Scudo Sports

Saç Bağışı Yalanı?

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
1
Merhaba arkadaşlar.

Gerek dizilerde, gerekse sosyal medyada ve haberlerde "Lösemili çocuklar için saç bağışladı" diye çokça yazıya rastladım. Ben de düşündüm saçlarımı bağışlayı ancak öncesinde biraz araştırma yapmak istedim.

Konu hakkında internete başvurduğumda ise 2013 senesine ait haberleri gördüm, haberlerde " Çocuklarımızın tedavisinde yoğun kemoterapi ilaçları kullanılmakta, bu nedenle bağışıklık sistemleri zayıflamaktadır. Bu durum çocuklarımızın enfeksiyona açık bir hale getirmektedir. Bu nedenle çocuklarımızı enfeksiyondan koruyabilmek için olabildiğince steril kalmalarını sağlamaya çalışmaktayız." diye bir açıklama yaptıklarını gördüm.

Ancak hala ısrarla diziler, sosyal medyalar ve haberlerde "saç bağışı ile bir insana umut olun" şeklinde paylaşımlar yapılmakta, bu konu hakkında konuşulmaktadır.

Neden hala ısrarla bu konu hakkında paylaşımlar ve haberlerin yapıldığını anlamış değilim. Konu hakkında daha fazla bilgisi olan var mıdır? Yorumlarınızı bekliyorum, teşekkürler.

(Kaynaklar: (link)
(link)
(link))

Scudo
Maksat duyar kasmak. sorgulamayan bir toplum yapımız var. aaa negzel bak şunlar şonlar lösemi virvirvir diyebilmek dedirtebilmek adına yapılan şeyler

Bu konuyla ilgili detaylı araştırmalarım yok, yanlış bilgi vermek istemem. Ama geçtiğimiz sene uzun süre kanser tedavisi ile ve yoğun kemoterapi görmüş biri olarak kendi gözlemlerimi aktarayım.
Kemoterapi ilaçları uygulanmaya başladıktan yaklaşık bir hafta sonra birçok yan etkilerden biri olan saç dökülmesi başlıyor. Tabi bir anda değil de haftalar içinde döküldüğü için en ince ayrıntısına kadar sterilize ettiğimiz ortam, sürekli saç telleriyle kirlenmiş oluyor. Bu problemi ortadan kaldırmak için de doktorlarımız, ilaç almaya başlamadan önce ya da aldığımız sırada saçımızı kazıtmamızı istiyor. Amaç hijyen. Ve açık konuşayım, dökülme esnasında günden güne saçın değişimini görmek psikolojik olarak çok sarsıyor insanı. O yüzden tek seferde kazıtıp 1-2 gün içinde alışmak bence çok daha mantıklı

Saçı kazıttıktan sonra bayan arkadaşlarımız isteklerine göre peruk kullanabiliyor. Ama benim arkadaşlarım şöyleydi, hastanede tedavi oldukları süreçte buna zaten gerek duymuyorlardı. İzne çıktıkları aralarda ise suni peruk kullanıyorlardı, çünkü gerçek saçın oluşturabileceği bakteriler ve enfeksiyon riski büyük önem arz ediyor. En basit örneğini vereyim, kemoterapi esnasında muhtemelen kısa süre basit bir soğuk yüzünden hasta oldum ve atak geçirip bir hafta yoğum bakıma alındım. Başkasından alınmış bir saça sürekli temas etmenin boyutunu burdan kıyaslayabilirsiniz. Yatılı tedavi değil de, ayakta tedavi gören kanser hastaları da haftada bir gelip kemoterapi görüyorlar. Tabi daha düşük dozda oldukları için bu şekilde tedavi görüyorlar. Ve tahminimce onlar da bu süreçte yapay peruk kullanıyorlardır. Gerçek peruk sadece tedavi süreci komple bittikten sonra kullanılmalı, ki değişken olmakla birlikte son kemoterapiden yaklaşık 6 ay sonra saçlarınız gayet güzel bir şekilde çıkmaya başlıyor. Bu gençlerde daha hızlı, yaşlılarda daha yavaş oluyor. Hatta bende inanılmaz hızlı şekilde oldu

Ve son bir konudan bahsetmek istiyorum. Geçtiğimiz aylarda bir arkadaşımın annesi ayakta kemoterapi görmeye başlayacaktı ve saçlarını kazıtacağı için peruk almak istiyordu. Bana danışmıştı gerçek peruk nerden alırım diye. Bilmediğim bir konu olduğu için çok irdelememiştim ama şimdi düşünüyorum, belki o ayakta tedavi görenlerin dozları ve enfeksiyon riskleri çok daha düşük olduğu için böyle bir durum söz konusu olabiliyordur
(not: ayakta tedavi dediğim olay şu, hasta haftada ya da iki haftada bir gelip 2-3 saat süren düşük dozlu kemoterapi ilacını alıp eve gidiyor)

@alper52
Malesef çoğu öyle. Bu da ayrı bir hastalık. İnsanlar her şey üzerinden duyar kasmaya, ilgi çekmeye çalışıyor.

@etkiliadam
Çok geçmiş olsun size de arkadaşınızın annesine de. Umarım o da iyileşir, çok kötü bir hastalık. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

Lösemili çocukların takması için peruk yapılması maksadıyla saç bağışlanması durumu banada oldukça saçma geldi.

