Scudo Sports

Mide bulantısı

Belirtileri genellikle sabah bisiklet sürmeye başladığınız ve yüksek efor sarfettiğiniz ( yokuş , rampa vb.) yerlerde durduğunuz anda başlar.
Gözlerde kararma başlar ,
Eller ve ayaklardaki kaslarda boşalma olur ,
Ani hafıza kaybı ,
Mide bulantısı ,
Kısaca bünye bayılmakla ,bayılmamak arasında ki ince çizgide kalır.
Bu benim başıma 2 sefer geldi.

Nedenini bilmiyorum. Forumda varsa doktor arkadaşlar bu konuda yorum yazarlarsa sevinirim.

• Beğen
Tepkiler: Serhat1986
Scudo
@djayo

hocam durumu cok güzel tanımlamışsınız. benimde başıma aynen bu şekilde geldi ve yarım saat uzandığım yerde kan ter içinde yatmak zorunda bıraktı. bir an ölüyorum zannetmiştim. uzun yıllardan sonra bilinçsizce aşırı abanmıştım pedallara ve sonucu bu şekilde olmuştu. o anı bidaha yaşar gibi oldum şuan :(

• Beğen
Tepkiler: Silmarillia
Sağlık konusunda yorum yapmak bana düşmez ama. Sanırım bu ani şeker düşmesi ile ilgili bir durum. Mesela bu sendromu atlattıktan sonra bir daha aynı ş,kayet ne kadar efor harcarsam harcayayaım olmuyor. Isınmaylada ilgili bir durum olabilir.

Tam bir şeker düşmesi değil belki ama vücudumuzda yakacak karbonhidrat kalmadığı zaman kan şekerini belirli seviyede tutmak için yağlar ve proteinler kullanılır (glukoneogenez). Bu durumda glikoz (karbonhidrat sindiriminin son ürünü) yani şeker oluşup kana verilir. Ancak başka maddeler de beraberinde oluşur. Bunlara keton cisimleri denir. Ketonlar bir an evvel vücuttan atılmalı ya da başka yollarla tekrar elimine edilmelidir.

Özetle karbonhidrat bitmesi ve diğer yolların devreye girmesi bahsettiğiniz durumları yaratabilir.

Ayrıca eforun arttığı yokuş çıkma gibi durumlarda kaslara giden oksijen yetersiz kalır ve enerji kaynağı olan glikoz tamamen yıkılımaz ve bütün enerjisini ortaya çıkaramaz. Bu da laktik asit birikimine neden olur. Laktik asit birikimi de kas ağrılarının temel sebebidir. Bu durumda glikoz gereğinden 19 kat fazla harcanacak ve dolaylı olarak diğer yolların devreye girmesine neden olacaktır.

Kaslardaki oksijensiz solunum durumunun çözümü antremandır. Ancak ilk bahsettiğim durum için kahvaltıyı sağlam yapıp yanımızdameyve suyu vb şeyler bulundurmakta fayda var.

Saygılar, sevgiler.

Bu sendromu 10 saniye içinde yenebiliyorum. aksi takdirde bayılabiliyor insan :) Öncelikle burundan derin nesef alıp ağızdan veriyorum. Bir kaç yudum su içiyorum ve bünyem hemen normala dönüyor.

@djayo

Biraz durup bekleyince bu kadar çabuk düzeliyorsa tansiyon ile ilgili bir durumda olabilir..

Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Konuyu hortlatıyorum :D Yarış Bisikletim bugün geldi, 40 dakika kullandım midem bulandı yav.. Geçen yaz hergün MTB kullandım hiç bu sorunu yaşamadım.. Bisiklete binmeden 1 saat önce tost yemiştim acaba bundan kaynaklanıyor olabilir mi?

@redwolf
Abi hahahaha, birde sele çok aşşağıdaymış onu aldım yukarıya :)

@redwolf Abi herşey tamam acayip hafif geldi :) Yokuşlarda hiç zorlanmadım! Ben yokuşcuyum galiba :D Ama mide bulantısı kötü etti yav. Hayattan soğudum yeminle :D

Konunun uzmanı değilim ama ani zorlamalarda mide bulantısı ve bas dönmesinin sebebi kan basıncı yani tansiyonun aniden yükselmesıdır.

Eğer enerji desteği almadan çıkarsanız, bu tür şeylerin başınıza gelmesi çok olağan.

Tosttan kaynaklanmış, ben de geçen gün benzerini yaptım bana da oldu :)

Merhaba arkadaşlar
4-5 yıldır bisiklet kullanıcısıyım
Ancak şöylenir sorunum var ve aşamadım.
Örneğin sağlam bir yokuş çıkıyorum yada uzun bir düz yol, durduğum zaman mide bulantısı başlıyor bende.
Tansiyonum düştüğü içinmidir? Nefes eğzersizimi de yaparım mutlaka. Çok yemem, aç ta sürmem. Ne yapmamı önerirsiniz?

Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık bir ay önce aldığım bisikletin sürüş olayının aşırı derece tehlikeli olduğunu fark ettiğim için bir kask almaya karar verip aldım. Modeli B'TWIN 500. Decathlon'da satılan 120 liralık bir alet. Sorun ise çeneye bağlanan klipsler. Sürekli bir kusma refleksi gösteriyorum, özellikle kafamı aşağı indirdiğim ve klipslerin çene altına baskı yaptığı anlar. Kask ile ilk sürüşüm yaklaşık 4 saat sürdü. Alışırım diye çıkarmadım, fakat indikten sonra bulantı bir-iki saat daha devam etti.

(link)

Bağlantı şu şekilde. Sorum işe şu; Bu daha önce başına gelen varsa, bu 'alışmak' ile mi alakalı yoksa klipslerin modeli ile mi? Buna çözüm bulan, ya da bir fikri olan varsa diye merak ediyorum.

(Konu 'ekipmandan' kaynaklı olduğu için konuyu 'giyim' adı altında açtım. 'Sağlık' kısmına taşınabilir...)

Geri