Scudo Sports

Maşa bakımı (vidasız)

@Wilhelm_LAS Elindeki "süspansiyonu açılmayan" maşalardan sanırım. Ok ile işaretlediğim kahverengi kısma yakından bak. Orada vida dişleri var sanırım. Bir saplamayı oraya monteleyip saplamanın ucunu da dropout sacına kaynatmışlar, böylece kapalı bir sistem yapmışlar. Anca şöyle açılabilir, yukarıdaki deliğin çapında içi dolu demir çubuk bulup yayın ortasındaki mile dayayıp çekiçle vuracaksın, bu şekilde maşa ayağının ucundaki kapak çıkacak.

Hepsinden önce şunu sormak lazım. Süspansiyonu neden açmak istiyosun? @Wilhelm_LAS

IMG20240422183540.jpg

Son düzenleme:
Scudo
@Wilhelm_LAS Elindeki "süspansiyonu açılmayan" maşalardan sanırım. Ok ile işaretlediğim kahverengi kısma yakından bak. Orada vida dişleri var sanırım. Bir saplamayı oraya monteleyip saplamanın ucunu da dropout sacına kaynatmışlar, böylece kapalı bir sistem yapmışlar. Anca şöyle açılabilir, yukarıdaki deliğin çapında içi dolu demir çubuk bulup yayın ortasındaki mile dayayıp çekiçle vuracaksın, bu şekilde maşa ayağının ucundaki kapak çıkacak.

Hepsinden önce şunu sormak lazım. Süspansiyonu neden açmak istiyosun?
Ustam resimleri göndermeyi unutmuşsunuz sanırsam.
Elimdeki maşa çalışmıyor. Yani tüm gücümü uygulasam da tık inmiyor. En son yağ döktüm azıcık oynattım ama yeterli değil. Bisiklet bana "lütfen beni aç" diyor resmen.
Sonunda bir video buldum ve içine uzatma kolu ile 6-7 numara alyan sokmak en iyi yöntemmiş AMA bunu yapmakta epeeeey gereksiz alet ve hırdavatı almakla sonuçlanacak. Dediğiniz maşa ayağının ucundaki kapak nerede tam olarak ben göremiyorum veya resimler olmadığı için anlamıyorum

Ustam 10 numara lokma ve baya uzun bi demirle mili çıkarmayı başardım. Fakat şu demiri çıkaramıyorum. Ne kadar zorlasam da, vursam da, yağ da döksem olmuyor. Maşa altında ucunda herhangi bir kapak yok. Orada mil için vida girişi var.
Şu anki hal bu şekilde:
IMG20240423160500.jpgIMG20240423160516.jpg
Geçmiş olsun. İki mili de söktükten sonra Vura vura üst demiri çıkarttım. Tıkanma sebebi içindeki lastiğin birisinin aşınmasıymış.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Can Çelik
Bugün temizlik için baya bi uğraştım. Eğer resimdeki gibi milinizin rengi kırmızımsı ise, o asıl rengi değil, pastır ve pas sökücü dökmeden kolay kolay çıkmaz :d Yarın her tarafını gresleyeceğim. Gelecekte bunu okuyacak olan arkadaş, yaya sakın pas sökücü dökme veya dikkatli şekilde kontrollü yap, yayı yıpratma ve hemen bol suyla yıka sonrasında bir bezle sil ve güzel bir ortamda kurumaya bırak.
Maşa içinde aşınan o lastiğin kendisini buldum. Yani lastik yokolmuş ve içeriye resmen böyle dağılmış. Çıkarmak epey zahmetli oldu. Maşanızın içlerine bakın ve lastik kopuğu tarzında şeyler görüyorsanız gidermeden bırakmayın. Ben maşa içlerini temizlemek için eski bir plastik bayrak borusu kullandım, ucunu deldim ve ucuna bir tane ıslak mendil bağladım. Böylece kapalı maşamın içini sanki açıkmış gibi temizleyebildim.

