Öncelikle alay etmemeniz dileğiyle...
Arkadaşlarımla vs. konuşmam normaldir fakat bir öğretmenle vs. herhangi benden yaşça büyük,yüksek mertebede biriyle konuşurken heyecanlanma konuşurken tıkanma,tutukluk sorunum var.Bunu nasıl aşabilirim?İleride meslek hayatımı etkileyecek diye korkuyorum.
Karşındakini normal biri gibi düşün ve konuşmadan bi ne diceğini düşün ve derin nefes al öyle konuş Ama karşındakini normal biri gibi gör Uzman değilim ama bi dene
Sevgili kardeşim bu yaşadığın sorun farklı farklı boyutlarda olsada bir çok insanda vardır.
Benim tavsiyem her ilde ve ilçede olan ücretsiz tiyatro kurslarına giderek topluma karşı
konuşabilme yeteneğini geliştirirken aynı zamanda hoşça vakit geçirmendir.
Bu Sosyal fobi belirtisi; umudunu kırmak istemem ama kişiliğin oturmadan yani ergenliği tamamlamadan bunu atlatman gerek yoksa lanet gibi kalıyor üstünde.
Lise-2 ye kadar ben de senin gibi öğretmen veya başka büyüklerimle (psikolojik olarak mertebe bakımından büyük gördüklerimle) konuşurken çekinmenin verdiği bir ekiyle rahat konuşamazdım.
Sonra "Sosyalleşme"nin bu sorunun panzehiri olduğunu anladım.
Bir bankanın genel müdürlüğünde stajımı yapmaya başladığımda hem dilim çözüldü hem artık daha düzgün cümleler kurabiliyordum üstelik bunu "hemen" yapıyordum.
İşin anahtarı "sosyalleşme" sevgili kardeşim.
Nerede çalışırsan çalış farketmiyor yeter ki sen güzel konuşma eğiliminde ol ve karşındakini normal bir insan olarak gör.
ilk başlarda bocalarsın hatta komik duruma düşersin (eğer öyle olursa sen de kendine gül tavsiye ederim, kendi ile dalga geçebilen insan yanlışlarını görüp düzeltme şansı olabilen insandır)
En sonunda istediğin kudrete ulaşacağına inanıyorum...
Bir uzmana danışman daha iyi olacaktır.. kekemelere vb.. şeylere karşı size ders veriyor.. bir bakın bakalım umarım faydasını görürsünüz.. iyi forumlar
Bence arkadaşın burada bunu paylaşması sosyal fobisi olmadığını gösterir. Normalde susturamadığımz nice yaşını başını almış, hatta orta yaşa yaklaşmış kişler tanıyorum, senin durumunu yaşayan. Bence konuşma konusunda kendine güven. Yani kendin ol. Karşındaki kişinin senin hakkında ne düşüneceğini çok önemseme. Bence sen konuşma esnasında kendine odaklandığın için bu oluyor. Yine de uzman değilim elbette
Diğer bir ihtimalde hata yapmaktan kaçınman ve korkman, ondan dolayıda kendinden tam emin olamaman ve o anda güven eksikliği. Boşver rahat olmak bazen iyidir .
Kesinlikle katılıyorum aynısı benim başıma da geldi. Pozisyonu ne olursa olsun insan insandır, isminin önünde yer alan sıfatlara bakma. İçinden geldiği gibi konuş.
Benim sana tasiyem mümkün olduğunca çok faaliyette bulunmandır, bisiklete binerek bir adım öne geçiyorsun zaten. Bu tip konular daha çok kendine güven ve sahip olduğun donanım ile alakalı, belki birazda farklı olmalısın. Henüz çok gençsin, mümkünse yüzmeye başla ama stilleri öğren, eğer yapabiliyorsan bir enstrüman çal, yabancı dil bilmende güzel bir ilaç olabilir, başkalarının pek sahip olmadığı hobileri deneyerekte bu skıntından kurtulabilirsin. Söylediğim gibi donanımın artıkça kendini çok daha iyi hissedeceksin ve sorunun tamamen ortadan kalkacak, ama yaptığın herşeyi layıkıyla yapman lazım, yani sıkıntından kurtulmak için değil, kendini geliştirmek için, sonrasında problemin yok olacak, söz
aynisi bendede vardi geçen sene sadece nedendir bilmem ingilizce hocamın karşısında bu hale geliyordum elim kolum ayrı oynuyordu sırayı dağıtıyordum arkadaşlar lakap bile takmıstı ama bu sene böyle bir sıkıntım yok ayni hoca karşısında sakince durabiliyorum nasıl geçti net birşey diyemem belki zamana bırakmak gerekir