Scudo Sports

Otobüs şoförünün dikkati ve cesareti.

Dünde ben şeridin en solundan gidiyordum dün :D.Cadde bir köprü var.Oraya girmeden önce 2 araç artık ne olduysa köprüden bir araç geçemiyor.Bende onları atlattım köprünün en solundan ne güzel gittim :D.Arabalar sorunlarla uğraşıyorken insanın en soldan gitmesi harika bir zevkmiş :D.

Scudo
Valla arkadaşlardan garip sayılabilecek yorumlar da gelmiş. Şeridi kullanma hakkın varsa bu senin insiyatifindedir. Kanun bu hakkı vermişse arkadan gelen af edersiniz insan suretli öküz bir sol çeker çok rahat geçer. Adamın üstünden geçmek, canına kast etmek hiç bir mantıkla izah edilemez.

Videoyu tekrar izleyin, yolun 2 şeritli olduğunu ve sağ şetitten bir araç geçerken bisiklet kullanıcısının kenardan sürüş yapması ya mümkün değil ya da oldukça zor. Bisikletler için ayrı bir yol da göremedim. Bu durumda bence en doğru olan, sağ tarafa iyice yaklaşıp riskli bir şekilde yola devam etmektense sağ şeridi ortalayarak kullanmak. Bunun dışında kalan diğer seçenek, bisiklet yolu yoksa bisikleti eline al yaya yolunda yürü( ? ) :eek: Bisikletin hem spor hemde ulaşım aracı olduğunu savunan ve trafikte saygı görmesini isteyenler ( sanıyorum ki hepimiz bu şekilde düşünüyoruz ) tutupta " adam şeridi ortalamış, böylede olmaz ki " diyorsa eğer, ülkemizde bisikletin trafikte yok sayılması gayet normal.

Nasrettin Hoca'nin fikrasi geldi aklima yorumlarin bir kismini okurken "hirsizin hic mi sucu yok?"
Bisikletli cift seritli tek yon bir yolda, yogun olmayan trafikte, hafif egimli gorunen bir rampada. Onlarca araba yanindan geciyor. Seridi biraz ortalamis ama iki seridin ortasinda degil, tek seritli bir yolda seridin ortasinda da degil ve trafigi tikamiyor.
Burada bisikletlinin kusurlu oldugunu sanmiyorum. En azindan bizdeki trafik kurallari da bu dogrultuda. Bisikletle ilgili diger maddeleri buraya yazarsak uzar ama isteyen kanun ve yonetmelikte ilgili maddeleri arastirabilir:

"Madde 46 – Karayollarında trafik sağdan akar.
Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücüler:
a) Araçlarını, gidiş yönüne göre yolun sağından, çok şeritli yollarda ise yol ve trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritten sürmek,
b) Şerit değiştirmeden önce gireceği şeritte sürülen araçların emniyetle geçişini beklemek,
c) Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmemek,
d) Gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli olarak işgal etmemek,
e) İki yönlü trafiğin kullanıldığı dört veya daha fazla şeritli yollarda aksine bir işaret bulunmadıkça, motosiklet, otomobil,kamyonet ve otobüs dışındaki araçları kullananlar, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek,
Zorundadırlar."

Burada bisiklet dahil trafikteki araclarin aynı kurallara dahil oldugu, "e" bendinde belirtildigi gibi bisikletlerin en sag seridi izlemek zorunda oldugu yaziyor. Burada "seridin en sagindan" diye bir ibare yok. Baska bir maddede ayni anda iki bisikletin yanayana bir seridi isgal ederek seyir yapamayacagi belirtiliyor ama tek bir bisikletin seridin neresinde olacagi yazmiyor. Sadece "mumkun oldugu kadar seridin sagindan" diye bir ibare olmasi lazim. Bu mumkuniyetten o andaki sizin gerekliliginiz anlami cikarilabilir, esneklik var yani. Bir de bisiklet yolu varsa karayollarina girmeniz suctur.

