Scudo Sports

Mekanik Disk mi V Fren mi?

@salih damar

x marka v fren x marka disk frenden iyi olabilirken x marka disk fren x marka v frenden dada iyi olabilir. Bütçe nedir, almayı düşündüğünüz bisiklet nedir, bisikletin üzerindeki fren sistemi nedir vs vs vs diye devam eder. Örneğin 1.3 mj linea ile 1.4tjet-1.6mj lineaların ön frenleri disk olmasına rağmen, 1.4 ve 1.6ların ön diskleri büyük olmasından dolayı daha iyi bir frenlemeye sahiptir, bundan dolayı ne istediğinizi söyleyin, ona göre yardımcı olunsun.

Scudo
Açıkcası Carraro Force 530 almayı düşünüyorum üstünde de TEKTRO HDC300 var ondan dolayı sordum ama bu bisiklet alabileceğim max bütçeye giriyor.Sizin düşünceleriniz nedir.

@salih damar

Başlıkta mekanik disk yazıyor ama istediğiniz modelde hidrolik disk fren mevcutmuş

Artı ve Eksileriyle Fren Türleri

Artı ve Eksileriyle Fren Türleri

Mekanik V Fren:
Description: (link)
Artıları:

· Ortalama fiyatı ve bakım masrafları disk frene göre düşüktür.

· Genellikle daha hafiftir.

· Basittir. Arıza durumunda, özel bir donanıma ihtiyaç duymadan herhangi bir kişi müdahale edebilir. Bu nedenle uzun yol bisikletçileri tarafından özellikle tercih edilir.

· Disk fren gibi kadro, amortisör ve tekerleğe dengesiz yük bindirmez.

Eksileri:

· Akort ayarı bozulduğunda pabuç janta sürter.

· Jant ıslandığında ve donduğunda fren performansı düşer.

· Çamurda bisikletin gitmesine engel olabilir.

· Dik ve uzun inişlerde jantın ısınıp iç lastiğin patlamasına neden olabilir.

· Fren yüzeyi aşındığında jantın (Çember) değişmesi gerekir.

· V fren yüzeyi olan jantlarının fazladan ağırlığı hesaba katıldığında, toplam ağırlığı disk freni geçebilmektedir.

Hidrolik Disk Fren:
Artıları:

· Su, çamur, dondurucu soğuk gibi olumsuz hava şartlarından etkilenmez.

· Akort bozukluğundan etkilenmez.

· Arıza çıkartma ihtimali düşüktür.

· Jantın da kazandığı ağırlıkla üst model takımları V frene göre daha hafiftir.

Eksileri:

· Pahalıdır ve bakım masrafları yüksektir.

· Gövdesi alüminyum olmayan rotorlar yamulup, balataya sürterek ses çıkartabilir.

· Kolay kolay arıza çıkartmasa da hava yapma gibi durumlarda ancak özel donanımlarla, yeterli beceriye sahip kişilerce müdahale edilebilir.

Resin (Organik) balataya yağ bulaşması ve çok uzun frenlemelerden sonra balatanın yanması halinde balatanın değişmesi gerekir.

· Amortisör, kadro ve tekerleğe dengesiz yük bindirir.

Mekanik Disk Fren:
Artıları:

· Su, çamur, dondurucu soğuk gibi olumsuz hava şartlarından etkilenmez.

· Akort bozukluğundan etkilenmez.

· Hidrolik disk frenden ucuzdur.

Eksileri:

· Arıza çıkartma ihtimali yüksektir.

· V frenden pahalı ve ağırdır.

· Rotor yamulduğunda balataya sürterek ses yapar.

· Balataya yağ bulaşması ve çok uzun frenlemelerin ardından balatanın yanması durumunda balatanın değişmesi gerekir.

· Amortisör, kadro ve tekerleğe dengesiz yük bindirir.

Artı ve eksilerini sayısına göre değil, önemine göre değerlendirmek gerekir. Zira burda yazmadığımda birkaç artı ve eksi yanları daha vardır. Günlük kullanımda V fren fazlasıyla yeterlidir.

Okuyup kendin karar ver. ^^

@VolkanS

Başlık öyle ama sonradan bütçemin arttığını ve hidrolikte alabileceğimi söyledim ondan dolayı.