• Beğen
Tepkiler: fatikngage
Yeniden merhaba. Maşamı tekere sabitlemeden önce denediğimde biraz sertte olsa iyi çalışıyordu. Fakat sorun tekere sabitledikten sonra oluyor. Tekere sabitlerken maşanın içe doğru yamulduğunu farkettim ve bu yüzden baya bi sertleşiyor. Maşayı düzeltmeye çalışmak mantıksız geldi fakat tekerdeki mile milimlik spacer'lar koymak mantıklı geldi. Sanırım süspansiyonsuz kullanacağım 😞

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: fatikngage
Arkadaşlar benim bisiklet maşası yarıya kadar göçüyor rebaunt ve kitlemesi yok yarıya geldiğinde tak ediyor bunun çözümü varmı

Arkadaşlar benim bisiklet maşası yarıya kadar göçüyor rebaunt ve kitlemesi yok yarıya geldiğinde tak ediyor bunun çözümü varmı
Maşa kapaklarında sıkılık ayarını yapacak bir şey yoksa açıp içindeki yaya bakmak lazım hocam. Yayın içerisinde genelde bir plastik parçası bulunur böylece yayın fazla içeriye girmesini önlemiş olur. Tak sesi maşaya basınca değil de basıp çektikten sonra gelir bunun sebebi ise milin üzerinde böyle yuvarlak küçük bir plastik parça yerine metal parça bulunur veya hiç bulunmaz. Eğer tak sesi bastıktan sonra geliyorsa, ya yay çok sıkışıyordur ya da bilemediğimiz başka bir sorun vardır incelemeden bilinmez.

Maşa kapaklarında sıkılık ayarını yapacak bir şey yoksa açıp içindeki yaya bakmak lazım hocam. Yayın içerisinde genelde bir plastik parçası bulunur böylece yayın fazla içeriye girmesini önlemiş olur. Tak sesi maşaya basınca değil de basıp çektikten sonra gelir bunun sebebi ise milin üzerinde böyle yuvarlak küçük bir plastik parça yerine metal parça bulunur veya hiç bulunmaz. Eğer tak sesi bastıktan sonra geliyorsa, ya yay çok sıkışıyordur ya da bilemediğimiz başka bir sorun vardır incelemeden bilinmez.
Peki ya yayın küçülme şansı varmı
Peki ya yayın küçülme şansı varmı

Evet var. Zamanla kullana kullana yay küçülebilir fakat ciddi şekilde kullanılırsa ancak olur. Yayı el ile küçültmek çooook zor nasıl yapılır bilmem fakat yayı uzatmak için çekiç darbelerini yaya zarar vermeden eşit şekilde sabırla vurmaktan geçiyor. Murat Anlı adlı kanalda bunu bir videoda yapmıştı.
Yeniden merhaba. Maşamı tekere sabitlemeden önce denediğimde biraz sertte olsa iyi çalışıyordu. Fakat sorun tekere sabitledikten sonra oluyor. Tekere sabitlerken maşanın içe doğru yamulduğunu farkettim ve bu yüzden baya bi sertleşiyor. Maşayı düzeltmeye çalışmak mantıksız geldi fakat tekerdeki mile milimlik spacer'lar koymak mantıklı geldi. Sanırım süspansiyonsuz kullanacağım 😞
Arkadaşlar @Can Çelik ustamızın dediği gibi adamlar kapalı sistem yapmış. Benim sorunum maşamı ne zaman tekere sabitlesem, maşamın yamulup kendini kitlemesiydi. Ben ise bu kapalı sistemi açıp bir tarafındaki lastiği sıyırmayı denedim böylece yamulma payını alacaktım fakat olmadı. Çözümüm ise maşanın bir tarafındaki alt demirin üstündeki plastiği sökmek oldu. Yakarak çıkarmak zorunda kaldım ve gerçekten oradan çıkmaması için her şeyi yapmışlar. Şu anda maşam çalışıyor ve tozluk sayesinde yamulma payı yüzünden oluşacak ses kesiliyor ⭐

Konuyu yeniden açıyorum kimse anlatamamış ki. Benim maşada süspansiyon var gösteriyordu ben de denedim fakat basılmıyordu. Maşayı gidonu hep söktüm ve bir de ne göreyim, maşamın altında vida yok! Ben bunun içini nasıl sökecem veya ne diye sökülme aşamasını aratacağım????
316492 dosyayı görüntüle316493 dosyayı görüntüle
Bunu sökmekle falan uğraşma borunun içe girip çıkması gereken yere (zaten orası çanak gibidir , duruyorsa plastik kapakları vardır) ince yağ veya zincir yağı dök. Biraz bekle üstüne kuvvet uygula açılır .

Tamam çok teşekkür ederim yeni bir baskı yayı bakaçağın👍

Geri