Scudo Sports

Sağlıklı kilo vermek isteyenlere tavsiyeler

@harun tınas

Bisikleti ne şekilde sürdüğünüzü açabilir misiniz biraz? Nasıl bir kadansta sürüyorsunuz, dizlere binen yük ne durumda, bisiklet boyutu size göre mi, ergonomik ayarları size göre mi? Kaç dakika/saat sürüyorsunuz? Bu bilgilerle daha iyi yardımcı olunabilir.

45 dakika - 1 saatlik sürüşten sonra başlar yağ yakımı. Oda belli nabız değerlerinde. Aksi takdirde kaslar yorulur ama yağlar yakılmaz.

Bisikletin doğru ergonomik ayarlarını (sele yüksekliği, kadro boyu, lastiğin hava basıncı vs...) sağladıktan sonra, yüksek kadansta, 1 saatlik sürüş, hele ki 2 aylık düzenli sürüşle beraber çok yormaması lazım. Muhtemelen biryerlerde bir yanlışlık var.

Ha bir de bisikletinizin kabaca özellikler nedir. Çift amortisörlü çelik kadro dağ bisikleti ise pestilinizi çıkarır elbette 10 km'de.

Scudo
midemde oluşan şişkinlik ve yemek sonrası bulantı şikayetinden dolayı bir süredir dikkatli yemeye özen gösteriyorum önceleri 15cm subway light tavuk ve hindi sandviçleri ile şikayetlerim bir süre rahatlaması üzerine rahat durmayıp soslar ilave ettim sonuç olarak eski şikayetlerim tekrar baş gösterdi bende sade olarak bu sandviçlere devam ettim yinede yemekten sonra midede ağırlık hissi devam ediyordu ki antitoxin meyve sebze suyu diyeti kitap ve videolarını internette bulana kadar. son 2 haftadır sadece meyve sebze suyu içiyorum midem çok rahatladı ve düzene girdi

@harun tınas

Harun bey bisikletle kilo vermek için yorulmak, ter atmak gerekir.
Düzenli sürmeniz önemli bir faktör orası güzel ancak günden güne yaptığınız yolu arttırmanız gerek. İlk 10 km ikinci gün 12 km üçüncü gün 15 km sürmeye çalışın aynı şekilde hızınızı da arttırmanız gerekli. Hızlı sürün, hızınız arttıkça daha fazla yorulacaksınız, daha fazla terleyeceksiniz bu da otomatik olarak kilo vermenizi sağlayacaktır.

@AykutÇ. sacmalik derken programa uyulmasi cok zor anlaminda demistim ki bunu sizde belirtmissiniz. Ben bir kac kere denedim acikcasi aksam isten dondugumde saat 8 falan oluyor zatrn aksam yemegini 9dan once yiyemiyorum ama mumkunse 2 gunde bir 30km yol yapmaya calisiyorum aksamlari (onu da gerci cogu zamn yapmiyorum agirlik coktu diyor) biliyorum olay tamamen benim irademde bitiyor.

Bisiklete basladigimdan beri kilo verdigimi hissediyorum gerci ama duzgun bir yemek sekli oturtursam her sey daha guzel olucak tahminimce 20 kilo vermem yeterli 190cm 110kg suan durumum.

Kullanmaya usendigimden turkce karakterler yok ama bunlar hep tepetolk!

@AykutÇ.

Yanlış. Eğer kilo sorununuz yoksa günde 1 porsiyon meyve yiyebilirsiniz. O da az şekerli olanından. Kilo sorunu olanlar fazla kiloları gidene kadar meyve yememeliler.

Başlığı açan arkadaş Karatay Diyetinden bahsetmiş. Bu diyet iyi bir diyettir. Sağlıklı zayıflamak isteyenler bunu okumalıdır.

Yanlış. Meyveyi gönül rahatlığı ile çuval çuval yiyiniz demedim zaten bende. Kilo sorununuz olsa da olmasa da akşam belli bir saatten sonra meyve yenilmemeli. Kilo sorunu olan birisine de işkence eder gibi meyveyi tamamen kes denmemeli. Kısılması gereken birçok şey varken meyvelere haksızlık edilmemeli. Günde bir defa veya 2-3 günde bir defa meyve yiyebilirler elbet. Ben yenilebileceği saatlere vurgu yaptım. Yanlış olmadığında ısrarcıyım. Bisiklet kültürünü edinmiş, buralarda gelip soru soran kişilerin de zaten bir günde bir çuval meyve yemeyeceğini düşünüyorum.

Ne yazdıysanız onu alıntıladım. Meyve de gönül rahatlığı ile yenmemeli. Dikkatle yenmeli. Meyveden alınacak her türlü besin zaten sebzeleren alınıyor.

@AykutÇ.

Yağ yakımının süre ile ilgili olmadığını yakımın kalp ritmi ile ilgili olduğunu okumuştum. Hatta çok abanayım daha fazla yakayım derseniz daha az yağ yakarsınız :) Yüzde %50 kalp ritmi ile %75 kalp ritminden daha fazla yağ yakarsınız. Kalp ritmi yağ yakma seviyesine geldikten sonra; kalp ritmi arttıkça yağ yakımı azalır yerine yakıt olarak daha fazla şeker kullanılmaya başlar.

