Scudo Sports

Sağlıklı bir şekilde Ramazan

Ne yapacaksınız?

• Susuzluk problem değil binmeye devam

• Gündüz olmasa da geceler bizim

• Biraz uzak dursun bisiklet :D

• Toplam katılım
    160

Işıklar Gazisi

Forum Demirbaşı
Tepki
651
Bisiklet
Mosso
Havaların da ısınması ile beraber hepimiz daha aktif olmaya başladık, bazılarımız (benim gibi :D) yaz için tur planları içerisinde. Ama şöyle bir gerçeklik ile yüz yüzeyiz.

Ramazan Geliyor...

Günler uzuyor ve giderek ısınıyor.

Peki siz değerli bisiklet severler Ramazan'da ne yapıyorsunuz?

Su kaybı yaşamadan binmeye mi çalışıyorsunuz yoksa gece kuşu mu olmaya başlıyorsunuz yada en kötüsü bir ay boyunca bisiklete elveda mı ediyorsunuz?

Saygılar...

• Beğen
Tepkiler: Kızılçam
Scudo
Ben gece binmeyi tercih ediyorum hem yollar daha sakin oluyor hemde fazla terlememiş oluyorum[emoji4]

• Beğen
Tepkiler: Kızılçam
Normalde de her gün işe bisikletle gidiyorum ramazan da yine aynen devam hem trafikten de etkilenmiyorum:)

• Beğen
Tepkiler: şamilkafkas
Oruç tutmanın sayısız faydaları var fakat yemek düzeninde meydana gelecek değişiklerden sonra hatalı girişimler spor yapanların bazı olumsuz durumlarla karşılaşma ihtimalini arttırıyor.

Konuyu bisikletçiler nezdinde ele alındığında oruç ibadetini yerine getirecek kişiler, iftarı yaptıktan hemen sonra bisiklet, halı saha maçı vs. yüksek efor gerektirecek aktivitelerden kaçınması gerekiyor. Doldurulmuş tok karınla yapılacak bu etkinliklerde kalp krizi, ritim problemleri meydana gelebilir. İftar da kıtlıktan çıkmış gibi tüm yemeklere saldırılmamalı sadece bir çorba hafif yemekle başlanıp aradan 1-1.5 saat sonra ana öğüne geçilmesi en sağlık olanıdır.

– Egzersizi sahur-iftar arasında yapmak yerine, iftardan 1,5 saat sonra yapabilirsiniz. Böylece gün içinde yavaşlayan metabolizmanızı canlandırarak, bu ayın metabolizmanız üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkileri azaltmış olursunuz.

– Hafif yürüyüş ve bisiklet (yavaş) gibi egzersizleri tercih edebiliriz. Ağır koşu, ağırlık, tenis, bisikletle tırmanış, zorlu performans arttırıcı idmanları bir ay erteleyin.

– Spordan önce ara öğün olarak meyve salatası (2–3 porsiyonluk meyve karışımı) tercih edebilirsiniz.

– Çok ağır olmayan bir iftar yemeğinden sonra spor salonuna giderek hafifi bir yürüyüş ya da dirençsiz bisiklet sürme,hafif ve az tekrarlı kas esnetme ve kas gücünü korumaya yönelik hafif egzersiz hareketlerini de yapabilirsiniz.
Peki aktiviteyi neden gün içerisinde yapamıyoruz?

Ramazan ayınında sıcaklık faktörü çok fazla hissediliyor ve buna bağlı terleme, halsizlik, kan şekeri düşmesi, susuzluk gibi durumlar çok daha fazla hissedilir olacaktır. Gün içerisinde bu semptomlarla birlikte spor yapmak bizim sağlığımız için olumsuzluk teşkil edecektir. Ciddi vücut su kaybına sebep olacak gündüz idmanları performansınızı korumaktan ziyade sağlığınızı riske atmak demektir.

İftar sonrası yapılabilecek aktiviteler ile performans koruma çalışmaları daha mantıklı. Örneğin; yüzme, hafif koşu, yürüyüş, hafif tempo bisiklete binme, aerobik veya pilates gibi aktiviteler bu bir aylık süreçte bizi geriye götürmeden zinde ve formda kalmamızı sağlayacaktır. Özellikle yaşça ileri bisiklet sporcularının sıcaklığın hakim olduğu ramazan süresince sağlıklarına çok daha fazla dikkat etmeleri ve herhangi bir hastalık durumunda oruç tutmamalarını öneriyoruz.

Gece sürüşlerinizde farınız hem sizin görmenizi, hem de diğer sürücülerin sizi görmesini sağladığını hatırlatalım. İftar sonrası sürüşlerinizde farınız açık, kaskınız takılı olsun…

cyclingtr.com alıntı

Şu kaynakların okunması tavsiye olunur;

(link)

(link)

• Beğen
Tepkiler: Kayacik
Oruçlu iken hafif tempo sürmek insanı pek yormuyor. Yine de çok tercih etmiyorum yakın mesafe değilse işim. Ama akşam serinlikte dondurma yemeye arkadaslarin yanına gitmek güzel oluyor. Serin serin :) .

ben bazen sahura yakın 20-30 km'lik sürüşler yapıoyrum. böylece iftar sonrası direk yüklenmemiş oluyorum hem de susuz kalmamış oluyorum

21:30/22:00 arası başlayıp bikaç saat sürüş iyi geliyor ramazanda. Son bikaç senedir bu şekilde yapıyoruz. Özellikle iki sene evvel Bakırköy sahil yolunda gece 11'den sonra trafiğe kapanan transit yolun keyfini çok sürmüştük:) İftarda yeme düzenine dikkat edip sürüşte yeterli suyu alınca pek sorun olmuyor

