Scudo Sports

Sahilde bisikletli çocuğa çarptım!

bikaç gün siteye girmedim diye konuyu açıp gitti denilmiş geldim merak etmeyin.. yorumları da okudum bu arada.. bazı arkadaşlar 'destek görceğini zannetmişsin' falan yazmış ama kimseden destek görmek gibi bir amacım yok ünlü biri değilim, kasetim falan da yok o sebepten destekçilerim olmasına gerek yok :) geçmiş olsun diyenler de sağolsun var olsun..

ben bisikleti bir hevesle aldım.. bisiklet alırken amacım her dk frene basmak veya haftasonları cocuklara çarpmak değildi.. çocuklar bisiklet sürmesin diyen de olmadı.. çocukken bisiklet sürmeyen mi var ?

o gün talihsiz bir olay yaşadım ama cana zarar gelmemesi tek teselli. orada bisiklete değil de çocuğa çarpsaydım daha kötü olabilirdi.. eğer daha kötü bir sonuç ortaya çıksaydı hem ben gereksiz bir sorumluluk altına girecektim hem de çocuğa yazık olacaktı..

çocuguna bisiklet sürdüren anne baba da dikkatli olacak, bisikletli de dikkatli olacak, bisiklet yolu diye tabir edilen yerde kıçını sallaya sallaya yürüyenlerde sag ve sol taraftaki yoldan yürüyecek.. bu basit 3 kural uygulandıgında kaza yüzdesi baya bir düşer..

bazen unutup bende bisiklet yolunda yürüyorum ama korna çalındığında da kenara geçmesini biliyorum.. önemli olan o.. o yol tapulu malımız değil ama bir ikaz yapıldıgında da yol vermek İNSAN olabilme adına iyi bir durum..

küfür ve hakarete gelecek olursa; normalde söylemem ama o olaydan sonra söylediğim bir şey..

geçen gün bir söz okudum bu konuyla alakası oldugu icin söylemek istiyorum, kim söylemiş onu da bilmiyorum...

''Küfür ağzıma yakışmıyor olabilir, ama hakedenin üzerinde mükemmel duruyor.''

Not: bazı arkadaşlar merak eder şimdiden söyleyeyim 'destek görmek için??!!' böyle yazdım :D

haydi sağlıcakla kalın..

Scudo
@suat06

Kötü bir olay yaşamışsın ve bisikletçinin dostu bisikletçidir deyip içini dökmek istemişsin, bir dahaki sefere dost düşman mevzusunu iki kere düşünürsün artık ;)

Olan olmuş, ne siyah ne beyaz, işin aslı gri, bu sana tecrübe oldu, artık bir dahaki sefere gözleri dürbün gibi açarsın, hem yola cam kırıklarına bakarsın hem çimlerden fırlayan çocuklara, hem mangalcılara, ee bisikletçi olmak kolay değil, hele işin bir de araba yolu boyutu var ki, ona da bir dahaki kaza haberinde değineceğim :)

Malum SSK bile sen ölmeden tedavini yapmıyor :)

@suat06

Siz küfürle ağzınızi çirkinleştirmek istiyorsanız keyif sizin; en azından burada yapmayın da bizim gözümüz kirlenmesin.

Bende iki hafta önce kadar başıma gelen bir olaydan ve bisiklet yolunda karşılaştığımız davranış şekilleri ile ilgili bir şey söylemek istiyorum.

