Scudo Sports

Mtb vs. Yol Bisikleti

isparta32

Aktif Üye
Tepki
12
Hep sorulan bir soru; MTB mi, yol bisikleti mi? (ROAD BIKE) İmkanlar dahilinde özelliklerini yazalım. Aklıma gelenleri yazacağım.

MTB'in Özellikleri
  • Her Yolda gidebilirsiniz
  • Parçaları kolay bulunur ve ucuzdur
  • Road bike'a göre ucuzdur
  • Dış lastik daha dayanıklıdır
  • Sürüşü daha rahattır
  • Uzun yol giderken daha fazla yük taşınabilir
  • T.C Karayolları Mtb için daha uygundur
  • Virajları daha keskin ve risksiz alırsınız

Yol bisikletinin Özellikleri
  • Sadece asfaltta gidebilirsiniz
  • Parçaları pahalıdır ve zor bulunur
  • Pahalıdır
  • Teker patlamasına elverişlidir
  • Mtb ye göre 2-3 kat hızlı gider
  • Sürerken daha az yorulursunuz, daha fazla yok gider ve daha çok hız yaparsınız
  • sürüşü mtb ye göre daha az konforludur
  • Mazgallar, çukurlar, engeller düşünüldüğünde T.C de sadece oTobanda sürüşe elverişlidir
Arkadaşlar siz de bildiklerinizi yazarsanız yeni bisiklet alacak arkadaşlara yardımcı olmuş oluruz...

Scudo
Malesef biraz sığ bir değerlendirme olmuş. Ülkemizde de yol bisikletiyle seyir eden bir çok bisiklet kullanıcısına rastlamamız mümkün. Zaten bisiklet adı üstünde “yol bisikleti”. Ayrıca uzun yollarda belirttiğiniz gibi çanta taşımaya elverişli tur bisikletleri de mevcut. Yani illa uzun yola mtb ile çıkılacak diye de bir kural yok. Kaldı ki yol bisikletleri sanıldığı kadar narin, çıtkırıldım bisikletler değil. (Bkz. Fransa Bisiklet Turu’nun bazı toprak/çimen geçişli etapları.) Fiyat konusu biraz karışık. Kalitesiz ve kullanılması önerilmeyen bir sınıfı eleyecek olursak, piyasada orta ve yüksek kalitede mtb parçaları ve genelde üst seviye olan yol bisikleti parçaları ulaşılabilir durumda. “Ara” kalite yol bisikleti malesef ülkemizde pek bulunamıyor. Bu konuda kıyaslama yapacak olursak; yol bisikletlerini spor otomobil, mtb’yi ise cipe benzetiyorum. Biri daha hızlı ve amaca yönelik, diğeri daha konforlu ve opsiyonel.

Bu görüşlerimi sadece genel kullanım bisikletleri için belirtiyorum. Yarış bisikletleri konunun dışındadır. ;)

Saygılar

Kusura bakmayın ama bence tamamen yanlış bir değerlendirme ;
Hemen yazdıklarınızdan örnek vereyim ,
Yol bisikleti lastiği neye göre MTB lastiğine göre Tekerlek patlamasına daha elverişlidir ? Yol bisikleti lastiğinin içinde min. kaç psi hava olması gerektiğini biliyormusunuz ?
Yol bisikleti hangi ölçüm cihazına göre MTB'ye göre iki yada üç kat daha hızlı gidiyor. Ben en az beş kat diyorum , doğrumu acaba ?
Yol bisikletini kullanırken nasıl MTB'ye göre daha az yoruluyorsunuz üstelikte daha fazla yol gidiyorsunuz ve daha fazla hız yapıyorsunuz ? Acaba yol bisikleti uçak yakıtımı kullanıyor ?
Mtb nin kullanımı neye göre yol bisikleti kullanımından daha rahat ?
Göbekli insanlara göremi yoksa rüzgar karşıdan estiğinde MTB nin üzerinde baston yutmuş gibi oturanların rüzgarı karşılamasına göremi rahat ?