Videoda dikkat ederseniz kazayi yapan siyah arac sol seride cikiyor ve onundeki araci geciyor. Goruntude yok ama kazanin olusumu sonraki kamerada goruldugu kadari ile;
otobus bisikletliyi gecmek icin sola cikiyor, siyah arac otobuse makas atarak sagindan gecmek icin soldan sag seride geciyor, otobusten dolayi gormedigi bisikletliye carpiyor. Kaza olurken soldan sag seride giren otobus, kaza yapan siyah aracin kacmaya yeltenecegini gorunce iki seridi capraz kapiyor ve siyah aracin ilk gectigi gri arac olayi tam olarak gordugu icin suclu siyah araci arkadan kacamayacagi sekilde bloke ediyor. Poliste zaten gelince bisikletli ile konusup suclu araca yoneliyor.
Burada bisikletliye hala kusur bulan arkadaslari pek anlayamadim. Bizim ulkemizde trafik ve sorumlu vatandas/surucu profili boyle degilse bile bisikletliyi hatali olarak nitelemek tamamen yanlis bu olayda...

Nasrettin Hoca'nin fikrasi geldi aklima yorumlarin bir kismini okurken "hirsizin hic mi sucu yok?"
*
*

Oradaki bisikletlinin davranışı için konuştuğumuz şeylere karşı olayı bitiren cevap bence. Tamam trafikte bizde varız arabalarda. Nasıl arabaların bizi farketmesini istiyorsak onları farketmek te bizim görevimiz. Amma velakin adam bildiğin çarpıyor bide kaçıyor yahu.

Videonun sonunda bisikletlilerin sağ şeridi ortalayarak gitmesi ile ilgili uyarı tabelası var. @Levent EROĞLU

• Beğen
Tepkiler: Levent EROĞLU
yurdum maalesef Afrika'nın balta girmemiş vahşi ormanlarındaki gibi bir düzende işliyor,
vahşi ormanlarda kural yoktur ve herşey hayatta kalma üzerine kuruludur ve bu doğrultuda işler,
o yüzden herne kadar yazılı çizili birçok kural olsada;
ilk etapda kendi canımızı düşünüp nasıl hayatta kalabilirim hesabı ile bisiklet kullanmalıyız bu mevcut toplum yapımız içerisinde,
şunuda unutmamalıyız ki;
trafiğin içerisinde akan en küçük taşıtlar bizleriz ve bu yüzden farkedilmesi en zor olanız.
tüm kuralları harfiyen uygulayan bir taşıt sürücüsü dahi olsa, bizi farkemeyip bize çarpabilir.
ve ufak tefek araç kazaların araçlar birbirlerinin kaportalarını yamultuyorlar ama bizde kaporta olmadığı için yamulan biz oluruz.
orada ben olsam yapacağım şey; kenarda insanların koştuğu yerden biziklet sürmek olurdu

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
@ismail eren

Kurallar guvenlik icin herkesin sorunsuz, saygili ve en hizli sekilde hareket etmesi icin yillar suren tecrube ve mantik sonucu olusturulmustur. Gerektiginde degistirilerek gelistirilmektedir.
Mevcut toplum yapimizda sorunlar oldugu ve can tehlikesi tasidigimiz bir gercek. Ama bu saygisiz ve kuralsizliklar sonucu araba kullanirkende, yolda yururkende, otobus duraginda beklerkende canimizi kaybetme tehlikesi yasiyoruz.
Bu videoda insanlarin kostugu ve yurudugu yer 2 kisinin ancak yanyana gecebilecegi bir yaya yolu. Ben sahsen buradan surmezdim. Eline alip yurumek kabul ama surmek olmamali.
Kaldirima ve bisiklet yoluna park eden, burada kisa mesafede olsa gitmeye calisan motorlu araclar hepimizi deli ediyor.
Bisiklet yolunu isgal eden yayalar hepimizi deli ediyor.
Peki yaya olarak kaldirimda veya dar bir yaya yolunda ilerliyorsaniz, sorumsuzca ve hizla onunuzden-arkanizdan gelen bir bisiklet sizi rahatsiz etmez mi?
Ben ailemle (2 kucuk cocugum var) kaldirimda parkta vb. yururken hizla gelen veya zil caldiginda sanki kacismamiz gerekiyormus gibi insanlarin arasinda gezen bisiklet ve motorsikletlere sinir oluyorum. Bu nedenle mecbur kalir ve bisikletle kaldirimdan gidersem asla zil calmam. Yavaslar, gerekirse durur bekler, yayalara yol verir, hic olmadi elime alir yururum. Adi ustunde orasi yaya yolu ve yayalarin arac riski olmadan rahat hareket ertmesi icin yapilmis bir yol.
Araba yolunda Turkiye sartlari nedeni ile mumkun oldugu kadar trafigi aksatmadan ve kendimi riske atmadan gitmeye calisirim. Araba yolunda zile basmak zaten gereksiz cunku hicbiri duymaz ya da duymazdan gelir.
Ancak biz ornek teskil etmez ve araclara, yayalara saygili olmazsak aynisini kendimiz icin bekleyemeyiz. Yaya olarakta, bisikletli olarakta, motorlu tasit kullanirken de bu durum boyle olmali bence...

