alperen_69
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 302
- Bisiklet
- Giant
Arkadaşlar daha önce rockshox duke maşamın 2013 de bakımını yapmıştım ve şimdi tekrar yaptım .Daha önceki bakım başlığım üst topik olmuştu fakat resimler 7 sene sonunda silinmiş bende reba bakımı ile beraber duke maşanın bakımı yeniledim ve o başlığı düzenlemek istedim , düzenleme seçeneği olmadığı için yeni başlıkta bunu yaptım, duke maşayı senelerdir sorunsuz ve oldukça memnun şekilde kullandım fakat aklım sürekli reba maşadaydı zamanında mali durumdan dolayı alamamıştım , senelerdir reba v fren uyumlu aradım bulamadım geçenlerde let go üzerinden izmirde satılık ilanını gördüm ve maşayı alabildim fakat maşa oldukça bakımsız kalmıştı ve baya hor kullanılmıştı yani bakım mecburiydi .Sonucunda reba race için bakıma karar verdim ilk önce ilk aldığım halini göstermek istiyorum

Gördüğünüz gibi gri keçeler parçalanmış , stickerlar parçalanmış vs
Evet kullanacağımız aletler

Kilit mekanizmasını ayırarak başlıyoruz

Hava kısmının kapaklarını açıp mevcut havayı boşaltıyoruz

Aynı şekilde Rebound kısmının kapaklarını açıyoruz

Daha sonra her iki tarafta alt bacakların altındaki 5 mm olan alyen vidaları 4 tur gevşetiyoruz, tam açmıyoruz

daha sonra bu kısımlara zarar vermemek için takoz kullanarak çekiç yardımıyla vurarak bacakları çıkarmaya başlıyoruz

ilk ayrılmayı hissettikten sonra 5 mm alyan ile alt vidaları bacaktan ayırıyoruz

Maşayı ters çevirip alt bacak içerisindeki eski kalan yağı boşaltıyoruz , Göründüğü gibi oldukça kirlenmiş
şimdi çok dikkatlice alt ve üst bacağı birbirinden ayırıryoruz

İç bacaklar oldukça bakımsız kalmış ve kirlenmiş

Dikkatli bir şekilde yağlama süngerlerini çıkarıyoruz

Süngerlerdeki yağ kurumuş ve işlevini yerine getiremez halde
Gri keçeler bakımsızlıktan çatlayarak parçalara ayrılmışlar , keçelerin içindeki yağlarda kuruyup kalmış

Gri keçelerden Türkiyede bulamadım şans eseri isviçrede abimin bulunduğu yerde bir biskiletçide tek vardı bisikletçi komşusu olduğu için ücretsiz vermiş sağolsun, bu sebeple gri keçeleri çıkarıyoruz

iç bacağın durumu

Gri keçelerin durumu

Sökmeye Rebound kısmı ile devam ediyoruz , üst kısmı 24 mm lokma ile açıyoruz

Üst kısmı dikkatlice bacaktan ayırıyoruz

Yağ kısmında bulunan eski yağı boşaltıyoruz , yağ oldukça kirlenmiş

Rebound kısmı iki mekanizmadan oluşuyor ilkini çıkamıştık ( kırmızı olan) , diğer kısmıda segman pensesi kullanarak alttan çıkarıyoruz

bu resimde alt kısmın resmini sonradan çektiğim yani o an unutmuşum için hava kısmıda görünüyor

Şimdi hava kısmını üstten sökmeye başlıyoruz 24 mm lokma ile

Hava kısmınıda alttan segman pensesi ile açarak mekanizmayı çıkarıyoruz

Hava kısmı karşımızda

üst bacaklar tamamen ayrıldı

Alt bacakları zımparalayıp çukur olan kısımları macun ile doldurdum

Polisan mat siyah boya ile alt bacakları boyadım

Şimdi bakıma geçiyoruz İlk önce parçaları izopropil alkol ile temizliyoruz , o-ringleri çıkarıp kontrol edip gerekirse değiştirip yağlıyoruz

Ben hava kısmının o-ringlerini değiştirdim , rockshox bu konuda çok ketum o-ring ölçüleri hiçbir yerde yok ,ilk önce ilk bulduğum kaynaktaki ölçüleri kullandım yani iki tane 20,22x 3,53 mm ve bir tane iç o-ring olarak 3x10 mm metrik kullandım , fakat asıl ölçü dış için 21x3,5 metrik olacaktı , iç kısmın ölçüsü doğru 3x10 mm metrik , bir dahaki bakımda 21x3,5 o - ring deneyecem

Eski ve yeni keçeler yan yana

Hava kısmının o-ringlerini yağlayarak devam ediyoruz

aynı şekilede Rebound kısmının alt mekanizmasındaki o ringleri yağlıyoruz

Üst bacakların iç ve dış yüzeylerini izopropil alkol ile temizliyoruz , burada boruları çizmemek çok önemli yoksa hava kaçar

Ufak parçalarıda izopropil alko ile temizliyoruz

Hava üst kapağındaki o-ring i yağlıyoruz

Rebound üst mekanizmadaki o-ringleri yağlıyoruz

üst bacakların parçaları için bakım yaptık şimdi çok dikkatli bir biçimde yerlerine geri takıyoruz , hava bölümü ile başlayalım

