Scudo Sports

Markaların sitelerinden neden bisiklet sipariş edemiyoruz?

Scudo
Bazı ülke ticaret yapıları bunu gerektiriyor. Mesela telekom devi cihaz üreticileri kanal sistemi kullanırlar. Asla ama asla satış yapmaz, stok tutmaz. Servis hizmeti vermez. Nasıl olduğunu bilir, know how ondadır. Geri kalan da teferruattır. Canyon ülkemizde çok gördüğüm bir marka değil. Müşteri üst segment olsa gerek, ferrari gibi.
Yurtdışında bahsettiğiniz üst seviye bisikletler bu durumun dışında kalıyor direkt firma satış yapıyor ne güzel, güvenilir elden teslim alıyorsunuz. Dediğiniz gibi Türkiye bu konuda biraz geride. Bilinçlenmek lazım. Profesyonel bisikletçilerin bu tür bayilere uğramadığını, her işi kendilerinin yaptıklarını çok iyi biliyoruz.

• Beğen
Tepkiler: Engerek
Peki kaç sene önce? O zamanlar ben daha bebektim yahu. Şimdi sizce durum değişmedi mi? Yoksa siz mağazaya gidip mi bisiklet beğeniyorsunuz? Aracıların hortumu kesilmelidir. Kişi başı 100 lira olsa dahi o hortum kesilmelidir. xc150 ve xc500 bisikletleri internetten aldım. Ben ve kardeşim bu modellerden oldukça mutluyuz. Yeni karbon kron yol bisikletimi de internetten satın alacağım. Bahsettiğim hortum müşteri ve firmaya kesinlikle zarar veriyor.
Size o hortum dediğiniz kişileri anlatayım. Üslûp azizim üslup. Bazen bir üretici dara düşer, elindeki malzemeyi nakte çevirmesi gerekir. Bize internetten 1000 liraya sattığını düşünelim bir modeli. Ama üreticinin bir ayda ödemesi gereken 1.000.000 lira borcu var. Tamamını kar olarak almayın ama hadi tamamı kar olsun. Bisikletleri suladığı bisiklet ağacından dalından toplasın. Hemen organize olup 1000 kişi 1000er lira dan şaaaak diye bisiklet alır mısınız? O hortum dediğiniz adam şaak diye 2000 bisiklet alır. Tanıştım 3 tanesiyle. Türkiyede var öyle 3 hortum. Siz 5 senede 1 bisiklet alacaksınız diye koca sistem internete dönmez kusura bakmayın. İzmirde bir bisikletçi var. İnternet satışını kapattı. Neden dedim? Gönderdiğin bisiklet bana büyük geldi, açısı şöyle benim durum şöyle iade edip duruyorlar kargo ile uğraşmak istemiyorum internet müşterisi çok ukala dedi. Eve getiren kocaman market bile internet alışverişinde çürük meyveyi iteliyor. O nedenle gidip bakmak, ölçmek biçmek lazım bazen. Benim işim internet altyapıları ve güvenliği. E ticaret ve e hukuk gri bölgeler. Adam ürün bedeni yazmış size chart koymamış, markanın kendi sitesinden bakıyorsunuz. Sipariş ediyorsunuz fason ürün geliyor. Hortum dedikleriniz olmasa, bisiklet ithalatçısı da azalır üreticisi de.
Yurtdışında bahsettiğiniz üst seviye bisikletler bu durumun dışında kalıyor direkt firma satış yapıyor ne güzel, güvenilir elden teslim alıyorsunuz. Dediğiniz gibi Türkiye bu konuda biraz geride. Bilinçlenmek lazım. Profesyonel bisikletçilerin bu tür bayilere uğramadığını, her işi kendilerinin yaptıklarını çok iyi biliyoruz.
Bütçeniz varsa zaten size dünya güzel. Kredi kartı olmadan, istediğin kadar taksit sana diyen, senetsiz tek kuruş almadan bir deftere not alan, siz parayı getirince deftere ne kaldı diye size soran ve hesap yapmadan sizin söylediğinizi yazacak kaç internet mağazası biliyorsunuz? Ben 1600 euro bisikleti 10 taksit böyle aldım. O zaman 5000 lira idi bisiklet. 10 ayda senetsiz sepetsiz kartsız kefilsiz ödedim.

