@W3ssaro @ksfbz
Arkadaşlar ben profesyonel birisi değilim ama ne yapacağınız konusunda sizi yönlendirebilirim en azından. Şimdi öncelikle bisikleti hangi alanda kullanacaksanız o bölgeye uygun bir bisiklet tercih etmeniz en sağlıklısı olacaktır.
Diyelim ki genelde arazide ormanda dağlık alanda çok nadiren asfaltta kullanacak iseniz size bir mtb bisiklet yani dağ bisiklet lazımdır. Bu tür bir bisiklet o zorlu şartlar'da hem dayanıklılığıyla hemde yapısı ve lastikleri itibariyle banamısın demeden görevini yerine getirecektir.
Fakat şimdi tam tersine düşünelim diyelim ki daha çok asfalt varsa sahil yolu genelde düz zeminlerde bisiklet sürecekseniz çok nadirende olsa araziye girmek isterseniz size hibrit diğer adlı ile şehir bisiklet lazımdır. Bu tür bisikletler yeni başlıyanlar için en ideal bisikletlerdir. Yarış ve dağ bisikletinin karışımıdır görüntüleri dağ bisikletine benzer. (Ben hibrit kullanıyorum)
Son olarak yol bisikletleri var. Bunlar genelde uzun yollar ve asfaltta kullanılır. Bulunduğunuz şehir iyi bir asfalt yoluna sahipse tercih edilebilir fakat yeni başlıyorsanız dediğim gibi en ideali dağ ve hibrit olacaktır.
Şimdi bisikletleri tanıdınız. Sakın mtb dediğimiz dağ bisikletlerine sağlamdır diye almaya çalışmayın bu tür bisikletleri asfalt düz zeminde sürerseniz hiç bir zaman size hibrit bisikletin performansını vermez aksine sizi bisikletten bile soğutabilir. Bundan sonra hangi tür bisiklet alacağınız az çok anladıysanız yapmanız gereken tek şey var.
Forum'da marka bisikletler ve donanım markalarını araştırcaksınız. Hangi lastik iydir hangi aktarıcı iyidir maşa nedir ne tür maşalar vardır pedal ve çeşitleri nelerdir hangi markalar iyidir yani kısacası tüm donanım markaları ve modellerini tanımanız lazım. Bunları tanıdıktan sonra artık hangi markanın hangi modeline baksanız bütçenize göre nasıl bir bisiklet alacağınıza az çok karar verebileksiniz.
Bu arada şunuda bilmenizde fayda var. Hiç bir marka size tüm parçaları en iyi kalitede vermez mutlaka bir yerden kırar. Dolayısıyla alacağınız bisiklet orta seviyede kaliteli parçalardan oluşmasına önem gösteririn özellikle lastikleri iyi olan bir bisiklet tercih edin.