Scudo Sports

Powerade zararlı mı?

Hızlı karbonhidrat ile beslenen ile yavaş karbonhidrat ile beslenen arasındaki farkı gösteren kan şekeri değişimi grafik olarak aşağıdaki gibidir. Yavaş karbonhidrat ile beslenildiğinde kan şekerinin düşmesi ve artması çok küçük bir aralıkta gerçekleşir. Kan şekeri çok düşmez, çok düşmediği için hızla yükseltme gereği kalmaz.

http://imageshack.com/a/img836/8421/71qy.jpg

Scudo
@Ali Uzel

yazdıklarınız aklıma yatıyor hakkaten. ama çoğu insan hızlı karbonhidrat tükettiği için yavaş karbonhidratlı yiyeceklerle idare edemez gibi geliyor

Hızlı karbonhidratlarla beslenme sonucunda insülin direnci oluşuyor. İnsülin direnci hakkında google da bolca bilgi okuyabilirsiniz.

@tuna k

Zaten işin zorluğu burada başlıyor. Hızlı karbonhidratlarla beslenmeye alışan kişi artık geri dönemiyeceğini sanıyor. Zaten şeker bağımlılığı dediğimde bu. Ama geri dönmek mümkün. Yavaş karbonhidratlarla beslenerek, kan şekerini düşürmeden ve spor yaparak bir süreç sonunda kan şekerini dengelemek mümkün. Zaten normal beslenme şekli böyle olmalı. BU beslenme şekline dönünce zaten insan şekerli yiyeceklerden uzaklaşıyor. Daha doğrusu hızlı karbonhidratlar rahatsız etmeye başlıyor.

Zararlı besinlerin hepsi insana haz veren besinler. Şekerli besinler insana haz veriyor o yüzden terk etmesi zorlaşıyor. Ağzımıza çikolata attığımız an bütün vücudumuza bir rahatlama bir hoşluk gelir. İşte bu kan şekerinin hızla artmasıdır.

Ben ekmeği terk ettiğimde nasıl olacak diye hep sorardım. Ekmeğin yerine bol bol fındık ve ceviz yedim. Sabahları ekmeksiz kahvaltı yapılamaz derdim ama şimdi ekmek aklıma dahi gelmiyor. Artık fındık ve ceviz tüketimini de azalttım. Çünkü kuruyemişin fazlası da yenmemeli.

@Ali Uzel

ben şeker kullanmıyorum zaten, çayı şekersiz içerim, bisküvi çikolata yemem. ama ekmek yerim. çünkü ekmekte şeker yok ki. karbonidrat var

Pekmez zararlı, peki Karadeniz'de ileri derecede bal ve pekmez tüketen bizim nineler dedeler neden 95-100'den önce gitmiyor (tabiiki spor yapar gibi yaşamaları ve temiz havanın etkisi büyük)?
http://i.imgur.com/0b7R1PZ.gif

• Beğen
Tepkiler: Aytuğ Ş.
@Mert E.

Şekerin zararlı olduğu benim iddiam değil, tıp biliminin bir söylemidir ve bu iddiadan öte bir gerçektir. Yüksek kan şekeri yüzünden insanlar organlarını kaybederler. En son tanınmış sanatçı Yalçın Menteş'in bir bacağı şeker tedavisini aksattığı için kesilmek zorunda kalındı. Halbuki kan şekerini düşük tutabilseydi bacağı kesilmeyecekti.

@Enes Çatal

Karadeniz'de kadınlarda romatizmal hastalıklar çok fazladır. Neredeyse hepsi romatizma hastasıdır. İncelerseniz yüksek şekerin romatizmal hastalıklardaki rolünü öğrenirsiniz.

@tuna k

Ekmekte (köy ekmekleri hariç) çok fazla şeker var. Şehirlerdeki ekmeğin hiçbir formunu (kepek, tam buğday, beyaz) yememek lazım.

Şeker = hızlı karbonhidrat

Şeker dendiğinde hızlı karbonhidratı anlamalısın.

Yazmiyim yazmiyim diyorum da dayanamadim :) karbonhidrat dediginiz seyin monomeri glikozdur (yapitasi) hayvan hicresinde glikojen, bitki hucresinde nisasta olarak depolanir. Aramizda oksijensiz solunum yapan olmadigina gore hepimiz vucudumuza glikoz aliyoruz demektir :) yavas karbonhidrat dediginiz sey makarna ekmek ise, kana yavas karismasinin sebebi polimer halde bulunan glikozun parcalanarak monomer hale gecmesidir. Sindirildigi icin kana yavas karisir. Ekmegin de, makarnanin da, kup sekerin de, meyvenin de, yavasinda, hizlisininda yapitasi aynidir. c6h12o6 yani glikoz. Oksijenli solunumla yasayan canlilar glikozu parcalayarak enerji elde ederler. Bu yuzden imrenerek baktigimiz sporcularin %100u enerji jeli denilen cok hizli kana karisan maddeleri kullanirlar. Maddenin kana hizli karismasi onun zararli oldugunu degil monomer oldugunu gosterir. Glikozun emilimi agizdan itibaren baslar. Sporcular bir yaris boyunca 5-6000 kalori yaktiklarindan ve hizlica enerjiye ihtiyaclari oldugundan kullaniyorlar. Zararli bisey olsa kullanmazlardi diye dusunuyorum. Kisacasi yuksek kan sekeri iyi bisey degil dogru fakat hizli yavas seker diye bisey yok. Sadece sindirilen ve direk kana karisan seker vardir. Bu saatten sonra cevap da vermem :) not: ben de seker kullanmiyorum diyetimden dolayi cikolata biskuvi dahil. Not2: ben de kimya bolumu mezunuyum :D

