Scudo Sports

Otobüste yaşadığım tartışma ve kavga

@Ali Uzel

Kimse kimseye yer vermek zorunda değildir. Bu bir yazılı kural değildir. Etik meselesidir ve etikler kişiden kişiye değişebilir. İsteyen yer verir isteyen vermez. Asıl utanç yer vermeyen bir kişiye fiziki şiddet uygulamaktır. Kişinin kişilik haklarını zedelemektir. Yer vermedi diye kimse kimseye vuramaz hakaret edemez.

Scudo
@Ali Sırıklıgil

Artık, yer verirken de içimden "inşaallah bu yer verdiğim kişi daha önce herhangi bir parti mitinginde saatlerce ayakta beklememiştir." diye geçiriyorum. Çünkü parti mitinginde saatlerce ayakta durabiliyor da otobüste gençlerden yer bekliyorsa insanları enayi yerine koyuyordur.

Geçmiş olsun. Üzücü durumlar bunlar. Kimi zaman ayaktaki yerini dahi versen yaranamıyorsun. Ben şahsen bu tip durumlara gebe kalmamak için inan boş metrobüste bile oturmuyorum. Takılma boşver İstanbul burası..

• Beğen
Tepkiler: Max Torque
Çanakkale'de her gün Terzioğlu kampüsüne çıkmak için otobüse biniyordum. Yol üzerinde illaki yaşlı bir dede yahut teyze bir büyüğümüz otobüse biniyordu. Bilmem belki hep bana geldi. Yerimi vercektim lakin hep bir iki dakika bekledim etrafımdaki insanları gözledim yer vereceklermi diye.. Bir Allahın kulu ( o kadar üniversite okumuş ama bir işe yaramamış; kulaklıkları takmış camdan tabiri caizse öküzün trene baktığı gibi bakanlar) o dedeye yahut teyzeye yer vermedi. Bir çok kez yaşadığım bu olay da ayakta zar zor durabilen o dedeye yahut teyzeye hep yerimi verdim. Bu hep dikkatimi çekti, ama bazı gençlerimiz yaşıtlarımız artık belirli bir değerleri kaybetmiş sanırım. Şunu da söylemeden edemeyeceğim; Bir gün otobüste gidiyorken yine otobüste 3-4 tane boş koltuk olmasına rağmen 45-50 yaşlarında biri yanıma geldi; Bu günlerde de gençler yerini büyüklerine vermiyo diye tantana etti. Nasıl desem, ayakta gitmeye alışmışım yer vere vere bu kadının böyle demesi içime oturdu.. Naptım? Ona'da yerimi verdim hiç birşey diyemedim. Yukarıda Allah var o görüyor sonuçta :)

geçmiş olsun kötü bir olay her şehirde var bu tip olaylar şaşırılacak durum değil alıştık :kahve:

İyi sabretmişiniz valla,ne yalan söyleyim ben rahat durmazdım bu durumda.

Konya da toplu ulaşım biraz rahattır mutlaka istanbula göre ama bende yıllarca toplu ulaşımı kullanmış biri olarak gördüklerimi anlatıyım.
öncelikle o söylenmeler heryerde var. koca koca kadınlar yanlarına gelinlerini torunarını katıp nasıl dek getiriyorlarsa tam mesai çıkışlarına, okul çıkışlarına dek getirip toplu ulaşımları kullanılamaz hale getiriyorlar.
otobüslerde boş yer olsa bile yer beğenmeyip gözlerini kestirebildiklerine "sen şöyle geçiver" deyip kendileri rahatça ikişer dörder kurulabiliyorlar.
otobüs dolu olduğunda en önden gidebildikleri kadar arkaya çok çok yavaş sağa sola bakışlar atarak ilerliyorlar. en sonunda en arkadan birilerinin başında dikiliyorlar.
ayakta kalmayı göze alabilenler, en öndeki dörtlü grup koltukların arasında kollarında çanta ile durup yolu tamamen kapatıyorlar. geçmek için illa sürtünmek lazım.
onlar olmadan toplu ulaşım o kadar sessiz ve sakin ki ...

