Scudo Sports

Maşa Saft Borusu değisir mi...?

Scudo
benimde başıma geldi ama henüz bi çözüm bulmuş değilim bu konuda fikri yada bilgisi olanların dikkatine...

Bu degisim elbet bir sekilde yapiliyordur, ama su ana kadar yapan, yaptiran hic duymadim.

Fox'larin bile yedek parca olarak gelenleri üst bacaklarla hazir monteli olarak geliyor. Acikcasi XCP 75'in kendisinden daha masrafli bir islem gibi geliyor bana.

peki kaynak veya o boru yerine kestirip nenisini takma fikri ne derece sağlıklı olur acaba?sonuçta kadronun dkey darbe alacaktır???

• Beğen
Tepkiler: boxtubing
Şaft borusu montaj sırasında çok çok büyük bir ihtimalle soğutularak yerine geçirilmiştir. Bu işlemi kısaca anlatmak gerekirse şaft borusu taç kısmına takılmadan önce bir süre sıvı azotta bekletilir. Bu sayede şaft borusu -150 derece civarı bir sıcaklığa ulaştıktan sonra soğuyup daralacağı için taçtaki yuvasına kolayca geçer ve ısındıktan sonra da yerine çok sıkı bir şekilde adeta kaynaklanmış gibi oturur. Bu tip montajı yapılan bir parçanın geri sökülmesi pek mümkün değildir. Birazcık uçarsak yeniden azota batırıp sökmeyi deneyelim diye düşünebilirsiniz;fakat bu sefer hem şaft borusu hem taç kısmı birlikte soğuyacağı için yine de sökemezsiniz. Çekiçleseniz zaten aluminyum malzeme zarar görür. O nedenle en mantıklısı yedek parça bulamıyorsanız malesef yeni bir amortisör almak.

Mc Pherson nickli arkadaşımız güzel yazmış. Aynı şekilde soğutarak geri çıkarma işlemi yapmak imkansız; alüminyum kısım da boruyla birlikte soğuyacağından çıkmayacağı gibi kolayca da kırılabilir.

En iyisi yeni bir maşa edinmek; hem daha güvenli.

Bu arada; o boruyu kırmayı nasıl becerdiniz?

• Beğen
Tepkiler: boxtubing
valla nasıl kırıldı bilmiyorum:D ama değişmesinin mümkün olabildiğini duydum inş değişir yeni bir maşa almak sorun deil ama sr sountor xcp 75 gerekıyo:(

suan elimde saft borusu var kırılan masanın saft borusuyla pres makşnesinden yardım alarak değişebileceğini düşünüyorum

Bu sefer de preslemede hem kırık olanı sökme hem de yeni şaftı takma işlemi esnasında yüzeyler birbirlerine sürtünerek geçecekleri için zarar görecekler ve yeni şaft istediğiniz gibi sıkı bir şekilde yerine oturmayacaktır.
Birbirine sıkı geçip takrar sökülüp takılması gereken yerler dikkat edin çok hassas işlenmiştir ve yüzeyleri adeta ayna gibidir. Örnedin tümleşik aynakollarda rulmanlara geçen kısımlar;rulmanlı göbeklerde yine rulmanlara geçen mil çok hassas işlenmiştir. Eğer rulmanlara geçen kısımlar böyle işlenmiş olmasaydı sadece bir defa söküldüğü zaman yüzey pürüzleri ezilecek ve tekrar yerine oturtmak istediğinizde ezilen yüzey pürüzleri milin sıkı geçmesine imkan vermeyecekti.

@mc pherson

Selam,bahsettiğin miller,yuvalar söylediğin gibi çok hassas işlenmiş değiller.Sıkı geçme ile montajı yapılan yüzeylerde hassas bir işleme zaten gerek yok.Aksine yüzeylerin biraz pürüzlü olması istenir ki geçme işlemi sırasında az miktarda deformasyona izin verilip yeterli sıkışma sağlansın.

Şaft maşaya ısıl olarak mı takılıyor yoksa preslenerek mi onu bilmiyorum.
Fakat ısıl yolla şaftı sökmek pek mümkün değil.Ama presle sökülebilir.
Madem gereken şaftı bulmuşsunuz pres yardımıyla eskisini çıkarıp yenisini takmayı deneyebilirsiniz.İki kere takıp çıkarmakla yüzeyler kayda değer bir ölçüde deformasyona uğramaz.

ewet haklısın ama denemeye değer diye düşünüyorum yani maşa xcm lere göre fln süper bi maşa yapılması mümkün olsa keşke yoksa xcmye talip edecez
sr suntour xcp 75(körüklü) satılık varsa alabilirim

• Beğen
Tepkiler: joker669
@cannn3715

mesleğim gereği bu konuda bilgi sahibiyim sorununu bulunduğun ildeki torna atölyesinde giderebilirsin aleminyum kısmı asetilen yardımıyla ısıtılarak genleşmesi sağlanır (çok ısıtmamak kaydı ile )kırılan metal kolaylıkla çıkacaktır yerinede yenisini yaptırmak kalır yeterki iyibir usta bulabilesin

• Beğen
Tepkiler: cannn3715
eski saft borusunu bir sekilde cikar ve tornaciya saft borusunun 1mm veya 2mm buyuk yaptir ve presle oraya saglam sekilde otuttur eskisi gibi olucaktir

pres yardımıyla haloldu ama ne denli salam oldu ne derece dayanacak bakalım::D

sorunsuz oldu arkadaşlar eskisinden sağlam oldu:D:D:D bi daha bişe olacagını sanmıyorum(Kysri Glp - Ysn)

hepsi boş ben yaptırım kardeşşş
o nasıl takıldıysa çıkarılır nasıl çıkarıldıysada takılır.neleri var presde yapılır onlar. :)ısıl işlem göremez zaten malzeme yoksa özelliğini yitirir.ben yaptırdımmm

• Beğen
Tepkiler: cannn3715
Dediğim gibi yüzeyi hassas işlenmeyen parça 1 defa takılıp çıkarıldığı zaman eskisi kadar sıkı geçmez! Düz yolda bu kısma yük binmez ancak ani direksiyon hamlelerinde teker düz kalıp gidon dönerse hiç şaşırmayın,özellikle de hızlı giderken.

Geri