Ayrıca bu konu fazla uzadı...Ben çin'liler ve taiwan'lılar yapamazlar demiyorum fırsatını buldukları anda kazık atarlar diyorum...O yüzden onları kontrol edecek yönetici düzeyinde birileri olmadığı zaman kalitesiz ürünleri satarlar...Bu adamlarla yakından çalışmış ve oraları görmüş birisi olarak benim fikrim kolay kolay değişmez.Mesela Giant markasını alırsak şu sayfadaki dialoga dikkat çekerim:
(link)
Jaykay:
"If you want a Giant brand bike make sure you get one built in Taiwan not China. The difference in quality control is huge. Same goes for Merida and GT. Which model Giant bike do you want? Yukkon's are less than $2000 and Iguana's are around the $3000 mark. You'll be able to know a few hundred dollars off at most stores but shop around because there are quite a few price variations."
Nazcaf:
"Dear all,
I'm interested in buying a Giant MAESTRO Trance 2 - MTB, but really don't know where I can find one. It's the same for me to buy it in HK or Shenzhen, but I'm not informed about good shops, sales points or distributors where to go. Can you help me further, please?
About made in China or in Taiwan: if it is in the box than no problem, for sure the label will be available, but if not, how can I understand where it comes from?
If someone has experience in it, can you please even give me a comment about the model, I will appreciate it a lot. It will be my first Giant (I'm switching to it after a Specialized).
Finally a question about a good track to go: are there some "must tracks" in HK where to pedal with fun and nice views??? I'm new here in SouthAsia and not experienced in places and locations.
Thanks for your help and support.
Best regards,
Frank"
Buradaki ilk kişi Giant markasının Taiwan ve Çin de üretilen modellerinde bile kalite kontrolü açısından çok büyük farklılıkları var diyor aynı şeyler Merida ve GT ye de gider diyor.
İkinci kişi ise bu pakette ise nerde üretildiğini anlarım diyor ama pakette değilse nasıl anlayacağım diyor.
Sonuçta aynı firmanın farklı ülkelerdeki üretiminde bile kalite farklılığı olacağı o taraflarda yaşayan yabancılar tarafından da söyleniyor.O yüzden bunlardan mal alırken dikkat etmek lazım.