Scudo Sports

Rüzgarın soğutucu etkisi

Road_Runner

Road Runner
Tepki
24.877
Bisiklet
Cervélo
Bu tabloya biraz tesadüfen rastladım ama çok işe yarar bir tablo olabileceğini düşündüm :naslyany:

soğuk.png

(link)

Bisiklet üzerinde benim ilk üşüyen yerim ayaklarım oluyor :acpsnr: Sebebini bu tabloya bakınca biraz daha iyi anladım... Bisiklet üzerinde zaman zaman -10 derece soğuğa (hava sıfır dereceyken) maruz kaldığımı fark ettim :naslyany:

İyi bir örnek olması açısından, Decathlon'un giyim malzemelerinde önerilen sıcaklık yazar, -10 derece, -20 derece gibi. Ben -20'yi gördüğümde "Bu ürüne İstanbul'da ihtiyaç olmaz" demiştim içimden, ama olabilirmiş meğer!

Özellikle almayı planladığınız ayakkabı koruyucu (kılıf) windstopper ceket, veya ısıtıcı kışlık ceket almaya karar verirken bu tabloyu aklınızın bir kenarında bulundurun arkadaşlar.

Bir öneri; Kış aylarında sürüşe ilk çıktığınızda, bisiklet üzerine ilk çıktığınızda çok hafif üşüyor olmanız gerek. Eğer bisiklet üzerine oturur oturmaz kendinizi "sıcacık" hissediyorsanız o sürüşte terler ve üşütebilirsiniz :naslyany: Fazla kalın giyinmek de kötü :snzdglsn:

Bu konudaki tecrübe ve deneyimlerimizi de bu başlık altından aktarabiliriz.
Herkese iyi forumlar, sıcak sürüşler! :harika:

Scudo
İlk çıkarken rüzgarla biraz üşümeyi tercih ediyorum hem daha dinç ve uyanık oluyorum. Yanıma rüzgarlık polar vs. alıyorum (rüzgarlık katlanıp forma arkasına sıkıştırılabiliyor) . Yokuş çıkarken ciddi terliyorum hasta olmayım diye üzerimde kalın bir şey olmuyor daha sonra inişlerde ve gerek görürsem düz yollarda da üzerime rüzgarlık giyiniyorum. Ayrıca hava serin de olsa ayakkabı üzerinde rüzgar su koruyucusu ayakkabıda hafif bir nem bırakıyor sanırım çok az da olsa terleme olabiliyor. Kaskın altına kafayı üşütmeyelim diye çinden getirttiğim bone tarzı rüzgar koruyucu giyiyorum.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
soğukta bisiklet sürmemek en iyisi bence. yürüyüş koşu gibi havanın soğuğundan kendimizi daha iyi koruyabildiğimiz sporlara yönelmek lazım arada

Kış şartlarında mesafe uzun ve yolun geneli düzlük ise insan kendini hertürlü ayarlıyor,ama aynı mesafeler icine 0 dan 4 haneli irtifalara tırmanış yada uzun rampalar girince gerek iniş gerek çıkış sürücü biraz tur öncesi ikilimde kalıyor,(acaba üşürmüyüm,terler şifayı kaparmıyım)

ben soğuk havalarda tabi hava durumunu takip ederek gerek üst gerek alt olsun termal içlik giyerim (yanlış giyinme o turu eğlenceden eziyete çevirir) gittiğim turlarda uzun inişlerde(örneğin Uludağ 31 km 1800-2000 m gibi rakımdan 0 rakıma iniş)iniş öncesi forma altına mutlaka gazete kağıdı koyarım ciddi anlamda yalıtım ve rüzgar kesme avantajı sunuyor,Allah muhafaza çıkarken vücuda yapışan ter inişte rüzgar olarak vücuda girerse zatüre ile tanışmaya sebep olabilir...

Sogukta ruzgarliksiz cikmam abi! 3 kat da giyinsem aradan geçiyor hava.

en önemlisi ayaklar bence spd kılıfı kalitesi çok önemli sürüş sırasında özellikle kendimden bahsedersek ayak baş parmaklarım üşüdüğü anda ben iptal oluyorum keyifsiz,sıkıcı biran önce eve gitme isteği oluyor ve üzerine ayıptır söylemesi çişi geliyor insanın o_O:)

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Bu tablo üzeriniz kuruyken daha geçerli. Terlerseniz, terleme miktarına bağlı olarak terin kuruması ile oluşan buharlaşmanın da nedeniyle ilave üşüme gerçekleşeceği için hissedeceğiniz sıcaklık daha da düşecektir ;)

@Serkan Mıstınoğlu
İşte bu durum üşüdüğün zaman yokuş aşağı inmeden önce insanı kararsız bırakır. Zaten üşüyorum, yavaş yavaş inip zamanla daha fazla mı üşüyeyim, hızlıca inip rüzgardan mı donayım sorularını sorarak inişe geçersin. :(

(link) bu olmazsa olmazım. Kulaklar ve yüz çok önemli benim için. (link) bunu da arka cebime atıyorum. Giderken birini, dönüşte diğerini kullanıyorum. ARSUXEO Mont şöyle bir konum var. Bu montu tavsiye ederim.