@osmankitay

Bende onu diyorum Osman bey,

Bazı arkadaşlarımızın bisiklet sürücüsünü hatalı görmesine anlam veremedim, zaten gidebileceği başka bir yol yok ki. Ha eğer o yolda şeridi ortalayıp gitmek olmaz deniliyorsa, daha önce dediğim gibi bisikleti eline alıp yürümeli. Yaya yolunda bisiklet sürüp işgal etmek hem kanuni hem ahlaki olarak suç, nihayetinde orası yayaların trafik araçlarından uzak güvenli şekilde yürümeleri için ayrılmış.

@Barış Şen
Barış kardeş bari Trabzon da yapma bunu İstanbul yada Ankara'da millet anlamıyor burda hiç anlamazlar, adama laf edersin çeker silahı, ben Sürmene civarında sürüyorum ve en sağdan hatta güvenlik şeridinden gidiyorum, güvenmiyorum burda hiç bir sürücüye kaza yapar kaçar gider, laf edersin, burdakiler egosu tavan yapmış kişiler anlamazlar aman dikkat....

Olay Amerika da geçiyor. O uygulamayı orada yapmakta sıkıntı yoktur. Ama bizim ülkemizde dediğiniz gibi sıkıntı olabilir. Lâkin bende çok riskli gördüğüm yollarda şeridi ortalayıp yolu kapatıyorum. Şu ana kadar otomobilli insanlardan çok ciddi tepkiler almadım. Önemli olan riskli yerlerde kendimizi belirgin şekilde gösterebilmek. Bunu başardığımızda kimse bilinçli olarak kimseyi tehlikeye atmaz diye düşünüyorum.

Ayrıca dip not düşmek gerekirse, bazı videolara bakıyorum. Ve maalesef bisikletlilerin kendi bedenini ve araç trafiğini tehlikeye atacak şekilde bisiklet sürdüğünü de görüyorum. Bu konunun da ciddi irdelenmesi gerekli.

• Beğen
Tepkiler: suat akman
otobüsün bence bu kazada payı da var. videonun ilk başında çekicinin yaptığı gibi. arkadaki araçlar sizin önünüzdeki bisikletliyi göremeyebilir. bisikletlinin dibine kadar gelip şerit değiştirirseniz arkadaki sürücüler bisikletli ile karşı karşıya kalır. bence burada da otobüsün böyle bir hatası olabilir. ha yine de arkadaki araç takip mesafesine uysa bu sorun olmazdı

@hsnsylk
Hocam inanın başka türlü yürümüyor ne yazık ki , laf edene aldırış etmiyorum dediğim gibi sürtüşmenin manası yok çok konuşan eden olursa çekiyorum sağa geçip gidiyor , olmadı trafik yavaş akıyorsa kadans arttırıp basıp gidiyorum.. Olduğumuz gibi yani taşıt gibi davranıyorum olumsuz yönünü görmedim şimdiye kadar , birde meraklılar ya sağım solum arkam izliyor beni onlara da eğlence çıkıyor mutlu mesut gidiyoruz şimdilik Allah yolumuzu açık etsin :)

@Barış Şen

sanırım dağ bisikletiniz var siz nerelerde sürüş yapıyorsunuz ?

@hsnsylk

Evet hocam mtb mevcut sedona 711 var 1 haftaya 781 olacak inşallah :) geneli şehir içi olmak ile beraber ktübis kulubumuzce hafta sonları da turlarımız oluyor rize sürmene ve trabzon içlerine doğru yol alıyoruz

Geri