Scudo Sports

Maşa bakımı

Tepki
3
Bisiklet
Geotech
arkadaşlar benim rst gila pro markalı maşamın tam olarak randımanlı çalışmadığını hissediyorum.Örneğin ön freni tutunca fazla içine gitmediğini ve üzerine bindiğimde büyük bir kısmı içine giriyor ve sekmeye mesafe kalmıyor.Bakımını mı yapmam gerek ne yapmalıyım ne önerirsiniz şimdiden teşekkürler...

• Beğen
Tepkiler: Koray_41
Scudo
Amortisörlü maşa bakımı hassas bir mesele. Doğru yapıldığında, maşanın performansını oldukça arttırabiliyor. Ancak yanlış yapılırsada, hem maşanın sağlamlığını, güvenilirliğini sıkıntıya sokup, hem de iyice azaltabiliyor performansı. Bakımın incelikleri de maşadan maşaya, markadan markaya değişiyor. Herhangi bir müdahaleye kalkışmadan önce detaylıca araştırma yapmak, hatta eğer bisiklet tamiri/bakımı konusunda tecrüvbeli değilseniz güvenilir bir ustasına işi emanet etmek en doğrusu.

• Beğen
Tepkiler: bis212
bence bisikletciye götür öyle kolay bir iş değil bu gerçekten cok ciddi bir durum birşeyi yanliş yaparsan maşa bozulabilir

Konuyu hortlatayım.
Selam forumdaşlar, benim 2019 ağustos ayından beri kullandığım corelli snoop 3.1 modelli cross country dağ bisikletim var. Yaklaşık 2700 km kadar sürdüm atladım zıpladım ancak hiç maşa bakımı yapmadım. Yağmur çamurda da sürdüm. Maşa dacron yani noname ve yaylı bakım yapmazsam başıma bir iş gelir mi. Tek yaptığım bacaklara wd40 sıkmak. Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim

Süspansiyon temizliği için silikon sprey kullanılmasını tavsiye eder misiniz? Bir youtube videosunda öneri olarak gördüm. maşa borularınına (stanchion) silikon sprey sıkılıyor, bir kaç defa süspansiyona bastırılarak kirin dışarı çıkması sağlanıp bez ile siliniyordu. Bu silikon spreylerden alsam uzun vadede bir faydasını görür müyüm?

Süspansiyon temizliği için silikon sprey kullanılmasını tavsiye eder misiniz? Bir youtube videosunda öneri olarak gördüm. maşa borularınına (stanchion) silikon sprey sıkılıyor, bir kaç defa süspansiyona bastırılarak kirin dışarı çıkması sağlanıp bez ile siliniyordu. Bu silikon spreylerden alsam uzun vadede bir faydasını görür müyüm?
Çıkan kir muhtemelen yüzeyseldir. Sık yaparsanız kurtarır ama yinede açıp temizlemek gerekir diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: bis212
Süspansiyon izopropil alkol ile temizlenip üreticinin talimatları çerçevesinde yağlanıp/bakımı yapılıp kapatılmalıdır. Harici uygulamalar performans düşüşüne ve iç aksamda aşınmaya sebebiyet verebilir.

Arkadaşlar merhabalar,
Sedona 761 bisikletim var, üzerinde 26" RST Air maşa var fakat uzun yıllardır bakım yapılmadığı için sürekli hava kaçırıyor, neredeyse hergün maşaya hava basıyorum. Sormak istediğim 2 şey var;

-Birincisi bu maşaya ait teknik özellikleri aradım fakat eski bir model olduğu için bulamadım, o nedenle O-ring gibi bakım elamanlarının ebatlarını bilmediğim için sipariş verip maşaya bakım yapmak istesemde yapamıyorum. RST markasının Türkiyede yetkili servis olayıda yok. Maşa bacak ölçüleri nasıl ölçülür tarif edebilecek olan veya Bu maşa hakkında bilgisi olan veya maşanın hangi ölçülerine göre yedek bakım parçalarını sipariş vereceğim konusunda yardımcı olabilecek biri varsa yazarsa sevinirim.

-İkincisi ise yeni maşa almalımıyım? Alacaksam eğer bütçem çok yüksek değil güncel f/p maşa tavsiyeleriniz nelerdir?