Size o hortum dediğiniz kişileri anlatayım. Üslûp azizim üslup. Bazen bir üretici dara düşer, elindeki malzemeyi nakte çevirmesi gerekir. Bize internetten 1000 liraya sattığını düşünelim bir modeli. Ama üreticinin bir ayda ödemesi gereken 1.000.000 lira borcu var. Tamamını kar olarak almayın ama hadi tamamı kar olsun. Bisikletleri suladığı bisiklet ağacından dalından toplasın. Hemen organize olup 1000 kişi 1000er lira dan şaaaak diye bisiklet alır mısınız? O hortum dediğiniz adam şaak diye 2000 bisiklet alır. Tanıştım 3 tanesiyle. Türkiyede var öyle 3 hortum. Siz 5 senede 1 bisiklet alacaksınız diye koca sistem internete dönmez kusura bakmayın. İzmirde bir bisikletçi var. İnternet satışını kapattı. Neden dedim? Gönderdiğin bisiklet bana büyük geldi, açısı şöyle benim durum şöyle iade edip duruyorlar kargo ile uğraşmak istemiyorum internet müşterisi çok ukala dedi. Eve getiren kocaman market bile internet alışverişinde çürük meyveyi iteliyor. O nedenle gidip bakmak, ölçmek biçmek lazım bazen. Benim işim internet altyapıları ve güvenliği. E ticaret ve e hukuk gri bölgeler. Adam ürün bedeni yazmış size chart koymamış, markanın kendi sitesinden bakıyorsunuz. Sipariş ediyorsunuz fason ürün geliyor. Hortum dedikleriniz olmasa, bisiklet ithalatçısı da azalır üreticisi de.
Yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum hatta bir yanıtımda "bilinçlenmemiz lazım" dedim. Türkiyede direkt satış olmayacağını biliyorum ama eskisi kadar mağazaya gitmiyoruz demek istiyorum. Önceki yanıtlarda yurtdışındaki iyi bisikletçilerin direkt fabrikadan satış yaptığını konuşuyorduk. Acaba orada bu durum nasıl? Dediğiniz gibi Türkiyede bisiklet satışları konusunda geride kaldığımız konular var ama kesinlikle eskisi kadar değil. Babam ilk bisikletimi bana mağazadan almıştı ama bütün arkadaşlarım ve bütün komşularım internetten aldı. Umarım bazı şeyler yerine oturur. Daha zamanı var.

Örneğin Arçelik, Beko, Bosch gibi markalar hem bayileri aracılığıyla, hem de kendi internet sitelerinden satış yapıyolar. Demek ki ticaretin etiğine aykırı değil. Üreten kendisi, reklamı yapan kendisi, isterse kendisi de satabiliyo işte.

• Beğen
Tepkiler: Emre Tuna Mirliva
Otomobil bayiileri test sürüşü imkanı sağlar, dilediğiniz modeli arar bulur getirtir, fabrika arızalı modeli geri çağırır mesela bir parça değiştirir. Düşün, araba aldın internetten, bir parçası değişecek, ver kargoya gitsin caponyaya.

Bisiklet satıcısı bisiklet satışından fazla kâr etmiyor. Yedek parca ve aksesuar, bakim onarim islerinden kâr elde ediyorlar.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Örneğin Arçelik, Beko, Bosch gibi markalar hem bayileri aracılığıyla, hem de kendi internet sitelerinden satış yapıyolar. Demek ki ticaretin etiğine aykırı değil. Üreten kendisi, reklamı yapan kendisi, isterse kendisi de satabiliyo işte.
Kota olgusu var. İnternet satışı ve bayi satışı kotalı. Ürün arızalandı mı, bayi denilen kişi arayüzdür. Yoksa sözde yetkilendirilmiş servislerle uğraşırsınız. Zaten ona geçiş başladı. Endüstri 4.0 ile insanlığı hazırlıyorlar. Peki, o bisikleti almak için ne işte çalışmayı planlıyorsunuz. Üretimi robotlar, satışı internet yapacaksa, dronelar moto kuryelerin yerini alacaksa, insanlar parayı nasıl kazanacak ve bu hizmet ve ürünleri alabilecek?
Bisiklet satıcısı bisiklet satışından fazla kâr etmiyor. Yedek parca ve aksesuar, bakim onarim islerinden kâr elde ediyorlar.
Eskiden teee 2005lerde bayi karı yüzde 40larda idi. Şimdilerde aksesuarda marjlar bazen üç hane.

Doğru. Saydığınız markalar piyasayı domine edebilen güçlü markalar. Bu firmalar son tüketici satış fiyatlarını da kendileri belirleyecek güçte olan firmalar olduğu için rahatlıkla kendileri satabiliyorlar. Sattıkları fiyatları bayilerini rahatsız etmiyor. Onlarda harfiyen bu fiyat skalasına uymak zorunda kalıyorlar. Bisiklet konusunda Türkiye de bu kadar güçlü markalar var mı ben bilmiyorum.

Bütçeniz varsa zaten size dünya güzel. Kredi kartı olmadan, istediğin kadar taksit sana diyen, senetsiz tek kuruş almadan bir deftere not alan, siz parayı getirince deftere ne kaldı diye size soran ve hesap yapmadan sizin söylediğinizi yazacak kaç internet mağazası biliyorsunuz? Ben 1600 euro bisikleti 10 taksit böyle aldım. O zaman 5000 lira idi bisiklet. 10 ayda senetsiz sepetsiz kartsız kefilsiz ödedim.