İki hafta kadar önce Sudüşen turumuzdan dönerken bende bisiklet yolunda bir çocuğa çarptım. 4-5 yaşlarındaydı. Ne olduğunu bile anlamadım bir anda bisiklet yoluna atladı. Zaten oldukça yavaştım ama duramadım, çarptım. Çok dengesiz bir şekilde düştüm o an. Çocukta bisikletin altına girdi. Çocuğa bir şey oldu diye aklım çıktı. Gözünün altı çizilmiş kanıyor, ayrıca dudağı da kanıyordu sanırım. Forumdan iki arkadaş ve çevredekiler geldi dedi "çocuk atladı önüne" diye. Yoksa oradaki amcalardan çoktan fırça yemeğe başlamıştım. Gerçi aklım sadece "çocuğa bir şey oldu mu?" diye meşguldü, kimin ne dediği önemli değildi.
Ailesi çocuktan oldukça uzak bir noktada piknik yapıyordu. Sonradan geldiler. "Kafasını vurdu mu?" dediler bende bilmediğimi gene de hastaneye götürmeleri gerektiğini söyledik. "Kafasını vurmadıysa sorun yok" oldu cevabı. Bir daha karşı karşıya gelmek istemediğim bir durum. Gerçekten o çocuğa çarpmaktansa bana araba çarpmasını tercih ederdim. Sonuçta ufacık bir çocuk...
Kısaca bencebisiklet yolları, bisiklet sürmek için en tehlikeli yerlerden. Her an bir kaza olabilir. Bu olaydan sonra uzun bir süre o güzergahta bisiklet yolu kullanmayı düşünmüyorum. Çünkü insanlar eğitimsiz. Çok açıkça bunun tek sebebi 'kentli olmak/kent kültürü'ne sahip olmama. İstanbul koca bir kasaba. Bunu derken kimseyi ya da yaşam alanını küçümsemiyorum. Kent, kasaba ve köy'de yaşam farklıdır ve hepsinin kendi dinamikleri vardır. Tekrardan diyorum bu ifade hiç kimseyi küçümsemek ya da aşağılamak amaçlı değil. Sosyolojik bir yaklaşımdır.
Bisiklet yolu onun için hiç bir özel anlam taşımıyor. Orası sadece bir yol hem de renkli bir yol ve oradan yürümesi gerekli. Doğruluğu ve ya yanlışlığının farkında değil. Çünkü bununla ilgili herhangi bir eğitime ya da bilgiye sahip değil. Benzer davranış şekillerini diğer kamusal alanlarda, müzelerde vs. görebilirsiniz. Mesela sigarasını içip izmaritini rahatça yere atan kişinin davranışı. Aslında bu da benzer nedenlerle. O izmariti yere atmaması gerektiğinin farkında değil. Çünkü böyle bir şey bilmiyor. Yere atıldığını görmüş, öyle biliyor. Bu da onun suçu değil. Eskiden sinir krizleri geçirirdim bisiklet yolundan yürüyüp, uyardığımızda laf yapanlar yüzünden ama artık anlıyorum.
Bunun tek yolu okullardaki eğitimlerden geçer. İlkokulda gerçekten çocuklarımıza bazı temel şeyleri aşılamalıyız ki yetişkin olduklarında da bilinçli bireyler olsunlar.
Bu tip şeyler bende dahil hemen hemen az ya da çok hepimizde var. Bazı davranışlarımızın yanlış olduğunu fark edemiyoruz. Çünkü onlar bize normalmiş gibi gösterildi ya da gördük.

@Murat Ü.

Polonya'ya yeni geldim, karşıdan karşıya geçeceğim araba geçsin de arkasından ben geçeyim diye bekliyorum, araba durdu yol verdi, duygulanmıştım...

açıkçası bisiklet sürmeyle insanın cahilliği gitmiyor. herkes bisiklet sürebilir ama herkes gerçek bi şehirli olamayabiliyor. ( şehirde şehir bisikleti sürünce şehirli dağda dağ bisikleti sürünce dağlı olunacağını sananlar var , şehrin de dağında kuralları var .). şehirdeysen şehre göre davranıcaksın çevrene dikkat ediceksin BEN BİSİKLET SÜRÜYORUM AÇILIN BANA YOLVERİN BEN AYRICALIKLIYIM diyemezsiniz ya elbette bisiklet yolu işgel edilmemeli size yol verilmeli ama bu şekildeki yorumlar bisikletli birine yakışmıyo . bu durumda arkadaşımızın bi suçu yok ama benim değinmek istediğim konu o değil. değinmek istediğim bu konun içinde saçma bi yorum var '''''''' türbanlıya çarpım , gelişecek öğrenecekler '''''''' varmı böyle bi dünya . bunun üzerine konuşmıycam zaten bu yorumu okuyanlar yazan kişinin nasıl biri olduğunu bisiklet sürmeyi hak edip etmediğini anlamıştır.

