Resimli Anlatım: Şaft Borusu İç Kelebeğinin Değiştirilmesi

Halil Emre Ozlu

Daimi Üye
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
350
Tepki
372
Şehir
Trabzon
Merhaba arkadaşlar;

Geçen hafta amortisörümün içindeki kelebeği (yıldız) ömrünü doldurdu. Benim sınavlarım dolayısıyla programım doluydu, uğraşıp da yapamadım işin aslı. Şimdi vaktim oldu ben de olayı yaşayacaklara bir bilgi olsun diye işlemi anlatmak istedim.

Öncelikle kopan yıldızı çıkartmaktan bahsedeyim; benim maşanın içindeyken o kelebeğin iki yaprağı birbirinden ayrıldı. Ben de uzun bir tornavida yardımıyla onu yamultarak ters çevirdim, çekip çıkardım. Fakat iki yaprak ayrılmazsa, düz olarak vura vura onu şaft borusunun altından düşürmeniz gerekecektir.

Aldığım kelebek seti buydu:
(link)

Sadece içerisindeki yıldız kelebeği alabilirsiniz, ben bunu buldum kargo dahil 3.44 liraydı zaten. başka alsam daha pahalıya gelecekti. (amaç reklam değil, sadece ben araştırdım ucuza bunu buldum)

Böyle açıp, vidayla kelebeği çıkardım:
(link)

Sonra dış kapağını çıkarıp, vidayı tekrar kelebeğe taktım.
(link)

Sonra da bunu alıp maşanın şaft borusunun üstüne denk getirip dikkatle çekiçle çaktım.

(link)
(link)
(link)



Burada dikkat edilmesi gereken şey; acımadan vurabilmektir. Başta yavaş vurası geliyor insanın fakat acımadan vurmazsanız o kelebek içeri girmez. Ayrıca çok fazla vurmamaya da gayret gösterin. İçeri girmeye başladıktan sonra zaten çok rahat ilerliyor. Bundan sonra dikkatle çakmak gerekiyor. Eğer çok çakarsanız vida yetişmez ve bir daha en alta kadar çakıp tersten çıkartmak zorunda kalırsınız. Şaft borusunun ağzından itibaren 1; en fazla 2cm içeriye girsin, daha fazla girmesin. Mesela ben bu kadar çaktım:
(link)
(link)


En sona da vidayı çıkartıp, kapakla beraber takarsınız. Bu kadar basit, açık ve net :)

Faydalı olabildiysem ne mutlu bana :) ben de bu işlemi ilk defa yaptım. Hatalarım olabilir uyarısı olan varsa paylaşsın birlikte öğrenelim ;)
 
Scudo

Mustafa Acar

Keep going...
Kayıt
2 Ağustos 2008
Mesaj
857
Tepki
548
Şehir
Konya
Başlangıç
1994—95
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Çok güzel olmuş mümkünse bende bir eklenti yapayım... Kelebeği çakarken kendi vidası yerine tornavida kullanabilirsiniz..tonavidayı delikten geçirip direk vurursanız hem kelebek fırtıp sağa sola atlamaz,hem kelebeğin ve vidanın dişleri zarar göremez hemde simetrik olarak kelebeği çakmanız dahada kolaylaşır...sizdeki vida sağlam gibi ama ileride sorun çıkarmaması için tornavida hem basit hem işlevli..:)

ellerinize sağlık.:)
 

Halil Emre Ozlu

Daimi Üye
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
350
Tepki
372
Şehir
Trabzon
@Mustafa Acar
Teşekkür ederim :)

Bir de ben o şekilde yapacaktım fakat tornavidanın her vuruşta kayması ve sivri olduğu için kelebeğin yapraklarına zarar vermesi sözkonusuymuş. Hakkatten de tornavida kayıp da tek bir yaprağa gelirse yamultuyor; ben o içeride kalan eski kelebeği çıkarırken tornavidayla vurdum, yamuldu. Sonra arkadaşım öyle yapma dedi.

Ciddi anlamda sert vurmanız gerekiyor çünkü, öyle basit vuruşla girmiyor; akşam tüm komşuları rahatsız ettim ben :D başta acıyorsun ama sonra gözün kararıyor; gelişine vuruyorsun :D o güçle sanıyorum ki tornavida kelebeği delebilir, ya da yamultabilir...
 

sonEr´´

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Ağustos 2009
Mesaj
2.299
Tepki
1.421
Şehir
İstanbul/Esenler
Bisiklet
Salcano
@jef

furçun boşluğunu alır ve sizin anlattığız işe yarar klasik sistemdende daha yakışıklı bir sistem :D
 
  • Beğen
Tepkiler: caner ünsal

Sercan Öz

Üye
Kayıt
19 Aralık 2010
Mesaj
69
Tepki
23
Şehir
istanbul
çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz :D
ellerine sağlık