Teşekürler, iyi forumlar.

Sıfır olarak 2013 model bir tane havalı maşa sipariş etmiştim, neredeyse 10 yıldır stokta diyebiliriz. Şimdi bu maşanın keçelerinin ve contalarının aşınmış ya da zarar görmüş olma ihtimali var mı?

Sıfır olarak 2013 model bir tane havalı maşa sipariş etmiştim, neredeyse 10 yıldır stokta diyebiliriz. Şimdi bu maşanın keçelerinin ve contalarının aşınmış ya da zarar görmüş olma ihtimali var mı?
Aşınmış ya da zarar görmüş olması değil de, süspansiyonların genelde rafta bekleyenleri bekleme süresi arttıkça keçelerin ve contaların çalışmamasından ötürü kaçırma yapabiliyor. Ne marka aldığınızı bilmiyorum ama paramızın müthiş değerli olduğu şu günlerde bir fox orta süspansiyonun bakımı 2.000-2.500₺ civarına çıkıyor.

Yani yatmış süspansiyon bakım gerektir ise sıkıntı.

Aşınmış ya da zarar görmüş olması değil de, süspansiyonların genelde rafta bekleyenleri bekleme süresi arttıkça keçelerin ve contaların çalışmamasından ötürü kaçırma yapabiliyor. Ne marka aldığınızı bilmiyorum ama paramızın müthiş değerli olduğu şu günlerde bir fox orta süspansiyonun bakımı 2.000-2.500₺ civarına çıkıyor.

Yani yatmış süspansiyon bakım gerektir ise sıkıntı.
O kadar pahalı bir marka değil, raidon aldım. Bakım sorun değil, conta ve keçelerini internetten satın alıp evde bakım yapabilirim galiba.

Umarım kaçırma vesaire durumlar olmaz, model yılı olarak eski de olsa yeni alınan bir maşaya bakım yapmak garip olur benim için.

• Beğen
Tepkiler: Burak Uğurlu
İyi forumlar, havalı süspansiyon için göstergeli herhangi bir pompa yeterli mi yoksa illa ki bir maşa pompası almak mı gerekiyor? Elimde ayaklı ve göstergeli pompa var, ara uzatma aparatı ile maşaya hava basmak sağlıklı olur mu?

Maşayı yeni aldım henüz bir kaç bakmak dışında detaylı incelemedim, henüz bisikleti de toplamadığım için son eksikleri çıkarırken eğer lazım olacaksa pompayı da aradan çıkarmak istiyorum.

Maşa: Suntour xcr34 rlr ds air boost kitapçığını inceledim değerleri falan buldum onlarda şuan için sıkıntım yok.

Dosyalar

• IMG_20221015_222400.jpg
    IMG_20221015_222400.jpg
    87,4 KB · Okunma: 10
Denemedim ama sağlıklı olmayacağını düşünüyorum. Pompa uçları zaten farklı, hadi o ara aparat ile çözüldü diyelim, ama normal lastik pompaları shock pompaları kadar hassas ve yüksek basınca uygun değil. Shock pompasını süspansiyon bağlantısından ayırırken bile biraz basınç kayıbı oluyor (2 farklı marka kullandım, ikisinde de oluyordu) , lastik pompasında bu kayıp hayli hayli olur diye düşünüyorum.
Yine de varsa bağlantı için aparat , dene tabii. Shock pompaları Allah bilir kaç para olmuştur

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Denemedim ama sağlıklı olmayacağını düşünüyorum. Pompa uçları zaten farklı, hadi o ara aparat ile çözüldü diyelim, ama normal lastik pompaları shock pompaları kadar hassas ve yüksek basınca uygun değil. Shock pompasını süspansiyon bağlantısından ayırırken bile biraz basınç kayıbı oluyor (2 farklı marka kullandım, ikisinde de oluyordu) , lastik pompasında bu kayıp hayli hayli olur diye düşünüyorum.
Yine de varsa bağlantı için aparat , dene tabii. Shock pompaları Allah bilir kaç para olmuştur
Teşekkürler, ayaklı pompanın valf kısmı maşanın yuva kısmına tam oturuyor. Bir kaç izlediğim videolarda da zaten sizin de dediğiniz hava kaçırma olayını gösteriyordu. Hatta en uygun şok pompalarını amazonda, sonrasında decathlonda gördüm. Zaten ondan sonra fiyat 450lerden 800lere falan atlama yapıyor oradan da gidiyor.
Ürün 1: (link)
Ürün 2: (link)
Birinci ürünün videosu