@engin özdemir

Orada biraz içindekileri kusmuş gibi geldi bana.Birisine çarptım de bir kadına çarptım de neden türbanlı diye belirtiyorsun.Sıkıntın mı oldu türbanlılarla diye sorarlar adama.Ya bis bisikletle biniyoruz, neden peki? Bir çok sebebi var, ve bunların içinde ayrımcılık dışlama ve kendini diğerlerinden üstün görme gibi özellikler yok.Yani türbanlıya çarptım demesi rahatsız etti beni.

@Mustafa demirbacak

Günah keçisini bulduk, türban. O kadın o türbanı takmasaydı o kaza olmayacaktı, diyorum abi takmayın bak kaza yapıyoruz :)

@Oguz_

Bence hiç girmeyelim o konulara hem rahatsız edici hem de bizi ilgilendirmez, herkesin özeli,kendi dini inancı istediği gibi yaşar.Biz pedallamamıza bakalm kardeş. ;)

@Mustafa demirbacak

Doğru diyorsun, ben en başından bu kokuyu alıp söylemiştim zaten "mısır patlatıp geliyorum" diye.
Zaten mevzu buralara gelmese şaşardım ama arkadaşlar başladı tartışmaya ben de biraz ironi yapayım dedim, kötüyüm değil mi?
Düşene 1 tane de ben vurdum.

• Beğen
Tepkiler: D.Mustafa
büyük konuşmak bana göre değil... ne zaman büyük konuşursam başıma geliyo çünkü... o yüzden temkinli temkinli şunu diyorum...

hiçbir araba, çocuk, büyük insan havadan düşmüyo yola... insanların çok olduğu (özellikle de dar) yollarda "önüme atlamaz, düz gidiyo" diye pedala basmak yerine "düz gitse de her an kenara kayabilir, önüme çıkabilir" diye düşünmek gerekiyo...

eğer konu çocuklarsa, onların her tür hatayı ve dikkatsizliği yapmaya hakları var zaten... dikkatli olması gereken biziz.
sadece anne ve babaları diil, tüm toplum olarak onlara dikkat etmemiz, yeri geldiğinde de durup onları uyarmamız gerekiyor...

ayrıca anne ve babaların topluma güvenmeye de hakları olduğunu düşünüyorum. keşke tüm hayvanların ve çocukların sokakta güvende oldukları bi ülke olsak...

yavaş bisiklet süren birini de günah keçisi ilan etmek de gerçekten saçma olmuş... hani veledromda olsa anlarım da.. sahil yolunda, insanların keyif yaptığı bi yerde...

böyle bi olay aynı benim başımada geldi. ortalam 33-35 km hızla ırmak kenarında boş sayılacak gezi yolunda sol taraftan gidiyorum.Aşağı merdivenler iniyor fakat merdivenin önüne gelene kadar kimin inip çıktığını göremiyorsunuz neyse bir çocuk hızlıca koşarak merdivenden inerek atladı yola.Allah'tan vızz diye geçitim yani 1 saniye daha sonra geçsem veya çocuk 1 saniye daha önce inse kesin bişeyler olacaktı.Aklım çıktı annesi olduğunu tahmin ettiğim kadın korkuyla bağırdı orda. Bende korktum açıkcası iyice yavaşladım acaba cocugun biyerine bisikletin biyeri değdi mi diye baktım bişey yok devam ettim. Yani bazen sizin suçunuz olmasada kaza oluyor.Adı üstünde kaza bile bile kimse yapmak istemez.
Geçmiş olsun diyorum.

çok sert yazmışsın be suat.. Biraz daha geniş ve hoşgörülü olmak sana çok şey kazandırır derim. :) geçmiş olsun..