100 kmlik antrenmanım da yaklaşık 30 km rüzgar vardı ayak parmaklarım o kadar üşümüştü ki yolun yarısında durup ayağıma kağıt peçete sardım çokta güzel ısıttı. Yumuşacık oluyor ayakkabının içi çok iyi akıl etmişim biraz daha üşümüş olsaydı 2. katıda atacaktım neyse ki gerek kalmadı.

(link)
yukarıdaki eldiveni kullanıyorum hava çoooook soğuk değilse 40.dk dan sonra elim ıslanmaya başlıyor ondan sonrada rüzgarın soğunu ellerimde hissediyorum. o yüzden ilk önce kısa parmak eldiven giyinip yola çıkıyorum üşümeye başlayınca da kalın eldiveni giyiyorum

Üzerime içlik,kısa kollu forma, uzun kollu forma giyiyorum bu şekilde +8 derece ve 10-18 km/s arası rüzgarlı havalarda rahat bir şekilde sürebiliyorum güneşinde etkisi var tabi. Hava kapalı ise veya rüzgar 35km/s civarına çıkarsa önce kollarım sonrada gövdem üşümeye başlıyor bundan sonra rüzgarlık gerekiyor onuda ucuzunu bulabilirsem alacağım.

(link)
Bu bandanalar da çok işime yarıyor iki tane var bir tanesini boynuma geçiriyorum diğerini de kafama giyinmek istiyorum ama kaskım desteklemediği için kullanamıyorum. bu yüzden kulaklarım 1-2 saatten sonra çok üşüyor.

Rüzgara kaşı uzun süre sürünce dudaklarım kurumaya başlıyor bir daha aynısını olursa dudak kremi alacağım.

Rüzgarda şişedeki su çok fazla soğuduğu için susadığım halde çok az su içtiğimi fark ettim eve neredeyse dolu matara ile dönüyordum. Artık buna da dikkat ediyorum su daha soğumaya başlamadan yarısını içiyorum

Ayağı üşüyenlere şu çoraptan öneririm. Denizli' de kış başladığından beri topuğuna kadar hava alan spd ayakkabımla kullandım. Ayağım ıslandığında bile ilginç bir şekilde üşümedi.
(link)
Bunu botla giyince ayağım hamama dönüyor :)

(link)
(link)
Bunların üstüne 1 adet uzun kollu forma bir de arka cebimde yağmurluk bulunduruyorum.
(link) eşofmanı giyiyorum
hava soğuk olursa alt giyimi halı sahalarda kullandığım uzun konç (tozluk) çoraplar ile destekliyorum

• Beğen
Tepkiler: Özcan
Ayak üşümesini çorapla çozememistim ben, şunlardan alacagim diğer sezon. Deneyimlerimi yazarim hem

(link)

11673_castelli_toe_thingy_cycling_toe_cover.jpg

Geçen sene şu rüzgarlığı almıştım..Tavsiye ederim herkese..Rüzgarı kesiyor,terletmiyor..
(link)

kullandığım ekipmanların bazıları:

ayakkabı kılıfı : (link)
termal ceket : (link)
rüzgarlık :(link)
rüzgar geçirmez bandana: (link)
eldiven : (link)
boyunluk: (link)
banadana: (link)
üst içlik : (link)
kol ısıtıcıları: (link)
bacak ısıtıcıları: (link)

@Serkan Mıstınoğlu Sanırım kişiden kişiye çok farklılık gösteren bir durum bu üşüme.
Benim eller ve ayaklar kışlık eldiven ve kışlık çorap ve ayakkabı kılıfına rağmen üşür, bunları kullanmazsam donacak hale gelir.
Benim ayaklar kışlık çorap ve kılıf ile normal sıcaklıkta iken, aynı turdaki yanımdaki arkadaşlar hiçbiri olmadan ve rahatsızlık duymadan devam edebiliyorlar.
Üşümeme ve aşırı terlememe arası dengeyi bulmak zor ama önemli.
Ben ayarı tutturamayıp terleme yaşama durumu için arka cepte yedek içlik taşıyorum. Sürüşe ara verildiğinde veya çok terlendiğinde değiştirmek için.

Hafta sonu yaptığımız turda rüzgarlığın kolları bile içten sırıksıklamdı terden ... :D

Geri