Scudo Sports

Menisküs ve diz kıkırdağı konusunda kök hücre tedavisi yaptıran var mı?

Diz için değil de omuz için proloterapi olmuştum, yırtılmış olan tendonum iyileşmişti fakat epey bir uzun süre aldı.

Scudo
Validenin yaşa ve ev işlerine bağlı sol kol tendonu kopukluğu, bağ yırtığı vardı. Felaket ağrıyordu, ağlatacak kadar. 4-5 sene önce bir özel hasta haneye gittik. Dr. fizik tedavi verdi, eğer geçmezse kök hücre tedavisinden bahsetmişti. Sanırım o zamanlar yeni idi.
Fakat gerek kalmadı, fizik tedavi ile geçmişti. Ertesi sene sağ kolda da oldu aynı rahatsızlık. Uzun seneler sonra sol koldaki şu an tekrar nüksetti. Ağrılar başladı yine. Dikkat edilmediğinden ve fizik tedavide verilen idmanları tekrar etmediğinden olabilir, güçsüzleşmiştir sanırım.
Bir komşunun annesi dizde sporcu yırtık, menüsküs şikayetinden yürüyemez hale gelmiş. (link) şu dr kök hücre tedavisi sanırım iğne yapmış. Yırtık geçmiş son gittiğinde. Yürüyemez haldeki kadın sekmeye başlamış. Valideyi ona götürmeye karar verdik.
Yardımcı olmak amaçlı yazdım, ilgilenen varsa.
Kendi kanından iğne yapmış galiba en son. Tam içeriğini bilmiyorum.

• Beğen
Tepkiler: Adem Tırpancı
Ülkemiz için sevindirici bir gelişme!
İlk yerli doku bankasından menisküs nakli yapıldı.
Umarım sıra bekleyen herkes sağlığına kavuşur.

Merhabalar
İzmir Dikili’de yaşıyorum. Bilen bilir, yokuşları meşhurdur Dikili’nin…
Yaklaşık yedi ay önce dizimin iç kısmında menisküs yırtığı oluştu, nasıl oldu bilmiyorum, herhangi bir darbe almadı çünkü. Ameliyat gerektirmeyecek kadar küçük bir yırtık olduğunu söyledi doktorlar. Düz zeminde olmak kaydıyla yürüyüş ve bisiklet serbest ama yokuşlarda her iki aktivite de yasak. Sorum şu: Bu durumda olup ne biliym dizlik kullanarak, düşük viteste, yokuşlar da çok dik olmamak kaydıyla tabi, bisiklet süren var mı aranızda? Yırtığı ilerletmeden sürmenin bir yolu var mı? Daha kötü olsun istemiyorum ama bisiklete asla veda edemem. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum 🙂

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Merhabalar
Yaklaşık yedi ay önce dizimin iç kısmında menisküs yırtığı oluştu, nasıl oldu bilmiyorum, herhangi bir darbe almadı çünkü. Ameliyat gerektirmeyecek kadar küçük bir yırtık olduğunu söyledi doktorlar. Düz zeminde olmak kaydıyla yürüyüş ve bisiklet serbest ama yokuşlarda her iki aktivite de yasak. Sorum şu: Bu durumda olup ne biliym dizlik kullanarak, düşük viteste, yokuşlar da çok dik olmamak kaydıyla tabi, bisiklet süren var mı aranızda? Yırtığı ilerletmeden sürmenin bir yolu var mı? Daha kötü olsun istemiyorum ama bisiklete asla veda edemem. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum 🙂
Uzunca yıllar Bergama'da yaşadım. Bölgeye hakimi. Grubumuzda sizinle aynı durumda olan 2 kişi vardı. Biri dizlik ile biri dizliksiz şekilde Bergama - Dikili arasını ( Bilmeyenler için yer yer rüzgarlı düz asfalt) sürüyordu. Çoğu zaman ağrısız, bazen hafif ağrılı sonlanıyordu. Hafif yokuşlu turlara da katılıyorlardı, büyük bir sıkıntı yaşamadılar. Tek sorun hafif ağrıydı.

