Scudo Sports

Oturma şekli nasıl olmalı?

Antares

Forum Demirbaşı
Tepki
190
Bisiklet
KTM
Merhaba,

Rahat bisiklet sürüşü için oturma şekli nasıl olmalı?
Şu an kullandığım bisiklette biraz öne doğru eğiliyorum bu pek hoşuma gitmiyor fakat farklı bisikletlerde biraz daha dik oturduğum zaman daha rahat hissettim. Uzun süreli kullanımda sağlık açısından bir sakıncası var mıdır?

• Beğen
Tepkiler: Reha Oğuz Altuğ
Scudo
Merhaba,

Kullandığınız bisikletin hangi disipline ait olduğunu, kadro boyunu ve kendi boyunuzu belirtebilirseniz daha sağlıklı cevaplar alabilirsiniz.

Güzel soru, ben de dik daha rahat ediyorum.
Hatta yol bisikleti kullananların iki büklüm nasıl devam ettiğine şaşırıyorum.
Dip not: Eğer göbek varsa zaten varsayılan olarak dik oturmak rahat olacaktır :p

• Beğen
Tepkiler: Selçuk KARABULUT
Ben de bu konuda kararsız kalıyorum.

Seleyi yere paralel veya öne eğik yaptıgımda öne kayıyorum ve hep selenin sanki ucunda hissediyorum kendimi, Seleyi biraz geriye yatık yapıyorum, bu sefer de ağrı artıyor sanki :)

@AntaresGidonu yükseltirsen rahatlarsın her bisikletin gidonu yeterince yükselmiyor yalnız ek yükseltici var satori marka o işini görür.

şehir tur bisikleti mosso 771, kadro 16" , boy 175cm kilo 68. bacak boyumu hatırlamıyorum. nasıl oturmalıyım

ancak zaman zaman hızlanmak için yada pedal çevirmemden max güç almak için aerodinamik kastırıyorum gidon üstüne eğiliyorum.
km saatim yok ancak hissedilir fark oluyor

@Hamit E.

Kadro size ufak geliyor mu? Yani ufak geldiğini hissetiğiniz oluyor mu? Eğer rahatsanız tabiki sorun olmaz.
Şehir bisikletlerinde, yol bisikletlerindeki kadar düşük açılı (gidona doğru eğilerek) kullanmak pek mümkün olmuyor. Siz kullanırken tabiki öne doğru eğilebilirsiniz ancak gidonunuz ve açılarınız buna müsait olmadığı için bir süre sonra kol ve dirseklerinizde ağrı hissedebilirsiniz.

68 kilo ve 1,75 boyunuz olduğunuza göre öne eğilip pedal çevirdiğiniz anlarda sele de çok fazla baskı hissedeceğinizi düşünmüyorum. Eğer sele ağrısı hissederseniz daha dik oturmanız gerekebilir.

@Antares
Malum öncelikle bisiklet türü rahatlığı belirliyor. 45 yerine 90 derece oturuşa müsaade eden bir bisikletle elbette daha rahat sürüş gerçekleştirirsiniz. Örneğin şehir-tur bisikletleri yol bisikletine göre daha konforlu bir sürüş imkanı sağlar.
Hemen ardından ise bisiklette amortisör gibi donanımın olup olmaması belirleyici oluyor. Amortisörlü bir Trek DS'nin amortisörsüz Trek FX'e göre daha rahat olduğu söylenebilir.
Ön tarafı yüksek bisikletlerin alçak olanlara göre daha rahat olduğu bir gerçektir. Bir bayan bisikleti kullandığınızda ne demek istediğimi çok iyi anlarsınız.
Bisiklet türümüzü değiştiremeyeceğimize göre rahat sürüş için neler yapılabilir?
Bisikletinizin tüm ayarlarını vücudunuza göre yaptınız, tamam. Ondan sonrasına bakalım:
1- Gidon boğazını ayarlayarak gidonu yukarı çıkarırsınız. Böylece ön taraf yükselir.
2- Açılı bir gidon ve gidon boynu kullanarak anatomiye yardım edersiniz. Ör: Kron Tourer.
3- Kelebek gidon yahut ergonomik elçik kullanarak farklı tutuş pozisyonları sağlarsınız. Ör: Ergon GP1
4- Selenizi 90, 60 derece kullanıma imkan tanıyanlardan seçersiniz. 45 derece sürüş için hazırlanmış bir yol bisikleti selesi kullanıyorsanız hata ediyorsunuz demektir.
Yalnız bütün bunlar konfor sağlarken hızdan az da olsa kaybettirir. Maalesef konforla hız arasında ters orantı durumları oluşuyor:)

@MEHMETALİ

Bu durumda normal bir şehir bisikleti kullanımında sele açısı ne şekilde olmalıdır? Örneğin sizin avatardaki bisikletin selesi yaklaşık 15-20 derece geriye eğik :)

• Beğen
Tepkiler: Keskinads
@Fatih Tepeköy
Avatardaki bisikletin arka tekeri de 20 cm. kadar alcak! :) :)

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
@Fatih Tepeköy
Sele yere tam paralel olmalıdır.
Bu durum amortisörün çukurda dalma hareketinden dolayı dağ bisikletlerinde tam paralelken; yol bisikletlerinde ise 1 cm kadar öne eğik olabilir.
Önü çok eğik kullanmak bir hata. Çünkü hem üzerinden kayıp kollara ve bele baskı oluşturtuyorsunuz. Hem de panik fren esnasında üzerinden atma durumu oluşuyor. Selenin önünün yukarı kullanılması ise anatomik bir hata. Bacak arasına baskı oluşturarak kötü ağrılara neden olunabilir.
http://i.imgur.com/wXExURL.png
Avatardaki bisikletli rampada yokuş çıkıyor;) Sele yere paralel yani, su terazisiyle ölçtüm ben:):D

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
seleyi çok az öne eğmeliyim o zaman. teşekkür ederim

sele öne doğru 3 ile 6 derece arasında eğimli olmalıdır. duruş pozisyonunuzdaki rahatlığınız vucut esnekliğiniz ilede alakalıdır. herkes her açıda rahat etmeyebilir...

Yücel bey teşekkürler, ne kadar ölçemesem de, azar azar eğerek en rahat posizyonu bulurum sanırım.

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
Geri