Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Margarin uzerine bu alanda Doktorasini yapmis birisinin uyarısı

Kayıt
13 Eylül 2004
Mesaj
9
Tepki
19
Şehir
istanbul
Valla herkez biliyordur ama ben genede emek harcanan edinilmiş bilgiyi paylaşmayı istiyorum. Allaha çok şükür margarin yerine tereyağı yemeyi çok zamandır tercih etmiştik...


Original

" Diploma tezimi Turkiyenin ünlü margarin fabrikasinda hazirladim.

Adam gibi ''kokusuzlastirilmis ve aritilmis SIVI pamuk çekirdegi yagini''

''HIDROJENE EDEREK'' DOYURMANIN ve de vücud isisina son derece

tehlikeli sekilde yaklastirmanin ''nesinin'' akla uygun oldugunu

ne ben çözebildim.Ne de bu konuda benden çook daha bu konuyu

bilmesi gerekenlere ''tüm ugrasmalarima ragmen'' ÇÖZDÜREBILDIM !!!



Stajimi ve tezimi basariyla !! bitirdim,hocama teslim ettim !!

O gün bugündür ''agzima margarin koymamaya kesin

karar verdim ve uyguladim. Margarin ambalajlarina,

''kesinlikle'' , sigara ambalajlarina getirilen zorunluk getirilmelidir.

Margarin sagliga ''ÇOK ZARARLIDIR'' yazilmalidir.



Margarin vücudumuzdaki toplam uzunlugu 100 km. olan

IDY (insan Damar Yollari !! ) 'nin KATiLiDiR.

Alkolden de, sigaradan da daha ''kapsamli zararlidir''.



Margarin ve Tereyagi arasindaki farki biliyor musunuz?

Sonuna kadar okuyun *. Çok ilginç. Her ikisi de hemen hemen

ayni kaloriye sahiptir. Tereyagi çok az daha fazla doymus yag

oranina sahiptir. 8 grama 5 gram.

Harvard Tip Fakültesinin çalismasina gore tereyagi ile

karsilastirilinca margarin yemek kadinlarda kalp hastaligina

yakalanma olasiligini %53 artiriyor. Tereyagi ise yemek

yiyeceklerdeki diger besin ögelerinin emilimini artiriyor.

Tereyaginin besinsel degeri yüksek olmasina ragmen margarinin

çok düsüktür. Çünkü katkilidir. Tereyagi margarinden çok daha

lezzetlidir ve diger yiyeceklerdeki tadlari zenginlestirir.

Tereyagi yüzyillardir bilindigi halde margarin 100 yildan

az bir süredir yapilmaktadir.



Ve şimdi margarinin ne olduguna gelelim

Yag asitleri çok yüksektir, Koroner kalp hastaligi riskini 3 kat

arttirir.

Toplam kolesterolü ve LDL'yi yükseltir. (Kötü kolesterol)



HDL'yi düşürür. (iyi kolesterol)

Kanser riskini bes katina çikarir*

Anne sütünün kalitesini düşürür*

Bagisiklik sistemini zayiflatir*

Insülin tepkisini düsürür.



ISTE EN ILGINÇ KISMI!



Margarin plastikten yalnizca 1 molekül farklidir.

Iste bu gerçek beni hayatim boyunca bir daha margarin ve

diger hidrojene yiyecekleri yemekten alikoymustur .

(Hidrojene demek moleküler yapisina hidrojen eklenmis demektir.)

Kendiniz de deneyebilirsiniz: Bir paket margarine alin ve gölge

bir yere koyun. Iki gün içinde sunlari gözlemleyeceksiniz.

Üzerinde bir tane bile sinek yok! (Bu size birseyler anlatmali.)

Çürümemis ve kötü kokmamistir. Çünkü hiçbir besin degeri yoktur

ve üzerinde hiçbir sey gelismez. Hatta mikro organizmalar bile yerlesmez.



Neden?

Çünkü nerdeyse plastiktir. Evdeki plastik kablonuzu eritip de

tostunuza surer misiniz ? isterseniz surmeye devam edin ama

en azindan gelecek nesillere cocuklariniza bu vicdansizligi yapmayin.
 
Scudo
:winkenlux Vayyyy Tuğberk sen buralara yazarmıydın yaw??? :winkenlux
 
Merhaba, ben sürekli antrenman yapan (bisiklet, koşu, yüzme) biri olduğum için beslenme konusunda bir yetersizliğe düşmek istemediğimden bir süredir bu konuda yazılmış kitapları ve internet kaynaklarını okuyorum. Okuduklarımdan sizinle paylaşmak istediğim bir konu ne margarin ne de tereyağı kullanmamanız.
Sporcular için önerilen (aktif olarak sporla uğraşmasanız bile bu oran çok az değişiyor) toplam günlük kalorimizin %20-25'ini yağlardan almak. Doymuş yağları zaten et, hindi gibi ürünlerden alıyoruz (veya yağlı sütten). Fazladan tereyağ veya margarin almak kalp sağlığı-kolesterol açısından iyi değil. Esas alınması gereken tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar. Önerilen tekli doymamış yağların toplam yağ alımının 2/3'ünü, çoklu doymamış yağların da 1/3'ünü oluşturması. Tekli doymamış yağlara örnek zeytinyağı, çoklu doymamış yağlara örnek çiçek yağı, susam yağı (tahin).
(link) adresinde yağ seçimiyle ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Meraklıları için Türkçe olarak önerebileceğim kitap (zaten Türkçe bu konuda başka hiçbir kitap bulamadım, bunu da kitapçılarda değil sadece internette buldum) Prof.Gülgün Ersoy'un "Egzersiz ve Spor Yapanlar için Beslenme".
 