@Ahmet O

Keşke yazmasaydın. Yavaş karbonhidrat dediğimiz şey makarna ekmek değil. Makarna, ekmek hızlı karbonhidrat sınıfında. Ayrıca yavaş şeker veya hızlı şeker gibi ifadeler kullanılmadı. Bu saatten sonra cevap vermeyecek olman çok iyi. :)

Her gün girip ne yazılmış diye bakıyorum. Kabul edilebilir bir bilgim, tecrübem olmadığından okumak en iyisi. Dikkat ettiğim birşey var insanlar ne yazarsa yazsın ali bey aynı şeyleri yazıyor. Bunu hakaret olarak algılayıp bana da satasmayin sadece gozlemciyim. Ama ali beyin görüşüyle karsit görüşleri okurken günlük 2000 kalori yakan biriyle 5000 kalori yakan birini aynı kefeye koymak dogru mu bunu düşünmek lazım.

MT15i cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

@Ahmet Keçeci

Farklı enerji ihtiyaçlarını farklı miktarlarda yiyerek karşılamak gerekir elbette. Enerji ihtiyacı arttıkça o enerjiyi karşılayacak miktarları yemeli.

Benim aynı şeyi yazmam kadar normal ne olabilir? Konu aynı...

Kimsenin ayran icmek aklina gelmiyor. elin adami bi icecek yapmis onun yuzunden harp cikicak nerdeyse.

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: Reha Oğuz Altuğ
Arkadaslar, kullananlar muhendisler bircok arkadas yazdi cizdi. Ben sahsen islenmis meyve sularinin bile zarari oldugu kanisindayim. Olayi su yonede cekmek istiyorum. Netice itibariyle cogumuz amator olarak bu sporu yapiyorum. Yine cogumuz gunluk cok fazla kalori harcamiyor. Sahsen benim amacima hayatima biraz hareket katmak. Bundan sebep kalkip gunluk 100 km antrenman yapiyorum. 3000 civari kaloroli harciyorum diyeni anlarim. Ama bence dogal kuru meyveler, mineralli sular, bol su icimi ve sebze agirlikli beslenen birisi icin cok elzem bir icecek oldugunu sanmiyorum. Ben kendim 115 kg im. Diyetisyenlerin sadik bir musterisiyim. Cayi sekersiz icemiyorum. Hic bir diyetisyen cayda bile olsa tatlandirici kullanmama izin vermiyor. Adi gecen urunde bariz uyari var, tatlandirici icerir diye. Gunluk amator kullanicilar icin bence gereksiz. Sorumluluk bireysel olarak kullananda tabi, her koyun kendi bacagindan asilir.

GT-I9500 cihazımdan tapatalk ile gönderildi. Bu nedenle Türkçe imla hataları içerebilir. Kusura bakmayın.

@Ali Uzel

Enerjimiz cok düştü 5 km gidecek halimiz yok yola devam etmek de gerek. O an sağlıklı ne yapmamı onerirsiniz ?

MT15i cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

@celalettin aktas

Evde sıkılmış taze meyve suları bile zararlı. Şeker oranı çok fazla.

@Ahmet Keçeci

Babanızı arayın gelip sizi alsın. Annenize de yemek sipariş edin.

Ali bey, dalindan dusen topraktan cikan denizden gelen urunu dogal olarak yedikten sonraki zarari hesap dahi etmem. Elmayi amasya degil misket alin mesela gibi.

GT-I9500 cihazımdan tapatalk ile gönderildi. Bu nedenle Türkçe imla hataları içerebilir. Kusura bakmayın.

@celalettin aktas

Şekerin doğalı veya sentetiğinin molekül formülü aynı. Zararı aynı. Ha coca-cola içinde içmişsiniz ha portakal suyunun içinde içmişsiniz. Zararı aynı.

Ali bey, portakalin formulu belli, icerigi ortada powerade yada kolanin icerigi bellimi yada sadece icerik kisminda yazan maddelerdenmi ibaret. Benim anlatmak istedigim karsi oldugum konu bu.

Geri