Scudo Sports

Powerade zararlı mı?

Şekerin fazlası zarar, peki kan şekeri olması gerekenden düşük olursa ne olur? İşte cevabı:

(link)

Tartışmanın neden daha fazla uzatılmaması gerektiğini de açıklıyor sanırım bu araştırma.

Scudo
Son noktayı koyuyorum doktora sordum en iyisi su dedi hatta tekrarladı su su su. Su içmeden katkılı ve kıvamlı içecek içersen böbreklere zararı olur dedi.:alkis:

@Emre Yönlüer

Koray Uzun'un performans antremanı linklerini bekliyoruz. :)

Konuyu powerade ekseninden saptırmış olduk. Kusura bakmayın.

Gerek dağcılık için yaz günleri mars gibi güneş ve kayadan başka bir şey bulunmayan ortamlarda bulunmamdan hem de fazla kilolarımdan dolayı dehidrasyon başıma sık sık gelen bir şey. Dağdayken baharatlı yemekler ve bol çay vs tüketimiyle bu durumun üstesinden gelinebiliyor. Ancak şehir şartlarında bu sıkıntılı durumun uzun sürmesini istemiyorsanız. Powerade benzeri içeceklerle sorunu çözebilirsiniz.

Hobi kullanıcılarının hemen hemen tümü için aktivite sırasında ve öncesinde bol su içmek dehidrasyondan sakınmaya yeterlidir. Profesyoneller zaten benim burda yazdıklarımı okumaya ihtiyaç duymayacaklardır. Eğer hobi için arada bir bisiklete biniyor zaman zaman uzun yollar performanslı sürüşler yapıyorsanız aşağıdaki belirtileri aklınızda tutmanız faydalı olacaktır.

*Halsizlik
*Ağız kuruluğu
*Bitkinlik hissi
*Performansta azalma
*Kan basıncında düşme
*Dikkat ve hareket etmede gecikme
*Baş ağrısı
*Mide bulantısı

Yukardaki gibi belirtiler yaşıyorsanız. Kaza riski ve fiziksel zorlularla yol almaya çalışacağınıza bir benzinlikten bir şişe powerade alıp içmek bu durumdan en kestirme en çıkış yoludur. Benim tecrübelerime göre en kısa sürede fayda veren içecektir. Powerade yoksa maden suyu o da yoksa çay (idrar söktürücü etkisi olduğu için son seçenek) faydalı olacaktır. Yaz aylarında ayda bir olmak üzere senede 3-4 tane içeceğiniz powerade'in boyası da koruyucu maddesi de kalıcı hasarlar verecek kadar birikemez. Vücut tarafından telafi edilebilir.

Eğer spor içecekleri veya oral rehidrasyon tuz paketleri yoksa, oral rehidrasyon çözeltisini şu şekilde hazırlayabilirsiniz:

• 2 çorba kaşığı şeker
• 1/4 çay kaşığı tuz
• 1/4 çay kaşığı karbonat

Karbonat yoksa, bunun yerine 1/4 çay kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Daha iyi bir tat ve daha fazla potasyum için 1/2 bardak portakal suyu veya muz püresi ekleyebilirsiniz.

Bunlardan hariç halk arasında başa güneş geçmesi diye bilinen sağlık sorunu hakkında da ufak bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

@Koray Uzun

Köşeye sıkışınca konuyu saptırdık oldu. Hala yaptığınız antremanın linkini bekliyoruz. :)