Aynı zamanda sadece margarini kesmekle bitmiyor. Lütfen aldığınız yiyeceklerin "içindekiler" kısmını da okuma alışkanlığı edinin de neler yediğinizi daha iyi tanıyın. Örneğin "hidrojene doymuş yağ" tanımı yukarıdaki margarinin daha az bilinen bir şeklidir.

Margarinin sağlığa zararlı olduğunu biliyoruz da benim anlamadığım plastikle olan benzerliği. Herhangi bir maddenin moleküler yapısındaki en ufak farklılık çok büyük değişiklikler demektir. Bu yüzden bu tarz bir tanım bence anlamsız düşüyor yada "yararlı bir bilgi" olmuyor...

Plastik polimer değil midir? Aynı kalıpların yan yana koyulmasıyla üretilen...Buna karşılık margarin doymamış tabir edilen yağ asitlerinin doyurulmuş halidir (bu yöntemle erime sıcaklığı yükseltilir, oda sıcaklığında katı olması sağlanır)...Yapılsal olarak katı yağlar ile sıvı yağlar arasında olmak zorundadır(Glycerol+3 Yağ asidi). Sıvı yağlardan daha az doymamıştır ama katı yağlardan daha fazla...

***

Bu arada bu tanımların içine Becel tarzı yağlar da giriyor, unutmayın. Siz siz olur, doğal olandan şaşmayın, yağ yemeniz gerekiyorsa tereyağı, daha da iyisi zeytinyağı ya da fındıkyağı yiyin...

Eren
 
Margarinin zararlı olduğu doğrudur.Tereyağı da belli 1 miktardan sonra zararlı: doymuş yağ ve kolesteroldan dolayı.Ve fakat kolesterol zararlı olduğu kadar gerekli 1 maddedir de.Özellikle deri bütünlüğü ve sex hormonlarının üretimi açısından :) Tabii kalp ve damar sistemi açısından en yararlı olan zeytinyağı.
 
sanırım artık bende margarin yiyemeyeceğim. hele de bu yazıyı okuduktan sonra.
 
peki bu noktada bir şunu sormak isterim....
reklamlarda "doymuş yağ oranı düşük, doymamış yağ oranı yüksek" "kalbinizin ve damarlarınızın dostu" "omega3 omega6 ve folik asit içeren" olarak lanse edilen margarinler tamamen kandırmaca mıdır yoksa kullanılan ifadeler doğru dahi olsa bu margarinler de zararlı mıdır?

ilgili ve bilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum.
omega3 ve omega6 yağ asitleri (!sanırım!) vücut için son derece faydalı faktörler ve ben (eğer bu lansman düzmece ise) bu konuda tuzağa düşürüldüm demektir.
 
Omega3 ve Omega6 gerektiği kadar alındığında vücuda yararlı maddeler.

Ancak, bu tarz -marka vermeyeyim- margarinler de sıradan margarinler kadar zararlı (bir nevi kötünün iyisi). O yüzden tercih etmemek lazım diye düşünüyorum.
 
bir gıda mühendisliği öğrencisi olarak bir kaç şeyi düzeltmek ve açıklamak istedim..:))

öncelikle açıkta bırakılan her yiyecek maddesinin üzerinde mikroorganizma birikir.. elinizde yüzünüzde milyonlarca mikroorganizma vardır. açıkta bırakılan bir margarini incelemeye kalkarsanız şaşırırsınız:)

omega yağ asitlerini ve folik asitleri içeren yağları üreten firmaların toplumu kandırdığını veye yanlış yönlendirdiğini söylemek çok yanlış olur. omega9,6,3 olarak bilinen oleik, linoleik ve linolenik yağ asitleri vücutta sentezlenmeyen mutlaka dışarıdan alınması gereken bileşikler olup balıkta ve baklagillerde mevcuttur. folik asit de bildiğimiz B grubu vitaminlerinden biridir. nasıl sofra tuzuna iyot katılıp zenginleştiriliyorsa margarinlere de bu asitlerin katılması onları zenginleştirir.

plastikten bi molekül farklı olmasına gelelim:) tabiyattaki her şey birbirinden bir molekül hatta bir proton bir elektron farklıdır.. bu onun plastik özellikleri göstereceğini asla belirtmez ayrıca plastik denile madde (polivinilklorür) ile yağın hiç bir alakası yoktur.

fakat tereyağının margarinden daha az zararlı olabileceğine katılıyorum. yine de bu tereyağını bolca tüketmenin doğru olacağını göstermez.
hocalarımızın bu tip sorularda bize verdiği klasik yanıt : ZEHİRİ ZEHİR YAPAN DOZUDUR.
ben bu cümleyi yemek yeme alışkanlığımın temel prensibi haline getirdim herkese tavsiyem siz de aynısını yapın.:))

herkese iyi günler dilerim..:))
 

;)
yawrum sevgilim benim neler neler bilirmişin sen öyle :cool:
1de şey sorcam bana yaptığın pilavları hangi yağ ile yapıodun?
 
Back