Segman pensesi ile segmanı oturtuyoruz ve sağa sola çevirerek yerine oturduğundan emin oluyoruz

Şimdide rebound kısmının alt mekanizmasını takalım

buranında segmanını takıp sağa sola çevirerek yerine oturup oturmadığını kontrol ediyoruz

Üst bacaktaki hava kısmı ve rebound kısmının alt mekanizması birleştirildi

şimdi yağ bakımına başlıyoruz , hava kısmına üstten 6 ml 15wt rockshox yağ ekliyoruz

hava üst kapağını 24 mm lokma ile kapatıyoruz

Rebound kısmına üstten 110 ml 5wt rockshox yağ ekliyoruz , 50+60 ml şeklinde yaptım

Rebound üst mekanizmayı çok dikkatli bir biçimde yavaşça yerine oturtuyoruz

Üst kapağı 24 mm lokma ile sıkarak kapatıyoruz

Gri keçelerin yuvalarını yağlıyoruz

Çok dikkatli bir şekilde bir ara araç kullanarak ( ben siyah elektrikçi bandı kullandım ) gri keçeleri yerine oturtuyoruz , deforme olmamaları için çok dikkatli olmak gerek

Dikkatlice süngerleri yerleştiriyoruz

Yağlayıcı süngerleri rockshox 15wt yağ ile yağlıyoruz

Gri keçelerin içinde bir miktar yağ var zaten bende biraz ekliyorum

Şimdi bu noktada çok dikkat ediyoruz çünkü yeni gri keçeler yeni olduğu için oldukça sert geçiyor, bu sebeple yavaş ve dikkatlice alt ve üst bacağı birleştiriyoruz

bacaklar birleştikten sonra maşayı 45 derece açı ile tutarak her iki alt bacaktan 15 ml rockshox 15wt yağ ekliyoruz

alt alyan vidaları 5 mm alyan ile kapatıyoruz

maşamız bakım olmuş durumda

Burdan sonrası eğlenceli bende şöyle bir takıntı var orjinalini bozmayı hiç sevmem , fakat bu maşada oldukça tahribat vardı sticker lar bozulmuştu kendim bilgisayarda uğraşarak orjinale yakın yapmaya çalıştım

A4 kağıda çıkarıp deneme yaptım

Daha sonra bu yaptığım çalışmayı reklam tabelaları yapan bir yerde yağmurdan etkilenmeyecek şekilde çıkarttım

ve Maşanın son hali

Yapmışken Puslock u da elden geçirdim , yalama olmuş vidaları yeniledim zımpara ve boya yaptım

Kağıt çıktı ile deneme

Gerçek sticker ile son hal

Maşa ve pushlock

Gördüğünüz gibi gri keçeler parçalanmış , stickerlar parçalanmış vs
Evet kullanacağımız aletler

Kilit mekanizmasını ayırarak başlıyoruz

Hava kısmının kapaklarını açıp mevcut havayı boşaltıyoruz

Aynı şekilde Rebound kısmının kapaklarını açıyoruz

Daha sonra her iki tarafta alt bacakların altındaki 5 mm olan alyen vidaları 4 tur gevşetiyoruz, tam açmıyoruz

daha sonra bu kısımlara zarar vermemek için takoz kullanarak çekiç yardımıyla vurarak bacakları çıkarmaya başlıyoruz

ilk ayrılmayı hissettikten sonra 5 mm alyan ile alt vidaları bacaktan ayırıyoruz

Maşayı ters çevirip alt bacak içerisindeki eski kalan yağı boşaltıyoruz , Göründüğü gibi oldukça kirlenmiş
şimdi çok dikkatlice alt ve üst bacağı birbirinden ayırıryoruz

İç bacaklar oldukça bakımsız kalmış ve kirlenmiş

Dikkatli bir şekilde yağlama süngerlerini çıkarıyoruz

Süngerlerdeki yağ kurumuş ve işlevini yerine getiremez halde
Gri keçeler bakımsızlıktan çatlayarak parçalara ayrılmışlar , keçelerin içindeki yağlarda kuruyup kalmış

Gri keçelerden Türkiyede bulamadım şans eseri isviçrede abimin bulunduğu yerde bir biskiletçide tek vardı bisikletçi komşusu olduğu için ücretsiz vermiş sağolsun, bu sebeple gri keçeleri çıkarıyoruz

iç bacağın durumu

Gri keçelerin durumu

Sökmeye Rebound kısmı ile devam ediyoruz , üst kısmı 24 mm lokma ile açıyoruz

Üst kısmı dikkatlice bacaktan ayırıyoruz

Yağ kısmında bulunan eski yağı boşaltıyoruz , yağ oldukça kirlenmiş

Rebound kısmı iki mekanizmadan oluşuyor ilkini çıkamıştık ( kırmızı olan) , diğer kısmıda segman pensesi kullanarak alttan çıkarıyoruz

bu resimde alt kısmın resmini sonradan çektiğim yani o an unutmuşum için hava kısmıda görünüyor

