Scudo Sports

Ruble Sorunu?!

@Vegabondxxx

Mesela 10 lu ruble takacaksanız ve 10 dişide kullanmak istiyorsanız 1 adet 10 lu arka aktarıcı (vites) 1 adet 10 lu vites kolu ve 10s uyumlu zincir ve belkide 10s uyumlu aynakol almanız gerekebilir :) Bence mevcut bisikletinizden memnun değilseniz satıp uygun fiyatlı 3x10 vitesli bir bisiklet almanız.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Scudo
@Vegabondxxx ruble yükseltme nedeniniz nedir acaba? 8 ruble olup farklı dişli sayılarına sahip rublelere bakabilirsiniz belki

@mümtaz öztürk rubleyi söküp temizleyince sorunun çözüleceğine gerçekten inandınız mı ?

@Vegabondxxx anahtarlarını temın edersen neden olmasın arkayı 11 li yapacaksanız eni zincir yeni ruble yeni aynakol yeni vites kolu almak gerekli jantınız 11liyi desteklemiyorsa 11 liyi destekleyen jant seti almanız da gerekecek

Bu göbeğin içinden geçen kelepçeli mandal çubuklarının eğilmesi buna sebeb olabilir mi? Benim bisiklette, ruble, arka aktarıcı,zincir, ön ayna kol,arka jant(rulmanlı göbek) hepsi yeni.Orta sekmentte ürünler. Geçenlerde dikkat ettim,ruble teker dönerken zinciri çevirmeyi bıraktığımızda hafif sağ sol çiziyor. Dediğim mandal demirinde sanki hafif bir eğiklik var gibi.Yalnız anlamadığım bu demir sadece tekerin çıkıp düşmesini önlüyor olması lazım.Tekerin hareket ettiği göbek içinden geçen mil (mandallı mili hani içinden geçiriyoruzya) esas basıncı emen parça önemli olması lazım. Bu mandallı milin azıcık eğik veya düz olması çok farkkeder mi?

@Raptor8
O rublenin hafiten oynaması (pedalı bırakınca) flibberla alakalı.

@Fırat Ç.
Ürün kaset ruble değil hocam.
Bugün detaylı bir inceledim,temizledim.Sadece göbeğin içini sökmedim,rulmanlı göbek.O nasıl sökülür vs bilmiyorum.Bir kaç adet video kaydettim.uploadlıyabilirsen paylaşırım.KEsin olarak neden kaynaklandığını bulmadım.Mandallı milden değilmiş orası kesin.ya rublede var sıkıntı ya göbekte,ya da normal bir durum.ben karar veremedim doğrusu

Yeni konu açmadan,bu konudan kendimde yaşadığım bir durumu paylaşmak istiyorum.
Bisiklette arka ruble yaklaşık 6 aylık,jant ise göbeğiyle birlikte ise 2 ay civarındadır.
Başlarda dikkatimi çekmemişti,sitede konuyu gördüğümde boş bir zamanda bir bakayım dedim ve bende aynı durum varmış. Eski jant ve göbeği deli gibi bu hareketi yapması ses çıkarması,takırtı yapmasından dolayı değiştirmiştim.
1.

2.Rubleyi çıkartıp,o şekilde taktığımda ise bir anormallik,ses veya oynama duymuyorum.

3.
Sizce bu göbekte,ruble sorun var mı?

@Raptor8 Aşağıda bir video paylaşacağım. Bu kaset rublelerin takıldığı göbekte bulunan freehub temizliği ile ilgili. Sizin arka göbeğinizde freehub yok. Bu mekanızma rublenin içersinde anlaşılan. Video'yu izlerseniz freehubın içinde küçük küçük bilyeler var. Sizinde rublenizin içinde bulunan bu mekanizma dağılmış olabilir diye düşünüyorum. Açılabilirse rublenin içine bakmak gerekebilir.