Siz iyi niyetli olarak birşeyler yazmış olabilirsiniz fakat burası forum ise ve bu konularda bilgisi olmayan arkadaşlara amaç doğru bilgiler yazmak ise böyle kıyaslama tamaman kısır bir döngü açıklaması buranın Moderatörleri lütfen bu konuyu editlesin diyorum.Ve iyi niyetle konuyu açıp açıklama yazan arkadaşa soruyorum acaba siz Yol bisikleti hiç kullandınızmı yada kaç bin km yaptınız ?....

• Beğen
Tepkiler: Ulaş Çavuşoğlu
Evet yorumunuz için teşekkür ederim. elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım. yol bisikletinin dış lastiğinde, mtb'de olduğu gibi dişliler yoktur. en küçük dikende patlayabiliyor. 2-3 kat dediğim elbette bir kabaca tabirdi. neden hızlı gittiğine gelince anlatmama gerek yok ama bi kaç örnek veriyim; hafiflik olsun, ince teker olsun. maşa alttan kavrandığı için rüzgar kesişi olsun v.s mtb neden rahattır ne alakası var falan demişsiniz, iyi niyetinize sığınarak herkesin bildiği şeyleri söyleyeyim; yol bisikletinde maşa alttan kavrandığı için, dolayısıyla mtb ye göre daha çok eğilindiği için boynu daha fazla kaldırmak gerekir. boyun kasları daha çok yorulur. beli daha çok büktüğümüz için bel daha çok rahatsız olur. oturuş ve sele konusuna hiç girmiyorum zaten. mtb de dağ taş çamur gittiğimiz içinde rahattır.

yol bisikleti hafif ve ince tekerli yani akıcı olduğu için daha az yorulursunuz böylelikle daha çok hız yaparsınız, daha hızlı gidincede daha çok yol yapmış olursunuz . Yazımı dikkatli okursanız ben road bike a yük konulamaz demedim, mtb'ye road bike'a oranla daha fazla yük konur dedim! 2 senedir hergün binerim. günde en az 30 km yol katederim.

Arkadaşlar ben bu konuyu polemik yaratmak için açmadım. sadece bir kıyaslama yapalım bisiklet alacak arkadaşlara yardımı olsun diye yazdım. Verdiğim bilgilerde hata YOKTUR! Bilmiyorum, yol bisikleti kullanığınız için mi road bike ı övüyorsunuz ama sizi objektif olmaya davet ediyorum

• Beğen
Tepkiler: ismailofli
MTB 'da ayna kolu büyütün :) Yol lastiği takın :) Süspansiyonu kilitleyin :)
Hız olarak yine bir yol bisikletine kafa tutamaz ama oldukça artar..
,yol bisikletinin ayrodinamiği ve kullanım şekliyle rüzgarı keserek gidiyorl buda onları yavaşlatmıyor..MTB da kullanış şeklinden dolayı insan karşıdan rüzgar yiyince paraşüt etkisi oluyor :)

İstanbul içinde sadece MTB kullanırım ama şehirler arası gezi yaparsam ya buna göre modifiyelenmiş bir MTB yada Hiç modifiyelenmemiş bir yol bisikleti kullanırım :)

Dağ bisikleti VS Yol bisikleti bana pek mantıklı bir karşılaştırma gelmedi...
Suzuki Grand Vitara VS Ferrari F50 gibi geldi :)

Sn.ısparta32.neye dayanarak yol bısıkletı hakkında bu kadar dogru:cool: bılgılerı yazıyorsunuz.hıc kullandınız mı yol bısıkletı merak ettım.ben mtb kullandım ve arkadaslarımda kullandı mtb ve genel kanımız ''bu bısıkletler gıtmıyor''saglıcakla kalın.

hıııııı kaka yol bisikleti neden agrıtıyorsun insanların orasını buasını..... :D :D :D