Antrenman sonrası vücudun düşen kan şekerini toparlaması, kaslarda ve karaciğerde tekrar yapılandırılmaya başlayan karbonhidratı hızlıca doldurmak için, bir avuç üzüm yiyen geçtim onu en basit şeker kaynaklarında şekeri almaya çalışan bir çok sporcu var, Velverdeyi, yüksek ihtimak karbo-protein karışımı olan bir içecek içerken görmüştüm. Şeker insulini artırır, insulin kanda ki şekeri kaslara ve karaciğere taşır, insulinin en önemli görevlerinden biri de şekeri taşırken aminoasitleri de kaslara götürüyor olmasıdır (tabi bu testestorenonun başlıca görevidir ama herzaman seviyeleri yüksek olmayabiliyor), o yüzden özellikle antrenman sonra sı ilk 45 dakika da kaliteli karbonhidrat ve çabuk protein alımı recovery süresi farkedilir ölçüde kısaltır. Fakat basit şekeri antrenman dışı tüketmenin zararlı olduğu aşikardır,:) Şeker ve ergojenik ürünlerin tabi ki vucüt için toksik etkisi yüksektir, vitamin ve mineralleri bitkiden sebzeden almak, vücudun ph dengesini kurması ve kas yapımını hızlandırıp toksinlerin uzaklaştırılması için oldukça önemlidir. Mesela "sütte diğer süt ürünleride asidiktir yani toksik etki yaratır, bu eklemlerde birikir ve zamanla ağrı veya sakatlık olarak döner" (alıntıdır burası), ph dengesi aside kaydığı zaman vücut kas yapımını durdurup değerli mineralleri ph i dengelemek için kullanır bu sefer sütten faydalanamazsınız, içiyorsanız benim gibi bol bol magnezyum ve diğer vit-min takviyeleri almak gerekir doğal yoldan! ph dengesi çok kritik, sebze çok önemli bu yüzden, özellikle magnezyum. Bu sene ülkemiz için yarışacak yabancı bir triatlet transfer edilmişti, o arkadaş ip ince andy schleck gibi, boyu uzun bide, adam hiç ergojenik kullanmıyormuş sebebi kardiyovasküler sisteme zararları olduğu için. Şekerden ergojeniğe gittik kusra bakmayın :)

• Beğen
Tepkiler: Koray Uzun
@Ali Uzel

Çok istiyorsanız şekerin zararları isimli bir başlık açın istediğiniz kişiyle istediğiniz kadar konuşun. zaten burada köşeye sıkışan sizsiniz. Yeter artık uzatmayın şu konuyu. Powerade hakkında bilgilenmek isteyenler eminim vardır. Bırakın da burda onu konuşalım.

Konu harbiden çok dağılmış :) Hemen herkesin yazdıklarını okudum, bana göre hepinizin yazdıklarında bir çok doğru husus var ama yanlış seçilen kelimeler, alaycı üsluplar konuyu kişiselleştirerek gereksiz uzatıp, bulandırmış. Bu konuyu bir şeyler öğrenmek için okuyan bir kişi bildiklerini de unutur bence (örn. ben)

Konuya gelecek olursak, ben powerade ve benzeri ürünlerin hiçbir bilimsel dayanağım olmadan tamamen içgüdüsel ve ön yargımla faydasından çok zararının olacağını düşünüyorum. Ayrıca şunu merak ediyorum, bu ürün 2001'de üretilmeye başlamış yüksek enerji gerektiren sporlar asırlardır var, çoğumuzun yakınından bile geçemeyeceği performansları bu sporcular powerade ve benzeri ürünler olmadan, dobing kullanmadan nasıl elde etmişler? Ben kesinlikle bu ürünler bir işe yaramaz felan demiyorum ama insan sağlığını zerre kadar düşünmediği defalarca kanıtlanmış, tamamen ticari kaygılar ile yönetilen coca cola ve bunun gibi şirketlerin ürettiği bir ürünü gözüm kapalı alıp kullanamam. Mümkün olduğunca daha doğal yollar ile vücudumun gereksinimlerini karşılayıp sporumu yapmaya çalışırım, ha elimdeki doğal ürünler ihtiyacım olayın enerjiyi sağlayamayacak bir seviyeye mi çıktım o zaman da sınırımı bilir evime dönerim, sizlerin de pek çok kez belirttiği gibi profesyonel sporcu değiliz, ulaşmaya çalıştığımız yüksek hedefler yok, çoğumuzun amacı sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek ve güzel vakit geçirmek, 100km'de kalamam 150km yapmalıyım diyerek bu tarz ürünleri vücuduma dolduramam doğrusu. Bu tarz içecekleri kullanan arkadaşlara da, içeriklerini iyi araştırıp sağlıklarına dikkat etmelerinden başka tavsiyem yoktur.

