Scudo Sports

Sabah namazı kılan çocuklara hediye bisiklet

Bu uygulama sizde nasıl bir izlenim uyandırdı?

• Toplam katılım
    98
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@KüçükGiant protokolün gelmesine neden karşısınız? Vakıfın davetine gitmeleri gayet normal . Hadi diyelim dikkatinizi çekti tepkiler normal mi ? Bir çoğunuz sabah namazı ve protokolden bahsediyor. Bisiklet forumda bahsedilmesi gerekilen konu bisiklet temelli olmalıydı. Onlar yanlış yapıyorda siz şimdi çok mu doğrusunuz?

• Beğen
Tepkiler: Ruhullah.Grbz
Scudo
@inziva Benden bir yanlış yok. Burası bisiklet forum diye hiçbir şeyden bahsetmeyip apolitik mi olalım? Ayrıca 'Törene Rize Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Rize milletvekilleri Hasan Karal ve Osman Aşkın Bak, Belediye Başkanı Reşat Kasap, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, TÜGVA Genel Başkan Yardımcısı Suat Kır, çocuklar ve aileleri katıldı.' bu adamlar protokol mü? Eğer öyleyse özür dileyip yazdığımı düzelteceğim.

• Beğen
Tepkiler: Boran Selçuk
Mantıklı bir şey yazmanız gereken yerde laf sokma çabalarına girerek seviyenizi belli ettiğinizi için teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: murat16
Güzel bir uygulama derken yorumları görünce şok oldum. Ne var bunda? Bir vakıf çocukları sabah namazına teşvik etmek için böyle bir uygulama yapmış. Çocuklara küçük yaşta namaza alıştırmak peygamber öğüdüdür. Peki söylediklerinizin bir kulağından girip öbür kulağından çıkan çocukları nasıl teşvik ediceksiniz? Bu rüşvet olsa müftüler ses etmez miydi? Rüsvetse görevlerinden istifa etsinler. Islamı birkaç haysiyetsiz yüzünden eleştirmeyi de bırakın. Artık yeter muhafazakar kesimin gördüğü baskı. O siyasiler de oraya onur konuğu olarak ya da vakfın bir üyesi olarak çağırılmış olabilir. Laiklik diye böyle bir programa katılamazlar diye bir şey yok. Ama bu işe devlet hazinesi karıştıysa bilemem bu onların suçu. O zaman vakıf kensine vakıf demesin.

Namaz dinin direğidir. Peki dinin öbür önem verikleri neler? Ahlak ve ilim bunlardan başlıcaları (İlim Islam'da ibadet sayılır, bu da bilmeyen yobazlık diyenlerin bilgisine. Bu arada ünlü tasavvuf alimi Imam-ı Gazali zamanının en ilimli kişisiydi. Tasavvufun da bel kemiği cemaatlerdir. Cemaatleri bir teör örgütü camaatiz diyerek çıktı diye yerden yere vurmayın.) Islam'da her ibadetin bilimsel açıdan yararları, sebepleri vardır. Maneviyata da katkı sağlarlar. Avrupa doktarların kireçlenme için namaz hareketlerini tavsiye ediyorlar. Oruç, bulamayanların halini anlamak, zekat, fakir ile zengin arasında sevgi saygı ortamı oluşturmak, hac müslümanların kardeşçe bir araya gelmesini sağlamak içindir. İslam sıkıntısız toplum düzeni içindir. Maalesef İslamı düzgün yaşayamıyoruz, yaşatamıyoruz, öğretemiyoruz. Allah bizi affetsin.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy ve bsklt07
Bana birisi, sakince ve sinirlenmeden 12 yaşından küçük çocukların namaz kılmasına ya da öğrenmesine neden sevindiğini ve onayladığını anlatabilir mi? Ama öyle atıp tutmaca yok, dini olarak bilgilerine güvenen kişilerden cevap rica ediyorum.

Muhafazakar kesimin gördüğü baskı yeter falan denmiş, güldürmeyin lütfen. Hangi kesimin baskıdan da öte her an korkuyla yaşadığı alenen ortada, öldürülen çocuklar ve insanlar ortada. Muhafazakar kesimin de mağdur edebiyatına bu derecede aşık olmasını aklım almıyor.