Tabi bunun yanında tavsiye edilen ölçüde daha az kalori alırsanız yağ yakarsınız.

Ben 1.5 aydır işe gidip geliyorum bisiklet ile süre olarak zaten 45 dakikayı geçmiyorum ve ideal oranda kilo veriyorum. Dediğiniz gibi 45 dakika dan sonra olsaydı bu kadar kolay kilo veremezdim.

Bende 4-5 kilo vermiştim ilk başaldığımda 1.5ay içinde, ancak sadece antreman veya beslenme tek başına birşey ifade etmiyor...

Sporayeni başlamış Kilolu bir bünyede beslenme..

Bazı şeyleri hiç yememeli....
Un makarna hamurişi pilav ekmek tatlı kola meyve suyu tereyağ börek çörek simit aklınıza ne gelirse pide pizza kumpir kebap iskender :)

Bazı şeyleri az yemeli(dengeli)...
Bal yumurta kuruincir kayısı uzum ceviz (2 adet)

Bazı şeyleri de bolbol yemeliyiz...(ki karnımız doysun)
Çorba Sebze yemekleri salata havuc kabak yogurt maydonoz limon (zeytinyağlı) atlayark bir günde balık eti, yağsız kırmızı ve tavuketi (ızgara) sarımsak...

Günde 2 öğün yenmeli örn. 12 -18 de , kahvaltıyı öğun olarak saymıyorum, çok hafif yapıldığından...

Haftada 4 gün atlayarak Kahvaltıda müsli -azyağlı süt veya sıcaksu kuruincir(2adet) veya peynir yeşillik/maydonoz...

Spor aktivitesi öncesinde ve sonrasında ortasında, yemek yemeden kan şekeri artırıcı/dengeliyici kuru incir yenmelivb.
Unutmayın düşük kan şekeri sizi çok acıktırır takatini kırar, halsizlik ve başdönmesine kadar gidebilir, taze meyve ve kuru üzüm kaysı ve incir az miktarda kontrollu dikkatli tüketmekte faydası olur çokca..

Soda limonla su bol tuketilmeli eforda, yuksek kadanslı, haftalık hedef belirlenmeli 50-100km gibi enaz 3 gun bu hedef için bisiklete binmeli..
Benim düşüncelerim bu lar faydasını gordum..

• Beğen
Tepkiler: sametutuncu
@Recep M.

Yağ yakımı süre ile alakalıdır. Vücut ilk etapta kandaki hazır şekeri kullanır. Sonra glikoneogenez ile kaslardaki glikozu, daha sonra ise yağları kullanır yakıt olarak. Bunun dışında nabız aralığının da önemi var elbet. Alıntılamış olduğunuz mesajımda da yazıyor. Detaya girmemişim sadece :)

45 dakikadan az sürünce kilo verilmez demiyorum. Elbette verilir. Ama oran olarak daha az olur. Ki kilo verme daha çok beslenme ile ilgilidir. Aynı tempoda (3 günde 1, 30-40km yüksek kadans, 1-1buçuk saatlik sürüşler) sürüş yaptığım dönemlerde ayda 4-5 kilo veriyorum. Bisikleti bırakıp düzenli beslendiğim dönemde ise 2-3 kilo veriyordum. Beni de çok şaşırtmıştı bu durum.

Ayrıca işe bisikletle gidip gelmeniz imrenilecek bir hareket. Tebrik ederim. Darısı bizlere inşallah :)

emrahozkan bu değerli bilgiler için teşekkürler tamamı doğru harika yazmışsın.5 yıl beslenme danışmanı olarak çalıştım ve acizane ufak bir gözlemimi paylaşayım.Beslenme sini değiştirip kilo vermek isteyen bir çok kişi bir müddet buna devam ediyor bazısı 1 ay bazıları 3 5 fakat yüzde doksanı bırakıyor bunun nedenide benim gözlemim Bu beslenme alışkanlıklarını ''Yaşam Tarzı'' hahaline getirememeleri .Bir çok kişinin yaşadığı ortam kötü beslenme alışkanlıklarıyla dolu bu yüzden beslenme tarzını değiştirmek istese bile bir müddet sonra vazgeçiyor :)

• Beğen
Tepkiler: emrahozkan
Arkadaşlar spor yapmadan ben 1 ayda 9 kg verdim.
Sabahları 1 dilim peynir ve yumurta
öğlen tavuk veya ton balıklı salata
akşamları tavuk, köfte, et ızgara(ben yağsız seramik tavada yaptım). Pişirdikten sonra kaynamış suyun içine atıyorsunuz ve 2 dk bekletip yağı ve tuzu gitmiş şekilde süzüp herhangi bir yeşillik eşliğinde yiyorsunuz.
tek zorlandığım nokta tatlı idi. Çünkü acaip tatlı seviyorum. Onuda badici bir arkadaşımın tavsiyesi ile çözdüm. 1 kase yoğurda 2 çorba kaşığı tarçın ekleyerek yediğim zaman tatlı ihtiyacımı alıyordu.
Haftada bir de kendimi tatlı veya güzel bir kahvaltı ile ödüllendirdim.
Ben bu şekilde 1 ayda 9 kg verdim. Bilgi amaçlı paylaşmak istedim

