Hocam yurtdışından aldığım siparişlerde hep şunu düşünüyorum; bunların çoğu adi posta ile yani PTT yoluyla geliyor. Kargo değil. Bir PTT çalışanı alsa kimse bilemez.
Çanta siparişi verdim. Bir ay oldu. Halen daha gelmedi.
@biziklet yurtdışı alışverişte iki seçenek var.. takipli ve takipsiz. genellikle ücretsiz kargoların hepsi takipsiz gönderiliyor. bizim postacılara da gün doğuyor.
bu durumda yapılması gereken, satıcıya mesaj atıp takipli gönderilmesini istemek. o da 2-3dolar fark isteyecektir.
sonuçta 1 ay boşuna beklemektense bu farkı ödemek daha mantıklı.
@Türka¥ ben ilk defa sipariş verdim. Takipli derken nasıl oluyor? Takip numarası ile mi? Yanlış mı anladım yoksa farklı bi durum mu beni aydınlatır misiniz?
@Byburak ülke içinde nasıl giden/gelen kargonu takip edebiliyorsan aynı şekilde yurtdışından satın aldığın ürünleri de takip edebilirsin..
tabi satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce satıcıya mesaj atıp "takipli gönderip görmediğini" sormanız lazım.. ücretsiz kargolar genellikle takipsiz oluyor.. satıcı da buna benzer bir cevap verecektir.. sen de ikinci mesajında "takipli (with tracking number) almak istiyorum" diyeceksin.. satıcı da ekstra 2-3 dolar talep edecek.. ekstra ödemeyi yaparsan senin paketini kargoya verdiğinde sana bir takip numarası gönderiyor.. böylece paketin hangi aşamalarda olduğunu görebiliyorsun.. bizim ülkeye girdikten sonra da ptt'nin kendi sitesinde takip ediyorsun (torbaya eklendi torbadan çıktı gümrüğe gitti vs)
bu şekilde takipli olursa hem süreç hızlı işliyor hem de kaybolma riski yok, 2hafta gibi bi sürede paketine kavuşursun.. diğer türlü (takipsiz) 30 gün bekliyorsun neyin ne olduğu belli değil.
@Türka¥ ben şimdi 5 farklı alıcıda
N 5 farklı sipariş verdim. İlk defa yurtdışından sipariş veriyorum bilinçli olarak vermedim ama bunu belirteceğim bi sonraki alışverişim de. Ayrıca yaptığım alışverişlerin hepsinde kargo takip numaraları var? Bunlar takipli olmuyor mu takip edemiyor muyum? Yoksa onu özellikle belirtip farklı bi kod mu alacağım? He bi de ürün fiyatı belli ödemene gereken miktar belki ekstra 2.3 doları satıcıya nasıl ödeyeceğim?
@Byburak ürün bedeli 50dolar üzerindeyse zaten ürünü takipli gönderirler, hani sonra sen "paketi aldım almadım muhabbeti" yapmayasın diye işlemi garantiye alırlar.
daha düşük rakamlardaki alışverişlerde genellikle takipsiz gönderiyorlar, bilgi ekranına da geçersiz bi takip numarası yazıyorlar.. bu arada söylediklerim "ücretsiz kargo" şeklinde yapılan satışlar için geçerli.. bir de istisnalar kaideyi bozmaz, belki senin satıcılar her ürünü takipli gönderecek şekilde fiyat yazmışlardır bilemem.
mesela EBAY sitesinde her satıcının bir paypal hesabı vardır.. "şu hesabıma 2-3 dolar gönderirsen senin paketi takipli gönderirim" diyor..
aliexpress gibi sitelerde işler nasıl yürüyor bilmiyorum, ben genellikle ebay'i kullanıyorum
@Türka¥ ben sipariş vermeden önce fazlası ile araştırdım ve aratırmalar sonucunda sipariş verdim. 5 dolar altında gönderilen takip numaraları sahte olabiliyormuş edemiyormuşsun ama 5 dolar ve üzeri alışverişler de normal kargo takip numarası yaptığın alışveriş kısmında yazıyor ve 1hafta 10gün geçtikten sonra takip edebiliyorsun. Bahsettiğim durum Aliexpress için geçerli ve tamamen araştırmaya göre konuşuyorum yanlış anlaşılmasın. Ne kadar sürede gelir tabi onun için yorum yapamıyorum.
