Scudo Sports

Sadece hafta sonu bisiklet sürenler dikkat!

cazci

Dört Mevsim Pedal...
Yönetici
Tepki
19.392
İsim
MEHMET CEM SAYGI
Başlangıç
1974—75
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Forumda farklı konular altında bisikletin sağlığımıza kattığı sayısız yarardan hep söz edilir: Kardiyovasküler sisteme, akciğer kapasitesine, yağ yakımına, stresten uzaklaşmaya, mutluluk hormonu artışına, doğayla buluşmaya, sosyalleşmeye v.b...
Tabi kaş yapayım derken göz de çıkarmayalım. Bir hafta içinde bedensel hareketsizlikten sonra, üstelik çoğu zaman ısınma egzersizi de yapmadan -hayde bre- diyerek pedala asılmak son derece zararlıdır. Havaların yaza döneceği şu zamanlarda bu konuya dikkat çekmek istedim.
Lütfen konu hakkında düşünce ve deneyimlerimizi paylaşarak forumdaşların bilinç düzeyinin artmasına yardımcı olalım...

Son düzenleme:
Scudo
Çok yerinde bir hatırlatma . En azından arabamızı (gerekli devirde kullanım , hararet yaptirmama , bakımını ihmal etmeme ....) bisikleti(doğru vites kullanımı ,hor kullanmama, bakımını yapmak ...) kullanırken gösterdiğimiz özeni vücudumuza da gösterelim. Arabamizi bisikletimizi değiştirebilir 2. Bir tane daha satın alabilir . Fakat vücudumuz , giden zamanimiz ve sağlığımız için bunlar söz konusu değil ne yazık ki . Sağlıcakla kalın.

Evet arkadaşlar bu başlığı yeni görüyorum , malum kıdemim yetmiyor yazıldığı tarihe , kışı atlattık diyebilirim ( aşağı yukarı kış aylarında 130-140 saatlik bir sürüşüm oldu) , bisikleti sürüyorum ama dümdüz Allah ne verdiyse ,normal spor kaidelerine riayet etmeye çalışırım , yinede bahar aylarına özel bisikletçilerin dikkat etmesi gereken sağlık konuları var mı?

• Beğen
Tepkiler: cazci ve HakanAydn
Kesinlikle çok dikkat edilmesi gereken bir konuya değinmiş siniz velotürk gran fondo dan sonra bisikleti temizleyip trainner a koydum haftada Max 2 bilemedin 3 defa 30 ar dk lık antrenman ancak yapabildim taki akra fondo ya kadar delikanlılık yapıp birde uzun parkuru seçtim parkuru tamamladım tamamlamasına da gelin birde bana sorun bisiklet sporu da bütün sporlar gibi nankör bir spor ara verince ipin ucu kopabiliyor

• Beğen
Tepkiler: cazci ve necmeddin
@necmeddin Bu konularda derin bilgim yok, ama şu sıralar artan hava sıcaklıkları ile beraber sıvı alımı da artmalı. Özellikle uzun mesafe sürenler tuz ve mineral kaybına karşı dikkat etmek gerekiyor.

@Ceyhun Özkan hocam anladım sıvı olayına dikkat ediyorum , tam kışlık donanımdan da çıkmadım henüz, rüzgardır, hava sıcaklığıdır onlara da dikkat ediyorum , spor disiplinine hakim olduğumu sanıyordum ,ama akıl akıldan üstün bazen ilginç konu ve yorumları okuyunca bir çok şeyde yanlışlarım olduğunu görüyorum. İnsan her yaşta kendini geliştirmeli ve yol arkadaşım oğlum olunca daha doğrusu ne ise çocuğu o yönde yetiştireyim diye çabalıyorum.

Kendim bir kardiyoloji uzmanına kontrole gideceğim , çocuğu da götürmeyi düşünüyorum. Çocuk için başka yapabileceğim , yada yapmam gereken kontroller varsa fikirlerinizi bekliyorum.:harika:

Havanın güneşini görüp heyecanlanıp bir daha kahvaltısız yola çıkmak mı. Tövbe :)

Aslında beni rahatsız eden şeylerin başında şu geliyor: Sonbahar ve kış aylarını "sedanter" bir şekilde geçiren bir güruh, havalar ısınmaya başlarken birden hareket etmeye başlar, doğru beslenmeye çalışır,spor salonlarına yazılır..
Tabi bisiklet camiası da sezonu bu zamanlarda açtığı için (fuarlar,turlar,yarışlar,festivaller vb.), benzer pratik değişimler aynı döneme denk geldiğinden pedallayarak, geçiş dönemini "yatışta" olduğu zamanı telafi etmek gayesiyle plan-program-disiplin olmadan hızlıca ve ölçüsüzce yaşama yanılgısına düşebiliyor...
Bir diğer konu da mevsimsel şartlar gereği açık hava-doğa sporlarına uzak kalan ve ancak aldığı kiloların etkisi ile yaz aylarında giyeceği şort-mayo v.b. kıyafetlere girememe telaşına kapılan mevsimsel sporcuların durumu...
Sporun "düzenli-kişinin yapısına uygun-limitleri zorlamayan-uzun vadede yaşam kalitesini arttırmaya dönük olarak yapılması", kısaca amatör ve sağlıklı yaşam ekseninde sürdürülebilmesi toplumun en büyük yoksunluğudur.
Tüm branşları kapsayacak şekilde düşünecek olursak, her amatör sporcunun kendine özel bir antrenman-beslenme-dinlenme döngüsü olmalı ve mevsime göre düzenlenmelidir.
Profesyonel olanlar zaten bir ekiple çalıştığı için onların atladıkları, önemsemedikleri konuları dahi ekip içinden birileri takip eder. Asıl biz amatörlerin bilimsel parametreleri kendimize uyarlarken göstereceğimiz özen ve dikkattir.
Örneğin suyu az içiyoruz, uykumuz düzensiz, turlara göre beslenmiyor, eve dönüşte toparlanma sürecini uygulamıyoruz...gibi gibi...
6 gün masa başında ergonomi sorunları yaşayan bedenimiz, vahşi çalışma ya da okul hayatının stresi ile büzüşmüş benliğimiz, çivisi çıkmış ve bizi sosyalleştirmeyen sosyal medya aidiyetleri 7. gün geldiğinde dinlenip tembellik hakkını ! kullanmaya mı yoksa spor yapmaya mı yönlendiriyor bizi?

Aslında beni rahatsız eden şeylerin başında şu geliyor: Sonbahar ve kış aylarını "sedanter" bir şekilde geçiren bir güruh, havalar ısınmaya başlarken birden hareket etmeye başlar, doğru beslenmeye çalışır,spor salonlarına yazılır..
Tabi bisiklet camiası da sezonu bu zamanlarda açtığı için (fuarlar,turlar,yarışlar,festivaller vb.), benzer pratik değişimler aynı döneme denk geldiğinden pedallayarak, geçiş dönemini "yatışta" olduğu zamanı telafi etmek gayesiyle plan-program-disiplin olmadan hızlıca ve ölçüsüzce yaşama yanılgısına düşebiliyor...
Bir diğer konu da mevsimsel şartlar gereği açık hava-doğa sporlarına uzak kalan ve ancak aldığı kiloların etkisi ile yaz aylarında giyeceği şort-mayo v.b. kıyafetlere girememe telaşına kapılan mevsimsel sporcuların durumu...
Sporun "düzenli-kişinin yapısına uygun-limitleri zorlamayan-uzun vadede yaşam kalitesini arttırmaya dönük olarak yapılması", kısaca amatör ve sağlıklı yaşam ekseninde sürdürülebilmesi toplumun en büyük yoksunluğudur.
Tüm branşları kapsayacak şekilde düşünecek olursak, her amatör sporcunun kendine özel bir antrenman-beslenme-dinlenme döngüsü olmalı ve mevsime göre düzenlenmelidir.
Profesyonel olanlar zaten bir ekiple çalıştığı için onların atladıkları, önemsemedikleri konuları dahi ekip içinden birileri takip eder. Asıl biz amatörlerin bilimsel parametreleri kendimize uyarlarken göstereceğimiz özen ve dikkattir.
Örneğin suyu az içiyoruz, uykumuz düzensiz, turlara göre beslenmiyor, eve dönüşte toparlanma sürecini uygulamıyoruz...gibi gibi...
6 gün masa başında ergonomi sorunları yaşayan bedenimiz, vahşi çalışma ya da okul hayatının stresi ile büzüşmüş benliğimiz, çivisi çıkmış ve bizi sosyalleştirmeyen sosyal medya aidiyetleri 7. gün geldiğinde dinlenip tembellik hakkını ! kullanmaya mı yoksa spor yapmaya mı yönlendiriyor bizi?
Hocam eyvallah, söylediklerinize katılıyorum. Yalnız
Evet arkadaşlar bu başlığı yeni görüyorum , malum kıdemim yetmiyor yazıldığı tarihe , kışı atlattık diyebilirim ( aşağı yukarı kış aylarında 130-140 saatlik bir sürüşüm oldu) , bisikleti sürüyorum ama dümdüz Allah ne verdiyse ,normal spor kaidelerine riayet etmeye çalışırım , yinede bahar aylarına özel bisikletçilerin dikkat etmesi gereken sağlık konuları var mı?
Bu konuda da bilginizi paylaşırsanız sevinirim. Bu kış hiç tembellik etmedim.

