Scudo Sports

Mekanik Disk Fren Hakkında

-OnuR-

Aktif Üye
Tepki
45
İsim
Onur
Bisiklet
Carraro
Merhaba arkadaşlar bisikletim Mekanik Disk fren forumda okudğum konularda bu frenin ara ara boşalma yaşadığını duydum arada sırada bayağı hız yapıyorum bisiklette ve bu beni tedbirlendirdi daha çok inişlerde kaza yapmaktan korkuyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. :)

Scudo
Frenler kategorisi incelersen bu tür bilgiler mevcut ama bende emin olmak ve bu konuya açıklık gelmesi için böyle bir konu açma ihtiyacı duydum. :)

Hidrolik olsa kablo kesilir, yağ sızar vb. sebepten fren boşalabilir diyebilirim ama mekanik disk frenlerde bildiğim kadarıyla tel kopmazsa boşalma ihtimali yok. Sebebini bilmediğim bir söylenti var araştırmadım, o da disklerin kendiliğinden kilitlenebildiği yönünde. Asıl risk bu bence. İyice araştırın. Güvenli pedallar...

Hemen araştırıyorum, teşekkürler.

Fren aşırı kuvvet ile uygulanırsa tekerlekte kilitlenme olabiliyormuş.

(link)

Önceki mesajlarda söylenildiği gibi. Hidrolik fren olmadığı'ndan boşalması söz konusu olamaz. Şu sorunlar olabilir :

* uzun bir inişte sürekli basılı tutarsanız freni disk aşırı ısınıp padden kayabilir.(daha kötüsü kilitlenebilir)
* ani ve tam güç frene basılınca disk in sabitlendiği yer ile bağlantısı kesilebilir.
* yine ani ve tam güç frene basılınca fren teli kopup tamamen boşalabilir.

Bunların olması da çok olası değildir. :) Rahat olun. hidrolik frenden daha güvenilir bir fren sisteminiz var.hidrolik kullananlar tedirgin olabilirler bu boşalma durumlarından. :)

@Koray06

Mekanik disk frenlerin hidrolik disk frenlerden daha güvenilir olduğunu hiç zannetmiyorum. Tersine tel kopar ama hidrolik hasar görmez. Aynı hidrolik yağını hiç değiştirmeden uzun yıllar kullanabilirsiniz. Mekanik disk fren telinin böyle bir özelliği yoktur. Hidrolik fren kablosunun yırtılması için kesici bir aletle uğraşmak gerekir veya bisikletle taklalar atıp kabloyu bir yere takıp kopartmak gerekir ki bunun ihtimali binde bir bile değildir. Son olarak ben de hidrolik disk freni olan bir bisiklet kullanıcısıyım ve sizin belirttiğinizin aksine frenlerden yana bugüne kadar en küçük tedirginliğim olmadı. Tam tersine daha çok güven duygusu oluştu...

Kontrolcü bir yapıda olan çoğu kişi hak verecektir. Mekanik de kontrolün sizde olduğundan eminsiniz. Hidrolik yani sizin fren yapma işleminizi(tembelliğimizden-rahat düşkünlüğümüzden)aradaki bir sıvıya devretmek kontrolün tam olarak bende olmadığını düşündürüyor bana. Bu nedenle pek güvenmem. ayrıca mekanik de tel genellikle gidonda fren kolundan kopar. üst gövde borusunun altına elinizi atıp telden yine frenleyebilirisiniz. Çok nadirdir fren telinin başka bir noktadan kopması. Hepsini geçelim, hidrolik ne kadar tecrübeli olursanız olun ani bir engelle karşılaştığınızda freni kontrollü kulllanmanız da da risklidir. o anki refleks ile fazla basıp engelden kurtarıp kendinizi dağa taşa savurmanız da hi muhtemel.(mekanik te öyle mi ? çok sert bir ayar yapmadıysanız sizi üzerinden atmaz )