• Beğen
Tepkiler: ahmetcaliskan
Bende kron xc 450 var 29 jant xcm32 maşa var ama bisiklet 0 olmasına rağmen maşa pek iyi değil herhalde benim kilom açmaya yetmedi yağlasam zararlı mı

IMG_20240201_170642.jpg

Maşa bakımı ile alakalı daha uygun bir konu bulamadığım için buradan sorayım dedim. Maşanın bu işaretlediğim bölgesinde paslanmayı engellemek için ne kullanabiliriz. (Direk mı, bacak mı ne dendiğini unuttuğum için fotoğraf koymak zorunda kaldım, mazur görün)

Dün komşumun uzun süre kullanmadan dışarıda beklettiği bisikletin maşasındaki pasları görünce gözüm korktu. Ben de ev küçük diye açık havada bırakıyorum bisikleti ve burası denize çok yakın, nemli bir yer. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

314322 dosyayı görüntüle

Maşa bakımı ile alakalı daha uygun bir konu bulamadığım için buradan sorayım dedim. Maşanın bu işaretlediğim bölgesinde paslanmayı engellemek için ne kullanabiliriz. (Direk mı, bacak mı ne dendiğini unuttuğum için fotoğraf koymak zorunda kaldım, mazur görün)

Dün komşumun uzun süre kullanmadan dışarıda beklettiği bisikletin maşasındaki pasları görünce gözüm korktu. Ben de ev küçük diye açık havada bırakıyorum bisikleti ve burası denize çok yakın, nemli bir yer. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Muc-Off un bir süspansiyon spreyi var. O işe yarar diye düşünüyorum. Türkiye'de de satışı var. 250 TL di fiyatı.
Normalde kaliteli malzeme kullanıldıysa zaten bacakta paslanma kolay kolay olmaz, ama denize yakınsa o zaman biraz sıkıntı olabilir.

(link)

• Beğen
Tepkiler: Covanni
Muc-Off un bir süspansiyon spreyi var. O işe yarar diye düşünüyorum. Türkiye'de de satışı var. 250 TL di fiyatı.
Normalde kaliteli malzeme kullanıldıysa zaten bacakta paslanma kolay kolay olmaz, ama denize yakınsa o zaman biraz sıkıntı olabilir.

(link)
Dostum çok teşekkür ederim, çok değerli bir cevap oldu bu. Hemen sipariş vereceğim. Aynen dediğin gibi deniz neminden zaten şüpheli idim ve komşumun güzelim Carraro Daytona 927'sinin geldiği durumu görünce epey bir korktum. Çözümü de bulmuş oldum sayende.

@Covanni Bahsi geçen ürün bilindik sıvı gres aslında. Sıvı greslerin fiyatları 500ml'si 110 tl civarı. Ama üstüne "maşa süspansiyonlarına özel" yazarsan (link)'ye satılabiliyor.

Su içermeyen ve maşayı kaplayan her şey pası engeller teknik olarak. Normal gres de kullanabilirsin. Açık yer kalmayacak şekilde sıvayınca iş biter.

• Beğen
Tepkiler: CNC ve Covanni
@Covanni Bahsi geçen ürün bilindik sıvı gres aslında. Sıvı greslerin fiyatları 500ml'si 110 tl civarı. Ama üstüne "maşa süspansiyonlarına özel" yazarsan (link)'ye satılabiliyor.

Su içermeyen ve maşayı kaplayan her şey pası engeller teknik olarak. Normal gres de kullanabilirsin. Açık yer kalmayacak şekilde sıvayınca iş biter.
Çok teşekkür ederim değerli bu değerli bilgi için. Elimde gres mevcut, ilk etapta o şekilde bir deneme yapayım öyleyse.

Geri