Merhabalar
Geçmiş olsun öncelikle. Küçük yırtıklara doktorlar genellikle müdahale etmiyor tabi yırtığın nerede olduğu da önemli. Dizin merkezine doğru olan yırtıklar kendiliğinden iyileşmezken dizin dışına doğru olan bölgelerde daha çok kanlanma olduğu için iyileşme şansı daha yüksek oluyor. Leg extension, leg curl, adductor ve calf çalışmak suretiyle bacak kaslarınızı güçlendirerek yüksek kadansla bisiklete binebilirsiniz. Tabi sele yüksekliği de uygun olmalı. Sele pedala yaklaştıkça dize binen yük de artacaktır.

Geçmiş olsun öncelikle. Küçük yırtıklara doktorlar genellikle müdahale etmiyor tabi yırtığın nerede olduğu da önemli. Dizin merkezine doğru olan yırtıklar kendiliğinden iyileşmezken dizin dışına doğru olan bölgelerde daha çok kanlanma olduğu için iyileşme şansı daha yüksek oluyor. Leg extension, leg curl, adductor ve calf çalışmak suretiyle bacak kaslarınızı güçlendirerek yüksek kadansla bisiklete binebilirsiniz. Tabi sele yüksekliği de uygun olmalı. Sele pedala yaklaştıkça dize binen yük de artacaktır.
Yırtık dizin iç kısmında. Dediklerinizi araştırıp hemen başlamak istiyorum çalışmalara, çok teşekkür ederim 🙏🏻
Uzunca yıllar Bergama'da yaşadım. Bölgeye hakimi. Grubumuzda sizinle aynı durumda olan 2 kişi vardı. Biri dizlik ile biri dizliksiz şekilde Bergama - Dikili arasını ( Bilmeyenler için yer yer rüzgarlı düz asfalt) sürüyordu. Çoğu zaman ağrısız, bazen hafif ağrılı sonlanıyordu. Hafif yokuşlu turlara da katılıyorlardı, büyük bir sıkıntı yaşamadılar. Tek sorun hafif ağrıydı.
Söylediklerinizle yüreğime su serptiniz. O yoldan çok geçtim. Aynı pozisyonda biraz uzun oturduğum zaman da oluyor hafif bir ağrı. Daha kötü olmaz diye düşünüyorum, hareket halinde olacağı için. Biraz egzersiz yaptıktan sonra ilk fırsatta katılacağım turlara, çok teşekkür ederim 🙏🏻

Son düzenleme:
Çok geçmiş olsun.
Benim de dış menisküsüm yırtık, içte sorun yok. Öçb'da koptu. Evde yatıyorum iyileşmesi biraz zaman alacak gibi. Çok geçmiş olsun.
Daha önce iç yan bağı da kopardım. Menisküsümde de ilk yırtılma o zaman gerçekleşmişti. Ben bir sorun yaşamadım, termessos dağına bile tırmandım. Ama dikkat etmekte fayda var ç, fazla zorlamamalı.

Çok geçmiş olsun.
Benim de dış menisküsüm yırtık, içte sorun yok. Öçb'da koptu. Evde yatıyorum iyileşmesi biraz zaman alacak gibi. Çok geçmiş olsun.
Daha önce iç yan bağı da kopardım. Menisküsümde de ilk yırtılma o zaman gerçekleşmişti. Ben bir sorun yaşamadım, termessos dağına bile tırmandım. Ama dikkat etmekte fayda var ç, fazla zorlamamalı.
Kalıcı bir hasar bırakmayacağını bilsem acısına dayanırım ama dediğiniz gibi temkinli olmakta fayda var.
O halde dağa tırmandığınızı okuduğumda nasıl heyecanlandım anlatamam, karadeniz turu planlıyordum çünkü önümüzdeki yaz için. Bir gün ben de bu hayalimi gerçekleştirebilecek gücü kendimde (ve dizlerimde) bulurum umarım :) Çok teşekkür ederim 🙏🏻

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Taygun Kon
Kazadan 4 ay sonra ne yokuşlar çıktım, 8 ay sonra da o dağa, korkmayın geçecek ama doktor ne dediyse yapmak lazım. Diz bu, çok önemli bir uzuv..

İçiniz ferah olsun, çabucak iyileşmeniz dileği ile.

