Omurga Yamukluğu (Skolyoz)

Merih Demirkol

Aktif Üye
Kayıt
25 Nisan 2010
Mesaj
121
Tepki
43
Şehir
Bandırma
Mağlumunuz bisiklet kullanırken sürekli öne doğru kambur şekilde durulur.
3 sene öncede aileme ben dik duramıyorum dememle başlayan omurga macerası konulan son teşhislerle 21 derecelik bir skolyozum olduğu ve tam hatırlayamamakla birlikte de 60 derecede kifozum (kamburluk) var...
Acaba bu hastalık bisiklet kullanırken bana bir engel oluşturabilme kapasitesine sahip mi ?
Sahipse ne gibi zararı dokunur ?
Benim açımdan bir mühim olan bir konuyu cevaplarsanız sevinirim :)
 
Scudo
Kayıt
11 Haziran 2010
Mesaj
337
Tepki
270
Şehir
istanbul
Bisiklet
Geotech
Öncelikle geçmiş olsun! Omurganıza dair verdiğiniz değerlere dair bir bilgim olmadığından dolayı net bişey söyleyemem kullanmanızda bir sakınca olup olmadığını doktorunuzdan öğreniniz,önemli bir konu bir arkadaşımda aynı sorun var ve ameliyatda takılmış olan platinler bile bikaç yıl sonra işlevini yitirdi ve vücudu eski haline gelmişti!

Eğer kullanmanızda bir sorun yoksa yüksek gidonlu tur bisikletleri yada bazı chopper bisikletler sırtınıza dik oturma pozisyonundan dolayı daha uygun olabilir!
 
Kayıt
20 Şubat 2011
Mesaj
32
Tepki
32
Şehir
Edirne
Ben omurga cerrahisiyle ilgilenen bir ortopedi uzmanıyım. Söylediğiniz değerler eğer ek bir hastalığınız yoksa spor yapmanıza engel değil, hatta boyle hastalarda spor yapmayı teşvik ediyoruz. Ancak bazen skolyoz hastalarında akciğer kapasitesi etkilenebiliyor ve spor esnasında nefes yetmezliği gelişebiliyor. Bunun için bir solunum fonksiyon testinden gecmenizi öneririm.
 

Merih Demirkol

Aktif Üye
Kayıt
25 Nisan 2010
Mesaj
121
Tepki
43
Şehir
Bandırma
@Meriç Özcan


Arada sırada kalbime kramp giriyor... Bazen bu dakikalarca sürüyor ve o vakit derin nefes alamıyorum almayı denediğimde ise oldukça canım acıyor... İlk kapsamlı olarak gittiğim özel hastanede de yamukluk ilerledikçe akciğerlere baskı yapmaya başlayabileceği buda yeni sorunları ortaya çıkarabileceği söylenmişti tıpkı sizinde söylediğiniz gibi... Solunum fonksiyon testini tez vakitte araştırıp yaptıracağım teşekkürler cevabınız için Meriç Bey :)
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
bu iş buradan olmaz ,bu tür bir öğrencim var kontrol altında,doktorunuzla tedavi ve gözlem sürecine devam edip böyle önemli bir konuda buradan yazılanları inceleyip doktorunuzla paylaşmanızı ve çok itibar etmemenizi tavsiye ederim
 
  • Beğen
Tepkiler: salvodaze

Merih Demirkol

Aktif Üye
Kayıt
25 Nisan 2010
Mesaj
121
Tepki
43
Şehir
Bandırma
@Fırat Dizman


Sadece bilgi almak ve acaba başından geçiren var mı varsa da onlar ne yaptı diye sormak istedim tabiki sizin dediğiniz en mantıklısı son derece mühim bir konu en ufak hata hayatımı karartmaya yeterli olacaktır...
Mesajınız için teşekkür ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mesut DOĞRU

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
düşüncenizi anlıyorum,zaten bunu belirttim,farkındayım acaba aynı rahatsılıkta birileri neler yapıyor sorunu arıyorsunuz,ama aynı olup olmadığı çok farklı olabilir,örnek dereceniz aynı bile olsa ,yaşınız ,cinsiyetiniz,boyunuz kilonuz farklı olacağından tutmayabilir,ama konuda hemfikiriz...
 