Özellikle kadıköyden bostancıya kadar olan sahildeki bisiklet yolunda hız yapılmaması gerekiyor. O kısım çok kalabalık ve nerden neyin ne zaman çıkacağı belli değil. Ki orası hız yapmak için tasarlanmış biryerde değil. Ben bisiklet yolunda bir çocuk gördüğümde en sola kıyıya en yakın noktaya kadar çıkıyorum. Yürüme yoluna çıkıyorum dikkatinizi çekerim. O çocuktur kendince o da sürüyor eğleniyor en doğal hakkı herkes gibi. Bizim ona dikkat etmemiz gerek. Herkesin yanından geçerken bile temkinli, olmak gerek. o yolda insanlar koşu yapıyor önündeki kişi yavaş yürüyor koşu yapan onu geçmek için anlık bisiklet yoluna girip çıkıyor mesela. temkinli olmasa bisikletli ona da çarpabilir. Açık ve net arkadaşım: bahsettiğim yolda hız yapılmaz... sakin kullanılır. hız yapıp deneme yapılacak bir yer değil. Tasvip etmiyorum bunu. Ayrıca empati yaparak olaylara yaklaşalım. Hep yukardan birazda umursamaz tavırla yaklaşmamak lazm. Kimse bizim düşmanımız değil. herkes aynı ülkede yaşıyor. araba sürerken yolda her tarafı kontrol eden bizler bisiklet sürerken kulaklığı takıp at gözlüğüyle sürmeyelim. Tekrar diyorum orası hızlı gidilecek biryer değil. Geçmiş olsun.

@suat06

Siz öndeki teyzeyi sollarken ikiniz teyzeyle beraber bisiklet yolunu kapatmış oldunuz. Çocuğa hanginize çarpacağına karar vermek kaldı. Çocukta sağ tarafa yani kendi şeridine geçti. aslında doğru yaptı. ona çarptınız. üstüne bir de çocuğu ve ailesini suçladınız. bunun elle tutulacak bir tarafı yok. destek görmek istemediyseniz destek görmek için yazmadım diyebilirsiniz. buna bu kadar takılmanızı anlamadım. Ama bu anlattıklarınıza bakılırsa, rica etsem bisiklete bineceğiniz zaman forumdan haber verirseniz sizin bisiklete bindiğiniz bölgede oğlum ve kendim bulunmamaya çalışırız. Ayrıca insanların arkasından öküz, hayvan vs. demek yerine buradan sizin görebileceğiniz şekilde yazıyorum. anlattınız ben de sizin hatalı olduğunuzu düşünüyorum ve eleştiriyorum.

Konudaki bütün yorumları okuyamadım, benim diyebileceğim tek şey karşılıklı olarak insanların birbirlerine saygılı olması ve empati kurması gerektiğidir. Buyrun bir video ekleyeyim, bir Downhill sürücüsü şehir içi bile değil! downhill parkurunda bir çocuğa çarpıyor.(Haklı olup olmama açısından değil de bir çocuğun karşınıza çıkması en düşük ihtimal olan yer olduğu için üstüne basıyorum.)

İngilizcesi olmayanlara kısaca özetleyeyim bisikleti kullanan arkadaş çocuğa çarptıktan sonra hemen çocuğa nasıl olduğunu soruyor, yukarıya da bir dur işareti yapıyor(kimse gelmiyor gibi ama yine de...) Ardından çocuğun annesi gelip bisikleti süren arkadaşa iyi misin diye soruyor ve özür diliyor, işte burada ben dedim ne oluyor yahu, eğer Türkiye'de olsa bizi herhalde dövmeye kalkarlardı ya da anne tarafından güzel bir bağırış çığırış aksiyonu yaşardık. Bilmiyorum umarım yanlış düşünüyorumdur. Burada durum farklı tabi çocuğun orada ne işi var? Ama sonuçta, insanlar anlayışsız olduktan sonra istersen F1 pistinde ol olaylar çok çok farklı gelişir...

Geri