O konuda ikimizin düşünceleri zaten çok farklı hocam bence oralara hiç girmeyelim :) ben vade farkı olmaksızın 8-10 taksitli bisikleti direkt alır geçerim. Defter mantığıyla aman aman bir farkı yok bence. Hayatımda hiç deftere yazılmadım desem yeridir :D
Ama hocam buzdolaplarına baktım mağaza ve direkt satış ile fiyat farkı yok. Mağazacı abilerimiz için firmalar fiyatı düşüremiyor :D

• Beğen
Tepkiler: Tahtabalık
@Mehmet Metin Levent
Teknoloji ve iş modellerinin gelişimi yeni işler de yaratıyor. Ancak maalesef işlerin ve o işleri yapanların dönüşümü teknolojinin gelişmesi kadar hızlı olamıyor. Dolayısıyla önemli bir istihdam sorunu kapıda. Biz onyıllarca aynı tip kısır tartışmalarla vakit kaybederken gelişmiş dünya şu anda bu sorunu nasıl aşacağına kafa yoruyor. Şu anda vatandaşlık maaşı olsun mu tartışması var. Biz ise eski modelleri korumak için yeni olan her şeyi nasıl engelleriz diye düşünüyoruz. Yurtdışındaki birine neden paypal kullanamadığımı anlatmakta epey zorlanmıştım.

Almaya karar verdiğim 10 binliralık bir bisikleti , görmeden test etmeden nasıl alacağım. :) Görücü usulü evlilik pek bir mantıklı geldi. Haydi diyelim eski ürünleri şuradan ,buradan gördük. Yeni piyasa çıkmış ve almak istediğim bir bisikleti görmeden almak mantıklı gelmiyor.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
@Mehmet Metin Levent
Teknoloji ve iş modellerinin gelişimi yeni işler de yaratıyor. Ancak maalesef işlerin ve o işleri yapanların dönüşümü teknolojinin gelişmesi kadar hızlı olamıyor. Dolayısıyla önemli bir istihdam sorunu kapıda. Biz onyıllarca aynı tip kısır tartışmalarla vakit kaybederken gelişmiş dünya şu anda bu sorunu nasıl aşacağına kafa yoruyor. Şu anda vatandaşlık maaşı olsun mu tartışması var. Biz ise eski modelleri korumak için yeni olan her şeyi nasıl engelleriz diye düşünüyoruz. Yurtdışındaki birine neden paypal kullanamadığımı anlatmakta epey zorlanmıştım.
Sahi, biz neden paypal kullanamıyoruz ki?

Paypal kullanamayan ülkeler tam liste: Afganistan, Bangladeş, İran, Irak, Paraguay, Libya, Türkiye ve KUZEY KORE :D

• Hahaha
Tepkiler: Kadir İLBAY
Almaya karar verdiğim 10 binliralık bir bisikleti , görmeden test etmeden nasıl alacağım. :) Görücü usulü evlilik pek bir mantıklı geldi. Haydi diyelim eski ürünleri şuradan ,buradan gördük. Yeni piyasa çıkmış ve almak istediğim bir bisikleti görmeden almak mantıklı gelmiyor.
Gördüğünüz yerden almak zorunda değilsiniz. Showroom mantığıyla bu ihtiyaç karşılanabilir.

Gördüğünüz yerden almak zorunda değilsiniz. Showroom mantığıyla bu ihtiyaç karşılanabilir.
Yurtdışında devasa bisiklet fuarları oluyor, bahsettiğimiz ana firma ülkenin her bölgesinden toplam 5-6 şehire test amaçlı showroomlar kurabilir. Ama aslında bunu saçma bulanlar da haklı. Burası bir Avrupa değil ve asla olamayacak. Biz belki Bangladeş en fazla İran oluruz. Bunlar sadece hayal. Ben de çok kafa patlatmıştım ama işte...

Her yan 4.5g diyorlar, 3g yi geçen yer az ankara çankayada. 2g ye göz kırpan yerler bile var. Adamlar 6g ile ilgili yayınlara başladı. E daha 5 g gelecek. Yeni yeni telefonlar destekler oldu. Aşırı hızlı dönüşüm işsiz yığınlar demek ve bazen 2g ye bile muhtaç olunca elinizdeki 5g telefon, piksel piksel dökülüyor. Ben bisikleti siteden alırım dediğinizde sistem olarak yeni amazonlar aliexprssler yaratırsınız. Yani şimdi 50 hortumcu varsa o zaman bir hortumcu olur, daha az hortumlar gibi hissettirir ama 50 sine rahmet okutur. Yığınlar işsiz kalır. Youtube da arayın bulun. Medeni ingilterede amazon çalışanları işyerine yakın otoyol kıyısında yine amazon dan aldıkları çadırlarda kalıyor. Evlere servisi var ama adam iş yeri servisine bile ücret koymuş. Adam ondan kar etmek için çadırda kalıyor. İngilterede, bangladeşte falan değil. Bazı şeyleri alkışlarken varabileceği yeri düşünün arada. 3d gözlükle evinizin konforunda şovrumlarda istediğiniz bisleti covidsiz inceler vay be dersiniz. Ama o hizmeti veren adam, eğer ürünü 3d incelemek istiyorsanız 10 usd derse? Başta demez ama sonunda illa ki der.