Merih Demirkol

Aktif Üye
Kayıt
25 Nisan 2010
Mesaj
121
Tepki
43
Şehir
Bandırma
@Fırat Dizman

Kesinlikle hemfikiriz, söylediklerinizde bakış açımı geliştirdi :)
Teşekkürler...
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
bugün bahsettiğim öğrencimle konuştum onda sadece skolyoz var derecesini yazmıyorum ,tıbbi korse kullanıyor 6 ayda bir kontrol filmi çekilip ölçüm yapılıyor,verilen en iyi spor yüzme ama her çeşidi değil birde yardımlı barfiks denilen hareket verilmiş,tabi bunu ona kendi doktoru tavsiye ediyor ben size etmiyorum sadece fikir olması ve doktorunaza danışarak fikrini alabileceğinizi düşündüm ,tekrar söylüyorum benim tek tavsiyem doktorlarınıza danışmanız,başka birşey değil.
 

Merih Demirkol

Aktif Üye
Kayıt
25 Nisan 2010
Mesaj
121
Tepki
43
Şehir
Bandırma
@Fırat Dizman


Teşekkürler Fırat Bey, benim için araştırmışsınız zahmet vermişim sanırım :)
'Yardımlı barfiks' i ilk kez duydum ama danışıp, araştırmam lazım verdiğiniz bilgiler, tavsiyeler vs. ufkumu genişletti tekrar teşekkürler :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Fırat Dizman
Kayıt
4 Haziran 2011
Mesaj
206
Tepki
89
Şehir
kastamonu
kardes bende acizane acilde calisan bi pratisyen doktor olarak sunu oneririm ki hastaliginla ilgili uzmanligini genisletmis bi doktora kesin surette devam etmendir.boyle hastaliklarda belli zaman araliklarla cagrilan kontrollerini de unutma Firat beyin dedigi gibi sagdan soldan kulak kiri olur ancak gecmis olsun
 

abdullah gökduru

Aktif Üye
Kayıt
29 Haziran 2009
Mesaj
181
Tepki
194
Şehir
DENİZLİ-İSTANBUL
selamlar. öncelikle geçmiş olsun. ben de kendimi bisiklete binen tek skolyozlu zannediyordum. ben skolyoz teşhisi konulup ameliyat olalı tam 7 yıl oluyor. şu anda platinlerimi üzerimde taşıyorum ve hamd olsun şikayetim yok. ameliyat olalı 7 yıl oluyor ama ben 4 yıldır bisiklete aktif bir şekilde biniyorum. kilo olarak hafif birisiyim 55-63 arası gidip geliyorum.( yaz kış arasında kilo farkı oluyor).
bana zamanında şöyle yap, şunu yap bunu yapma demediler. hastaneden ayrılışım taburca sürecim biraz alel acele oldu ve ben doktorumu göremeden ayrıldık. ilk seneler mantığımıza yattığı şekilde bazı hareketlerden uzak durdum ağır kaldırmadım. seneler geçtikçe ben tamamen normal bir yaşantıya başladım. ve bisiklete de o zaman başladım.
benim de tavsiyem doktoruna git. benim vereceğim tavsiyeler sağlıklı olmayabilir. ama kafana takılan sorular olursa yardımcı olmaya çalışırım.
tekrar geçmiş olsun
 
  • Beğen
Tepkiler: Merih Demirkol

Merih Demirkol

Aktif Üye
Kayıt
25 Nisan 2010
Mesaj
121
Tepki
43
Şehir
Bandırma
@ibrahim m yaradilmis


Bu konuda GATA' daki doktorlarla irtibata geçmiştim irtibatı koparmamam lazım sanırım :)
Teşekkürler :)
 