Bu arada her çocuk İslam fıtratıyla doğar. Sonra ailesi veya çevresi onu şekillendirir.

@drumbanger çocukları yavaş yavaş namaza alıştırmak Peygamber Efendimiz'in(s.a.v.) öğüdüdür. Çünkü siz 5 vakit namaza bir anda başlamak bir çocuk için kolay değil. Yavaş yavaş adım adım alıştırılmaya çalışılır. Bu arada Namaz kötülüklerden alıkoyar diye ayet var.

• Beğen
Tepkiler: bsklt07
@ilayda i @drumbanger bu bir hadistir. Ben buna inanırım çünkü bunu söyeleyen Peygamberim (s.a.v) İslamı anlatıyor. Kuran da ise 1900'lerde kanıtlanıp büyük bir astronomi keşif olarak bilinen evrenin genişlemesi teorisini işaret eden ayet var. @drumbanger gerisini yargısız ve uydurmadan düşünün, dinim düşünmeye teşvik eder çünkü. Zaten dinimi mantıklı bulmasam ateistliği ya da başka bir dini seçerdim zaten. Size Allah yardımcı olsun, bisikletinize zeval gelmesin deyip bu tartışmadan çekiliyorum.

Bu arada ben müslüman olarak doğar demedim yatkın doğar dedim.

• Beğen
Tepkiler: Kızılçam
din'de herhangi bir ibadetin bir nedeni olmamasi lazim. sadece yaratici ile bagini saglamak icin bir yol olmasi lazim. namaz kilarsan alirsin yoksa almazsin cok sacma bir yol bana gore.

@sari_siyah

Gerçekten ne demek istediğimi anlamadınız mı yoksa kelime oyunu mu yapıyoruz?

Nasıl herkesi kapsar? Mesela bir kültür/sanat etkinliği seçelim, "Müzik, dans, şiir, satranç, vs." herkesi kapsar mı? Her aile çocuğunu satranç etkinliğine yollar mı? Her çocuk gitmek ister mi? O etkinliğe gidenlere dağıtılan hediyenin katılmayanlara da dağıtılmasını beklemek mantıklı mı? Gitmeyenlere ayrımcılık mı yapılmış olur?
Burada sıkıntı yapılan şey Namaz, namaza gelenlere değil de dans etkinliğine katılanlara bisiklet dağıtılsa kimseyi rahatsız etmezdi.

Konuya sanki; ramazan ayının başında "Ramazan boyu sabah namazı kılan Müslüman çocuklara bisiklet hediyesi var" pankartı ile kampanya yapılmış da aşağıya küçücük yazılarla "70 bisiklet ile sınırlıdır" yazısı konulmuş gibi davranmayı ve sürekli gardı yukarıda tutup bir yorum gelse de taarruza geçsem diye teyakkuzda olmayı bırakabilir misiniz?

Şuan bulunduğumuz coğrafya bundan 600 yıl önce Avrupa coğrafyasının yaşadığı şeylere benzer şeyleri yaşıyor ve bizim Rönesans'ımız ne zaman gelecek henüz daha bilmiyoruz fakat şu bir gerçek birbirlerine bu kadar ağır eleştirileri yapanlar acaba kendileri ülkemizin gelişmesi için neler yapıyor? Ülkedeki bütün vatandaşların aynı çatı altında yaşadığını ve zaten zor dönemlerde olduğumuzu ve en ufak kutuplaşmanın yeri olmadığını bilmiyorlar mı? diğer forum üyelerini savunmaya zorlamanın ve burasının da ülkedeki bütün kararların alındığı bir meclis olmadığı gerçeğini bilmiyorlar mı?

İster üniversite mezunu olun ister ilkokul, ister Müslüman olun ister Hristiyan veya ateist fark etmez "düşünce özgürlüğü" adı altında bir başkasının görüşüne ve inancına körlemesine karşıdakinin hakaret olarak algılamasına yol açacak şekilde ağır sözler sarf ediyor iseniz bu düşünce özgürlüğü değildir.