• Beğen
Tepkiler: elifkahraman
Merhabalar
2015 te gecirdiğim büyük kaza sonrası oluşan menisküs yırtığımla bu sene itibarı ile her yıl ortalama 10000km +yüksek irtifalar kattederek devam etmekteyim,tabi bunu referans almayın ama durum bu ..değişik benzer konularda da yazmıştım, en az 10 farklı doktora göründüm bisiklet yasak diyende oldu ameliyat olmazsan bitersin diyende,ama essas beni motive eden fizik tedavi uzmanı ve yine spor hekimi yani iki farklı tasadufen bisiket ile alakalı denk gelen doktorların bisiklet ile ilgimi anlattıktan sonra gereken hassas ayarlar ile istersen 500km yap demeleri ile yoldan çıkmıştım,ve İstanbuldan Ankara'ya nonstop 19 saat kadar bir sürede gitmiştim,bu dediğimide referans almayın bünyeler farklı olabilir yani bazı şeyleri göze alarak benim kişisel yaptığım birşey ,
Sonuç olarak üst bacak kaslarına biraz extra çalışın,kilo varsa kontrollü bir şekilde verin, ısınma ve soğumayı antrenmanlar öncesi ve sonrası ihmal etmeyin, yanlış hareketler ile yırtığı daha büyütmeyin, imkanınız varsa kilitli pedal kullanın.. yüksek kadans ile sürüşler yapın , yokuşlardada aynı şekilde geçerli üstelik mümkün mertebe yokuşları ayakta sürmemeye dikkat edin,en önemlisi psikolojik olarak sakın kafaya takmayın en büyük hatayı kendimden bilirim, kafamda 2 sene takılı kaldı hatta sağ tarafa ağırlık verdiğimden fark etmeden sağlam dizimide perte çıkaracaktım...
çok uzun yazdım kusuruma bakmayın...geçmiş olsun,iyi bayramlar

• Beğen
Tepkiler: umutyalcin
2015 te gecirdiğim büyük kaza sonrası oluşan menisküs yırtığımla bu sene itibarı ile her yıl ortalama 10000km +yüksek irtifalar kattederek devam etmekteyim,tabi bunu referans almayın ama durum bu ..değişik benzer konularda da yazmıştım, en az 10 farklı doktora göründüm bisiklet yasak diyende oldu ameliyat olmazsan bitersin diyende,ama essas beni motive eden fizik tedavi uzmanı ve yine spor hekimi yani iki farklı tasadufen bisiket ile alakalı denk gelen doktorların bisiklet ile ilgimi anlattıktan sonra gereken hassas ayarlar ile istersen 500km yap demeleri ile yoldan çıkmıştım,ve İstanbuldan Ankara'ya nonstop 19 saat kadar bir sürede gitmiştim,bu dediğimide referans almayın bünyeler farklı olabilir yani bazı şeyleri göze alarak benim kişisel yaptığım birşey ,
Sonuç olarak üst bacak kaslarına biraz extra çalışın,kilo varsa kontrollü bir şekilde verin, ısınma ve soğumayı antrenmanlar öncesi ve sonrası ihmal etmeyin, yanlış hareketler ile yırtığı daha büyütmeyin, imkanınız varsa kilitli pedal kullanın.. yüksek kadans ile sürüşler yapın , yokuşlardada aynı şekilde geçerli üstelik mümkün mertebe yokuşları ayakta sürmemeye dikkat edin,en önemlisi psikolojik olarak sakın kafaya takmayın en büyük hatayı kendimden bilirim, kafamda 2 sene takılı kaldı hatta sağ tarafa ağırlık verdiğimden fark etmeden sağlam dizimide perte çıkaracaktım...
Kusur ne demek, o kadar güzel ifade etmişsiniz ki, bunun için ayrıca teşekkür ediyorum.
Dediğiniz gibi her bünye birbirinden farklı, sizin kadar yol yapabilir miyim bilmiyorum ama bir yerden başlamam lazım, bir yıl olacak neredeyse… Dikkat etmem gereken bir şeyi hatırlatmışsınız. Yürüyüşlerde sağlam dizime yükleniyorum ben de diğerini yormamak için, bir an önce vazgeçeyim bundan :)
Söylediğiniz her şeyi dikkate alacağım, ilaç gibi geldi inanın 🙏🏻

Son düzenleme:
Değerli arkadaşlar, bir sevincimi sizlerle paylaşmak istedim.

Salgın döneminde uzun bir dinlenme fırsatı buldum ve menisküs (MR raporuna göre her iki dizimde de (hem medial, hem lateral) 2. derece dejeneratif yırtık) sorunumun tamamen iyileştiğini gördüm.

