Scudo Sports

Pakistan'da bisiklete binmeye cesaret eden kızlar

Turan Babacan

Forum Bağımlısı
Tepki
1.268
Bisiklet
Bisan

DW Türkçe - Sıradan bir şey olan bisiklete binmek Pakistan’da erkekler için bir ayrıcalık. İslami kurallara aykırı davranmakla suçlanıp küçük düşürülme korkusu yüzünden çok az kadın bisiklet kullanmaya cesaret edebiliyor. Ancak bir grup kadın toplumdaki bu ayrımcı yaygın düşünceyle mücadele ediyor ve kızların da bisiklete binebileceğini savunuyor.

Scudo
Kız çocuğu sahibi olmanın küçük düşürücü bir şey olduğu bir çağda kızını omzunda gezdiren bir peygamberin ümmetinin düştüğü durumu düşünüp islamın geldiği nokta ile gerçeklerinin aynı olmadığını anlayabilirsiniz

Cahiliye devrinde, tefeciler, borcunu ödeyemeyenlerin kız çocuklarını, borca karşılık, alıkoymakta imiş. Bu nedenle, kız çocuğu olanlar, doğar doğmaz, kız bebekleri gömdükleri bir zaman dilimi yaşanmış.

Cahiliye devrini bilmeden, Hz. Muhammed 'in yaptıklarını anlamak zordur.

Müthiş..
Müthiş olan ne?
Türkiye'de bir büyükşehirdeyim..11 yaşında ve civarında,bir tane kızın kafasında kaskla bisiklete bindiğini ben hiç görmedim..:D
Pakistan'da her türlü toplumsal baskıya rağmen,kız çocuklarının bu azmi inanılmaz..

@Mehmet Metin Levent
biraz mantıksız değil mi? çocuk öyle zarar göreceğine böyle zarar görüyor daha doğrusu hayatını kaybediyor.
ya da dönemin şartlarına göre çocuğunu kaptırmak bir nevi itibar kaybı olabilir. itibar kaybedeceğine çocuğu gömüyor olabilirler. tabi bu bilginin aslı varsa.

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci ve rodya
@Ahmet Ayaz
Mesajınız tek başına bir garip geldi bana..Sonradan jeton düştü,engellediğim bir kişiyle yazışıyormuşsunuz..''Engellenmiş içeriği göster'' tuşuna bastım..Engellediğim iki kişi konuya mesaj yazmış,biri ''peygamberimiz'' demiş,öteki ''cahiliye''..Hemen konuyu dine getirmişler..Sanki burası müslümanforum..
Bir de her şeyi bilir gibi yapmazlar mı..!

@Ahmet Ayaz
Bu bilginin aslı var. Şu an, islâm pratikleri diye bize dayatılan şey, 1400 evvelki durumdan daha geri. Pakistan, afganistan, islamin ortaçağını yaşıyor. Müslüman olanlara da, öyle yaşamaları pompalanıyor. Bir erkeğe serbest olan şey bir kadına neden yasak olsun? Her ikisine de yasak olan şeyler var. Yalan söylememek gibi, hırsızlık yapmamak gibi. Bu çifte standarttır. Ülkemizde de, bir grup, afgan paki islamına özeniyor ve bunun reklamını yapıyor, arap islamına atıfta bulunuyor. Arapça yüceltiliyor vs. Bu söz sahipleri, lüks içinde yaşıyor.
Arabistanda daha yeni kadınların otomobil sürmesine izin verildi. Bu zamana kadar yasak olması tek kelime ile saçmalık.

Cahiliyye döneminde kız çocuğu utanç sebebi olarak görüldüğü için diri diri toprağa gömülüyormuş, kadınların hiç değeri yok imiş.E o halde , ticaret kervanlarına sahip Hz.Hatice'yi nasıl açıklayacaksın ki emrinde çalışan ve kendisinden 15 yaş genç olan hz.muhammed'e evlenme teklif edecek medeni cesarete sahip bir kadından bahsediyoruz.

@emir yakup bulut
Cahiliye devrinde kızlar utanç sebebi değil. Parası olmayan ya da tefecilere borçlanan aileler kızlarını, tefecilerin elinden kurtarmak için bu yönteme istemeye istemeye başvuruyorlar. Tefeci borcu olmayan ailelerin kızlarında sorun yok. Biraz bugünlere benziyor. Bankalar ve borçlular.

Kadın Karşıtı Söylemin İslam Geleneğindeki İzdüşümleri adlı kitap konuyla ilgili çok kıymetli bir çalışmadır. Yazarı Hidayet Şefkatli Tuksal da adalet ve vicdan hassasiyeti yüksek bir Müslüman entelektüel kadındır. O öyle değilmiş, şu şöyleymiş faizmiş haizmiş polemiğiyle vakit kaybetmek istemeyenler için, okununca dinden çıkılmayacak ya da hidayete erilmeyecek, çok verimli bir akademik çalışma bu. Kitap içinden aktardığım iki sayfanın ilkinde kız çocuklarının öldürülmesinden, diğerinde ise ticaret yapan kadınlardan söz edilmekte.

192730 dosyayı görüntüle192733 dosyayı görüntüle192735 dosyayı görüntüle

Kafir her yerde kafir.

Şiirin şu mısraları aklıma geldi,

Diller, sayfalar, satırlar "Ebu Leheb öldü "diyorlar: Ebu Leheb ölmedi, ya MUHAMMED; Ebu Cehil, kıtalar dolaşıyor!

Yazdım sildim, yazdım sildim..özet geçeceğim..Cariyeleri, çok eşlilikleri, cennetteki iri gözlü, göğüsleri yeni tomurcuklanmış hûrileri kitaptan okuyunca doğal olarak birçok şeyi tahrik unsuru olarak görüyorlar..

Semavî kitaplardan bahsedenlerin kaçta kaçı tamamını okumuştur? Yazdıklarım kimine göre dinsizlik bana göre ise acı gerçeklerdir..

@emir yakup bulut

Allahin hikmeti iste. Cok kurcalamamak lazim. Ayrica bilindigi gibi araplar kizlarin yasini ergenlikten itibaren saymaya baslar, yani bu hesaba gore Hz. Hatice anamiz Hz. Muhammed paygambar babamizla evlendiginde en az 50 yasindaydi ve aralarinda en az 25 yas fark vardi. Bu yas mevzu onemli, cunku boyle hesaplamayinca bu sefer de Hz. Aysha anamizin yas hesabi karisiyor, cok sakincali oluyor. Gerci bu sekilde de Hz. Hatice anamiz 50 yasindan sonra nasil 6 cocuk yapmis oluyor? Iste Allahin hikmeti. Cok kurcalamamak lazim :)

Türkler araplarla karşılaşmadan evvel ergen ve çok eşli evliliklerde bulunmamışlardı ne var ki araplaşmanın meyveleri Anadolu türkülerine bile güfte olmuştur 13-14 çağları vs..Yani üremeye müsait duruma gelmiş bir hayvan gibi kızları evlendirebilen (peşkeş çektiren) durumu nasıl uygun görelim ve hikmet arayalım?..

@Alp Tigin Tengrikut
Alptigin kardeşim bu sana ama senin ard niyetin yok Türkçe meallerde yapılan sistematik kirletme çalışmalarına maruz kalmışsın ve en ünlü elmalılı mealinde bile senin dediğin gibi geçer nebe suresi 33. Ayet ama arapçanın inceliklerini bilen bir akademisyen olayı çözebiliyor ama mealler hala aynı.

Geri