Rublenin teker döüşünde oluşturduğu salvo hareketiyle ilgili düşüncelerim ise, çant çenberinden tutun ve bir sallayın. Jant çemberi oynama yapıyor mu? Bu sarsıntı yapılınca jant oynarsa göbekten tak tuk tık ses gelir. Böyle ise göbeğin boşluğu var demektir. Bunu kenar göbek vidalarını sıkarak almak gerekir. Ama attığınız rublesiz videonuzda bu sorunun olmadığı görülüyor biraz.

Şayet bu yoksa rublede bir yamukluk olabilir. Çözümü ne olur bilmiyorum. İçini açıp bakmak lazım gelirse, belki içerdeki dağılan mekanizma merkez-kaç dengesini bozduğundan salvo yaptırıyor olabilir. Acemi bir tamir talebesi olarak benim düşüncelerim bunlar. Umarım çözülür. Diğer bir çözüm, imkanınız varsa rubleyi değiştirebilirsiniz. Veya kaset ruble ve kasetli sisteme uygun bir göbek taktırabilirsiniz. Yalnız bu vites kolu ve attırıcının da değişmesine neden olacaktır. Ben bu son öneriyi yaptım. Shimano tourney arka attırıcım 7 li olmasına karşın 8 li sitemi de çalıştırdı. Biraz konforu düştü elbet. 3 yıldır kullanıyorum. Son olarak yeni bir jant seti bakabilirsiniz 2. el falan. Kolay gelsin.

@enes_vl
Farklı bir ruble ile denedim,çok çok az bir oynama yapıyor ruble. O kadar oynamayı makül görüyorum,6 aylık ruble ondan daha fazla oynuyor. Göbek rulmanlı göbek, yan vidalarını falan çıkardım ama göbeğin içi nasıl açılır bulamadım,üstelik orta milde göbek tarafıdan sabit bir şekilde duruyor.Bahsettiğiniz, tekeri sallayıp oynama olayı biliyorum,eski göbekte çok sık yapıyordu.O şekilde bir oynama yok.Hatta ruble falanda takmayıp,videodaki gibi tekeri montajlayıp çevirdiğimde yağ gibi gidiyor.O şekilde bir sallanma, takırtı falan çıkmıyor.Rubleyi videoda gösterip sesini dinletme sebebim,acaba ruble kaynaklı bir sorun mu belki sesinden anlayan olabilir gibisindendi.Rubleden yana sıkıntı olduğunu düşünüyorum ama hani eski bir ruble değil,pratikte bir sıkıntısı gözükmüyor.Yeni alsam taksam aynısını yaparsa elimde kalabilir...
Peki hocam şöyle sorayım,bu şekilde kullanmak bisiklete zararlı mı?Yani teker sallanmasada ruble böyle sağ sol çizmeye devam etse,göbek,zincir,aktarıcı,ayna kol vs bozar mı?

@Raptor8 Rublenin yaptığı salvo ister istemez zincir ömrünü kısaltır. Aynakol ve aktarıcıyı çok etkilemez diye düşünüyorum. Ama ruble hızlı giderken birden dağılabilir, yamulabilir. Yine hızlı giderken az da olsa göbeğe darbesi olabilir. Bu da söz konusu parçalara zarar verebilir. Hızla yol alırken tehlike teşkil edebilir. Birken kırılır falan. Biraz tedbirli sürmeniz gerek. Diğer yandan aklıma yazdıklarımdan başka çözüm gelmiyor. İyi bir usta el atmalı bu işe. Umarım çözersiniz sorunu en kısa zamanda.

@enes_vl
Bugün eski rubleyi denemek için tekrar taktım dediğim gibi çok çok az bir yalpalama yapıyor. Ne yapsam acaba yeni bir ruble daha alıp triple combo:D yapsam bilemedim.
Arkadaş durduk yere masraf çıkıyor,biri bedduamı etti ne.:D

@Raptor8 bilemedim :) . Belki göbekte de bir yamukluk olabilir. Ruble göbeğin üstündeyken sallanıyor mu? Elinizle tutup sarstınız mı? Bir de dediğim gibi tamir işinde acemiyim. Yukarıda sordunuz aynakol vs. sorun yapar mı diye.. Belki hepsine de yapar. Tam bir şey demiş olmayım. Akıl yürütüyorum sadece.

