhur videosundan hatırlayalım:

"zaten herkes buraya park etmiş"
"öndeki adam da hızlı gidiyordu, ceza yazmadınız"
"ben havayı kirletiyorum ama egzozlar da kirletiyor.

Tartışma adabında 'tu quoque' denen bir safsatadır. Bir yanlışı başkasının da yapıyor olması, onu doğru yapmaz. Sigara içenler de havayı kirletiyor, o zaman benim mangal yakmam 'haklıdır' diyemezsiniz.

Çocuk yere çöp atıyor, 'zaten yerde bir sürü çöp var' diyor. Atıyorum bir ibadeti yaparken 'zaten kimse yapmıyor' mu diyorsunuz. Doğruyu yanlışı bile ayırt edemiyoruz halen. Çocuk gelişiminde 'gelenek sonrası döneme' 14 yaşından sonra geçildiği öğretilir, bizde bir türlü geçilemiyor.

@Buğra C
Zaten mantık dersleri ve özellikle şu safsata kavramları zorunlu olarak öğretilse, çağ atlarız bambaşka bir toplum oluruz. Okuma yazmadan çok daha önemli bence.

Bu tip olaylarda çözüm gayet basit yüklü para cezası. Haa uygulayacak, uygulayabilecek kurum var mı yok. Zabıta o mangalı yakanlara teker teker biner tl para cezası kesse, ne kendi ne de yakını bir daha yasak yerde mangal yakmaz. Ama o belediye başkanı bir daha ki seçim seçilemez.

@Buğra C e hocam sen de ben ogretiyorum ama anlamiyorlar demissin. Pes etmissin. Ogretmenim diyince isin icinden cikiliyor mu? Cok mu duzgun insan olunuyor, sosyal statu sahibi mi olunuyor?
Cahilin cuhelanin mazeretlerini siralamissin da, sen de kendi mesleginde bir suru mazeretler siralamissin. Bu yaklasimlardan yola cikarak sizin de mangalcilardan farkli bir bakis acisina sahip oldugunuzu dusunmuyorum.
Yani "ben ogretiyorum fakat halk suclu ogrenmiyorlar iste cahiller" demek nasil bir yaklasim?
Yani herkesin kani mi bozuk da cok iyi ogretiyorsunuz, sistem cok iyi fakat bu cahiller bir turlu anlamiyor iste!
@fthgzl79 gayet guzel aciklamis. Bu bir sistem isi. Oyle munferit ben isimi yapiyorum demekle olmaz. Sana dokunmayan yilanin 3. kusak torunu gelir bir anda senin torununu sokar. Sonra ahlar vahlar nafile.
Devlet cahillik egitimini siz ogretmenlerin uzerinden gayet de guzel yapiyor. Bunu da gunumuzde ogretmenlik yapan %90 ogretmenden her konustugumda anliyorum.

@babajanovic

1) e hocam sen de ben ogretiyorum ama anlamiyorlar demissin. Pes etmissin.

Dedim. Bunu basit bir araştırmayla teyit edebilirsiniz. Somut bilgidir. Kendinize bir deney kümesi seçin, rastgele belirli sayıda sınıfa girin, temizliğine bakın mesela. Ancak pes ettiğimi nereden çıkardınız merak ediyorum?

2) Ogretmenim diyince isin icinden cikiliyor mu? Cok mu duzgun insan olunuyor, sosyal statu sahibi mi olunuyor?

Yukarıdaki deney kümesine ve eğitime daha yakın olunuyor. Eğitimle ilgili süreçleri değerlendirmede daha yetkin olunuyor. Neyin neden olduğunu daha iyi analiz edebilecek altyapıya sahip oluyorum diyelim.

3) Cahilin cuhelanin mazeretlerini siralamissin da, sen de kendi mesleginde bir suru mazeretler siralamissin.

Hangi mazeretler? "Şu olduğu için şunu yapamıyorum" gibi bir mazeret göremiyorum ben. Tekrar belirteyim, "çocukların büyük bir kısmının okulu kirletme eğiliminin olması" bir durumdur, bu durumun tespitini yapmadan buna karşı eğitim de yapamazsınız.

4) Yani "ben ogretiyorum fakat halk suclu ogrenmiyorlar iste cahiller" demek nasil bir yaklasim?

Cehaletin tanımını yapmıştım. Cehalet, bir çocuğun "yere çöpün neden atılmaması gerektiğini" bilmemesidir. Arapça kökü itibariyle de "bilmemek" anlamına gelir zaten. Yere çöp atan onun zararlı olduğunu bilmediği için yapmıyor. Nasıl ki orucun bozulacağını bilerek su içerseniz cahil değil günahkâr olursunuz, kırmızı ışıkta geçilmeyeceğini bilerek geçerseniz de suçlu olursunuz.

Geri