Scudo Sports

Parçacık fiziğinde maddenin egzotik yolları

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Tepki
7.700
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
1801'deki Thomas Young'ın çift yarık deneyinden beri fiziğe merak duyanlar bilir ki; bir elektronun, protonun, fotonun veya molekülün önüne iki yarık koyarsanız, aynı anda ikisinin de içinden geçer. Buna parçacık fiziğinde supercomposition deniyor.

young2a.jpg

Bu duruma su dalgalarından aşinayız ama, burada söz konusu olan dalga değil de madde. Aslında bu maddenin hem parçacık hem de dalga gibi davranması olayı. Bunu 200 yıldır biliyoruz.

(link)

Omar Magana-Loaiza ve Israel De Leon 200 yıllık çift yarık deneyinin bir benzerini bu sefer üç yarık üzerinde uyguluyorlar.

Aslında kuantum fiziği der ki, bir madde yarıktan geçtikten sonra tekrar geri dönebilr, sonra tekrar geri dönüp yarıktan geçebilir. Daha doğrusu nerede bulunması gerektiğiyle ilgili kesin bir şey söyleyemeyiz ama olasıdır. Örneğin koşarak duvara çarpsak vücudumuzun bir kısmına ait madde duvarı geçer ve sonra geri döner. Bu kuantum fiziğinde teorik anlamda doğrudur. Ancak teknolojik imkansızlıklarla gerçekten gözlenememiştir.

İşte Omar ve Israel bunu gerçeğe dönüştürüyor.

threeslitexp.jpg

1-threeslitexp.jpg

Yaptıkları 3 yarık deneyinde foton kullanıyorlar. Bu fotonların gerçekten de yarıkları farklı yollarla izlediğini tespit ediyorlar.

Bu deneyin esas amacı supercomposition hesabını daha doğru yapabilmek ve kuantum bilgisayar algoritmasında, kuantum simulasyonlarına destek olacak yöntem sunmak.

Scudo
İlk bakışta bir @mariokaldato başlığı zannettim. Baktım bahadır gürelinmiş. o zaman başımız gözümüz üzerine.

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Bu konu hakkında bilgim yok yalnız şunu merak ettim;
Çift yarık deneyinde parçacık aynı anda 2 yerden mi geçiyor yoksa geçtikten sonra geri dönüp bir daha mı geçiyor???:kötü:

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@Emre Yönlüer

Şunu güvenle söyleyeyim: Aynı madde (yani foton, elektron vb.) "aynı anda" hem iki yarıktan geçiyor hem de geçmekle kalmıyor bazen bambaşka yerlere de gidiyor; ama nihayetinde "olasılık ağırlığı neyse" hedefine ulaşıyor.

• Beğen
Tepkiler: Emre Yönlüer
işte elin gavuru böyle kitap yazıp bizi kobay yapıp uyutuyo beyler hepsi yalan :D
Şimdi gelelim konumuza
Adamlarda para kazanma sevdası var bi kere
Kazandıkları parayla fakir asyalılara pedikür yaptırma gibi yaşam şekilleri var ve nasıl daha fazla para kazanırımla kafayı Bozmuş elemanlar. bir yönden iyi olmuş denebilir.

Adamlar quantum bilgisayla nasıl amazon.de de milyon euro kazanırım hesabı yapıyor şu an,
Biz de nasıl north face alırım hesabı yazpıyoz euro 4 liradan

Yukarıdaki başlıktan hiç bir şey gözünüzde canlanmadı demi. nedeni şudur; ben karmaşık şekişde 3000 sayfa makale yazayım, sen bunları ezberle ama hiç bir zaman bunlardan ekmek yeme.

Ne işe yarıyor bu çalışma? (Bizi sağacaklar) Bilmiyoruz.

adamların çalıştıkları konu şu. foton yani ışığı, camdan veya kristal yapıda düzgün sıralanmış atomlardan geçirirsen
ışık hiç bir yere çarpmadan sana gelir . yani camdan baktığında karşındakini görüyorsun ama duvardan baktığında karşındakini görmüyorsun.

adamlar da işte kırılma indisi düşük, ışık sinyalleri ile çalışan bilgisayar(quantum pc ) konusunda daha iyi performans sağlamak için hazırlanıyorlar.

bizde her zaman ki gibi ünilerde 40 sene önceki fiber tesisatın kaç modlu olduğunu öğrtmenelerimizden öğrenecez sonra işletmemize zevkle hizmet edip, bisikletimize lastik alabileceğiz(oley smiley)

meta fizikçi abiniz
jay jay okacha

Geri