Sorunu tam olarak saptadıktan sonra parça alımına karar verin derim. Çünkü göbekteyse sorun boşu boşuna ruble almış olursunuz.

@enes_vl
Anlıyorum hocam, bende zaten fikir alıyorum. Rubledeki hafif sallanma,belki başlarda sıkıntı yapmayabilir ama zamanla büyüyeceği için zinciri bozabilir.Ayna kol dişlilerine ters yük bindirerek dişlileri eğebilir, vites ayarı tutmaz,belkide aktarıcıyı bozabilir.Göbek sağlamsa, bozuk ruble göbeğe ve mile ters baskıdan dolayı göbeği bozabilir. Aynı sıralama göbek bozukta geçerlidir bence.Bende o yüzden daha durum ilk başlarda iken bir şeyler yapılabilr mi diye araştırıyorum.Normalde olayın estetik yapısı önemli değil,giderken oraya bakmıyoruzda teknik olarak bir sorun doğurabiliyor..

Merhaba arkadaşlar. Elimde 1960-70 model Arabella marka 5 vites İtalyan yarış bisikleti var. Bisiklet 7 senedir kullanılmadı ama oldukça iyi korundu. Son 4 aydır kullanıyorum. Geçenlerde bir arkadaşın bisikletine arkadan yavaşça çarptım ama bisikletten düşmedim. Bunun neticesinde arka jantımın 4/1 ilk bir kısmı yamuldu (jant yaklaşık 8 yıllık). En yakındaki bisikletçiye götürdüm değiştirmek için fakat jantımdan (24x1 3/8) olmadığı için değiştiremedim bu yüzden jantın yamukluğu düzeltilip ayar yapıldı. Fakat hala hafif bir ayar bozukluğu mevcut. Şimdi ise arka rublenin hafif oynadığını gördüm. Sizce ne yapmalıyım?

Merhabalar

2 ay önce aldığım aspect 920 nin zincirini yağlıyordum bugün. Tekeri çevirip pedalı boşta tutarken rublenin salındığını farkettim. Sürüşte herhangi bir sorun hissetmemiştim. Ancak bu salınımın ilerde daha büyük sorunlara yol açmasından endişeliyim. Daha öncede bu sorun var mıydı emin değilim.

Teknik anlamda bisikletin herşeyine henüz tam hakim olmadığım için tecrübe ve bilgilerinize başvurmak istedim. Servise götürmem gerekiyor mu?

NOT: Evde bir de carraro big 2712 Sram var. Onda denedim. Ruble taş gibi duruyor. Salınma yok.

Merhabalar

2 ay önce aldığım aspect 920 nin zincirini yağlıyordum bugün. Tekeri çevirip pedalı boşta tutarken rublenin salındığını farkettim. Sürüşte herhangi bir sorun hissetmemiştim. Ancak bu salınımın ilerde daha büyük sorunlara yol açmasından endişeliyim. Daha öncede bu sorun var mıydı emin değilim.

Teknik anlamda bisikletin herşeyine henüz tam hakim olmadığım için tecrübe ve bilgilerinize başvurmak istedim. Servise götürmem gerekiyor mu?

NOT: Evde bir de carraro big 2712 Sram var. Onda denedim. Ruble taş gibi duruyor. Salınma yok.

Zinciri rubleden çıkarıp arka tekeri çevirdiğinizde göreceksiniz ki böyle bir yalpalama, ve sürtünme yok. Bu da çekiş esnasında herhangi bir problem olmadığı anlamına geliyor. Cassette wobble olarak tanımlanan bir olay. Bir zararı yok yani

• Beğen
Tepkiler: CengoCenk
Geri