@Ali Uzel

Kaynak verebilir misiniz nerde yazdığına dair ? Otobüs ve metrolardaki uyarı yazılarını mı kastediyorsunuz ?

Abi boşver deymez bazen ter verirsin insan bi tesekkur eder oda yok lap oturur o yuzden oturmuyarak sesiz cigligimi atıyorum napalim

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
İyi dilekler için herkese çok teşekkür ederim dostlar.

Avukat adaşı aradı gözüm ama göremedi, şaşırdım. Sabırlı olmaktan zarar gelmez. Sabretmeseydin kim bilir şimdi neredeydin. Geçmiş olsun...

• Beğen
Cahil kesim mi desek,anlayışsız kesim mi desek ne desek ki bunlara :( ?

@N. Burak Önder

Araçların içinde yazıyor. Anonslarda söyleniyor.

@N. Burak Önder

Tabiki kural. Kelime oyunlarına gerek yok. Sizin gibilere kural da çıksa fayda etmez.

@Hüseyin Gündoğdu

dostum hüseyin ,aklıma bi olayımı getirttin, 1980 de norveçte otobüse bindim ,otobüs kalabalık değil idi.bir yaşlı bindi 70 'inde felan idi.bir genç ayaklarını demire koymuş öyle oturmakta idi ,yaşlı adam ayakta duruyor idi ,ve hiç bir şekilde gence müdale söz konusu değil idi,ve insanlar ise gence bakmıyor idi ,ben düşündüm .dedimki içimden yav bu tablo türkiyede olsa hemen millet o gence müdale eder idi ,ve hatta ayaklarını o demirden indirmesini söyler idi ,uluslar arasında örf ve adet farklılıkları var bunu norveçte gördüm ,ben ayaktaki yaşlı beye yerimi verdim ama o bana dediki hayır dedi oturmayacağım genç adam sen otur ben yaşlı değilim dedi .şimdi ne diyeceksin bu duruma kendini yaşlı görmeyen 70 'lik bir norveç vatandaşı ,
senin kucağında valiz var nasıl yer verecen valizi nereye koyacan ,akıl yaşta değil baştadır 60 yaşıma artık 3 yıl kaldı ,ben otobüste bana yer verecek gence sadece şunu derim ben gencim genç adam sen otur çünki sen geleceksin ben ise toprağa yakınım ,gence saygı olacak ,gençlere saygı olacak bizim zamanımızda böylemi idi gibi hatalara asla düşmem bizim zaman bitti artık,ama ne var saygı olacak tabi gençlerde yaşlılarda birbirine saygıda ölçülü olacak ,

Konuyu ilk okuduğumda Kudret abinin daha önce paylaştığı şu Norveç anısı gelmişti aklıma.

konunun üstüne nasıl dek geldiyse daha bugün otobüste yaşadığım olayı anlatayım.
çarşıya gidiyorum belediye otobüsüyle, klasik manzara ilerledikçe doldu otobüs, ayakta durmalar başladı. orta yaşlı (kesinlikle yaşlı değil) bir kadın, yanında en az 7-8 yaşlarında tombul bir çocukla otobüse bindi. orta boşlukta demirlerde sağlam bir yer buldu, rahattı da. hemen önünde oturan en az o kadının yaşında bir adam kalktı yer vermek için. o adam kalınca yanında oturan lise çağındaki gençte kalkmak zorunda hissetti kendini ve birden iki koltuk boşaldı. kadın bi teşekkür dahi etmeden oturdu koltuğa, otururken de çocuğuna gel gel dedi onu da yanına oturttu.
aklımdan çok şey geçti, eminim okurken sizinde aynı şeyler geçmiştir aklınızdan.
bunlar normal yadırganmaması gereken şeyler artık, alıştırıldık.

saygı deyince akla gelenek görenekler geliyor toplumumuzda. herkesin kendine özgü saygı tarzı vardır. ama nedense çoğu insanın başkalarının saygı tarzına saygısı yok . başkalarına yer vermek saygı değildir iyi niyettir. iyi niyetin de yeri ve uygun zamanı var . kim kendini zora sokacak bi durumda başkasının iyiliğini ister?

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Geri