Şimdi hava kısmını üstten sökmeye başlıyoruz 24 mm lokma ile

Hava kısmınıda alttan segman pensesi ile açarak mekanizmayı çıkarıyoruz

Hava kısmı karşımızda

üst bacaklar tamamen ayrıldı

Alt bacakları zımparalayıp çukur olan kısımları macun ile doldurdum

Polisan mat siyah boya ile alt bacakları boyadım

Şimdi bakıma geçiyoruz İlk önce parçaları izopropil alkol ile temizliyoruz , o-ringleri çıkarıp kontrol edip gerekirse değiştirip yağlıyoruz

Ben hava kısmının o-ringlerini değiştirdim , rockshox bu konuda çok ketum o-ring ölçüleri hiçbir yerde yok ,ilk önce ilk bulduğum kaynaktaki ölçüleri kullandım yani iki tane 20,22x 3,53 mm ve bir tane iç o-ring olarak 3x10 mm metrik kullandım , fakat asıl ölçü dış için 21x3,5 metrik olacaktı , iç kısmın ölçüsü doğru 3x10 mm metrik , bir dahaki bakımda 21x3,5 o - ring deneyecem

Eski ve yeni keçeler yan yana

Hava kısmının o-ringlerini yağlayarak devam ediyoruz

aynı şekilede Rebound kısmının alt mekanizmasındaki o ringleri yağlıyoruz

Üst bacakların iç ve dış yüzeylerini izopropil alkol ile temizliyoruz , burada boruları çizmemek çok önemli yoksa hava kaçar

Ufak parçalarıda izopropil alko ile temizliyoruz

Hava üst kapağındaki o-ring i yağlıyoruz

Rebound üst mekanizmadaki o-ringleri yağlıyoruz

üst bacakların parçaları için bakım yaptık şimdi çok dikkatli bir biçimde yerlerine geri takıyoruz , hava bölümü ile başlayalım

Segman pensesi ile segmanı oturtuyoruz ve sağa sola çevirerek yerine oturduğundan emin oluyoruz

Şimdide rebound kısmının alt mekanizmasını takalım

buranında segmanını takıp sağa sola çevirerek yerine oturup oturmadığını kontrol ediyoruz

Üst bacaktaki hava kısmı ve rebound kısmının alt mekanizması birleştirildi

şimdi yağ bakımına başlıyoruz , hava kısmına üstten 6 ml 15wt rockshox yağ ekliyoruz

hava üst kapağını 24 mm lokma ile kapatıyoruz

Rebound kısmına üstten 110 ml 5wt rockshox yağ ekliyoruz , 50+60 ml şeklinde yaptım

Rebound üst mekanizmayı çok dikkatli bir biçimde yavaşça yerine oturtuyoruz

Üst kapağı 24 mm lokma ile sıkarak kapatıyoruz

Gri keçelerin yuvalarını yağlıyoruz

Çok dikkatli bir şekilde bir ara araç kullanarak ( ben siyah elektrikçi bandı kullandım ) gri keçeleri yerine oturtuyoruz , deforme olmamaları için çok dikkatli olmak gerek

Dikkatlice süngerleri yerleştiriyoruz

Yağlayıcı süngerleri rockshox 15wt yağ ile yağlıyoruz

Gri keçelerin içinde bir miktar yağ var zaten bende biraz ekliyorum

Şimdi bu noktada çok dikkat ediyoruz çünkü yeni gri keçeler yeni olduğu için oldukça sert geçiyor, bu sebeple yavaş ve dikkatlice alt ve üst bacağı birleştiriyoruz

bacaklar birleştikten sonra maşayı 45 derece açı ile tutarak her iki alt bacaktan 15 ml rockshox 15wt yağ ekliyoruz

alt alyan vidaları 5 mm alyan ile kapatıyoruz

maşamız bakım olmuş durumda

Burdan sonrası eğlenceli bende şöyle bir takıntı var orjinalini bozmayı hiç sevmem , fakat bu maşada oldukça tahribat vardı sticker lar bozulmuştu kendim bilgisayarda uğraşarak orjinale yakın yapmaya çalıştım

A4 kağıda çıkarıp deneme yaptım

Daha sonra bu yaptığım çalışmayı reklam tabelaları yapan bir yerde yağmurdan etkilenmeyecek şekilde çıkarttım

ve Maşanın son hali

Yapmışken Puslock u da elden geçirdim , yalama olmuş vidaları yeniledim zımpara ve boya yaptım

Kağıt çıktı ile deneme

Gerçek sticker ile son hal

Maşa ve pushlock

Dosyalar
-
20191117_144457.jpg51,3 KB · Okunma: 81 -
20191117_144501.jpg76,6 KB · Okunma: 1 -
20200314_171506.jpg1.016,6 KB · Okunma: 1 -
20191119_191429.jpg94,6 KB · Okunma: 0 -
20200308_135012.jpg67,9 KB · Okunma: 0 -
20200308_154941.jpg112,9 KB · Okunma: 0 -
20200310_000428.jpg101,8 KB · Okunma: 2 -