Benim tanıştığım ateist kesimde bir kişi hariç çoğu aralarında benim birinin mensubu olduğum dinlere, bu dinlere inananlara ağır hakaretlerde bulundu, bir kişi ise gayet yapıcıydı ve oturup ciddi ciddi tartıştık "(Anlamını bilmeyenler için yazıyorum karşılıklı diyalog, fikirlerin sunulduğu ve bir kavganın çıkmadığı)" şimdi ben bir ateist gördüğümde hemen damgalayıp küfürler mi etmeliyim? aşağılamalı mıyım? Benim, farklı dinlere mensup arkadaşlarım da var hepimiz de gayet açık görüşlü bir şekilde birbirimize yaklaşıyoruz hatta kültürel alışverişlerde bulunuyoruz.

Ayrımcılık insanlığa hiçbir zaman faydalı olmadı ve bundan sonra da olmaz. Bir vakıf "Sabah Namazlarına" gelen çocukları sevindirmek istediyse bunun ne yanlışı var? Vakıf zaten o din için kurulmuş bir şey ve yapacağı yardımı bu sefer bu yönde seçmiş, kimse kusura bakmasın ama buradaki tartışma sadece "iktidar kesim!" bisiklet dağıtımına gittiği ve işin içerisinde "Sabah Namazı!" olduğu içindir. Ne yazık ki, sayılı insan 70 tane çocuğa bisiklet dağıtıldığını önemsemiş, geriye kalan çoğu yorum da eleştiri oku olma boyutunu da aşmış saldırı okuna dönüşmüş.
Bu vakfın ilgili olduğu bir konuda bisiklet dağıtımının İşid ile, etrafta bulunan kahveler ile, çocuk gelişimi ile, ayrımcılık ile ve diğer konular ile ne alakası bulunuyor?

Herkesi açık görüşlülüğe ve yıkıcı olmayan yorumlar yapmaya davet ediyorum.

@MalatyalıND

Ben şu cümleye takıldım...

Evrenin genişlediğini keşfeden kişi Edwin Hubble'dır; bu keşfi 1929 yılında yapmıştır. Benim anlamadığım nokta, madem İslam'ın kutsal kitabında evrenin genişlediğine işaret eden bilgiler var, neden 1929 yılına kadar bir müslüman bilimadamı bu gerçeği keşfedemedi de bu keşfi yapmak bir gayrimüslime kaldı?

Siz çocuklarınıza din, namaz öğretmekle yetinip bunların yanında bilim, sorgulama, şüphe etme adına hiçbir şey öğretmemeye devam ederseniz, tüm bilimsel gelişmeler, ilerlemeler de gayrimüslim toplumlardan çıkmaya devam edecek.

Not: Edwin Hubble'la ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilmeniz için buraya Wikipedia bağlantısı koyacaktım ancak İslamcı iktidar sahipleri Wikipedia gibi evrensel bir bilgi kaynağına erişmemizi yasakladıkları için bu mümkün olamadı ne yazık ki...

@Yusuf G. aslında eder. misal ilkokullarda eğitsel kol çalışmaları vardı, çocuğa bir faydası olan, toplumsal olarak işine yarayabilecek, ufkunu açabilecek, kendisini geliştirecek olan türlü spor, sanat, satranç, dans, tiyatro vb. çalışmalar yapılırdı. sanata yönlendirilmesi, kızılay kolunda pansuman yapmayı öğrenmesi, spor yaparak bedenini disipline etmesi, satranç oynayarak zihnen gelişmesi vb. çocuk için faydalı şeylerdir, tüm dünyada da genelgeçer faydalı olarak kabul edilmiştir. yani amerikalı da olsa, çinli de olsa, türk de olsa, zart da olsa zurt da olsa çocuğun resim çizmesi, gezi gözlem yapması, kitap okuması faydalıdır.

faydalı olduğu için de zaten buraya gelenlere bisiklet verilmez, rüşvet dağıtılmaz. normalde sizin bir şeyler vermeniz gerekir(satranç kursu, ingilizce kursu, resim kursu, gitar kursu gibi örneklerle anlaşılır herhalde, para veriyorsunuz, çocuğunuza bir şeyler katılıyor). "çocuk namaz öğrenmek istemiyor, din ona saçma geliyor, napsam napsam.. en iyisi namaz kılarsa bisiklet hediye edeyim" zihniyeti ile bu saydıklarımın farkını anlamışsınızdır umarım.