@Ceyhun Özkan hocam anladım sıvı olayına dikkat ediyorum , tam kışlık donanımdan da çıkmadım henüz, rüzgardır, hava sıcaklığıdır onlara da dikkat ediyorum , spor disiplinine hakim olduğumu sanıyordum ,ama akıl akıldan üstün bazen ilginç konu ve yorumları okuyunca bir çok şeyde yanlışlarım olduğunu görüyorum. İnsan her yaşta kendini geliştirmeli ve yol arkadaşım oğlum olunca daha doğrusu ne ise çocuğu o yönde yetiştireyim diye çabalıyorum.

Kendim bir kardiyoloji uzmanına kontrole gideceğim , çocuğu da götürmeyi düşünüyorum. Çocuk için başka yapabileceğim , yada yapmam gereken kontroller varsa fikirlerinizi bekliyorum.:harika:
[/QUOTE

Sn.Necmeddin;sağlık sıkıntısı olmayan amatör bisikletçilerin,özellikle dikkat etmesi gereken bir konu yok..

@Triban sağolasın sayın triban, peki 9 yaşındaki oğlum için genel bir sağlık taraması falan gerekiyormu

@Triban Yok abi biz dağcıyız bizde bol bol aksiyon oluyor hız yok, eyvallah :harika:

@necmeddin bey, anladığım kadarı ile kış ayları düzenli pedal çevirmişsiniz.
Sizin ve oğluşunuzun kronik bir sağlık sorunumuz yok sanıyorum. Bahar ve yaz ayları çok sıvı kaybı olan mevsim şartlarına sahip. Kaybettiğimiz elektrolitleri yeniden kazanmamız gerekiyor. Bunun için İzotonik içecek hazırlamak, maden suyu içmek, potasyum takviyesi yapmak (muz ve kayısı ki kramp girmesin), uzun turlara çıktığınızda ertesi günü dinlenerek ya da recovery sürüşleri yapmak önemli konular.
Alesta aklıma düşen bunlar...
Sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşam boyu pedallamanızı dilerim.

• Muhteşem
Tepkiler: necmeddin
@cazci hocam Allah razı olsun güzel temennileriniz ve yorumunuz için, şimdi olay anlaşıldı benim için, sadece izotenik içecek olayını öğrenmem gerekiyor , sorun değil öğreniriz, çok sağolun:harika:

Kasımın son haftası bıraktım martta tekrar başladım. Çok yormadan kısa kısa turlarla alışmaya çalışıyorum zeten hemen sele ağrısı yeter bu kadar dön eve diyor :D Profesyonel kişilerde sezon kavramı pek yok, yaz kış düzenli ve disiplinli çalışmalara devam ediyorlar. Benim gibi amatörler kışın ara veriyoruz. Bu aranın sonunda benim fark ettiğim en büyük eksiklik son durumu ne olursa olsun sezona başlamadan yıllık bakım yapılması gerekiyor. Bildiğim kısımların bakımını ben yaptım ama uygun anahtarlar olmadığı için göbeklere bakamadım ve haftasonu yıllık bakımını yaptırmayı düşünüyorum. Tavsiye ederim.

Geri