Gerçek insan saçı ve özellikle bayan saçları , peruk yapanlar tarafından para karşılığı satın alınabilir. Lösemili çocuklar için saçlarını bağışladı cümlesinden, saçtan gelen maddi geliri bağışladı gibi bir mana çıkartıyorum.

Lösemili çocuğa saç bağışı, bacakları olmayan bir insana bisiklet bağışı kadar saçma.

Konu hakkında yorum yapmadığım için konu sahibi sevgili kardeşimizden ve konuyu okuyan arkadaşlardan özür diliyorum.
"Duyar kasmak"bana çok sevimli gelmeyen oksimoron bir kelime öbeği. Bunun yerine başka birşey kullanılamaz mı?
Kullanan arkadaşlarımızı eleştirmediğimi de belirtmek isterim.

Egrisini dogrusunu bilemem. Proje ustlenicisi Kanser Savascilari Dernegi:

(link)

Burada yazana gore dezenfekte yapiliyor surekli ve projede tıp gorevlileri de var:

“Projemiz hijyenik açıdan oldukça dikkatli devam ediyor. Bağışçılarımızın saçları kesilmeden önce şampuan ile yıkanıyor. Sonrasında peruk atölyelerine ulaşan saçlar tekrar bir dizi dezenfeksiyon işlemine tabi tutuluyor. Üretim aşamasında makineler devreye girdiği için yapıldıktan sonra peruklar tekrar yıkanıyor ve kişilere ulaştırılıyor.
Tanı alanlarımıza perukları teslim edildiğinde de yazılı ve sözlü bilgilendirme yapılıyor.
Proje Koordinatörümüz
Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Gizem Tokça
DANIŞMA KURULUMUZ
Hematolog – Prof. Dr. Mustafa Çetiner
Onkolog – Dr. Kerim Kaban
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hekimi – Prof. Dr. Önder Ergönül”

@suat akman
Ben de öyle okudum da hocam anlamadım, LÖSEV'dekiler bir şey diyor, burada başka bir şey yazıyor. Tedavi süresi bitmiş hastalarda kullanılıyor mu diye düşündüm, orada hastalanan çocukların "Tedaviden sonra saçlarımız hızlı uzuyor, gerek yok" gibisinden cevap verdiklerini okudum. Daha çok araştırmak gerekiyor sanırım.

@hamlet2006
Antipatik bir kelime öbeği hocam bence , üzerinde düşünülüp yeni bir kelime kullanılabilir :)

@Cömert
Böyle olması daha güzel-manalı olurdu diye düşünüyorum hocam. Kuaförler saçı aşırı ucuza alıyorlar, eğer ki aracı olmadan bağış amaçlı alacaklarsa güzel bir gelir kaynağı olacağını düşünüyorum.

@alper52Dunyanin binbir turlu hali var....

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yazılanlarlar bana damacana ve pet şişe kapağı toplama olayını anımsattı. Hatırlarsınız; bu kapaklarla engellilere tekerlerkli sandelye alınacağı söylenmişti. Alındı mı, alındı ise kaç adet alındı ve dağıtıldı? haberim yok. Aslı astarı var mıdır? Ancak bu konuda yazılanlarda insanların vicdanlarını rahatsız edecek türdendi; su üreticileri topladıkları kapaklar sayesinde "çevreye duyarlıyız" imajlarını pekiştirirlerken (bunu kapakları göstererek sözüm ona atık haldeki pet ve damacanaları toplayarak) , bir taraftan da devletten bu sayede vergi indirimi aldıkları yazılıp çizildi. Doğru mudur, yalan mıdır bilemem.

Bu saç bağışı olayında da gerçek nedir? Bunun ile ilgili neden herhangi bir kamu spotu yok (yada ben en azından rastlamadım). Yazdığınız gibi lösev vb. kuruluşlar ile saç bağışı düzenleyen kuruluşların çelişmesi, farklı açıklamalarda bulunulması dikkat çekici

@Ahmet Bilge Kaan AKIN Art niyetliler onları toplayıp peruk yapıp satıyordur. Millete de "Lösemili çocuklar için topluyoruz" diyorlardıro_O:snzdglsn:

Yalnız bir saç cidden iyi paralara gidiyor eğer ki verilen saçlar art niyetli kişilere ulaşırsa güzel tezgah döner

Ve yine okuduğum bir haberde 12 cm altını almadıklarını belirtmişler uzun saç daha da dezenfekte gerektirir ben çözemedim olayı bu arada saçın kilosu 1.000 TL'nin üstünde satılıyor

@Afyon35
Hocam çokta iyi para etmiyor malesef :D 2 seneyi geçti kestirmeyeli, benim saçımın uzunluğu 40-50 cm vardır şuan. Kaç kilo gelir desen yarım kilo belki derim :D Şampuan parasını çıkarmıyor :D

@Emre Yönlüer
Hindistan'da ibadethanelerinde millet ibadet ederken saçlarını kazıtıyorlar, orada bulunan bir kişi de bu saçları satıyor :D O hesap olmasın bu da :D

@Ahmet Bilge Kaan AKIN Bilemiyorum hocam ben nette yazanların ve kuaförden duyduklarımın yalancısıyım hatta 2.000 tl verdiği olmuş bir keresinde bizim buradaki kuaförün ama kadının beline kadar geliyormuş yurtdışından bakım ürünleri falan getirtiyormuş bayağı bakıyormuş yani

Geri