Paylaşılan faydalı bilgilerden dolayı da herkese teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: Bülent Oğuz
Yarın test sonuçlarını yayınlayacağım :).
Devamlı bu sporcu içeceği , şekerli ürünler tüketen .
Turlarda beslenme şeklimin bedenime etkisini göreceğiz.

bence bu başlığın miyadı doldu, hiç tasvip etmesemde kitlense bile yeridir. Söylenecek söz söylenmiş, konu uzun uzadıya değerlendirilmiştir.

@Yusuf G.

Bu sorunun en doğru cevabı, bizim bir gün bile dayanamayacağımız antremanları yıllarca yapmaları ve fizyolojik olarak spora bizden çok daha yatkın olmaları. Şunları da gözönünde bulundurmak gerek: Powerade yeni olabilir ama Gatorade 1960'lardan, Isostar da 1970'lerden beri piyasada. Dayanıklılık sporları da o kadar uzun yıllardır yapılmıyor, ilk uzun mesafe triatlon yarışı (ironman) da 1970'lerde yapıldı bildiğim kadarıyla. Bisikletçiler içinse başka şeker kaynakları hep vardı, 10 yıl öncesine kadar sele üstünde reçelli sandviç yiyen bisikletçiler olurdu (yaşım tutmuyor ama resimlerini gördüm, çok daha öncesinde bira içmek de yaygınmış!). Ancak şu anda şekeri sıvı olarak, nişastayı da pirinçten almak tercih ediliyor. Sporcuların gerek spor yaparken gerek antreman dışı beslenme şekilleri sürekli değişiyor; çünkü daha iyi, daha etkili yöntemler bulunuyor. Sadece beslenme değil, antreman metotları da değişiyor, bunun sonucu olarak bütün sporlarda hep daha iyi dereceler gerçekleştirliyor.

Geçen yıl İzmir parkur bisiklette denkgelip görüştüğüm bisiklet eski sporcusu Oktay TİYANŞAN'ada ayküstü sohbet esnasında sormuştum Cumhur başkanlığı bisiklet yarışındakilerin 50-70 km hızlarda bukadar yolu yarışarak nasıl geldiklerini, kendisi bu sporcuların devamlı antrenman halinde olduklarını dengeli beslendiklerini ve bu nedenle normalin üstünde bu gibi zorlamalara alışık olduklarını asla yarıştan 48 saat önce bile yardımcı madde kullanmadıklarını tespiti halinde spor hayatlarının bittiğini ve sponsorların desteğini çektiklerini ve yarış sonrası protein ağırlıklı beslendiklerini söylemişti.

@Mert S.

Powerade hakkında konuşuyoruz zaten. İçinde yüksek şeker olan bir sıvı hakkında konuşurken yüksek glisemik indeksli beslenmek hakkında konuşmazsak eksik kalır. Hitap ederken kelimelerinizi dikkatli seçin kime ne yazacağını dikte etmeyin. Hoşunuza giymiyorsa okumayabilirsiniz. Kimseye zorla bir şey okutmuyoruz. Terbiye sınırlarını zorlamayın.

Bu arada bisiklete binmek vücuttaki şekeri yakıyormuş.Onu da doktora sordum yürüyüş yakıyor da bisiklet niye yakmasın??&$#%* dedi :)

HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Team Novo Nordisk'in bisikletçileri sürüş esnasında en önemli gördükleri 5'er noktayı açıklamışlar ve kendisi gibi şeker hastası olanlara bazı ipuçları vermişler.
Joe Eldridge aşağıdakilere önem veriyormuş.

http://i62.tinypic.com/8xt2k3.jpg

• Beğen
Tepkiler: Edip D.
Evet ..
Değerli dostlar beni 52. bölgeye kapatmak isteyen dostlara şimdi bu günkü kan testi sonuçlarını açıklıyorum.
Bu testden önce yine 1800 metre tırmanış ve inişli powarede ve muzlu fıstıklı kolalı .
Etli her şeyi yaptığım turun sonrasında bir test.
22:00'da yemek yemeği kestim.
Yemek , kızarmış patates , tavuk , meyve suyu yarım çikolata .