normal bir ebeveyn kızına dans öğretildiğini duyduğunda mutlu olur, çinlisi, fransızı, kanadalısı vs.
leş zihniyet ise korkar, kızımın bacağı görünecek diye tedirgin olur mesela. satrancı gereksiz bulur hatta günah kabul eder, tiyatroya zaten hayatında gitmemiştir, kitap okumaz, müzik aleti çalabilmeyi geçtim müzik dinlemez, para harcayıp gezi inceleme yapmaz, fotoğraf çekmez, spor onun için ligtvdir... çünkü çocukluğunda muhtemelen bu tür faydalı, iyi, güzel şeylere yönlendirilmemiştir, bunların önemini idrak edememiştir. nelere yönlendirildiğini, nelere teşvik edildiğini söylemeyeceğim.

@MalatyalıND Şimdi ayetlere, mucizelere girersek çıkamayız bu işin içinden zaten. Onu geçelim. :)

"Bu arada her çocuk İslam fıtratıyla doğar." demiştiniz. İnancınız bu yönde olabilir elbette, fakat çocuklarla ilgili bir genellemeyi gerçek bir bilgiymiş gibi sunmanız hiç doğru değil.

Sürekli inancınıza saygı duyulmasını istiyorsunuz, fakat bu söyleminiz de bilime, insanlığa, çocuk haklarına saygısızlık. Lütfen; özellikle konu çocuklarımız olduğunda daha fazla hassasiyetle, kurduğumuz cümlenin ucunun nereye gideceğini ve kapsamını takip ederek kuralım.

İyi günler dilerim.

• Beğen
Tepkiler: erdsde
Amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek.
Bilinç altındaki islam-müslüman düşmanlığının açığa çıkması için bu kadar küçük bir kıvılcımın yeteceği hiç aklıma gelmezdi.
İnanıyorum ki bu etkinlik namazla ilgili değil de herhangi başka bir şeyle ilgili olsa hiçbir namaz kılan ya da müslüman çıkıpta "siz neden x yapana bisiklet veriyorsunuz da namaz kılana vermiyorsunuz?" Demezdi.
Madem bu kadar "özgürlükçü" ve laiksiniz bırakın isteyen namaz kılana hediye versin, isteyen incil okuyana, isteyen bale yapana.

Siz çocuklarınızı istediğiniz gibi "özgürce" yetiştirebilirsiniz. Bu yüzden başkalarının çocuk yetiştirme tarzına saygı duymaya MECBURSUNUZ.

O çocuğun dünyaya gelme vesilesi olarak her anne babanın çocuğunu inançları, inancı, kültürü ve milliyeti doğrultusunda şekillendirerek yetiştirmeye hakkı vardır. Nasıl siz çocuklarınızın kendi kararlarını verecek yaşa gelene kadar İslam a uzak kalmalarına çaba sarfedecek ve hatta onlara engel olacaksanız. Bunun tam tersini de dindar bir aile yapmıştır, yapıyordur ve yapacaktır.
Sizin çocuğunuzu çok küçük yaşta yüzme, dil, bale vb kursalara göndermeniz ne kadar zorlamaysa dindar bir ailenin çocuğunu Kur-an kursuna ya da sabah namazına göndermesi o kadar zorlamadır.

Beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz bu sizi ilgilendirmez.

@trabzonlu ozan
Namaz bu yazdığınız faaliyetlerin hiçbirine engel değil, tabiki onları da yapmalı vatanına, milletine, insanlığa faydalı olmalı. Burada mesele namaza teşvik edilen bir faaliyetten hiçbir zorlama, tahrik, dışlama, kanunsuzluk olmamasına rağmen bazı insanların rahatsız olması.

• Beğen
Tepkiler: bsklt07 ve inziva
Bisiklet hakkında teknik bilgi konusu açıldığında veya donanımsal bir soru sorulduğunda, burada olduğu gibi hızlı ve bilgilendirici cevapları görmeyi diliyorum! :)

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri