Scudo Sports

Ön ve arka dişlilerin ömürlerini anlamak

lizardcr

Üye
Tepki
2
Bisiklet
Salcano
merhaba. bayağı amatör biri olarak sorduğum sorunun yanıtını videolarda aramaya çalıştım ancak çok sağlıklı bilgi edinemedim. foruma da bakındım ama buradaki görseller de zamanla yok olmuş...

velhasıl, satın almak istediğim 2. el bir bisikletin dişlilerinin ömürlerini anlamaya çalışıyorum da, bilgilerinizi paylaşabilirseniz benimle çok sevinirim. hani görsel olarak sağlığının ne düzeyde olduğunu anlamak mümkün mü onu bile bilmiyorum doğrusu. şimdiden teşekkürler.

bisiklet: merida t5. arka aktarıcı ultegra'ydı. frenler tiagra. kozmetik olarak çizikleri de olduğunu söyleyeyim son olarak ve anlaştığımız tutar 3300. hani dişlilerin sağlığı ile fiyatı kıyaslayabilmeniz için söylemek isterim.

1624523294213.jpg

Dosyalar

• 1624523294257.jpg
    1624523294257.jpg
    99,7 KB · Okunma: 53
  • 1624523294273.jpg
    1624523294273.jpg
    108,2 KB · Okunma: 57
  • 1624523294290.jpg
    1624523294290.jpg
    99,7 KB · Okunma: 56
  • 1624523294323.jpg
    1624523294323.jpg
    108,8 KB · Okunma: 57
  • 1624523294357.jpg
    1624523294357.jpg
    66,4 KB · Okunma: 56
  • 1624523294393.jpg
    1624523294393.jpg
    140,1 KB · Okunma: 53
  • 1624523294428.jpg
    1624523294428.jpg
    137,2 KB · Okunma: 58
  • 1624523294456.jpg
    1624523294456.jpg
    98,1 KB · Okunma: 57
  • 1624523294481.jpg
    1624523294481.jpg
    95,5 KB · Okunma: 56
  • Beğen
Tepkiler: benben
Scudo
Fotoğraflardan yola çıkarak yapılabilecek ibretlik yorumlar:
  • Eleman vites değiştirmeyi bilmiyor, büyük dişlinin içindeki çizikler ispat. Çatur çutur değiştirmiş, zincir oturana kadar pedaldan ayağını çekmesi gerekirdi. = Eleman fazla çaylak
  • Zincir çamur gibi olmuş. Fazla yağ sürmüş ve yağ da tozu kumu çekmiş çamurlaşmış. Zinciri yağlamayı bilmiyor, zincirin çamurlaştığını da bilmiyor :D = Eleman fazla çaylak
  • Zincir dişlileri neredeyse hiç aşınmamış. Eleman bisikleti pek kullanmamış. Bisikleti aynı dişlide kullanmaktan ziyade sürekli vites değiştirmiş durmuş. Dişlilerinin durumu bu kadar iyi olup da bu kadar çizik olan aynakol ilk kez gördüm. = Eleman sabit bir hızda gitmeyi sevmiyor, önce nabzını 170lere dayayıp nefes nefese kalıyor, ardından zinciri ufak dişliye alıyor yani vitesi küçültüyor :snzdglsn: = Eleman fazla çaylak
  • Rublenin göründüğü fotolar için: Bisikleti çook kötü kullanmış. O kadarcık bölgede o kadar çizik, boya soyulması olması çook kötü :kötü: Eleman hem çaylak hem özensiz.
  • Tek tesellim zincirin doğru takılmış olması (yazılar dışa bakıyor) ama elemanın zinciri sökemeyeceğini de varsayarsak zincirin doğru monteli olması normal :D
  • Aynakolu çok fazla çizmiş, özensiz zaten demiştik. Ayrıca aynakola bir de çözücü sürmüş, kollar ve dişliler farklı malzemelerden yapıldığı için ikisi de siyah renk olmasına rağmen aralarında renk farkı oluşmuş. Neyle sildiyse artık bisikleti :D
Çok özensiz kullanılmış, sahibinden kurtulmak için yalvaran bir bisiklet. Bence kurtarın bisikleti :cool:

