@aykutozalan
Merhaba
Ben yol bisikletçiliği konusunda aman aman uzman bir kişi değilim, sadece bir biniciyim, ama, senin bu yaşadığın olayların aynısını bende yaşadım, onun için sana kendi yaşadıklarımı anlatayım.
Benim çocukluğumda Mtb bisiklet ortalarda yoktu, sadece şehir bisikletleri vardı.
Küçük bisikletlerim hariç, ilk büyük kadro bisikletim, 1964 model bir şehir bisikleti denen bisiklet olmuştu.
O zamanlar tek tük yol (biz bunlara yarış bisikleti derdik) bisikletleri görmeye başladık ve senelerce imrenerek baktım. Ama hiç elde edemedim.
Seneler sonra, birkaç sene önce tandem ile bisiklete yeniden başladım ve neden senelerce binmediğime hayret ettim.
Tabi ikili tandem bisiklete binmeye başlayınca, tek kişide binmek için, önce arkadaşlarımın yedek mtb lerine biner oldum, sonra da kendime bir Kron 1000 mtb bisiklet aldım ve çocuklar gibi sevindim.
Tabi çocukluğumdan beri hayranlıkla baktığım , babamın almadığı yol bisikletine sıra geldi. İkinci el bir bianchi yol bisikleti aldım. Güzel bir şekilde bisikleti yeniledim.
Neşe içinde ilk sürüşümü yaptım, ama kimselere söyleyemedim, binişin sonu hüsrandı. Mtb nin rahatlığını, konforunu, her yere serbestçe girişimi kıstlıyordu, hele hele ensemin, belimin ağrısı dayanılmazdı.
Birgün Mesut Girgiç arkadaşımı Antalya'ya gelirken karşılamaya yol bisikletimle gittim, kendi hatamdan onlara çarpmamak için üç takla attım,

sebebi üstten tuttuğum gidondan ani duruş için eğilip, frenlere ulaşamamdan kaynaklandı.
Bir keresinde de yolun lastiği patladı, mtb de lastiği çok kısa sürede yapan ben, canttan lastiği çok uzun uğraşlar sonucu çıkarabildik, yanımda levye olmasına karşın.
İşte tüm bu olumsuzlukları yaşayan ben, aynen senin gibi yoldan soğudum, ve onu sanırım 2 seneyi geçik depoma attım yüzüne bile bakmadım.
Ne zaman 2008 in ortalarında yaşıtım, eski yarışçılardan Haluk beyle tanıştım, yola bakış açım değişmeye başladı.
Onun 7-8 tane yol bisikleti var. Benim yolu da depodan çıkarttırdı.
İlk işi gidona yanlış takılan fren yerlerini, biraz daha yukarı, gerçek yerine almak oldu. İstanbul'a ilk gidişinde frenlerin üstüne eli acıtmasın diye takılan lastiklerini aldı geldi, yanında gene, arkadaşım Gökhan Çiğdem yanlış olan gidon bandının doğrusunu alıp getirip takınca, benim yolun sürüşü değişti.
Ben fren yaparken, her frende aşağıdan frenleri mtb gibi tutmaya, sıkmaya çalışırdım, onun yerine yumuşak frenlemenin, üsten, fren elciklerinin, en üstünden kavrayarak frenleme yapıldığını ve eğilip iki büklüm olmanın gereği olmadığını öğrendim. Tabi dik inişlerde gene alttan kontrollu sıkışta yapılıyor.
Şimdilerde yol bisikletimde artık eskisi gibi ensem belim ağrımıyor, yani doğru binişi doğru gidon tutuşunu öğrendim.
Diyeceğim mutlaka kendine yolu seven, bu işi bilen bir arkadaşı bul, sana bu işin inceliğini öğretsin. Bilmemek ayıp değil, bence öğrenmemek ayıp.
Bu arada lastik işine geleyim. Ben yolu toplarken aldığım cantın biri fabrikasyon hatalıymış. Milimetrelerle ifade edilen şekilde çıkmayan lastiğin olduğu cant büyükmüş, o cantımı da değiştirdikten sonra, artık lastik patlaması da sorun olmaktan çıktı.
En önemlisi de, yolu ilk topladığımda, kadronun, elverdiği en kalın lastiği taktım, hatta üstten kadroya değen yeri bile vardı, cantı takarken , dikkatlice ayarlayıp takıyordum.
Neden, ince lastik ha boyna patlayabilir, mtb den kalın lastiklerden geldik ya !!!,
Ama şimdi ise, en küçük parmak lastik ile dolaşıyorum. İşi bilmeden gidip o kalın lastikleri neden almışım diye şimdilerde kendime kızızyorum.
Lastik patlaması durumunda ne yapıyorum, yanımda sele altı cantamda, bir tane sıfır iç lastik ve yama takımı, tabi pompa taşıyorum.
Şunu da söyleyeyim dikkatli gittikten sonra toprak yollardan bile geçiyorum. Ama esas kullanım yeri asfalt. Asfaltta bile heran dikkatli olmakta fayda var, mazgallar en büyük düşmanımız.
En güzel yanı asfaltta kullanıyorsanız iki pedal çevirmede, almış olduğu hız çok zevkli.
Mtb si olan herkese, asfaltta yol bisikleti kullanmasını öneririm.
Bunun yanında mtb ninde hakkını yememek gerekir. Mtb bisiklette tam bir özgürlük.
Gene, üstüne üstüne basarak söyleyeyim, imkanı olan her bisikletçinin Mtb yanında, birde yol bisikleti olması gerekir. Tabi aynı şeyi yol bisikleti olan bir kişinin, bir tanede mtb si olması gerekir diye söylüyorum.
İşte size yol bisikleti geçmişimi ve yaşadıklarımı anlattım. Artık gerisi size kalmış bir şey.
Sevgi ve selamlarımla.