Yol bisikletinin biryere ulaşmak , hızlı ulaşmak konusunda daha iyi hatta mtb ile rüzgarı yiyince gerçekten etkisi azalıyor ama çok düz yolda gitme hevesiniz yoksa mtb daha uygun sanırsam. Her türlü mazgala kafalama giriyorum her kaldırmdan hızla inip çıkıyorum bu da farklı bir zevk veriyor. Tamamen kullanım amacı meselesi. Ama yeterli param olsa hakkaten iyi bir yol bisikleti isterdim. Farklı bir olay yaw..

bende 20 sene yol bisikleti kullandıktan sonra mtb ye geçtim ve burgazın da dediği gibi asfaltta gitmiyor ne kadar hafifletsemde gitmiyor. ikisininde kullanım alanı belli ve kendilerine göre üstün tarafları var kıyaslamayı asfalta göre yaparsanız yol , toprak yola göre yaparsanız mtb... pahalılık ucuzluk dersenir aralarında çok bir fark yok ikiside kalite kalite ben size 300 ytl' yede yol ve mtb bulurum 10.000 ytl 'yede ama şu bir gerçek ki bazı şehirlerde yol bisikleti ekipmanı bulmak nerdeyse imkansız,mtb ekipmanında kalitesini bulmak imkansız ,bilmiyorum mesela elazığda bir sid maşa varmıdır, yada malatyada pınarello . bence herkesin yazdığında doğru şeyler var kimse yanlış birşey yazmamış .

Selam,

Yol bisikleti ile 150 km nin üzerine çıktığınızda mtb ye göre bayağı bir yorulursunuz.30-50 km lerde zaten bir şey anlamazsınız.

Bilgi ve paylaşım için teşekkürler,
Tolga Gürgün

• Beğen
Tepkiler: Bülent ÖZER
sonunda beni anlayan birileri çıktı. jimi1984 arkadaşım dağ bisikletinin tekeri inceltirsek, süspansion u kilitlersek o dağ bisikleti olmaz :D şehir bisikleti olur. yol bisikletini engebeli asfaltlarda, mazgal korkusuyla sürmek akıl karı değildir. ama dediğiniz gibide mtb de rüzgarı kesemediğimiz için ve kalın tekerler olsun bisiklet gitmiyor. gerçekten iyi düşünüp almak lazım. en azından her birini 1 hafta kullanmak lazım.

Asfaltta sürülcekse yol bisikleti; arazide sürülcekse mtb! Bunun nesini tartışabiliriz ki?

Buranın moderatörleri tatildemisiniz ?.....
Konunun açıklaması baştan yanlıştı şimdi tamaman karıştı ....
Ya kilitleyi , ya silin yada editleyin ltf...

Cüneyt merhaba,

Siz de başından beri biliyorsunuz ki, burası bir forum. Bir konuda yanlış bilgiler varsa, düzeltmek ya da kilitlemek yerine doğrular yazılır, doğru bilgi aktarılır ve akabinde bilgilenmek isteyenlere en sağlıklı bilgi ulaştırılmaya çalışılır.

Yol bisikleti konusunda tecrübeli olduğunuzu biliyoruz. Bizce doğru olan, üyenin mesajını silmek değil, değindiği yüzeysel ayrımı yol veya mtb konusunda tecrübeli üyelerimizin zenginleştirmesini beklemektir.

Bibendum arkadaşım, yol bisikleti kullanıyor olabilirsin. çok iyi kullanıyo ve çok iyi teknik bilgin olabilir fakat burası professional kişilere veya amatör kişilere hitap eden bir yer değil. eğer çok şey biliyosan paylaş. öyle konuyu sil demekle olmuyo maalesef bu işler!!!

Ben yaklasik 15 senedir iki tekerlekli bisiklete binebiliyorum(Desteksiz)...
Yasim 20...

15 senedir MTB denilen seye bindim, sevdim...Son iki senesinde ''hadi buna biraz da para harciyalim da tadi ciksin'' dedim...
Freeride tarzini benimsedim...Kimi XC cilerin teknik inis yapmasi gereken yerden ucmak hosuma gidiyor...:) Hepsini gectim ben buna alisigim...Toprak, kir, camur...Bunlarla egleniyorum bisiklet ustunde;)...