Merih Demirkol

Aktif Üye
Kayıt
25 Nisan 2010
Mesaj
121
Tepki
43
Şehir
Bandırma
@abdullah gökduru



En azından yanlız değiliz bu dünyada Abdullah Bey :) Buna sevindim...
Sizinde baya bir sene geçmiş aradan eski sağlınıza kavuşmanız benide mutlu etti doktorların dediğine göre ameliyata gerek yokmuş bol bol yüzmem ve fizik tedavi ile geçebilir bir derecem varmış bunu bütün hepsini uygulayıp seneye röntgen çektirince göreceğiz faydasını :)
4 senedir bisiklete sorunsuz biniyor olmanız beni bu konuda umutlandırdı çünkü işim gereği daha fazla artmaması lazım :)

*( Gemi İnşa bölümü öğrencisiyimde :) oldukça ağır bir meslek )
 

Nando

Üye
Kayıt
17 Mart 2015
Mesaj
59
Tepki
9
Yaş
32
Şehir
istanbul
İsim
Yasin Ceylan
Şimdi arkadaşlar ben şunu merak ediyorum. Öncelikle bende de torakalomber skolyoz var. Yani çift taraflı. Dereceleri. 25 ve 26. Merak ettiğim soru şu; şimdi bisiklet sporu skolyoz hastası için gerekli mi yoksa başlı başına sıkıntı mı? Onca araştırmaya rağmen bunun net bi cevabını bulamadım. Ancak şöyle bi durum var ki bu hastalığa sahip kişilerin bel ve sırt kısmı düz durmalıdır. Yani duruş, oturma pozisyonu, yatma pozisyonu çok önemli. Bu arada ben 24 yaşındayım. Ne doktorum be de ben ameliyat düşünmüyoruz. Sadece takip ediyoruz. Ben yeni hibrid bir bisiklet aldım ve bu rahatsızlığın bana bi sakıncasını olacağını düşünmüyorum. Bu zamana kadar doktorumun tavsiyeleri; kilo yasak, yüzme yap, hareketlerine dikkat et oldu yani düzensiz hareketlerde bulunma dedi. Ancak ben bisklet konusunu nedense hiç sormadım. Bisikletin bel, boyun, sırt, kol, bacak kaslarını çalıştırdığını bildiğimiz üzere yararlı bi spor oldugu görüşündeyim. Tek sıkıntı olabilecek şeyin oturma pozisyonu olduğunu düşünüyorum. Ancak dik bi oturuşla hiç bi problem oluşturmayacağı görüşündeyim. Bu çok önemli bi konu bence. İnsanların % 2 sinde bu hastalık var. Ben daha fazla bilinçlenme ve dikkat üzerine aramızda doktor arkadaşlar da elbet vardır; bu konu hakkında bilgisi olan herkesi konunun güncel kalması ve sürekli bilgi paylaşımı için bu konu altından foruma davet ediyorum. Lütfen önem verin, katılım sağlayın. Hep bitlikte bilinçlenelim. Saygılar.
 

fztserhat

Daimi Üye
Kayıt
15 Haziran 2015
Mesaj
221
Tepki
370
Şehir
kütahya
Başlangıç
1996—97
Bisiklet
Ghost
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Gecmis olsun arkadaslar. Ben fizyoterapistim.
35° ve altindaki skolyoz hastalarinin korse kullanmasina gerek yoktur ve eger egrilikler yapisal degilse fizik tedavi ile bircok hastada bu dereceleri azaltabiliyoruz.
Bisiklet skolyozlu hastalarda ilk onerdigimiz spor degildir ama bisikletin uzerinde uygun pozisyonda oturduklari surece hic bir sikinti olmaz hatta artan kardiyo-pulmoner kapasitenin ciddi faydasini gorurler.
Skolyozu olan arkadaslara tavsiyem mutlaka duzenli fizik tedavi almalari. En kisa zamanda bir fizyoterapiste basvurun.
 
  • Beğen
Tepkiler: samet akkaya