Askerden yeni geldiğim için işsizlik maaşı sağolsun çalışmıyorum, sanırım sahura kadar bisiklet sürüp öğlene kadar uyuyacağım.

ben bisiklet işine bu sene başladığım için ilk defa ramazanda bisiklet süreceğim :) fırsat bulabildikçe teravih namazından sonra sahura kadar olan vakitte birkaç tur atarım diye düşünüyorum

Ramazan ayında bisiklete sadece çok hafif tempoda Teravih namazlarına gitmek için biniyorum. Cami çıkışı gençlerle olsun amcalarla olsun bisiklet muhabbeti çok güzel oluyor :) Elimden geldiğince bilgi vermeye çalışıyorum bisiklet türleri ve kullanım alanları hakkında. Teravih Namazı sonrası çay ve bisiklet muhabbeti hoş oluyor :)

Ben normalde işe bisikletle gidip geliyorum (git gel 78 km). ramazan süresince ara vereceğim mecbur. iftar sonrası hafif tempo sürmek kondisyon olarak geri kalmamayı önler diye düşünüyorum.

Ayrıca Bisikletkolik grubu olarak cumartesi akşamları ifsa(iftardan sahura) turlarımız olacak.

İftar öncesinde yapılacak olan koşu hakkında bilgi verebilecek var mı? Önceki yıllarda 8 veya 10 km koşuyu tamamlayıp hemen duş alıp iftara yetişiyor ve bir rahatsızlık hissetmeden geceye devam edebiliyordum. Ancak içimde acaba yanlış mı yapıyorum tedirginliği hep oldu. (Spor sırasında aşırı terleyen bir yapım var). Bilgi sahibi arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.

Durmak yok! Oruçlu oruçlu sadece biraz tempo düşecek o kadar. :)

Arkadaşlar vaktiniz var ise lütfen diyeceklerime bir göz atın.

Öncelikle oruç, sadece İslam'a özgü olan bir ibadet değildir. Tarih içerisindeki dinlerin büyük çoğunluğunda (Hinduizm, Budizm, Taoizm, Hristiyanlık, Musevilik ve hatta Paganizm) oruç ibadeti şeklen ve içerik açısından tamamen aynı olmasada yapılmış ve halen daha yapılmaya devam eden bir ibadettir.

Oruç, iki adımdan oluşan bir ibadettir. İlk adım hepimizin bildiği üzere belirli bir süre zarfında vücuda giren yiyecek ve içeceğe ara vermektir ki doğru yapıldığında vücuda sayısız faydası var deyip geçmeyeceğim ama fazla zamanınızı da almak istemediğim için çeşitli yabancı kaynaklardan okuduklarımı size çevireyim:

Oruç tutulan zaman içerisinde insülin seviyesi düşer ve vücudu yağ yakımını arttırır
İnsan Büyüme hormonu (HGH-Human growth hormone) 5 katına kadar artış gösterir. Yağ yakımı ve kas kazanımına yardımcı olur
Hücrelerin daha etkili ve hatasız bir şekilde kendini onarmasına büyük oranda yardımcı olur
İnsülin direncini düşürür ki bu sizin tip-2 diyabet riskinizi azaltır7
Beyine dair faydaları bulunur. Bunlar oksidatif stres, azalmış inflamasyon ve kan şekeri düzeyinin azalması sayesindedir. Fareler üzerinde yapılmış deneylerde belirli aralıklarla oruç tutmanın Parkinson ve Alzaymer gibi nörolojik hastalıkların ilerlemesini çok ciddi oranda yavaşlattığı tespit edilmiştir.
Aralıklarla vücuda oruç şeklinde kendini onarma fırsatı vermenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve yukarıdaki bahsettiğim faydalarıyla da beraber daha sağlıklı ve uzun bir hayata olanak sağladığı belirlenmiştir.

Orucun ikinci adımı ise daha çok psikolojik veya ruhsal olarak ele alınacak tarafıdır. Bu boyutun aşağı yukarı bütün dinlerdeki genel amacı insanların hayat içerisinde zamanla daha da artan hırslar, ve her daim kendini öne çıkarmaya çalışan 'ben' duygusu yani egonun; daha mütevazı, paylaşımcı ve yardımcı bir hale gelmesi hususuna dayanır. Ancak bu kısmı herkes için aynı oranda gerçekleşiyor olmayabilir.

Ancak her ne olursa olsun sırf kendimiz buna inanmıyor olmamız baltalama girişimlerinde bulunmaya dönmesin. Hiçbir şeye inanmıyor olsak bile kendi benliğimizi, yani karar mekanizmamızı ve irademizi güçlendirmek adına oruç tutabiliriz. Ama lütfen muhalefet olmak için muhalefet olmayalım.

Herkese iyi pedallamalar dilerim :)

Geçen sene iftardan 1 saat önce çıkıp iftara kadar sürüyordum. Bu sene de öyle yaparım ya da duruma göre bakarım artık.

yanlış hatırlamıyorsam 2015 ramazanında aylık 400 km civarı bisiklet sürmüştüm iftardan 2 saat önce çıkardım gece hiç çıkmadım çıkmamda karanlığa karşı fobim var :D

vardiyalı çalıştığım için ramazan öncesi gibi yoğun çıkamayacağım fakat ramazan bayramına birleştirdiğim yıllık izinim 1 aylık süreci toparlamak için bana yeterli olur :)

@Işıklar Gazisi abi izninle facebook da yazını paylaşıyorum

• Beğen
Tepkiler: Işıklar Gazisi
@ATALAY16

Hocam paylaşın tabii ki ne demek. Bilgiye ulaşma konusunda kimse mahrum edilmemeli :)

• Beğen
Tepkiler: ATALAY16
Geri