@Koray06

Bilgiler için teşekkür ederim tedirginliğim yatıştı. :)

ne mekanik ne hd.hd de kullniyorum ne özelligi var sanki masrafı dha fazla.her gun sanki yagmur mu yagiyor.v-fren her zaman iyidir.yagmurlu havada biraz gıcırtı cıkarır yinede tutuyor.dün basimdan gecen olayı anlatiyim.dün ankarada bayag yagmur yagdı.hd sistemli bisikletle yola cıktım.yokus asagi hd guvendim hızımı azaltmadim.frenlere cokta degil az asıldım.teker kaydı az kalsın ciddi kaza yapiyordum.onude sıkmadım yani onu sıksam daha ciddi olabilirdi.daha sonra v-frenli ye bindim. gıcırtı sesi geliyor ama yine kontrol saglanıyor.alıp basini gitmiyor.hem kontrol etmesi hd den daha fazla.bence boşa masraf ve agirlik.

Aslında ağırlığın benim için çokta bir önemi yok ben sadece bu konuda merakımı gidermek istedim herhangi bir frenin üstünlüğününün tartışılması için konuyu açmadım yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim. :)

• Beğen
Tepkiler: Nüvit Becan
İkisinin de artıları eksileri var ama...Sorun çıktığında halletmek açısından hidrolik olmayan ve V olan frenler daha iyidir. Onun dışında merkezden kilitleme yaptığından disk frenli bisikletlerde göbeklere daha çok yük biner ve söylenene göre tekerde daha fazla ayar bozulmasına neden olabiliyor. Özellikle alt kalite çember göbek ve tellerle...

arkadaşlar aynı sorunu biraz önce bende yaşadım belki inanmak çok zor sizin için ama mekanik disk frenli bisikletimde arka freni ilk sıkısımda sorunsuz bir sekılde tutuyor ama freni bırakıp ardından tekrar sıktıgımda fren resmen boşalmış yani hiç tutmuyor bunun sebebi sizce ne olabilir gercekten cok ugrastım arastırdım ama bir çözüm bulamadım bunu sadece arka frende yapıyor fren kolunun oradaki ( fren telinin ucundaki ) vidayı iyice actıgımda hiç tutmuyor tam tersi vidayı sıktıgımda yada ortaladıgımda ilk frenlemede tutuyor sonrasında hiç tutmuyor ilk aklıma gelen bikaç gün önce epeyce uzun bir iniş yaptım frenleri cok kullandım balatalarım bitmiş olabılır dıye dusundum ama bisikletim henüz 20 gunluk ayrıca dedıgım gıbı ılk frenlemede son derece ıyı tutuyor ama kolu bırakıp tekrar sıktıgımda hiç tutmuyor bu nedir arkadaslar gercekten bu konuda yardıma ıhtıyacım var

Merhaba. Bildiğim kadarıyla hidrolik olmadıktan sonra frenlerin boşalması mekanik disk frende olmaz.Ancak fren telinin kopması gerekir diye düşünüyorum

Uzman arkadaşlarda yazarlar,mekanik fren kullanımlarında ,ısınmayı önlemek için ,yokuş aşağı sürekli inişlerde ,heleki bugünlerde ,hava sıcaklığı üst düzeyde ,ara sıra bırak ,çek sistemi ile şişmesini önlemek gerekiyor. Bu mekanik-hidrolik-V fren tartışması yıllarca sürer durur,kim hangisinde memnun ise onunla yaşasın bence :))) Ama en önemlisi hız sınırlarını zorlamadan bisikleti kullanmak,arkası zaten kendiliğinden gelecektir.

O çelik telin kopmasının çok kolay olmadığını düşünüyorum gereken bakımlarıyla, oksitlenme yapıp aşınmadığı sürece çelik tel kolay kolay kopmaz.

@Koray06

Hidrolik frenide ayarlayabilirsiniz.Hidrolik fren ayarlanmıyor mu sanıyorsunuz? Ek olarak Aradaki sıvıya devretmek kontrolün bende olmadığını düşündürüyor demişsiniz.Tek fark arada tel yerine yağ var.Bisikletin tekerleğine ayağınıza sürtüp durdurmadığınız sürece arada bir taşeron eleman olmak zorunda.

• Beğen
Tepkiler: kefallica
Bende mekanik disk fren kullanıyorum ve hiç güven vermiyor. bisikleri aldığımın ilk haftasında arka fren boşaldı not bisikletim salcano ng 650

Geri