Neden birsürü dr onu ye bunu yeme diye tv lerde çıkıp bas bas konuşuyor da , hiç onu s..çma bunu s..çma diyen bir dr yada diyetisyen yok ?
Çünkü para girdide var çıktıda yok ;)
Kilo sorunu psikosomatik bir sorundur ve bilinçaltı kaynaklıdır.
Ne yediğimiz değil ne kadar yediğimiz önemlidir.
İnsan bedeni ne yerse yesin bunu yaşam enerjisine çevirir dolayısıyla sağlıklı yada sağlıksız yiyecek yoktur sadece yiyecekler vardır.
Her gün kola içip cips yiyen ama zayıf kalan binlerce insan var.
Şuna katılıyorum yaşam enersini en yüksek alabileceğiniz gıdalar en taze ve doğada yetişenlerdir.
Bu yüzden pedala bastığın ve yürüdüğün sürece ve miktarı aşmazsan sağlıklı ve fit kalırsın.

• Beğen
Tepkiler: İsa ACAR
Karatay diyeti güzel, birkaç kilo fazlamız verdim ancak, sağlıklı beslenirken spor yapmak da önemli :) kilo vermek isteyen kardeşim, Karatay Diyeti'nin ilk kitabını al, oku, dedikleri mantıklı gelecektir. (Kitabın sonunda 100 kadar kaynaktan faydalanılmış)

• Beğen
Tepkiler: BarisBJK
yorum yapan arkadaşlara sesleniyorum içinizde doktor dahiliye uzmanı var mı. cevabınız hayırsa o zaman böyle ciddi konularda akıl vermeyin çok tehlikeli. örneğin
arkadaşın gizli böbrek hastası olmadığını kim biliyor kan ve idrar tahlili yapıldı mı. Daha önce hiç spor yapmayan bir insan birden zor spor olan(rampa yukarı Sürüş)bisiklet te biniyor kalp efor testi yapıldı mı. Birde lütfen bunak medya maymunu doktor lara itibar etmeyiniz kendi aile hekimine gidip kendinizi yönlendirmesini isteyiniz

Söylenenlerin çoğuna katılmakla beraber, referans belirtmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Kişisel görüşleriniz olarak aktarmanız daha sağlıklı bence. Örneğin referans gösterdiğiniz profesörün bugün halk sağlığını tehlikeye attığı için mesleki ehliyeti iptal edildi.

Yaklasik iki sene onceydi kilo vermeye karar vermem. Alkolu birakmistim ve hafif kilo verdigimi gorunce daha da dikkat edersem olur demistim.
183 boy 117 kiloydum. Her gun aksam bir yetmislik ( ne oldugu farketmiyor) yada 13-14 bira tuketiyordum. Tabi yaninda da bolca cips. Gunduzleri de en az 2,5litre kola iciyordum. Ve yemeklerde bolca ekmek yiyordum.
Kararimi verdikten sonra zaten birakmis oldugum alkolun yaninda kola icmeyide biraktim. Daha sonra ekmegi tamamen cikardim hayatimdan. Ozellikle kahvaltida bir kalip prynir yiyordum doymak icin ama ekmek yemiyordum. Ekmekten almam gereken vitaminleride bugday ruseyminden aliyordum.
Kola ve alkolu birakinca cok sevdigim bol sekerli limonlu caya agirlik vermistim. Bir gun uyandim ve limonuda sekeride atmadim caya. Cayin gercek tadini alacam dedim kendi kendime. Cok fazla cay iciyor olmama ragmen ilk donemlerde gunde ceyrek bardak cay icer oldum. Ama alistim onada. Simdi yine eskisi gibi cok iciyorum hemde cayin gercek tadini alarak.
Ennnn don olarakta aliskanlik haline gelen tuz tuketimini sonlandirayim dedim. Ve fazladan ve gercekten gereksiz olan tuz tuketimini tsmamen kaldirdim. Tuzluk koymadim masaya. Onun yerine pul biber kullandim salata ve hatta ayranda bile.
Ve bu butun donemlerde bolca su tukettim. Gunde 4-5-6 litre oldugu olmustur. Sonra birgun bir baktim aynaya ve hemen tartiya gittim 70 kiloyum. Evet evet tam yetmis kiloya inmisim. Su anda da 74-75 kilo falanim. Her ne kadar bu aralarda cok fazla nutella tuketmemden dolayi gobek olusmus olsada fazla kilo artisi olmadi. Ama eski saglikli beslenmeme donus yapacam tekrardan.
Hala ekmek yemiyorum vede :))

Geri