Egleniyordum...ki baska birsey daha buldum...:)
Sinavlarim ve hayatimin yeni yollara yonelmesi amaciyla Amsterdam'a geldim...
Bir baktim dumduz heryer...
Herkesin altinda 28 jantli, parmak kadar lastigi olan bisikletler...
Yine sansliydim ki sanirim, burada bulundugum sure icinde binebilecegim birde yol bisikletim var simdi:)
Bu kadar sevecegimi tahmin etmiyordum...
Kilosu benim TAXI'min yarisi, lastik kalinligi 5 te biri ve tamamen bana ters sekilde oturma pozisyonu olan bir bisikleti sevdim...:)
Hatta dun onunla seksen km ye yakin yol yaptim...:D

Sevmemin nedeni ise tamamen amacina uygun olmasiydi sanirim...
Ben yolda, benim bisiklete binerken ne kadar enerji harcadigimi anladim...
Ok...Bisikletimi cok seviyorum(TAXI'yi)...
Ama ona gerektigi yerde binmem gerekiyor sanirim...;)

Sonuc olarak Istanbul'a dondugumde bir yol bisikleti toplamak istiyorum...
Hatta yeni birsey degilde klasik birsey belki...Bakalim orasi surpriz:):)

Burdan kendimce sunu cikardim...Selim arkadasimizinda dedigi gibi...

Yolda yol...Dagda dag...Neyi tartisiyoruz ki:)

Iyi gunler...

Yol bisikleti türkiyede sürülmez amsterdam da sürülür. Allah aşkına arkadaşlar türkiye'nin asfalt yollarını hepimiz biliyoruz.

Diyelim yol bisikletiyle 60-70 km ile gidiyorsunuz. önünüze bir mazgal çıktı veya asfaltta bir engebe çıktı. takla atarak uçarsınız.

yol bisikletiyle hız tümseklerinden uçarak geçemessiniz. kaldırımlardan inemessiniz. sadece ASFALT.Biraz iç karartıcı değilmi sadece asfalta mahkum olmak

selamlar isparta32

benim oturdugum sehir yani istanbul nereye bağlı bilmiyorum ama bana öğretilenleri yanlış hatırlamıyorsam (pek başarılı bir ögrenci sayılmam) Türkiye'ye bağlıydı galiba. ozaman bu nedemek oluyor, ya ben kendimde değilim ve amsterdamda yaşıyorum sanıyorum kendimi yada "60-70 km ile giderken takla atmam" gerekiyor. ikiside olmuyor noolcak şimdi...

bence bırak isteyen "asfalta mahkum" olsun. ben asfalta mahkum yaşamayı seviyorum. buarada yanlış anlama mtb'de kullanıyorum.ikisininde yeri ayrı benim için, ama anla işte vay efendim türkiye'de yol bisikleti kullanılmaz diye bişi yok bence.

Yanlız istanbul trafiğinde ve asfaltında yol bisikleti pek zevk vermiyor kişisel görüşüm, binilmez mi tabi ki de binilir. Ben de yıllardır adanada yol bisikletine bindim yaklaşık 11 senedir istanbuldayım son bir seneye kadar ısrar ettim ama sonunda istanbul galip geldi ve yol bisikletini bırakmak zorunda kaldım şurda binilir burda binilmez demek de yanlış insanlar rahatça binebiliyorsa ve zevk alabiliyorsa bence hiç bir sorun yok ben sizi tebrik ederim gerçekten. ama meseleyi sadece asfalt yada toprak yol diye ayırmakta yanlış benim istanbulda yol bisikletine binmeme sebebim asfaltı beğenmemem değil araba ,kamyonet ,dolmuş vs vs sürücülerinin yolların tek hakimi gibi davranmaları kimse kusura bakmasın ama en görgüsüz sürücüleride ben burda gördüm ,hergün 2.000 tane aracın trafiğe çıktığı bir şehirde bisiklete binmek gerçekten çok zor . ben Alicana tekrar sesleniyorum gelme alican gelme :D

• Beğen
Tepkiler: Aruera
Geri