Fotoğraflardan yola çıkarak yapılabilecek ibretlik yorumlar:
  • Eleman vites değiştirmeyi bilmiyor, büyük dişlinin içindeki çizikler ispat. Çatur çutur değiştirmiş, zincir oturana kadar pedaldan ayağını çekmesi gerekirdi. = Eleman fazla çaylak
  • Zincir çamur gibi olmuş. Fazla yağ sürmüş ve yağ da tozu kumu çekmiş çamurlaşmış. Zinciri yağlamayı bilmiyor, zincirin çamurlaştığını da bilmiyor :D = Eleman fazla çaylak
  • Zincir dişlileri neredeyse hiç aşınmamış. Eleman bisikleti pek kullanmamış. Bisikleti aynı dişlide kullanmaktan ziyade sürekli vites değiştirmiş durmuş. Dişlilerinin durumu bu kadar iyi olup da bu kadar çizik olan aynakol ilk kez gördüm. = Eleman sabit bir hızda gitmeyi sevmiyor, önce nabzını 170lere dayayıp nefes nefese kalıyor, ardından zinciri ufak dişliye alıyor yani vitesi küçültüyor :snzdglsn: = Eleman fazla çaylak
  • Rublenin göründüğü fotolar için: Bisikleti çook kötü kullanmış. O kadarcık bölgede o kadar çizik, boya soyulması olması çook kötü :kötü: Eleman hem çaylak hem özensiz.
  • Tek tesellim zincirin doğru takılmış olması (yazılar dışa bakıyor) ama elemanın zinciri sökemeyeceğini de varsayarsak zincirin doğru monteli olması normal :D
  • Aynakolu çok fazla çizmiş, özensiz zaten demiştik. Ayrıca aynakola bir de çözücü sürmüş, kollar ve dişliler farklı malzemelerden yapıldığı için ikisi de siyah renk olmasına rağmen aralarında renk farkı oluşmuş. Neyle sildiyse artık bisikleti :D
Çok özensiz kullanılmış, sahibinden kurtulmak için yalvaran bir bisiklet. Bence kurtarın bisikleti :cool:

:D çok teşekkürler yorum için. evet, bisiklet bayağı bakımsız duruyordu da onu zaten alınca toparlarım. dediğiniz gibi: kozmetik olarak sorunlu bir bisiklet. ancak benim bu konudan ziyade 2 konuda endişem var: ilki bisikletin dişlileri hakkında fikrim yoktu, sayenizde edindim. ikinci endişem de bisiklet 8 yaşında. acaba bu çok mu negatif bir durum diye düşünüyorum.

en nihayetinde günümüz şartlarında ultegra tiagra karışımı bir bisikleti 3300'e almak iyi, ancak çok da tongaya basmak niyetinde değilim.

• Beğen
Tepkiler: Safa Kaplann
Daha önce okuduklarımdan hatırlıyorum, her 3bin km'de bir zincir, her 3 zincir değişiminde bir ruble, her 3 ruble değişiminde 1 aynakol değiştirilmesi gerekiyor diye okumuştum. Ama bu bir kural değil, malzeme kalitesi ve kullanım tarzıyla doğrudan ilgili bir konu. Zinciri periyodik olarak ölçmek gerekiyor. Zincir uyarı veriyorsa değiştirilir. Ortalama 3-4 zincir değişiminde bir rubleyi incelemek lazım, muhtemelen değişecek duruma gelecektir. Aynakol kaliteliyse ve olağanüstü bir durum olmazsa bisikletten uzun yaşıyor :D

Fotoğraflara bakınca aynakol iyi durumda gözüküyor sadece bakımsız. Aynakoldaki çizikler ayarsız ön aktarıcı veya yanlış vites kullanımından kaynaklı. Aktarıcıda sorun yoksa aynakol iyi. Zinciri ölçme imkanınız varsa ölçün, bisiklet sahibi çaprazda kullanmış gibi bir intiba uyandırdı :D

Daha önce okuduklarımdan hatırlıyorum, her 3bin km'de bir zincir, her 3 zincir değişiminde bir ruble, her 3 ruble değişiminde 1 aynakol değiştirilmesi gerekiyor diye okumuştum. Ama bu bir kural değil, malzeme kalitesi ve kullanım tarzıyla doğrudan ilgili bir konu. Zinciri periyodik olarak ölçmek gerekiyor.

Buna uyuz oluyorum :D Zincirim kmc X11.93 11vites krom. Eylül 2020de almışım ve şu an zincirim 6240kmde :koptum: Zincir ölçme aparatıyla geçen hafta ölçtüm yüzde60 üzerinde :) 3000km çok yeni olur, düzenli temizlenip yağlanıyor. Tırmanış odaklı antremanda yapıyorum. Ruble henüz 2.zinciri gördü, ruble 105 serisi 11-28 🤙

Buna uyuz oluyorum :D Zincirim kmc X11.93 11vites krom. Eylül 2020de almışım ve şu an zincirim 6240kmde :koptum: Zincir ölçme aparatıyla geçen hafta ölçtüm yüzde60 üzerinde :) 3000km çok yeni olur, düzenli temizlenip yağlanıyor. Tırmanış odaklı antremanda yapıyorum. Ruble henüz 2.zinciri gördü, ruble 105 serisi 11-28 🤙
Malzeme kalitesinin ve bakımın önemi :)

Geri