Scudo Sports

Orta göbekte oynama

VolkanÖzcan

Forum Demirbaşı
Tepki
404
Başlangıç
1998—99
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Herkese merhaba,

Sm-bb70 hollowtech 2 orta göbekli sistemimde, az ama anormal sesler duymaya başlamam üzerine aynakolların nomalden farklı bir şekilde sallanabildiğini fark ettim.

Pedal basması şeklinde kuvvet uyguladığımızda bir sorun yok.
Bisikletin gidiş yönüne ileri dersek, sola sağa hareket de yok.

Aynakolların duruşu sabitken, yani pedal basılmıyorken, pedal tarafından içeri-dışarı ittirip çektiğinizde boşluğu hissediyorsunuz. Sanki aynakolları birbirine bağlayan milin geçtiği orta göbek boşluğu olması gerekenden fazla geniş gibi bir hareket oluyor.

Aynakol ve pedal bağlantılarında sıkıntı yok. Aynakolu söküp video çektiğimde bahsettiğim boşluk, salınım görülüyor. Göbeğin dışını oluşturan gri çember sabitken hemen içindeki parçaların gri çembere mesafeleri 1mm civarı değişebiliyor. Yani aynakolları bağlayan mille orta göbek arasında kesinlikle hiçbir yönde hareket yok ama orta göbeğin kendi parçaları arasında hareket var.

Bu salınım aslında normal mi?
Sizce tamir olabilir mi yoksa değiştirmek mi gerekir?
Göbek sipariş etsem, haftaya gelir... 150 km kadar daha bu şekilde sürmemin bisikletin diğer parçalarına bir zararı olur mu?

Bilgi veren, okuyan herkese teşekkür ederim.

Video:

İyi akşamlar,

• İnanılmaz
Tepkiler: Kadir İLBAY
Scudo
Bu kadar sallandığına göre içinde kırılmış bilya bile olabilir. Rulmanları değiştirmeniz gerekiyor. Bunun için de rulman çanaklarını çıkartmanız gerekiyor. Hollowtech çanaklarının anahtarı bende var. Kapanma bitince yardım edebilirim. Boru anahtarıyla kendiniz de çıkarabilirsiniz çanakları. Tabi biraz çizilir. Shimano aynakollardaki 6805 rulmanlardan bir çift almalısınız. Bisiklete özel bir şey değil. E-alışveriş sitelerinde bile var.

Merhaba,

Bilgi ve yardım teklifi için teşekkür ederim.

Anahtar dediğiniz göbeği sökmek için gereken anahtar mı:
1620886431273.png
İnternette bu göbeğin içinin sökülüp temizlendiği iki video izledim ama bundan başka alete gerek duymuyorlar.
Örneğin:

Göbeği sökmek için gereken anahtarı sipariş ettim, pazartesi salı gelir sanırım. Bakalım içinde anormal bir durum görebilecek miyim.

İyi günler

...ama bundan başka alete gerek duymuyorlar.
Ben de başka bir alet gerekiyor demedim zaten. Gereksiz para vermek istemiyorsanız sadece rulmanları değiştirmeniz yeterli. Yani 2 tane yeni rulman alıp çanaklara geçirmek gerekiyor (6805 rulman 20 tl). Buna üşenip yeni çanak çifti alıp onu takanlar da oluyor, isterseniz öyle de yapabilirsiniz.

Merhabalar,
Doğru konuya mı yazıyorum emin değilim ama tekerler dönerken hafif bir yalpalanma oluyor. Nedeni nedir? Daha net anlaşılması için video şu şekilde:

Jant akordu bozulmuş olabilir.

Dikey yönde akord ayarı istiyor olabilir, uzun süre çukurlara maruz kalan alüminyum jantlarda daha fazla görülmesi muhtemel.

• Beğen
Tepkiler: Dolmoyan
@Dolmoyan Ruble yalpalıyor, ama bir sorun teşkil etmez bu kadarı. Ayrıca dikey akort bozuk. Onun yapılması konforunuz için iyi olur.

• Beğen
valla göbek gitmiş gibi duruyor çok pahalı değil değiştirin rahat edin sorun kesin çözülecek

• Beğen
Ben de başka bir alet gerekiyor demedim zaten. Gereksiz para vermek istemiyorsanız sadece rulmanları değiştirmeniz yeterli. Yani 2 tane yeni rulman alıp çanaklara geçirmek gerekiyor (6805 rulman 20 tl). Buna üşenip yeni çanak çifti alıp onu takanlar da oluyor, isterseniz öyle de yapabilirsiniz.
Merhaba,
Söylediğiniz gibi sol taraftaki rulmanlarda oynama vardı. Kırık veya yeri değişmiş bilya gibi bir durum göremediğim için sebebini anlayamadım ama değiştirince düzeldi. Tekrar teşekkür ederim.

Geri