10:30'da verdiğim kan testi sonucu
ve 7 ayın ardından diyetisyenden gelen beden analizi
#Diyetisyen kontrolünde pek umduğum sonuçlar çıkmadı.
En son test tarihimden bu yana 1.1kg kilo kaybım var.
7ayda 9 kg sabit yağ var bedenimde ne artmış ne azalmış,
7ay sonunda 800gr #kas kaybetmişim!
Sıvı benimde 49.900kg 7 ay sonunda 800gr kaybetmişim,
Kilom 77.2 #kg
Sıvı olarak 65.3 kg
#kas 49.9 kg
Yağ 7ayın sonunda sabit 9 kg.

#mineral miktarı 4.98kg değer %6.45
/ ideali 5.40 - 6.10 %

#protein miktarı 13.32kg %17.26
/ ideal değeri 15.50 - %17.50

1.5ayda sadece hafta sonu ve akşam gezme turunda oluşan sportif aktivite sonucu oluşan değerler,

(link)
(link)

Yorum yine sizin..
Ben tırmanış yaparım kalori ve su enerji harcarım..
Takviye için su içmek yetmiyor ..
Eğer bir tırmanışçı değil iseniz bu konuları anlamanız ..
Anlayamazsınız ;)

• Beğen
Tepkiler: Gökhan BİROL
@SerkanNamazcı

Umduğun sonuçlar neydi ya da hedefin neydi?

@Ali Uzel
1,5 ay içinde yapmış olduğum 1000 km yolda 10 bin metre tırmanışta - 800 gr kas kaybımın olmasıydı.
Mineral ve Protein değerlerim yükselişe geçmiş.
Kas gelişiminin dağ bisikletini sattığım dönemde kalan boşluktan kas kaybının oluştuğu + bakiyede olan kas bayağı düşmüş olacak ki.
Bundan önce ''30,10,2013 66,1 kg olan kas ağırlığım
65,3 'e 13,05,2014 itibari ile düşmüş olması bu arada tahminimce kas spor faaliyetleri dışında bayağı kaybedildi.
son aylarda faaliyetler içinde yükselişe geçti.

Kas testi ise süper çıktı ...
Rakım + yokuş + hava + yaş + terleme durumunu göze alarak motorun daha çok hatta süper bir şekilde yakacağını unutmayın
Bizlerin bir hedefi olmasa'da o yokuşları çıkmak için ne yapmak istediğinizi iyi bilin...
Yoksa benim gibi bir kaç defa ölüme yaklaşabilirsiniz.
keza 300'den 2500 metre arasından tırmanışta powarade '' muz ve bazı şeyleri yemeyi bıraktım.
2000 metreden sonra kafama bir ağrı kalbime bir sıkışma geldi ki ..
Az daha bayılıyordum..
Artık bacaklarıma kasılma girdi. hatta kramp da oluştu....
Hemen yarım powarade yükledim ve kısa zamanda düzeldim.
Ben burada başka benzer bulamadığımdan bunu kullanıyorum ..
Düzenli testler yaptırtıyorum.
Amatör bile yapıyorsanız kan testi ve diyetisyen'de beden analizi çıkartın derim.
kan testini kesin yaptırtın.
Birde 1500 2000 metre yükseklere çıkacak iseniz.
Kesinlikle Akut dağ hastalıkları makalesini okumanızı tavsiye ediyorum...
Durduk yere ölebilirsiniz.
Bkz ; https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=131721&highlight=

Saygılarımla..

İşte test yukarıda ..
Sonuçlar içinde
Bu ürünü kullanan birisi olarak test ettim.
Tavsiye edermiyim...
Tercih meselesi ben tırmanış yapıyorum ...

• Beğen
Tepkiler: Hasan Tunalı
@SerkanNamazcı

Turlarinizi takip ettim, o tirmanislari yapmiyor olsaniz, cunku cok yuksek kondisyonda biniyorsunuz, yinese powerade icermiydiniz.

GT-I9500 cihazımdan tapatalk ile gönderildi. Bu nedenle Türkçe imla hataları içerebilir. Kusura bakmayın.

Geri