Türkiye'de sağlam bir ön far alternatifi yok mudur? Ali'den söylemek istemiyorum çok uzun sürüyor gelmesi. Daha önce birsürü ön far değiştirdim fakat hepsi kalitesizdi, kırıldı bozuldu vs.
uzakdoğu sitelerinden "ücretsiz kargo" ile alışveriş yaparsanız tabi ki 3 hafta beklersiniz
orada da hızlı kargo seçenekleri var,
mesela ortalama 15dolar sadece kargo için öderseniz,
satın aldığınız ürün 1 hafta sonra yaşadığınız kente ulaşıyor.
bu şekilde yine TR fiyatından daha ucuza gelmiş oluyor
@Caghazz@Mennan Arkadaşlar ben de yurt dışı alışverişlere pek sıcak bakmadığım için (ya da tecrübem olmadığından) uzun süredir Türkiye'de satılan ön aydınlatmaları araştırıyordum.Youtube'ta denk geldi,şu ufak boyutu ile meşhur , 300 lümenlik Cree marka Q5 ledli el fenerini gördüm.Netten araştırdım fakat görerek almak istedim.Şu an Kütahya'dayım okul için,çıkıp elektrikçileri dolaşmaya başladım.İlk girdiğim dükkanda markası belirsiz aynı tip farı sadece AA pil ile(şarjlı değil) hem de tek modlu(sabit yanma) halini 39 TL deyince direk çıktım Hemen 10 metre yanında bir dükkan vardı oraya bakayım dedim ve adam tam da aradığım modeli gösterdi.Biraz inceledim ve ortam aydınlık olmasına rağmen aydınlatması hiç fena gelmedi.Pazarlığa yanaşmadı ve 30 liraya alıp çıktım.Daha bisiklette test etme imkanım olmadı,ama gece camdan sokağa tuttuğumda tatminkar bir aydınlatması vardı.Kutu içinden 14500 3.7V 1300mAh'lik bir pil ve şarj aleti çıkıyor.
Beni düşündüren mevcut pili ile maksimum ne kadar aydınlatma yapabiliyor?Tahminim 35-40 dakika ama bu işlerden anlayan arkadaşlar vardır elbet, bi yardımcı olursanız ...
(link)
@Türka¥ Nasıl 2 hafta hocam? Geçen ayın 20'sinde takipli ürün aldım, china air post kargo seçeneğini seçtim bu zaman oldu gelmedi. En son bu ayın 14'ünde air shipped diye görünüyor.
Düzenleme: Şimdi baktım, İstanbul'a gelmiş. En geç Salı elimde olur heralde.
@Ceyhun Özkan
Oncelıkle pılın gercek kapasıtesını olcmek gerek. Atıyorum 1500 mah olsun. Sonra fenerle pıl arasına ampermetre ıle gırıp fenerın ne kadar akım cektıgı olculur. Atıyorum 500 mah. Bu demektırkı fenerınız 3 saat aydınlatma süresine sahıptır. Bu ısten anlayan ınsan bole yapar sız bunlara sahıp değilsenız pılınızı tam sarj edın sonra yakıp televızyonun yanına koyun tv ızlerkende arada bır bakarsınız yanıomu dıye o sekılde olcedebılırsınız :-D
@AliÇimen 2 haftada banada gelen urun var 4 haftada gelende. Satıcıya baglı
japonyadan satın aldığım bir elektronik ürün için 18dolar da "hızlı kargo" için ekstra ödemiştim..
7.günde izmir dağıtım merkezine ulaşmıştı.. sonrasında postacının keyfini beklememek için bizzat bornovadaki dağıtım merkezine gidip elden teslim almıştım