@salih damar

Ben kullanıyorum bunu. Fren performansından memnunum. Bisikleti birkaç kez ters çevirdim, hava yapma gibi bir problem olmadı. Arka rötorda darbeden kaynaklandığını düşündüğüm bir rötor yamukluğu mevcuttu ama serviste hallettik. Tek kusuru olarak uzun frenleme sonrası bazen ön tarafta rötora sürtme yapıyor. Tekrar hızlanıp frenleyince geçiyor. Bu sorunu neden yaptığını henüz çözemedim. Performansa etkisi olmadığı için önemsemiyorum fazla. Bu çeşit ufak tefek problemler çıkarmayan giriş/orta seviye disk fren bulmak pek mümkün değil herhalde. HDC-300 hakkında genelde olumlu görüşler var internette. Hatırladığım kadarı ile forumda bir de hiç memnun olmayan bir üye vardı. Bir de onu dinlemek lazım tabi...

Merhaba arkadaşlar konuyu hortlatıyorum biraz affınıza sığınaraktan :) Benim de V-fren ve mekanik disk firen hakkında bilgiye ihtiyacım var.
Ben arazi şartı orta derece çamurlu arazilerde bisiklet kullanıyorum bundan önce ki bisikletlerim v-fren,v-fren bisikletlerde en ufak bi ıslanma bile performans kaybına yol açıyor ayrıca lastik çamura batıyor bir şekilde jant çamur oluyor bu da frenlerin nerdeyse tamamen devreden çıkmasına işlevini yerine getirmemesine neden oluyor ben mekanik disk fren li bir bisiklet almayı düşünüyorum bisiklet tamiri konusunda da gayet iyiyimdir acemi değilim :) Tavsiyelerinizi&önerilerinizi bekliyorum.Tekrardan konuyu hortlattığım için özür diliyorum gerçekten yardıma ihtiyacım var.:(

Mekanik iyidir. Ben mekanik kullanıyorum ve sana tavsiye ederim.

peki marka model konusunda biraz yardımcı olabilir misiniz ? :/ ortalama 500 tl civarı bütçe ile

Salcano ng 650 tabiki :)

KISA VE ÖZ HİDROLİK DİSK FREN HEM GÜVENİLİR HEM YAKIŞIKLI

Çamurlu ,zorlu,yokuş aşağı vb.kullanım MTB ler için disk,diğer tüm kullanım alanlarında ve bisikletlerde V fren.

@salih damar
Hem hidrolik hem mekanik disk kullanmış biri olarak diyebilirim ki V Fren hepsinden iyidir.Alırsınız v frenli bir bisiklet taktırırsınız iyi bir papuç sorunsuz devam hem v frenin getirdiği bir hafiflikte olur.Uzun lafın kısası v fren alın bu sayede hidrolik diske vereceğiniz parayla upgrade yapabilirsiniz.(Not:Şuan ki bisikletim Hidrolik disk.)

sanırım sen sıfır set alacaksın bisiklet değil. mekaniği boş ver hidrolik alacaksan al. 500 tl'ye de bisiklet bulursan tebrik ederim :D 750'ye hidrolik bulmuştum ancak 2. el.

Ben biraz sert koşulda kullanıyorum bisikleti şart olarak çamur su oluyor dere tepe geziyorum v fren de performans kaybı oluyor janta çamur bulaşınca v fren kullanıyorum şuanda bu yüzden v frenden yana problem oluyor çamura girince lastikler

Merhaba arkadaslar konu.kirliligi yapmamak.adina buraya yaziyorum..
Btwin rockrider 500 dag bisikletinde mekanik disk frenler var ileriki zamanlarda mekanik frenleri sokup hidrolik fren takabilirmiyim. ? Tesekkurler.. :)

@enessamet26 Ben mekanik frenli bir bisiklet kullanıyorum hem de frenlerin alt seviye denilenlerden. Sıfır NG650 aldım üzerinde tektro'nun mekanik frenleri vardı ve şuana kadar 500km yaptım ve bir sefer sürtme problemi oldu onu da çok basit bir şekilde hallettim. Yani frenlerden performansı çok iyi olmasa da memnunum. Mekanikleri söküp hidrolik takmak gereksiz bir masraf olabilir. İşin doğrusu astarı yüzünü geçer. Yeni bir hidrolik disk fren seti nerden baksan o bisikletin fiyatına yakın tutar. İlla hidrolik dersen baştan bir hidrolik setli bisiklet bence daha mantıklı. Ama mekanik frenin seni üzeceğini sanmam.

• Beğen
Tepkiler: enessamet26
Geri