@Mehmet Metin Levent
Bu sorun yeniden korkup ona engel koyarak, eski modelleri koruyup kollayarak çözülmez yalnız. Sonra yüzyıllar sonra anlatırlar matbaa da 300 yıl geç gelmiş ülkeye diye.

Sahi, biz neden paypal kullanamıyoruz ki?

Paypal kullanamayan ülkeler tam liste: Afganistan, Bangladeş, İran, Irak, Paraguay, Libya, Türkiye ve KUZEY KORE :D
Paypal nasıl çalışıyor biliyor musunuz? Corporate america dan haberiniz var mı? Neden bir alternatif para yöntemi olarak dünyaya sunuldu? Neden bitcoin paypalin yerine en büyük aday? Darpa yi duydunuz mu?
@Mehmet Metin Levent
Bu sorun yeniden korkup ona engel koyarak, eski modelleri koruyup kollayarak çözülmez yalnız. Sonra yüzyıllar sonra anlatırlar matbaa da 300 yıl geç gelmiş ülkeye diye.
Matbaa yi neden biz keşfedemedik sorusuna gelir? Statüko korunmalıdır demiyorum. Yıkmak istediğiniz duvarın altında kalmayın diyorum. Eğer duvarı üstten yıkarsanız sorun olmaz ama altına kazmayı vurunca altında kalma olasılığınız artar. Neden kanal bayi yapısı var? Neden ben cisco yu tüm dünyada aynı fiyata alabiliyorum ama doğrudan cisco dan alamıyorum? Cisco, bayilerinden ne buluyor ki, onları koruyup kolluyor? Bazı iş kollarının değişimi zaman alır. Bisiklet konusunda dünya devi değiliz. Türkiye de yıkılmasını istediğiniz bayi bisiklet duvarı aslında minik bir duvar. Ama o duvarın parasal gücü burda yazanlardan fazla. E lupoyu vosvos denedi tutturamadı.

Paypal nasıl çalışıyor biliyor musunuz? Corporate america dan haberiniz var mı? Neden bir alternatif para yöntemi olarak dünyaya sunuldu? Neden bitcoin paypalin yerine en büyük aday? Darpa yi duydunuz mu?
Evet dediklerinizin hepsini duydum. Ama aklımdaki asıl soru bunların en çok neden gelişkin ülkelerde bulunduğudur. O zaman hiç bisiklete binmeyelim hocam? Benim elimden en çok gelen coca cola içmemek ve köy yumurtası ile köy sütü kullanmak. Benim bir arkadaşım yurtdışından binlerce dolar kazanabiliyorken, endüstriyel tasarım yapıp ülkemize binlerce dolar sokabiliyorken paypal yasaklandı. Bence paypal'in getirisi götürüsünden çok daha büyük.

Bu etik duruş ile ilgili bir konu. Pek çok işte olduğu gibi üreticiler ürünlerini bayileri üzerinden satmayı hedefliyorlar ve bayilerini gözetmek adına son tüketiciye ulaşmak istemiyorlar. Bayilerini korumak ve cirolarını düşürmemek adına bana göre şık bir davranış.

Aynı Sigorta Şirketlerinde olduğu gibi ürünlerini direkt satmayıp acentelerine sattırmaları gibi düşünülebilir.
Bayiler de korunarak gayet de fabrikadan siparişle son kullanıcıya bisiklet ulaştırılabilir. Son kullanıcının sipariş verdiği bisiklet en yakın bayiye yollanır, bayi montajı, ayarı, ilk bakımları yapar verir müşteriye. Firma son kullanıcıya bayi fiyatından satar, bayiye de o bisikleti sattığında edeceği kâr kadar bir komisyon bırakır. Gidip bayiden almaktan çok farklı olmasa da en azından bayide stok olmaması durumunda müşteri bir sonraki partiden bisikletini önceden ayırtarak bir süre bekledikten sonra bisikletine sahip olabilir. Bu yöntemle nadiren talep olan ve genelde bisikletçilerin stoklarında bulunmayan parçalar da satılabilir (örneğin maşa kilit düğmesi, furç takımının içindeki çiçeğe benzeyen parça vb.)

Geri