Son olarak aşağıdaki incelemeye göz atmanızı tavsiye ediyorum.
Gözlük deneyimleri biraz şans biraz da kullanım alışkanlıkları ile ilişkili bir konu,
Aslında birkaç yılda bir eskiyen ve değişmesi rutin/normal olan lens için;
TR şartlarında yüksek gelen maliyetler, sarf malzemesi gözüyle bakılabilecek kadar standart olduğu için yurtdışında çok dert edilmiyor,
örnek vermek gerekirse Prizm serisi orjinal lenslerden road modelini ortalama 50 dolar gibi bir rakama temin edebilirsiniz,
-ve aldığınız para biriminin ülkesinde bu yaklaşık TR'nin 60-70 lirasından daha pahalı bir alım gücüne denk gelmez.
Oakley Luxottica markaları arasında çok yüksek adetlerde üretim yapan ve kullanım alanları sebebiyle yıpranan;
lens, burunluk gibi yan ürünleri ile ömrü uzatılabilen ama gerektiğinde yenisi alınan ürünler,
burada üzücü olan bizim ülkemiz haricinde, aslında alım gücüne oranla ucuz bir marka olması.
Türkiye'de 500-600 liraya alınabilmesinin sebebi yaklaşık 5 yıldır TR stoklarında satılması ve çoğunluğunun düşük kur ile giriş yapmış olması,
yoksa 110-140 dolar arası satılan bir ürünü yeni vergi oranları ile 1.500TL altına temin etmek mümkün olmazdı.
---
Maliyetleri bir kenara bırakırsak en başta söylediğim gibi uzun ömürlü olmasını bekliyorsak;
özellikle en yıpratıcı iki etkene dikkat etmelisiniz, birincisi ter, ikincisi kuru kuru silerek temizlememek.
belki dalıştan gelen bir alışkanlık benim kullandığım gözlüklerde benzeri aşınmalar genelde çok minimal düzeyde,
ürünleri günün sonunda genelde tatlı su ile yıkayıp kaldırırım.
Videoda testi paylaşılan iki ürünü de kullanıyorum, aşağıya bugünkü temizlenmemiş hallerini ekliyorum.
Jawbreaker modelini yaklaşık 5 senedir bisiklet haricinde her deniz tatilinde de kullanıyorum,
3. kattan bahçeye düşmesi ile oluşan ama görüşü etilemeyen ufak bir çizik haricinde kozmetik olarak sorunsuz.
Sutro modelini de yaklaşık 1,5 senedir kullanıyorum.
-ama dediğim gibi bunu umursamadan lensini ve gözlüğünü değişen de çok çevremde, tercih meselesi.