10-12 saatlik ağır dağcılık faaliyetlerimde bile menisküslerimle ilgili hiçbir semptom yaşamadım ya da hissetmedim. Bu açıdan çok mutluyum.
Ancak kondromalazi patella sorunum ilerleyerek devam ediyor.

Benzer sorunları yaşayan herkese geçmiş olsun dileklerimle...

Salgın döneminde uzun bir dinlenme fırsatı buldum ve menisküs (MR raporuna göre her iki dizimde de (hem medial, hem lateral) 2. derece dejeneratif yırtık) sorunumun tamamen iyileştiğini gördüm.

10-12 saatlik ağır dağcılık faaliyetlerimde bile menisküslerimle ilgili hiçbir semptom yaşamadım ya da hissetmedim. Bu açıdan çok mutluyum.

Darısı bu sıkıntıyı çeken herkesin başına. Benim dejenere olmuş menisküs de arada bir kendini hatırlatıyor sağolsun. Ama ben de oldukça iyileştim çok şükür.

• Beğen
Tepkiler: Adem Tırpancı
geçmiş olsun. bana da kondromalazi patella teşhisi kondu. ortopedist 1. ya da 2. derece olduğunu söyledi. kondromalazi patella için neler denediniz.ben egzersizler yanında glukozamin kullanıyorum. Bisikletten gerçekten kopmak istemiyorum ve kondromalazi patella gittikçe kötüleşme ihtimalinden çok korkuyorum. Doktor ya da tedavi önerileriniz var mı? Ameliyat ile çözme (kök hücre?) olasılığı var mı? araştırdınız mı?

geçmiş olsun. bana da kondromalazi patella teşhisi kondu. ortopedist 1. ya da 2. derece olduğunu söyledi. kondromalazi patella için neler denediniz.ben egzersizler yanında glukozamin kullanıyorum. Bisikletten gerçekten kopmak istemiyorum ve kondromalazi patella gittikçe kötüleşme ihtimalinden çok korkuyorum. Doktor ya da tedavi önerileriniz var mı? Ameliyat ile çözme (kök hücre?) olasılığı var mı? araştırdınız mı?
Çok teşekkürler, size de geçmiş olsun. Kondromalazi patella için güçlendirme ve ağır faaliyetlerden kaçınmak dışında pek bir seçenek yok aslında. Eninde sonunda ameliyat şart. Çünkü kıkırdak dokusu kendiliğinden iyileşmiyor. Doktorların önerdiği prp, hyalüronik asit vb. varyantları bir süre için hastalığın ilerlemesini yavaşlatır ya da durdurabilir. Kök hücre de dahil kalıcı olarak tedavi etmez ne yazık ki. Piyasada sürekli reklamı yapılan enjeksiyon tedavilerine aldanmayın. Yine ağızdan alınan vitamin, kolajen vb. destekler de bir işe yaramıyor.

Kondromalazi patellanın 3-4 farklı cerrahi seçeneği var. Hangi yöntemin size uygun olduğuna doktorun muayenesine, sizin beklentinize ve kıkırdak sorununun büyüklüğüne göre doktorunuz belirliyor. İlk seçenek hidrojel adı verilen sentetik kıkırdak. İkincisi dizin yük binmeyen bölgesinden alınan kemikli silindir şeklindeki kıkırdağın hasarlı bölgeye nakledilmesi olayı, adı mozaik plasti. Üçüncü seçenek otolog kondrosit implantasyonu denilen kıkırdak kültürü. Sizden alınan ufak bir kıkırdak parçasının yurt dışına gönderilerek çoğaltılması. Bu yöntemin uzun klinik raporlarına göre başarı oranı çok yüksek ama çok da pahalı bir yöntem. Son olarak da kadavradan alınan kıkırdağın hastaya nakledilmesi olayı.

Türkiye'de bu konuda en deneyimli hekim Prof. Dr. Murat Bozkurt. Kendisi benim de doktorum. Türkiye'de kapalı yöntemle menisküs ve kıkırdak nakli yapabilen ilk ve tek hekimimiz. (link)

• Beğen
Tepkiler: makaram ve bis212
Ben de bugün doktor konrolüne gittim. Sol dizimin menisküsünün 1/3'ü alınmıştı. Diz kaslarımı biraz daha kuvvetlendirip, 1ay sonra yavaş yavaş pedal çevirebileceğimi söyledi. Çok mutluyum.

Geri