Kesirli soruda a, b, c ve d'nin birer tam sayı olduğu belirtilmeliydi. Aksi halde çözüm mümkün değildir. Tam sayı diye kabul edersek bir çözüm göndereceğim birazdan.
K'lı olan soruda çözüm:
Öncelikle K'nın en küçük olması için sayıları 100 ve 101 seçeriz. Böylelikle K'nın alabileceği en küçük değer 201 olur.
Şimdi de K'nın en büyük değerini bulmak için sayıları 999 ve 998 seçelim. Buradan da K'nın alabileceği en büyük değer 1997 olur.
Seçtiğimiz en küçük sayıları 1'er 1'er artırdığımızı düşünürsek K'nın değerleri 201'den 1997'ye kadar her doğal sayı olabilir.
Terim sayısından da hareket edilirse K'nın alabileceği farklı değer sayısı 1997-201+1 = 1797 bulunur.
@selim karan
Birinci soru için farklı bir çözüm yöntemi yok mu?
Yoksa bu soru herhangi bir resmi sınavda kullanılmamalı bence.
a b c d sayılarının başka hiçbir değer alamayacağı kanıtlanmalı değer atanacaksa.
Yukarıda da belirttim birinci soruda a,b,c,d'nin tam sayı olduğu belirtilmeli. Ancak o şekilde Selim Karan'ın çözümü doğru olur. Aksi halde soru çözülemez, hatalı olur.
@emancipation@dkelleci@selim karan@minimalist
Arkadaşlar genel olarak faal bir forum var. Bu sene bende ygs lys girmeyi düşünüyorum(geçen sene beceremedim ). Benim gibi dershane imkanı olmayan arkadaşlar için bir başlık altında bu tür sorular paylaşşak nasıl olur. Mantıksız veya abes kaçar mı ?
@katran
Niye mantıksız olsun ki? Çok daha alakasız konular var
Ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım ama zaten fırsat kalacağını sanmıyorum, hızım yetmez
Ben de bu ay ALES'e gireceğim yeniden. Biraz hız çalışması yapmam lazım.
@minimalist Eğer tam sayı denmiş kabul edersek yapılacak tek çözüm bu olurdu evet. Başka bir çözüm olmazdı. Oradaki mantık tam sayı + basit kesir şeklinde olması zaten.
Şimdi düşününce doğal sayı olmasına gerek olmadığını fark ettim.
Eğer o denklem o kesirlerden bir şekilde çıkarılabilirse reel sayı da olabilir.
Zaten soruda da belirtilmemiş. Demek ki o denklemi parçalayarak bulmamız isteniyor diye düşünüyorum.
2. soru için
Min 100+101=201, Max: 999+998=1997 olacaktır. 3 basamaklı farklı sayılar bu max,min sayılar ve arada kalanlar için tüm toplamları verecektir dolayısıyla sonuç: (1997-201) +1 =1797 olacağını düşünüyorum. Yanlış olabilir.
Son soru C şıkkı olacak, ÖSS yıllarına döndüm . -1 den büyük 0 dan küçük. Karesini alınca pozitif olacak, üssü 3 yapınca da eksi işaretli olduğundan ilk rakamdan büyük olacak.
@K.Bahadır Usta
Ya gerçi bu durumda B de doğru oluyor. Soru yanlış galiba, yada biz eskidik